Recompensa pt. rezultate scolare - gresit?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Ok ... ia sa vin eu sa ma pipi contra vantului .

Ai mei au 7 si 6 ani si eu folosesc cu succes metoda recompenselor. O folosesc pentru ca este o metoda de motivare individuala si competitie sociala, notiuni care dupa mine nu se prea promoveaza in scoala americana dar se regasesc in mod agresiv in viata de adult.

Metoda mea de recompense este calendarul cu plusuri si minusuri. La fiecare 10 plusuri meregm la magazinul de jucarii si le cumpar ce vor ei, pan ain $20. La fiecare 10 minusuri le iau o jucarie, care vreau eu. Plusurile si minusurile le scriu pe un calendar tinem o evidenta foarte stricta a lor. Desigur ca nu iau cele 10 plusuri amandoi in acelasi timp, asa ca cel care nu il ia, se uita la jucarii si isi alege jucaria lui de 10 plusuri. Probabil ca e greu sa vezi ca fratele tau isi cumpara jucarie si tu nu, dar in capul lor stiu ca au si ei aceasta sansa.

Plusurile si minusuirle le dau in functie de diverse - la inceput luau cate un plus cand faceau baie singuri seara sau isi faceau patul - acum nu mai primesc plusuri pentru asta pentru ca a devenit o rutina, dar primesc minusuri daca ies din rutina. Le mai dau plusuri pentru diplome de la scoala - de ex fiu-meu a facut o carte, a citit-o in clasa si a luat o diploma la scoala si un plus acasa.
Ii dau plusuri de fiecare data cand citeste sau face ceva legat de carti pentru ca nu ii place sa citeasca si foarte rar il apuca asa o pasiune legata de carti.

Ii mai dau plusuri pentru chestii iesite din comun - de ex au dat un test la scoala care la sfarsit avea o problema de impartire pe care ei inca nu au facut-o (e clasa 1) si numai fiu-meu si cu inca o fetita au rezolvat-o corect ... i-am dat "plus" pentru ca a incercat si a gasit o metoda sa o rezolve in conditiile inc are nu stie tabla impartirii. Deci a facut ceva deosebit.

Desigur ca incercam sa tinem un control al plusurilor si minusurilor, ca acum n-o sa le iau o jucarie in fiecare luna ... cele mai multe minusuri le iau pentru ca trebuie sa spun de 10 ori acelasi lucru pana fac ceva ...ah ! si inainte de a da un minus ii avertizez "am spus de 3 ori, vezi ca te apropii de un minus".


Acum sa nu va imaginati ca copiii mei sunt asa de domestici si accepta minusurile spasiti . Le negociaza, se considera mereu nedreptatiti, mereu au impresia ca celalat e avantajat ...etc.

Dar ca o concluzie, sistemul asta ii motiveaza si ii pregateste pentru viata competitiva de adult. Mie mi se pare ca totul in viata are un sistem de recompense si desigur de consecinte, asa ca, nu vad de ce sa nu invete asta de mici ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

buflea vantul tau..
e in aceesi directia cu a vantului meu
sau 'vicevercea'



Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)

www.desprecopii.com/info-id-8903.htm" target="_blank">Lumina Sfanta pentru copii



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Oh ! Ma bucur ca avem "vanturi" impreuna si mai si sufla in aceeasi directie .

P.S. Vanturile recompenselor, desigur ... la ce va gandeati ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Buflea, Alinuk , eu cred ca un sistem din asta de recompense, muta atentia de pe activitatea propriu-zisa pe obiectul recompensei, in ideea de a obtine premiul si de a face totodata pe plac parintelui. E un automatism ce ocoleste motivatia reala pentru o activitate sau alta, capacitatea de intelegere si interesul personal al copilului.

ML, eu zic ca-i ok sa-l ajuti sa se pregateasca pentru test. N-are legatura cu recompensa asta. Poate nu stie cum sa invete, poate nu a reusit sa surprinda inca partile placute ale invatatului, in sensul asta l-as ajuta, prin intrebari si exrecitii exact pe zonele unde observi ca are probleme.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui olympia

Buflea, Alinuk , eu cred ca un sistem din asta de recompense, muta atentia de pe activitatea propriu-zisa pe obiectul recompensei, in ideea de a obtine premiul si de a face totodata pe plac parintelui. E un automatism ce ocoleste motivatia reala pentru o activitate sau alta, capacitatea de intelegere si interesul personal al copilului.

Pai recompensa se obtine daca activitatea respectiva se indeplineste. Mie nu mi se pare ca ocoleste motivatia reala pentru un anumit lucru ... de fapt ce inseamna "motivatia reala" ?

Recompensele sunt un instrument de motivare si exista peste tot in viata adulta, incepand de la satisfactii si pana la avantaje materiale.
Orice actiune pe care o indeplinim are o recompensa care conteaza mai mult sau mai putin in functie de cat de mult ne place respectiva activitate. Cand nu ne prea place, recompensa ramane singurul target de interes in a duce la sfarsit acea activitate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

.... dar se regasesc in mod agresiv in viata de adult.

Ai dreptate aici, este poate singurul motiv pentru care as accepta metoda si care imi da de gandit (pentru viitorul copiilor in societatea americana), dar din motivele enumerate de Olympia nu pot sa o fac nici eu.

Cu copiii altora (am lucrat la gradinita un timp) am aplicat-o, dar acasa, nu-mi vine (barbatul meu e f. calculat in tot ce face, 90% din cazuri pe "imi dai, iti dau" merge; de fapt ma sperie cum poate sa fie atat de fara inima si nu-mi vreau copiii la fel. Dar asta-i situatia noastra; s-ar putea sa functioneze in familii normale.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Hai ca tot ma gandesc la recompense, Buflea. Tu planuiesti sa renunti treptat la ele, pe masura ce responsabilitatile respective devin rutina sau le mentii, adaptate la varsta copiilor?

Si daca intr-o zi nu mai ai ce le da si ei nu vor fara (nu ma refer aici neaparat la tine, mai mult la societate)? Mie de asta mi-e teama vazand cum ii trateaza sotul pe cei din jur (plus altii intalniti pe aici, care se conduc dupa principii asemanatoare). Adica toate-s bune cand le merge bine, dragalasi, de ajutor, zambareti, apoi daca le vine napasta pe cap, sorry, da-i contra serviciu, chit ca ti-e mama sau prieten de-o viata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

anul trecut in clasa 1 pt vreo 2 trimestre am folosit recompensa cu ciocolata la fiecare sf de saptamana cand lua 100%.
mi-am auzit o gramada de vorbe urite pe forum ca imi cresc baiatul ca la circ...dar de fapt in realitate nu e chiar asa.

al meu nu ii pasa prea mult de recompense, adica nu se gindeste sa ia rezultate bune pt resompense. desigur e bucuros cand primeste recompense...dar nu ii sta mintea la ele. iar daca nu primeste nu e afectat.

cu el e usor. de asta nu prea stiu ce sfaturi sa dau, ca nu am probleme cu scoala e copil bun, silitor, f. ambitios, ii multumesc lui Dumenzeu...desigur uneori are "scapari"(nici nu stiu cum sa le numesc) ca orice baiat cand are ceva in cap sa faca, sa se joace, se grabeste sa termine repede sa scape...dar nu le bag in seama atita timp cat nu sunt repetative.

anul asta nu prea i-am mai dat recompense in timpul scolii, decit ocazional si la sf de trimestru(cite o jucarie, lego...ceva).
iar saptamanal uneori ii dau la el cate un suc, sau ceva dulce, sau snacks...ce nu cumpar decat ocazional. ori ii fac pizza, ori un playdate...ori in weekend ii pun un film preferat, ori il las sa joace pe game.

personal nu sunt impotriva recompenselor si eu i le voi da atita timp cat simt ca nu face treaba buna doar ca sa primeasca ceva in schimb...

nu cred ca rezolvi ceva ca ii promiti sau il ameninti cu ceva ce se va intimpla peste citeva luni. la virsta asta nu gindesc asa, pe termen lung.
cred ca cel mai bine e sa lucrezi cu el, sa fie pregatit pt teste, sa te implici in homework si in ce studiaza la scoala...sa il faci sa se simta stapin pe situatie, sa vada ca in urma efortului depus are rezultate pe masura.

ce am observat e ca 10 minute si apoi pauza de 10 min e cel mai bine pt a acumula cunostiinte. mai citeam intr-o carte ca inainte de a lucra la matematica are nevoie de ceva stimulare fizica, eu il pun sa alerge cu scuterul, sa joace basket...

cred ca in felul asta vei avea rezultate mai bune decat cu "bombonica".

iti dau aici un link f. bun pt studiu:
http://www.khanacademy.org/#arithmetic

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

inca ceva ref. la scoal ce merge f. bine la noi si da roade. e programul.
noi avem program de:teme, joaca, desene.
e pus pe frigider si il urmeaza ca atare. nici nu mai trebuie sa-i repet ce are de facut.
in felul asta stiu ca se straduieste,munceste, lucreaza singur , eu il ajut cand are nevoie, si nu are cum sa nu aiba rezultate bune la scoala.

am vazut la scoala ca se procedeaza cum spune buflea cu + si -...dar la noi nu a fost neccesar. iar mie mi se pare bataie de cap sa tin evidentza.

o recompensa care o folosesc saptamanal e cea cu ordinea in camera. face ordine in camera lui in fiecare zi de Joi ca eu sa ma culc cu el in camera.



michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui ML

Hai ca tot ma gandesc la recompense, Buflea. Tu planuiesti sa renunti treptat la ele, pe masura ce responsabilitatile respective devin rutina sau le mentii, adaptate la varsta copiilor?

Si daca intr-o zi nu mai ai ce le da si ei nu vor fara (nu ma refer aici neaparat la tine, mai mult la societate)? Mie de asta mi-e teama vazand cum ii trateaza sotul pe cei din jur (plus altii intalniti pe aici, care se conduc dupa principii asemanatoare). Adica toate-s bune cand le merge bine, dragalasi, de ajutor, zambareti, apoi daca le vine napasta pe cap, sorry, da-i contra serviciu, chit ca ti-e mama sau prieten de-o viata.

Da ... am de gand sa pastrez sistemul de recompense schimband desigur recompensele in functie de varsta. Acum suntem la jucarii, mai tarziu nu stiu, poate o sa le dau bani sa stranga pentru ei sau ceva ce stiu ca le place, un concert, o iesire pe undeva, poate chiar o vacanta.
In paralel trebuie sa ma tin si de minusuri - sa inteleaga ca orice "neascultare" este insotita de o responsabilitate.

Mergi la inceput