Licurici de ianuarie-februarie 2009 (164)
Raspunsuri - Pagina 11
bpaula spune:
Selene nu stiu ce sa zic, al meu a inteles de mic ca la priza umbla numai oamenii mari, cu cateva perioade in care l-ar mai fi lovit curiozitatea dar aveau aparatori. Sunt cateva lucruri pe care stie ca nu le pot face copiii ci doar oamenii mari.
Si al meu e numai cu mami in sus si in jos, e drept ca eu am si mai multa rabdare sa il iau sa faca ceva anume. Taica su vrea ca el sa faca exact ce trebuie cand trebuie si atunci razboi. Cel mai tare as vrea sa se culce seara si cu tatal lui. Dar am rabdare si astept.
Selene_Bunny spune:
Si la noi e razboi intre ea si ta-su. Pe aceeasi tema pe care ai mentionat-o, Paula.
Nu stiu, eu ma simt o mama tare de kkt in momentul de fatza. Am avut subiect deschis la Cabinetul PSI, despre agitatia si zapaceala ei, am primit sfaturi, am selectat o parte din ele, le-am aplicat, dar... nu merge. A mers o perioada, acum e iar cum a fost. Nu stiu ce sa mai incerc, cum sa mai fac.
Referitor la trasnai, vin asa, una dupa alta, n-am timp sa corectez una, ca face alta. Ba vrea sa manance kk ei, ba vrea sa bea pisu ei, ba linge apa cu mizerie, ba bea apa cu detergent de vase, ba linge balustrada de pe casa scarilor...
De vreo doua-trei zile, numai intr-o observatie si-un ton ridicat o tin, eu zic una, o repet, de 2-3-4 ori, pe ton normal, dupa care urlu, ca nu se intelege, domnule, nu se opreste din trasnaie, ii da inainte, io-s de decor acolo...
I se rupe ei si de time-out, si de taiat desenele, si de taiat iesitul afara...
Nu i-am mai strans jucariile, i le-am lasat cum si le-a lasat ea de imprastiate, a calcat pe ele, s-a lovit in talpa, a plans putin si gata, nici gand sa faca vreo legatura intre durere si "mai bine le strang".
Ma simt mai mult decat naspa, chiar nu poate intelege altfel, cu spus frumos, calm, cu explicat, numai daca urlam amandoi, si eu si ta-su, ca tampitii pe aici?
Ma dispera cu joaca cu apa, nu mai pot spala un vas, ca aude apa curgand si hop si ea pe scaun, langa mine, sa spele si ea. Normal, se joaca cu apa, ii dau spatiu de joaca, nu, domnule, nu-i ajunge, ei ii trebuie sa curga apa in permanenta, daca sta apa linistita intr-un vas, nu e bine, ca nu curge, sa se consume in prostie, si ta-su face ca trenu' cand vede ca platim lunar intre 13 si 15 metri cubi de apa, in conditiile in care nu facem baie... Se baga peste mine, nu are rabdare, trage robinetul in partea ei, de aparaie pe jos nici nu mai zic, a alunecat, s-a lovit, vezi de treaba, da-i inainte, sa mearga...
Mi-a zis nelia la subiectul meu ca cica nu o rog frumos sa stranga, sa stearga... Aiurea, daca n-are ea chef, poti sa stai si-n cap...
Sunt intoarsa cu susul in jos...
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
Leditia spune:
Declaram si noi pisu si kk la olita,fara incidente.Ii mai pun pampers noaptea,ca el bea si lapte seara si mi-e groaza de trezitul asta intr-una,ca David face urat dk il trezesc sa-l pun pe olita..si io stiu cand ii vine si cand nu-i vine?
Off,Selene..stii,toti copii fac boacane,nu numai a ta..Uite al meu vineri,eram extrem de suparata pe niste faze de la gradi si vorbeam cu educatoarea lui la tel..si el mi-a scos toate oalele,s-a jucat cu ele..apoi s-a dus la baie..in nici 5min,l-am gasit,cocotat pe wc,spalandu-se pe cap cu sapun lichid antibacterian..plin de spuma,ud fleasca..si nici macar nu se balacise in apa calda!Il usturau ochii asa ca se stergea cu prosopul..imi aruncase si in wc sulul de prosoape de hartie..Si stii ce?Eu chiar nu m-am suparat pe el..l-am clatit de spuma,l-am schimbat de haine si l-am uscat pe cap,apoi ne-am jucat amandoi.
Ieri a facut kk la olita,era la el in camera,il pusesem la nani si i-am zis k ma intorc imediat,trebuia sa termin mancarea,era pe sfarsite si nu am lipsit 5 min plus ca-l aud in interfon..Si copilu meu facuse kk in olita pt prima data si nush din ce motive,el a rasturnat kk pe covor si a pus olita peste sa nu se vada.Tu ce crezi ca am facut?Ei bine,eu i-am zis bravo mami k ai facut kk la olita,nu m-am suparat k a facut asa si i-am explicat ca data viitoare sa ma strige cand face ceva sa golim olita la wc..
Si sunt destule,dar nu ma supar din toate astea..In general eu ii explic de foarte multe ori,alteori merg pe santaj...sa nu se inteleaga alte minuni dau un ex '' nu faci aerosolii ti-l iau pe w..ii place lui litera asta'' sau daca ma lasi sa-ti tai unghiile iti dau kinder..daca nu te joci frumos,mergem acasa..din astea...mai dam si time-out cand nu ne mai putem intelege deloc..si lui si mie si ne intalnim apoi sa ne calmam amandoi,adik imi dau si mie,sa se inteleaga,pt a ma calma si io.
Noah,ei acum sunt la o varsta dificila..al meu e in perioada cu NU si a inceput sa impinga copii,la gradi,ca in rest am fost cu el in parc,la locul de joaca si nu am avut probleme..Aici e mult de discutat,dar nu am acum timp sa intru in detalii ca m-am apucat de mesajul asta de prea multa vreme si musai sa-l si trimit azi :))
Va pupam si va dorim toate cele bune.
La multi ani florilor si Paste fericit celor care azi sarbatoresc Pastele.
Selene_Bunny spune:
Da, si Daria a aruncat o bucata mai lunga de hartie igienica in oala in care fierbea pestele...
Vroia sa toarne sare in oala plina cu lapte...
Si altele...
Daca tu te poti abtine sa nu te superi... eu nu pot mereu. Uneori ma abtin, alteori nu, uneori sunt prea gogonate ca sa ma abtin, cum am spus, am impresia ca nici nu ma baga in seama, ca degeaba explic si rasexplic si repet...
Se juca mai ieri iar cu apa, am rugat-o sa inchidem apa, s-a aplecat zambind spre mine, ca si cum ar vrea sa se alinte la pieptul meu, si cand colo, ma musca de gat...
Daca nu sunt atenta, ma loveste drept in sani, ba cu mana, ba cu cotul, ba cu piciorul...
Mi-a tras un cap in barbie de mi-au clantanit dintii, la propriu, eram dupa detartraj, inca cu dureri...
Iar impinsul asta al limitelor ma dispera, azi-noapte pe la 2 plangeam in camera, pe covor... Ii dau de lucru, ii dau spatiul ei, nu-i ajunge nicicum... Oare daca ii dau toata casa, imi cere tot blocul?
Am lasat naibii toata ordinea si curatenia, de o luna si jumatate nu am mai facut ordine si curatenie, cica sa ma ocup mai mult de ea... Arata casa ca saracia, dar n-am niciun chef sa ma apuc de facut, ma simt asa, ca o servitoare, adica la ce bun sa aranjez, sa curat, cand sfaturile si explicatiile mele sunt bune de pus pe buca stanga...
Lucrusoare de vanzare...
Leditia spune:
Selene hai sa le luam pe rand...Lovitul nu e ok,dar nu e singura,am observat f multi copii pe care la 3 ani ii apuca chestia asta(unii lovesc,altii imping,altii musca,altii le fac pe toate)..trebuie sa vezi de ce o face.David o face din frustrare,de nervi,cand il bateam la cap cu o chestie si el nu voia in momentul ala si eu il stresam intr-una.Daria vorbeste mult mai bine decat David,deci iti poate explica de ce o face si ce o framanta.Vorbeste cu ea.Eu pt asta si doar pt asta i-am dat time-out..e o chestie pe care eu nu o tolerez.
Sa nu-ti inchipui ca eu nu ma supar,evident ca ma supar si eu cand sare calul,dar sa-ti spun o chestie tare..frate,eu sunt mult mai relaxata de cand David merge la gradi..pai in orele alea cat stam impreuna crezi ca-mi mai arde sa ma supar din nimicuri si tampenii?Nu,in timpul ala facem terapii si ne jucam..sunt doar eu cu el.Si weekendul asta a fost f linistit la noi,ne-am inteles de minune,a mancat,a facut la olita fara probleme,ne-am jucat,si-a facut toate terapiile cumintel,am iesit afara..nu ne-am certat absolut deloc,dar deloc..si ne-am inteles de minune..ptiu,ptiu sa nu-l deochi.
Uite,noi nu avem spatiul tau,spatiul meu..Daca el vrea sa ne jucam jos pe covor,ne jucam jos pe covor,daca vrea sa stam pe canapea,stam acolo..nu-l ingradesc,acolo stai si nu depasesti liniuta asta.In general ne jucam in living,mai mananca un biscuite,mai rupe din el sa-mi dea si mie,nu-i bai..2min imi ia sa aspir rapid si gata.nu fac din asta o tragedie si nici nu ma simt ca-s servitoarea lui.Nu, sunt maica-sa si sunt raspunzatoare de cresterea lui,n-o sa-l pun la 3 ani sa-si gateasca,sa faca curat si sa frece casa..si nici prin cap nu mi-a trecut vreodata ca ar trebui sa ma simt aiurea pt ca le fac eu pt el.
De ce vezi tu toate astea o convoarda?nush,mie chiar nu-mi ia mult sa fac ordine prin casa sau curatenie zau..ah la curatenia generala e alta treaba.
Mi-a aruncat si el o singura data o chestie in oala cu mancare si a nimerit,i-am explicat ca pot sari stropi si-l pot arde si nu a mai facut-o.Eu gatesc numai pe ochiurile din spate,pe cele din fata doar daca nu e el acolo cu mine.
Si eu am observat o chestie f importanta la David..la el nu merge cu impus,cu forta..cu cat il fortezi sa faca o chestie pe care el nu vrea s-o faca,cu cat ii impui mai mult un lucru cu atat el reactioneaza mai negativ.In schimb,am zis..cand e de musai,merg si pe santaj,ii si explic mereu si mereu,ii dau si time-out sau pur si simplu il mai las un pic si incerc din nou..sau ii dau sa aleaga el.
De ex a fost o perioada cand nu voia sa-l schimb,nu voia sa manance..cu cat insistam eu mai mult si ma enervam cu atat el se enerva..si atunci am vazut k nu merge asa..si-l mai lasam un pic..si ii ziceam,ok,ne mai jucam un pic si apoi mancam da?Sau nu voia sa se imbrace..si acum ii zic sa-si aleaga el cu ce vrea sa se imbrace..si in general incerc sa-i explic optiunile si il las pe el sa aleaga,sa se simta si el important,pt ca e,pana la urma sunt decizii care-l privesc,de ce sa nu-i dau optiunea de a alege,ca nici mie nu-mi place sa-mi bage cineva pe gat sau sa ma forteze sa fac ce nu vreau.
Deci..din punctul meu de vedere..ai un copil plictisit,un copil care vrea atentie,un copil care are nevoie de socializare si de independenta,taie cordonul ala ombilical,las-o si cu taica-su,du-o sa se joace cu copii,sa-si consume energia,joaca-te cu ea.O sa-i treca si perioada asta,o sa vina alta si tot asa..Nu e usor sa cresti un copil,dar si cand te uiti in ochii copilului tau si vezi ce minune iti sta in fata,nu te topesti?nu crezi k merita tot?
Si cu asta mi-am incheiat pledoaria:))
Va pup dragelor.
Selene_Bunny spune:
Ledi, daca vrea... Daca vrea sa faca toate tampeniile, eu sa stau sa ma uit? Par exemple, zice ca vrea apa, ii dau apa, isi umple gura cu apa, dupa care o improasca pe televizor. Da, e OK ca fun, dar ca si contact apa-televizor-obiect cu fire electrice-in priza, nu, nu consider ca e OK.
Mie imi ia curatenia mult timp. Poate la tine nu e asa prafos, la mine e jale. Iar eu, cand fac curatenie... apoi fac. Ca altfel numai ma enervez. 2 minute iti ia sa aspiri??? Mie imi ia cel putin 20. Se face pe covoare un fel de puf (exceptand parul de matza, matzele nu au voie in dormitor), deci se face un fel de puf + scame + par, de te sperii, si ala nu-l trage aspiratorul decat daca racai bine cu peria de la aspirator, de atata racait, am si rupt-o.
Plus spalatul pe jos, am mai spus-o, asa gresie tampita nu am vazut de cand sunt.
Ia in considerare ca ce am scris aici e DUPA ce am aplicat niste sfaturi de la subiectul ala, unde ai scris si tu. DUPA ce am inceput sa ies zilnic cu ea, DUPA ce am lasat in plata Domnului toata casa, ca sa ma ocup mai mult de ea.
Vrea atentie? Si cine pisicu' nu i-o da? Io, care am ajuns sa fac pana si pipi cu ea in brate?
Ma simt cum am zis pentru ca sunt foarte buna la adunat, ordonat, curatat. Dar, cand o rog si eu sa faca ceva (e sfat de la subiectul ala, da?), de cele mai multe ori, ei i se rupe. Cum am spus, "in cazul asta, te rog pe tine". Cand ii dau ceva de lucru, pluseaza, vrea peste, vrea ceva in plus fatza de ce are.
Gandeste-te asa, ipotetic: David iti cere biscuiti inainte de masa. Tu ii spui ca ii dai 3, ca e aproape ora de masa si sa nu-si strice pofta de mancare. El incepe sa spuna ca nu-i ajung 3, sa vrea musai 5, ca de ce nu-i dai 5, ca sa-i dai 5, ca, daca el spune ca vrea 5, tu sa-i dai 5. Si tu ii repeti ce ai zis, ca urmeaza sa mancati peste putina vreme, ca va mai primi biscuiti si mai tarziu. Si el sa continue sa ceara, sa zica "stiu ca tre' sa mancam, dar eu vreau 5". Si sa continue sa ceara 5, de 10 ori.
Lucrusoare de vanzare...
miereamara spune:
Selene esti obsedata de curatenia aia, fir-ar ea sa fie de curatenie, cumpara-ti aspirator mai puternic si o masina de spalat vase si ti-ai redus la jumatate timpul "pierdut" cu astea.
In rest Ledi a zis f bine ce a zis. Trimite fata la gradinita, tu gaseste-ti alta preocupare in afara frecatului covoarelor zilnic si o sa ai mintea mai limpede si o sa vezi totul altfel. Eu am senzatia ca tu stai toata ziua bosumflata si nervoasa si fata iti percepe starea de spirit si reactioneaza ca atare.
La exemplu tau cu biscuitii, ii dai trei si gata, ce atata discutie, iti cere inca 5 ii spui o data de doua ori ca nu se poate si apoi ignore sau daca situatia escaladeaza un time out (daca incepe sa tipe sau sa te loveasca).
aS mai avea de zis dar plange aia mica!
www.youtube.com/watch?v=qJXut4el9pQ" target="_blank">Nadia
DarkBendis spune:
Selene, ce se intampla daca nu ii dai? De ce intreb, ca si pe jupan il mai apuca faze de genul "I need two chocolate bars, one and two, not one, two chocolate bars. I NEED two etc". Ei bine, el insista ca vrea doua, noi insistam "one or none". Deci fie accepta doar una, fie nu primeste nici una...si el stie asta. Adica nu are decat sa se dea cu fundul de pamant, nu rezolva nimic, ba chiar ajunge la el in camera (cu usa deschisa) pana se linisteste. Treaba e sa fim fermi si consecventi cu regulile (aici ma refer la implicarea ambilor parinti, cat si a bunicilor sau altor rude care se ocupa de copil - si nu doar la joaca, ci si la "tinutul de reguli" )
Dark Bendis
& The Goblin Prince (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
DarkBendis spune:
Reguli clare: cand mama (sau tata) gateste, jupanul nu are ce cauta langa aragaz (noi avem o bucatarie f mica, deci nu ar fi loc fara sa devina spatiu periculos)
cand mama vorbeste la telefon in interes de serviciu (se mai intampla, rar, cand e el acasa, si doar daca e si tati prezent, nu accept job assignmenturi over the phone cand suntem doar noi doi) baietii fac liniste si nu intra peste mama in dormitor, tati are grija sa-l tina ocupat la nevoie, dar deja a inteles ca daca mami lucreaza, mami face banuti si cu banuti cumparam treats, jucarii, reviste.
prizele sunt acoperite, no-zone. End of story, nu negociem. La fel ca si cutitele, cutiile cu medicamente sau chestii la care nu are el ce cauta (parfumurile mele, cutiile cu chestii pentru lentilele de contact ale lui tati, produsele de curatenie, gablonturile, bijuurile etc). Deci la ce nu vrem sa ajunga sunt puse sa nu ajunga, si gata.
ai stricat ceva, gata, nu mai ai. Nu e o tragedie, dar NU MAI ESTE, SI ALTA NU MAI CUMPARAM. Nu folosim pedepse, ci consecinte. Si uite asa are grija de ce are. Singura pedeapsa pe care o "aplicam" e un fel de "time out" - la el in camera si asta doar ca sa se linisteasca cand e vorba de dat cu fundul de pamant, aruncat cu obiecte. EDIT: sau cand ne mai lovea, frustrat. Se linisteste, apoi discutam.
Regulile sunt relativ putine, dar ne tinem cu totii de ele.
Selene, e tare trist sa citesti despre un razboi intre un parinte si un copil de 3 ani Undeva, parintele acela a gresit ...
Dark Bendis
& The Goblin Prince (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
Selene_Bunny spune:
miere, si daca ii dai ignore, cum se comporta? Care e reactia? Intelege ca e ignore? Sau vine dupa tine, "mama, auzi, mama, am zis ca vreau, mama, uita-te la mine"? Daca ii dai time-out la el in camera, se duce pur si simplu sau spune "dar de ce, nu vreau, nu ma duc"?
Dark, nu undeva, ci peste tot. Asta e senzatia mea. Ca n-am facut nimic in regula pana acum.
Lucrusoare de vanzare...