Viata nemuritoare a Henriettei Lacks-HeLa Cells
Raspunsuri - Pagina 6
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andacos Buflea,dupa atitea raspunsuri si replici,tu de fapt ce vrei sa aratzi cu subiectul asta:ca totul e de vinzare?Ca totul se rezuma la bani? Sincer,e ceva ce-mi scapa,pentru ca tu mergi (eu una asta am intzeles de la prima ta postare)pe ideea ca se profita(din punct de vedere finanicar)de Henrietta! E totusi o carte,are la baze fapte reale,insa este totusi o carte! Nu stiu cita valoare are din punct de vedere stiintzific!(ma rog are sau incearca ea sa prezinta o parte stiintzifica dar...ramin la ideea ca e o carte) Deci tu ce vrei cu subiectul asta? Stiintzific tzi s-au dat explicatzii de ce e asa si mai ales ca nu e neaparat meritul(aoleu ce aiurea suna...meritul unor celule canceroase)insa ,tu nu iei in considerare explicatziile stiintzifice,mergi pe ideea ta!(da eu mi-as permite sa spun fixa,fara sa te supar insa ca imi esti tare simpatica,dar ai tu ...mania asta de...a avea dreptate!) |
Urmaresc exact ce am spus in primul post ... o discutie despre etica medicala si normele ei ... cartea este o carte documentar deci am toate motivele sa cred ca e reala.
Abordeaza o situatie speciala, un material genetic special care a adus un aport major descoperirilor stiintei si care se folosesc in continuare din mai multe motive.
Celulele HeLa nu au fost niste celule obisnuite de cancer - George Gay incerca de multi ani sa creasca celule in afara corpului uman, laboratorul lui facea toate biopsiile venite din Johns Hopkins Hospital ... celulele Henriettei au fost primele care au supravietuit, s-au multiplicat, au putut fi ambalate si transportate laboratoarelor din toata lumea si traiesc si in ziua de azi. Cred ca am mai spus asta, dar am tendinta sa accentuez - nu au fost niste celule obisnuite canceroase.
Sesizez cu surprindere ca sunt singura impotriva tuturor de 6 pagini incoace si nu inteleg argumentele voastre asa ca mai intreb o data : de ce donatiile de ovule, sperma se platesc si donatia de celule nu ?
Si tot cred ca am dreptate, nu e normal sa cred asa ?
andacos spune:
Bufleaciteste mesajul lui Ab AC!
Asa o sa intzelegi mai bine de ce celulele ei!
da esti singura de 6 pagini,deci...trage concluziile cu dreptatea!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
buflea spune:
Mesajul lui AB_AC ?
Citat: |
citat din mesajul lui AB_AC Umanitatea merge inainte cu votul majoritatii si nu cu unanimitate. |
?????
Citat: |
citat din mesajul lui AB_AC Cred ca ce nu intelegeti voi e ca celule femeii aceleia nu-s cu nimic mai speciale decat celulele canceroase ale unei X oarecare. "Imortalitatea" biologica este atinsa de celulele canceroase. Deci si de HeLa. Nu doar de HeLa. http://en.wikipedia.org/wiki/Biological_immortality |
Asta este o interpretare eronata si voit minimizata - am explicat mai sus de ce ... au fost niste celule speciale, primele la momentul ala ... mai tarziu, pe baza cercetarii pe aceste celule, s-au mai dezvoltat linii de celule - care s-a dovedit ca erau contaminate de HeLa.
Citat: |
citat din mesajul lui AB_AC Ar trebui ca familia sa fie fericita .... dar nu e. |
Familia a fost dezamagita ca nu a stiut nimic despre acest proces stiintific pana la sf anilor '60 cand cercetatorii au venit sa le ia sange ca sa faca studii genetice legate de celulele HeLa. Si atunci li s-a spus ca sunt testati sa vada daca nu au cancer ca si mama lor ... au fost desigur dezamagiti cand au auzit ca celulele se comercializeaza si companii farmaceutice fac profit pe acest material genetic iar ei au beneficiat de asistenta medicala minimala din lipsa de asigurare medicala ...
Totusi, in timp, lumea stiintifica a recunoscut contributia Henriettei Lacks la lumea stiintifica:
In 1998, Modern Times: The Way of All Flesh, a one-hour BBC documentary on Lacks and HeLa directed by Adam Curtis, won the Best Science and Nature Documentary at the San Francisco International Film Festival. Immediately following the film's airing in 1997, an article on HeLa cells, Lacks, and her family was published by reporter Jacques Kelly in The Baltimore Sun. In the 1990s, the Dundalk Eagle published the first article on her in a newspaper in Baltimore City and Baltimore County, and it continues to announce upcoming local commemorative activities. The Lacks family was also honored at the Smithsonian Institution.[20] In 2001, it was announced that the National Foundation for Cancer Research would be honoring "the late Henrietta Lacks for the contributions made to cancer research and modern medicine" on September 14. Because of the events of September 11, 2001, the event was canceled.[21]
In 2000[22] Mal Webb released a CD with a song about Lacks called Helen Lane.[23]
"In her 2010 book, The Immortal Life of Henrietta Lacks, Rebecca Skloot documents the histories of both the HeLa cell line and the Lacks family. Henrietta's husband, David Lacks, was told little following her death. Suspicions fueled by racial issues prevalent in the South were compounded by issues of class and education. For their part, members of the Lacks family were kept in the dark about the existence of the tissue line. When its existence was revealed in two articles written in March 1976 by Michael Rogers, one in the Detroit Free Press[24] and one in Rolling Stone,[1][25] family members were confused about how Henrietta's cells could have been taken without consent and how they could still be alive 25 years after her death"
andacos spune:
Am ajuns sa-mi dau singura quote la mesaje
!
Citat: |
citat din mesajul lui andacos Asa o sa intzelegi mai bine de ce celulele ei! Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
Oricum,ma opresc aici,subiectul nu are nimic constructiv pentru mine,e doar dorintza ta de a demonstra ca ai dreptatesi stai putzin sa vada AB-AC raspunsul tau si gata ...a inceput polemica!Xa si ea are dreptate intotdeauna si nu-i place sa fie contrazisa!!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
buflea spune:
Legat de recompensa materiala ... familia Henriettei nu au deschis niciodata proces pentru acest lucru, desi considera ca merita.
Totusi in 1990 a existat un caz similar "Moore versus Regents".
John Moore a descoperit ca are leucemie in 1976 si a inceput tratamentul corespunzator la UCLA Medical Center sub supravegherea Dr David Golde. Celulele lui canceroase au fost mai tarziu dezvoltate intr-o linie de celule si comercializate chiar de catre doctorul care l-a urmarit.
Decizia judecatorilor a fost ca bolnavii nu au nici un drept de proprietate asupra materialului genetic extras din organismul lor, deci prin urmare nu au nici un drept financiar din veniturile obtinute prin comercializarea acelui material genetic.
Cartea trateaza intr-un capitol separat acest caz (care a avut 2 recursuri unul fiind castigat de donator) ... si sugereaza ca decizia curtii a luat in considerare implicatiile pe care o decizie pozitiva le-ar fi avut in lumea stiintifica. Eu am inteles de aici ca i-ar fi dat dreptate pacientului dar implicatiile in lumea stiintifica ar fi avut urmari periculoase ...
AB_AC spune ca stiinta are o gramada de donatori dar cartea nu sugereaza asta, din contra ... materialul genetic este greu de obtinut cu atat mai mult cu cat este foarte variat si nu "traieste" prea mult in afara corpului uman. Teama judecatorilor a fost ca odata legalizata remunerarea donatorilor de material genetic, sa nu se dezvolte o industrie periculoasa si poate nefiresc de banoasa care va fi greu de controlat din punct de vedere legal.
mihaela_s spune:
buflea, nu Ab_AC spune ca stiinta are donatori, asta e realitatea. Ti-am spus cum sta treaba cand te duci sa ti se recolteze probe. Semnezi ca esti de acord sa se pastreze in Biobank sau nu materialul recoltat.
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s buflea, nu Ab_AC spune ca stiinta are donatori, asta e realitatea. Ti-am spus cum sta treaba cand te duci sa ti se recolteze probe. Semnezi ca esti de acord sa se pastreze in Biobank sau nu materialul recoltat. |
Eu (cartea) nu spun ca nu are donatori ... spun ca nu are donatori suficienti, mai ales de cand se cere acordul pacientului - regula care a fost introdusa pe la sfarsitul anilor '80 (parca).
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andacos Oricum,ma opresc aici,subiectul nu are nimic constructiv pentru mine, e doar dorintza ta de a demonstra ca ai dreptatesi stai putzin sa vada AB-AC raspunsul tau si gata ...a inceput polemica!Ca si ea are dreptate intotdeauna si nu-i place sa fie contrazisa!! |
Pai vreau sa fac subiectul asta de 20 de pagini, asa ca nu pleca din ring .
iulianm spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Totusi, in timp, lumea stiintifica a recunoscut contributia Henriettei Lacks la lumea stiintifica: In 1998, Modern Times: The Way of All Flesh, a one-hour BBC documentary on Lacks and HeLa directed by Adam Curtis, won the Best Science and Nature Documentary at the San Francisco International Film Festival. Immediately following the film's airing in 1997, an article on HeLa cells, Lacks, and her family was published by reporter Jacques Kelly in The Baltimore Sun. In the 1990s, the Dundalk Eagle published the first article on her in a newspaper in Baltimore City and Baltimore County, and it continues to announce upcoming local commemorative activities. The Lacks family was also honored at the Smithsonian Institution.[20] In 2001, it was announced that the National Foundation for Cancer Research would be honoring "the late Henrietta Lacks for the contributions made to cancer research and modern medicine" on September 14. Because of the events of September 11, 2001, the event was canceled.[21] In 2000[22] Mal Webb released a CD with a song about Lacks called Helen Lane.[23] "In her 2010 book, The Immortal Life of Henrietta Lacks, Rebecca Skloot documents the histories of both the HeLa cell line and the Lacks family. Henrietta's husband, David Lacks, was told little following her death. Suspicions fueled by racial issues prevalent in the South were compounded by issues of class and education. For their part, members of the Lacks family were kept in the dark about the existence of the tissue line. When its existence was revealed in two articles written in March 1976 by Michael Rogers, one in the Detroit Free Press[24] and one in Rolling Stone,[1][25] family members were confused about how Henrietta's cells could have been taken without consent and how they could still be alive 25 years after her death" |
Buflea, tu incerci o discutie despre facutul piinii fara cunostinte solide despre faina, vorba lui Einstein. Ce ai enumerat tu mai sus nu reprezinta "lumea stiitifica", nu au nimic in comun cu publicatiile acesteia ori cu scena pe care se manifesta lumea stiitifica. Sint produse ale unor amatori intr-ale stiintei, indiferent de cite investigatii conduc pt a-si valida ideile. Inclusiv Rebecca Skloot, cartea ei nu este o carte de specialitate, se adreseaza maselor.
Iar asta cu "Mal Webb released a CD with a song about Lacks called Helen Lane"...de risul curcilor asa validare ori "recunoastere stiintifica".
[off-topic: da' de Got to Get You into My Life ce parere ai, merge sa sustina stiintific legalizarea marijuanei? Ca Beatles, vorba aia, sint huuuge!].
Legat de donatorii de organe, citeste legislatia in vigoare, atit cea internationala dar mai ales cea din US, exista de ani buni, functioneaza, abaterile se penalizeaza, si este foarte clar de ce remuneratia este ilegala.
Lumea stiintifica functioneaza total diferit de lumea businessului. Majoritatea cercetatorilor nu face cercetare pt beneficii financiare, beneficiile sint de cu totul alta natura, si multe patente nu aduc bani celor care le-au produs, ci institutiilor sub tutela carora s-a desfasurat (si a fost finantata) cercetarea respectiva. Altele nu aduc bani deloc.
Parte din cistigurile cartii lui RS merg catre membrii familiei Lacks; RS a infiintat Fundatia HL, prin care membrii familiei Lacks (plus alte categorii) beneficiaza de granturi (27 acordate pina la nivelul lui ianuarie 2012); granturile au acoperit nevoi educationale, medicale si de urgenta.
buflea spune:
Oh ! Bine ai venit, Einstein-ul (sau Cerberus) comunitatii noastre ! ... nu-ti duceam lipsa, nu din cauza aportului pe care ai putea sa-l aduci la subiectele forumului (?) ci din cauza tonului si atitudinii abordate si care nu se potriveste cu modul meu de a dialoga.
Imi place sa cred ca lumea stiintifica si mediatica a recunoscut in timp contributia HL la dezvoltarea stiintifica. Nu a fost o contributie voita, nu a facut nimic pentru asta, dar etic este sa recunoastem ca organismul ei a produs niste celule mutante care au ajutat in multe ramuri ale cercetarii.
Wikipedia are un capitol care se numeste "Recognition" - sigur, orice comentarii despre "faina" acestui paragraf se pot adresa direct acolo ...
Ca de obicei, nu astept un raspuns. Este insa foarte previzibil ca va veni, intr-o forma in care va trebui sa ma abtin sa raspund ... si pentru ca sunt mai inteleapta, o sa ma abtin.
Las subiectul asta la 6 pagini
Recognition
In 1996, Morehouse School of Medicine in Atlanta, the state of Georgia and the mayor of Atlanta recognized the late Henrietta Lacks' family for her posthumous contributions to medicine and health research.[16]
Her life was commemorated annually by Turners Station residents for a few years after Morehouse's commemoration. A congressional resolution in her honor was presented by Robert Ehrlich following soon after the first commemoration of her, her family, and her contributions to science in Turners Station.
Events in the Turners Station's community have also commemorated the contributions of others including Mary Kubicek, the laboratory assistant who discovered that HeLa cells lived outside the body, as well as Dr. Gey and his nurse wife, Margaret Gey, who together after over 20 years of attempts were eventually able to grow human cells outside of the body.[1]
In 2011, Morgan State University granted her a posthumous honorary degree.[17]
On September 14, 2011, the Board of Directors of Washington ESD 114 Evergreen School District chose to name a new health and bioscience high school in her honor. The new school, scheduled to open in the fall of 2013, will be named Henrietta Lacks Health and Bioscience High School.[18] "It is such an honor to name our new school after a person who so impacted the world of medicine and science," said school board member Victoria Bradford, who also served on the naming committee. "It is also a privilege to be the first organization to publicly memorialize Henrietta Lacks by naming this school building after her."[19]