Mama, numai mama

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

Citat:
citat din mesajul lui Aqai

Tintache, allinta si eu ne refeream la acei parinti care... procedeaza asa cum vorbeam mai sus.

In nici un caz nu vorbeam de parintii de care vorbesti tu, ca daca era asa spuneam ca "acei parinti care locuiesc in de si pe care ii cunoaste tinatache". which is not the case. ma bucur sa aud - asa cum ma si asteptam de altfel - ca in lume exista inca respect fata de familia largita si ca nu ne alienam cu totii ca asa e moda in unele locuri.

dar o sa fiu mai specifica, sa nu mai existe indoieli, si o sa limitez aria la parintii din canada, care aleg sa isi trimita copiii la munca pt bani de buzunar, sa plateasca chirie ca sa stea cu ei in casa, ca apoi sa ii lase sa se descurce singuri daca au copii sau sa ii sfatuiasca sa dea copilul spre adoptie in loc sa ii ajute.

Acei parinti e normal sa se simta bine si independenti singuri cuc la 80 de ani ca ar fi aberant ca tot ei sa aiba asteptari de la copiii alienati.

Ah, si btw, ca nu ma pot abtine azi: Bird draga, parinti sanatosi emotional si relatii sanatoase emotional exista si in ro si oriunde in lume. Nu s-au inventat relatiile sanatoase in civilizatiile vestice si parintii vestici nu sunt detinatorii monopolului decentei in imbatranire.

era vb despre expresia "parintii occidentali", sunt alergica la afirmatii generalizate care de multe ori sunt false. Daca e vb doar de cei din Canada, atunci asa o fi, nu ma pricep. Desi prietenii nostri, "parinti in canada" nu gandesc deloc asa. E vb de cateva familii diferite, e drept canadieni doar de 1 generatie, doar copiii sunt nascuti acolo.
Multa sanatate tatalui tau, imi pare rau ca nu poti fi langa el...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

"Inapoiatii" din evul mediu, isi trimiteau copii la colegii sau manastiri, unde primeau o educatie calificata si erau pregatiti pentru exigentele vietii respective.
Bogatasii burghezi ii lasau pe copii sa dea piept cu viata sa invete din practica dupa modelul lor de educatie, pentru ca multi care reusisera in viata erau proveniti din lumea saraca.
Monarhii isi trimit copii sa traiasca printre oameni obisnuiti sa ia contact cu viata reala. Unii printi merg si pe front.
Cand se facea armata obligatorie se spune, "cine nu face armata este domn, si cine o face este un om", sugerand ca armata il pregatea pentru viata pe cel care o facea.
Educatia actuala facuta de fiecare parinte, nu este cea mai buna. Nu este facuta de persoane calificate si este facuta de persoane prea sufletiste ca sa poata sa sanctioneze derapajele.
Poate ar trebui sa se reinfinteze gradinite saptamanale si scoli-internat.
Parintii care ii lasa pe copii sa lupte pentru bani de buzunar si ii ajuta doar atunci cand sunt in dificultate actioneaza foarte bine.
Cand ii spui unui copil ce-i bine si ce-i rau, "ii intra pe o ureche si ii iese pe cealalta". Cand ii spui si viata ii confirma ii intra mai bine in cap.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Deceneus, nu sunt de acord cu nimic din ce zici tu.

Tu compari regii si printii cu oamenii obisnuiti ?

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Australia nu mi se pare o referinta tocmai potrivita. In Romania sau europa in general oamenii stau aici de generatii intregi, au o istorie in spate. In Australia, au sosit acum aprox 250 ani, banuiesc ca nu multe familii, deci amestecati ca si natii si nu prea vechi pe acele meleaguri. Cum au plecat cu traista in bat in 1800, probabil ca asa vor face si peste 200 ani. Sentimentul de apartenenta e mai redus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui tinatache
era vb despre expresia "parintii occidentali", sunt alergica la afirmatii generalizate care de multe ori sunt false. Daca e vb doar de cei din Canada, atunci asa o fi, nu ma pricep. Desi prietenii nostri, "parinti in canada" nu gandesc deloc asa. E vb de cateva familii diferite, e drept canadieni doar de 1 generatie, doar copiii sunt nascuti acolo.
cristina

Eu te contrazic ... cand vorbim la general, generalizarile sunt inevitabile. Este vorba de cultura si cazurile particulare nu contrazic trendul general. Ca stii tu 2 familii de Canadieni care nu fac asa si 3 vecini din Germania, pe stanga, asta nu reprezinta nimic.
Ca nota generala, cutura americana si imi asum riscul sa spun ca si cea europeana vestica, este mai putin orientata pe familie decat cea romaneasca. Copiii pleaca mai repede de acasa, sunt invatati sa fie independenti, sunt ajutati financiar mult mai putin de parinti, isi cresc copiii cu un parinte stand acasa ani de zile (mai ales in Germania) sau in daycare si in final au mai putin grija de parintii batrani.

Eu nu cred ca exista bine si rau in abordarea romaneasca sau cea vestica - vesticii isi permit sa aiba aceasta mentalitate pentru ca si exista parghii sociale care sa le sustina aceste alegeri - o casa se cumpara mai usor, exista creshe pentru copiii de la varsta de 3 sapt, acolo unde nu exista (Germania) statul suplimenteaza veniturile mamei care sta acasa pentru ani de zile, exista aceste institutii specializate pentru batrani ...etc. In Romania nu prea exista, asa ca oamenii sunt oarecum obligati sa se stranga in jurul familiei si sa se ajute reciproc.

De aceea parintii nostri, ai celor plecati din tara se simt abandonati ...si fara sa va suparati, sunt abandonati. Chiar daca le oferim noi o viata in noile noastre tari, este o oferta foarte greu de acceptat pentru ei ... uitati cat de greu ne-a fost noua sa ne integram si vorba aia, suntem tineri, invatam usor, socializam, avem mintea mai agera si energie mai multa. Ce pretenii sa ai de la ei ?

O singura observatie am la mesajul lui Aqai - copiii nu sunt trimisi la munca din liceu, ei vor sa munceasca si parintii sunt de acord.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui allinta

Deceneus, nu sunt de acord cu nimic din ce zici tu.

Tu compari regii si printii cu oamenii obisnuiti ?

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Eu vorbeam de cateva modele de educatie, de pregatire pentru viata.
Da se pot compara regii si printii cu oamenii obisnuiti, daca ei sunt pusi in situatia sa lucreze cot la cot si sa traiasca cu, si ca oameni obisnuiti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui allinta

Ellej, incep sa ii apreciez mai mult pe batranii nostri parinti santajisti, in comparatie cu parintii din occident, care isi trimit copiii adolescenti la munca, iar dupa terminarea liceului, le cer chirie. Evident ca multi prefera sa plece de acasa. Macar in felul asta au intimitate, chiar daca duc o viata cu multe neajunsuri, inclusiv anturaje gresite.

Eu zic sa nu exagerati. Nu toti adolescentii fac copii, depinde de familie, de capacitatile copilului, de planurile de viitor, etc.

Si eu am o fata de 17 ani si la anul termina liceul. Nu munceste pentru ca eu am o mica problema cu felul in care platesc astia copiii. Oricum, nu ar avea timp sa munceasca pentru ca telul ei este sa intre la o universitate de top in lume si merge la o scoala cu mari pretentii academice. NICI unul din prietenii ei nu munceste, toti invata si se pregatesc de viitor. Dar pot sa vad cum copiii care nu sunt foarte academici beneficiaza de faptul ca isi castiga banii de buzunar. Ceva trebuie sa faca, nu ii poti lasa sa frece menta toata ziua. Eu o voi ajuta sa se mute de acasa la 18 ani cand merge la facultate si o voi incuraja sa-si gaseasca un job part-time. Nici unul din colegii mei care au copii adolescenti nu cer chirie. Asta poate se intampla in alte paturi sociale . Stiu pe cineva care cerea chirie dar punea banii intr-un cont pe numele copilului.

Aici bunicii se implica mult in viata nepotilor, cu mult entuziasm si de obicei fara urma de reprosuri si comentarii. Exista mare respect intre generatii si asta e minunat. La fel, familia se implica in ingrjirirea celor batrani si bolnavi.

Eu mi-am propus sa-mi cresc fetele sa fie independente, sa isi traiasca viata frumos, sa nu fie la mana nimanui. Sunt convinsa ca asta este cea mai buna metoda ca sa fie fericite. Si sunt convinsa ca vom comunica si ne vom iubi mult, chiar daca vom pune distanta fizica intre noi.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Aqai
Ah, si btw, ca nu ma pot abtine azi: Bird draga, parinti sanatosi emotional si relatii sanatoase emotional exista si in ro si oriunde in lume. Nu s-au inventat relatiile sanatoase in civilizatiile vestice si parintii vestici nu sunt detinatorii monopolului decentei in imbatranire.

De existat exista sigur ca da. Uite parintii mei care m-au ajutat sa plec, nu mi-au reprosat nimic, nu s-au plans si imediat ce au putut s-au mutat aici. Au facut scoala de engleza 2 ani in Ro inainte sa vina. Aici si-au gasit joburi, sunt pe picioarele lor, in apartamentul lor.

Dar genul asta de parinti aici e regula pe cand in Romania e exceptia, la fel cu cei care isi innebunesc copiii cu santaj emotional, aici sunt o exceptie.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

[...] De ex aici exista comunitati de pensionari care nu sunt ca niste mici sate. S-au construit case noi, mai micute, cu 1-2 bedrooms pe care pensionarii le-au cumparat si practiv fiecare are locul lui, dar traiesc unii langa altii. Au community center, un fel de "caminul popular" unde se ruleaza filme, au tot felul de activitati planificate (joaca carti, au biblioteca, au bazin de inot, concerte live), au o policlinica in comunitate, au niste microbuze care ii transporta la supermarket pe aia care nu mai pot conduce ... stiu toate astea pentru ca cei de la care am cumparat noi casa, au vandut si cu banii luati si-au cumparat altceva intr-o comunitate din asta de pensionari.
Dar sa stiti ca si pe ei daca ii intrebi si ei sunt nemultumiti ... a zis bine cine a zis ca e mai bun un pahar de apa dat de copilul tau decat de un necunoscut.

Voi vorbiti acum asa cu definitii din dictionar - dar incercati sa va imaginati viata voastra fara copii, fara serviciu, eventual fara partener si fara energia fizica pe care o aveti acum.

Exact.
Eu lucrez toata ziua cu batrini.
Si da, chiar si aici (in Franta vreau sa zic), batrinii depind foarte mult din punct de vedere emotional de copii.
Cind sint la spital cine credeti ca vine sa ii viziteze? Prietenii au imbatrinit si ei.
Si oricit ar parea de frumoasa vazuta din afara viata in comunitatile acestea de batrini, marea majoritate, daca ar fi avut de ales, ar fi preferat sa ramina acasa.

Si cine poate sa ne garanteze cum o sa gindim noi la batrinete,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioachim spune:

LadyJ

Multumesc pt. cuvintele frumoase.

Da, ai dreptate in 2 randuri.

Au fost si sunt niste parinti minunati, carora nu le-a fost frica niciodata sa isi manifeste iubirea si afectiunea ( si acum cand ma apropii de 30 de ani ), dar in acelasi timp m-au incurajat sa imi iau zborul daca asa au crezut ca e mai bine. In decizii in care au crezut ca gresesc, si-au spus parerea, daca le-am cerut-o, dar mi-au spus ca ma vor sustine indiferent de alegere, cu limitele lor de intelegere.

Si ai dreptate ca nu stiu ce ar fi fost daca. Poate cum spui tu, tata s-ar fi simtit vinovat ca nu m-a indemnat sa plec stiind ca aici mi-ar fi fost mai bine. Si eu sunt de parere ca sunt multi factori ce contribuie la depresie si tendinte spre alcoolism; e normal sa fie trist, dar nu sa dea in extreme.

Incerc sa comunic cat mai des cu ei, zilnic prin email, la telefon de cateva ori pe saptamana. In vara va veni si tata sa ma vada pt. prima oara pe taramuri indepartate.

Insa de alcoolism incipient imi e teama si rusine sa aduc discutia...

Mergi la inceput