Licurici de ianuarie-februarie 2009 (164)

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Leditia spune:

Selene,crezi k eu nu fac curatenie cum trebuie sau cum?Nu uita ca eu am un copil cu FC care are nevoie de conditii de igiena f stricte.Da,daca rupe dintr-un biscuitel si se fac niste firmituri pe jos,2 min imi ia sa aspir,cat Dzeu sa-ti ia?Da si la mine e par pe covoare,de la mine,si la fel trag cu peria..iar la sf de saptamana le fac cu mopul cu aburi.Eu gresie am doar pe holuri si in bucatarie,dau cu mopul si gata.
La mine in camera covorul e micut,nu e cat toata camera,la David e mare si sa zic ca-mi ia mai mult timp,insa eu nu stau toata ziua sa frec casa,pt ca eu sunt singura..ar insemna ca David sa stea de capul lui.
Da si eu am fost la baie cu David in brate,asa a avut el o perioada,voia in brate,nu l-am refuzat,i-a trecut..i-am si explicat.
Eu ii dau biscuiti..el nu vrea 5 din prima,el vrea unu..si apoi mai cere..si cand eu consider ca-s suficienti ii spun ca nu mai am si in general,fac cumva,ii pun in alta parte si ii zic ca s-au terminat,nu mai sunt..sau pur si simplu ii spun ca trebuie sa mancam mancare.
De ce nu negociezi cu ea?Vreau 5 biscuiti..nu poti manca 5 pt ca trebuie sa mancam mancare imediat,iti dau 1 sau 2..va incerca sa-ti zica sa-i dai 3 de ex..si atunci o aduci unde vrei tu s-o aduci si de fapt sa faca ca tine,dar sa aiba senzatia k ea a ales si ca-i dai cat a vrut ea de fapt..Si eu ii mai zic..ori atat,ori deloc..alege.
La voi e mereu un razboi al nervilor,pt k tu nu stii cum s-o iei pe Daria,vezi ca are o personalitate mai puternica,dar tot incerci sa-i impui lucruri,sa faca mereu ca tine..ca altfel te sfideaza.
Vorbeste-i calm,fa-o sa inteleaga ..stabileste o legatura cu ea si daca vezi k o anumita metoda nu da roade,inseamna k nu merge,gandeste-te la alta.
Si David lua apa in gura si venea si o scuipa pe mine si se amuza copios si radea,ahahaha,mami e uda...si a pus pe mine 500 ml de apa,m-am schimbat,l-am schimbat si pe el ca se udase si el si gata,ce atata tragedie..La tv nu a facut sau prize,pt k nu are cum sa scuipe apa in prize,care oricum sunt anti-copii.
In legatura cu lucrurile..ma scuzi,tu in 3 ani de zile nu ai inteles k lucrurile valoroase si lucrurile cu care nu are voie copilul se urca cat mai sus ?de ce sa-i las la indemana niste lucruri cu care nu are voie,el sa le faca ceva si eu sa ma supar si sa ne certam,cand e mai simplu sa nu vada sau sa nu aiba acces la marul discordiei si eliminam factorul de stres?
In fine..repet,si eu sunt cu curatenia,dar ma organizez,eu fac zilnic si atunci nu e mare lucru de facut,pt k nu se face cine stie ce mizerie in casa..gatesc,spal vase,spal aragaz..atunci pe loc,aspir,dau cu mopul zilnic,sterg praful,la baie curat mereu,dezinfectez..nu am multa mobila,deci putine de sters de praf,nu am multe covoare,doar 2 ,deci nu stau sa frec atat..si in general aspir bine si dau cu mopul cu aburi,nu stau sa frec toata ziua covoarele,eu chiar am lucruri mai importante de facut.Am parchet in casa,acum cand vine vara o sa-i pun lui David un covoras mic la el in camera,iar pe asta mare il strang si-l bag in debara,tocmai k e mai igienic si nu mai strange praf si voi termina si mai repede curatenia..Sunt 2 camere ce Dzeu.
Noah,eu cam asta am avut de spus,deja simt ca ma repet si nu are sens sa te bat la cap,plus ca am si treaba si trebuie sa plec..
Va pup cu drag pe toate si aveti grija de voi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbita spune:

selene eu ma repet... copilul tau trebuie dus in colectivitate si tu OBLIGATORIU sa iti mai gasesti si preocupari in afara casei...
esti prea centrata pe casa/copil si dispozitia ta e sub nivelul marii

la noi sunt chestii nenegocialbile...
nu are voie sa umble la prize si basta... cand il mai apuca ii reexplic.dc tot face vreo tentativa il iau pe sus, ii reexplic.
dc tot incearca il iau iar si ii distrag atentia...

de cand s-a marit si stie ca uneori tr sa lucrez si de acasa nu vb cand ii fac semn ca e un tel de serviciu;
evident ca il laud dupa ce mult a contat ca a pastrat linistea (si e adevarat )
incerc sa limitez lucrul de acasa cand el e treaz dar dc se intampla ii explic, ii dau ceva de facut langa mine si la 10-15min il intreb cate ceva, etc... si tot asa pana termin

evident ca asta nu s-a intamplat peste noapte... au fost luni de zile de discutii si explicatii, etc

eu sunt o colerica si o temperamentala din fire si imi vine sa imi dau palme ca nu mereu ma controlz cu el si ridic tonul... pt ca el e f sensibil la starile mele de spirit si evident ca intram intr un cerc vicios, pe care eu tr sa il rup, nu el, pt ca eu sunt adultul...
un ex a fost chiar ieri...am fost toata ziua doar noi, sotul a fost la munca. eu m-am simtit ca draku, el era fff marait si nu reuseam nici cum sa cadeam la pace asa ca toata ziua a fost up&down si ca urmare seara a fost ff grea.. dc de regula ma cheama de 2-4 ori pana adoarme pt apa, pipi, aranjat perna inca un pupic etc (ca sarbatorim in curand luna de cand ii zicem eu sau sotul 2 povesti de seara apoi stingem lumina si el se culca) aseara m-a cheamt de vreo 14 ori; am ramas de cateva ori langa el insa ma trimitea in cealalta camera ca se culca si in cateva min ma chema inapoi (si la ce burtoi am si ce stare da rau iti dai seama ce placere); noapte la fel s-a trezit de cevate ori doar ca sa ma cheme si dupa cateva min sa ma expedieze in alta camera (ca as fi ramas cu el da nu vroia)
stiu ca seara/noapte de ieri fost rezultatul zilei de ieri si ca ar fi tr sa abordez altfel lucrurile da nu am fost suficient de "zen" insa mai sunt si zile din astea...

cand nu vrea sa ajute la ceva (sa stranga sau eu mai stiu ce - asta se intamplata sa zicem odata din cinci) ii spun bun, fac eu dar nu imi mai ramane timp pt ... si pt ca stie ca ce spun e bun spus se gandeste cat de imp e chestia aia si de regula face ce l-am rugat (nu insist nici eu dc stiu ca e intors/obosit/marait etc) am mers mereu pe ideea mama nu te minte niciodata (si nu il mint, nici nu il pacalesc, incerc mereu sa ii spun adevarul. ma tin intotdeauna de cuvantul dat si nu ma intorc dc am apucat sa stabilesc in vreun fel decat dc avem "negocieri" serioase si gasim o solutie de compromis pt amandoi; exemplu: am zis ca jucam doar 2 jocauri de cioara ca sa avem timp sa vedem un diafilm si apoi dus spalat pe dinti etc.. dc zice ca renunta sa cioara sa vedem 2 diafilme sau renunta la diafilm jucam de 3 ori jocul cu cioara );

dc tr sa ii dau 3 biscuiti si el vrea 5 ii explic ca imi pare rau dar nu se poate pt ca... dc incepe circul ii spun ca imi pare rau ca e suparat insa dc face asa insemna ca nu ii vrea nici pe aia 3 si nu ii mai dau..

dc am apucat sa ii dau 3 si face circ dupa nu cedez ever sa ii mai dau vreunul...repet de ce nu, incerc sa distrag atentia dc nu merge ii spun ca inteleg ca e suparat dar nu se poate pt ca ... si ca dc vrea sa urle/tipe sa o faca la el in camera si sa vina la mine cand se linsitete si vrea sa facem x chestie impreuna... acum functioneaza rapid (se duce, de regula revina in maxim cateva minute, dc nu o face il intreb eu dc s-a linistit; dc zice da ma duc si ii spun ca ma bucur ca s-a linistit si hai sa facem... dc zice nu ii il intreb dc vrea sa vb sau ma cheama el cand se linistete complet);

si sincer eu nu prea ma supar cand face chestii ca cele pe care le descrii tu.. nu le vad ca pe capat de tara.
eu stau mai mult ca sotul cu el asa ca tinde sa imite modul meu de a reactiona la diverse situatii/gesturile/vorbele mele... si au fost situatii cand nu mi-a placut ce am vazut/auzit si am realizat ca eu sunt responsabila din spate asa ca acum pe cat posibil incerc in primul rand pe mine sa ma controlez/starile mele...

la inceput pana a inteles treaba cu mersul la el in camera ca sa se linisteasca normal ca facea la fal ca daria, iesea, venea la mine etc

dar il duceam de fieare data la loc explicand dc; de vreo 2 ori mi-am dat mie time out pe balcon sa ma calmez si i-am explicat ce fac...
uneori in loc de time out merge chestia din cartea lui Karp cu respiratul...

tu esti mult prea centrata, nu mai vezi imaginea de ansamblu din cauza bucatelelor care o formeaza; e un adevarat razvoi intre ea si voi, intre ea si tine pe de o parte, pe de alta parte cu tatal; tu si Doru aveti discutii cu privire la ce nu faci tu bine ref la cresterea ei, lui Doru nu ii acorzi suficient credit si consideri ca dc tu nu ai fi prin preajma ei doi si-ar scoate ochii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Daria nu iese, Daria n-are chef sa se duca. Daca ii spui pe un ton ferm, dar normal, nu urlat, "du-te la tine in camera", nu se duce. Incepe sa intrebe "da' de ce sa ma duc, esti suparata?" Si daca ii raspunzi, intreaba altceva si nu se mai duce, ca e ocupata cu pusul de intrebari.

Sau... daca insist sa mearga la ea in camera... sau o duc eu, in brate, se infurie si incepe sa arunce cu jucarii sau incepe sa planga si sa ceara "adu-mi si Kitty, adu-mi si paturica" (astea sunt elementele de confort, daca i le dai pe astea, e super multumita, DAR... nu-i mai sta gandul la prostioara facuta. Daca nu i le dai, plange cu lacrimi siroaie si le cere intr-una, intr-una, si de 20 de ori).

Si atunci, rostul time-out-ului care e? Ea nu-l intelege cum trebuie, eu nu stiu cum sa-i explic sa inteleaga.

Porumbita, 1 din 5? E super-bine.

Ledi, sunt urcate lucruri pe dulap, unde ea nu ajunge. Dar TV-ul, receiverul, modemul, laptopul, de exemplu, nu le pot urca pe dulap.

Da, eu, in 3 ani, nu am atins nivelul de mama care se descurca cu copilul. Care e multumita de ea insasi, ca mama, care stie cum sa ia copilul, cum sa-l creasca, sa-l educe.

Sunt lucruri pe care le consider anormale (tinut copilul in brate in timp ce faci pisu), dar pe care ma fortez sa le accept ca fiind normale, pentru ca sunt mame (inclusiv tu, plus lulu, plus inbox) care spun ca e normal, ca sa nu respingi copilul cand iti cere in brate in orice situatie.

Interior, simt ca am esuat lamentabil.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Lucrusoare de vanzare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny

Daria nu iese, Daria n-are chef sa se duca. Daca ii spui pe un ton ferm, dar normal, nu urlat, "du-te la tine in camera", nu se duce. Incepe sa intrebe "da' de ce sa ma duc, esti suparata?" Si daca ii raspunzi, intreaba altceva si nu se mai duce, ca e ocupata cu pusul de intrebari.

Lucrusoare de vanzare...

Nu vreau sa detaliez discutia, vreau doar sa iti scriu Selene ca poate si eu (ca si copil, si acum ca adult) as avea aceeasi reactie de respingere daca cineva mi-ar spune "du-te in camera ta!"
si copiii mei la fel

solutie:
Intru in camera copiilor si ma minunez:
"uaaaaauuu ce am descoperit eu aici!?"

stii ceva? in 3 secunde amandoi sunt calare pe mine acolo...
le ofer un joc, ceva ce stiu ca prefera... si ii las acolo jucandu-se
Sau raman si eu cu ei...depinde de situatie.

am invatat si eu de la altii:
atunci cand intentionezi 'sa-ti educi'copilul cu metode ferme si dure... fa-o ca si cum te-ai adresa unui prieten.
Gandeste-te la un prieten care-ti intra in casa... si cu care te comporti intr-un anume fel. De ce nu ai avea si fata de copilul tau aceasta atitudine?

Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)

Lumina Sfanta pentru copii

............................................................................
Nimic nu-i intamplator!

Mergi la inceput

in fine...vad ca e vorba de pedepse

eu nu pedepsesc copiii trimitandu-i in camera lor

le reduc din recompense

si mai des ii recompensez pentru faptele bune

Alinuk

Nimic nu-i intamplator!

Mergi la inceput

vreau sa doresc tuturor o saptamana a patimilor in care sa ne intoarcem spre interior si in care sa fim mai toleranti

si sa va invit, daca aveti disponibilitate, la un gest care poate schimba un destin

http://www.desprecopii.com/info-id-8903.htm

(prin participare la tombola aveti sansa de a castiga unul din cele 9 premii atractive, premiul cel mare: o minivacanta la mare sau la munte!)

Alinuk

Nimic nu-i intamplator!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Si eu ca si Porumbita, sunt tot colerica. Deci imi ies usor din fire, imi vine sa ridic vocea, ma agit, nu am rabdare... dar rezolv ceva asa cu asta micu'? Nu prea... asa ca incerc sa ma controlez. Tati spune ca juniorul a venit pe lume sa ma invete pe mine ce inseamna cuvantul "patience". As spune ca de fapt noi invatam zilnic cate ceva, alaturi de el. A avea un copil e o "learning experience", nu un razboi "care pe care", mereu invatam ceva nou, cum sa ne comportam unii cu altii, cum sa ne descurcam in fel de fel de situatii si sa ne simtim mereu bine si sa ne bucuram unii de altii. Nu o stare de razboi, cand el se afla de o parte si noi pe alta, incercand unii sa ne invingem pe altii Sotul meu a zis o data o chestie: "If I am a parent that sorts out a situation by rising my hand or by yelling, that is by sheer physical force, I lost there"

Ce am mai observat ca merge la noi: ori ne jucam, ori facem curatenie: mami da cu aspiratorul, de exemplu, baietii duc gunoiul, golesc pe categorii ce e in cutiile de recycling. Sau mami spala vasele, jupanul isi "aduna" dinozaurii. Sau se uita la televizor sau citeste o carticica, sau se joaca el singur, iar eu imi vad de hangaralele mele, dar nu aspir jucandu-ma cu el in acest timp - deoarece nu pot sa-i dau nici atentie complet (iar el observa asta, si mi-o cere), si nici nu fac treaba ca lumea. In cel mai rau caz, sambata sau duminica il scoate tati in parc si "blitz"-uiesc eu casa in absenta lor 1-2 ore. Daca vrea sa ma joc cu el cand fac curat, fie abandonez curatenia si ne jucam un pic, fie il rog sa astepte 10 min sau juma' de ora pana termin .

La fel, orele de lucru sunt separate de orele petrecute cu familia. Am observat ca unul dintre riscurile lucratului de acasa e ca e greu sa detasezi "serviciul" de casa - de aceea lucrul e lucru, orele petrecute cu familia/copilul/sotul sunt orele petrecute cu familia/copilul/sotul. Nu le amestec. De aceea facem mari eforturi sa platim in continuare childminder dupa-masa si in perioadele de vacanta (acum gradinita e in vacanta inca o saptamana), ca sa pot eu lucra, deoarece avem neaparat nevoie de banii obtinuti de mine. Avem cu totii un program organizat: eu 8 ore de lucru pe zi, (in care nu fac altceva, nu curatenie sau altele), la fel si daddy, la fel si cel mic: gradinita si apoi childminder, la 5.30-6 ne adunam cu totii si ne jucam, sau mergem un pic la cumparaturi la supermarket, sau in parc, sau daddy il scoate pe jupan afara sau se uita la teveu si mami face de cina, seara la culcare dupa ora 9 (daca trezirea e la 8 iar gradinita si activitatile la childminder, ca sa nu mai vorbesc de ce facem seara, il obosesc, si la culcare merge repede si frumos).

Este foarte important ca Daria sa aiba un program organizat, care sa includa si participare in colectivitate. Pentru inceput chiar doar 3 ore/zi cu copiii la gradinita (ca stiu ca in Braila nu aveti childminder), las-o-ncolo de masa, dupa ce o sa se obisnuiasca cu gradi poti prelungi programul sa stea si la masa. Dar neaparat trebuie sa se invete cu un program, are nevoie de colectivitate, de activitati, de prezenta altor copii in mod regulat (nu doar o data, de doua ori pe saptamana). Pentru ca ea e doar un copil cu multa energie, un copil voluntar, care se plictiseste si are nevoie de rutina, de program cu activitati variate si de compania altor copii.

Dark Bendis
& The Goblin Prince (31.12.2008)

"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Selene, Reactia lui poate sa difera, uneori plange, alteori intelege si se opreste, alteori se enerveaza foarte tare si incepe sa urle si atunci urmeaza un time out. De cele mai multe ori se supara nitel dar il fac sa rada si uita sau incerc sa fac cu el alta activitate. Recunosc ca la capitolul asta taica-su are mai multa rabdare si e mult mai calm decat mine, eu acum sunt obosita si nu prea mai am rabdare.

Eu nu il trimit niciodata singur in time out, unul dintre parinti merge cu el si sta acolo si ii explica pentru ce este in time out si ce trebuie sa faca in continuare - cerut scuze, etc.

La noi faza cu redusul recompenselor nu functioneaza pur si simplu. Aidan este o fire colerica, seamana cu mine la temperament, lui ii trebuie ceva care sa il scoata din criza pe moment, degeaba il zic eu ca maine nu mai mergem in parc pt ca a facut nu stiu ce...nu il intereseaza, deci trebuie adaptata metoda in functie de copil.

www.youtube.com/watch?v=qJXut4el9pQ" target="_blank">Nadia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Despre gradinita am spus deja: nu se iau copii acum, mai ales ca nu mai e mult si se incheie anul scolar. Grupele sunt formate demult, chiar daca mai lipsesc pe motive medicale. Si le inteleg si pe educatoare: un copil care nu e obisnuit cu colectivul, cum e Daria, care e posibil sa planga iar dupa mine (nu intelege de ce mamele nu pot sta cu copiii acolo), rupe ritmul grupei.

Pentru cine nu stie, am fost de 8 martie la o serbare de la gradinita, o gradinita cu program scurt, unde o sa-i depun dosarul. M-a tinut de mana mai tot timpul, daca nu ma tinea, ma cauta din ochi (am indemnat-o sa se amestece printre copii, educatoarea a fost de acord, i-am spus ca nu ramane acolo, acum, acum ne uitam doar la serbare, mereu imi spunea "sa nu pleci si sa ma lasi aici").

E posibil sa intre direct in grupa mijlocie, unde are un prieten, un baietel, acum e vanzoleala cu clasa 0 si clasa I, m-au si intrebat educatoarele la cati ani vreau s-o dau la scoala, deja a si fost cineva pe aici, o invatatoare, sa o inscrie pe nush ce lista, ca cica apartinem de o anumita scoala, in functie de strada, nu e musai sa o dam acolo, dar scoala e musai sa aiba o evidenta.

Lucrusoare de vanzare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Alinuk, la noi time-out-ul nu e de fapt o pedeapsa, copilul e dus in camera lui (sau eu ies din camera in care e el) ca sa se linisteasca - in situatii de tantrum, dat cu fundul de pamant, aruncat cu obiecte. De fapt si noi (eu si sotul) ne dam time out, ca noh, se mai intampla sa ne enervam si decat sa se lase cu voci ridicate sau sa fim nevoiti sa ridicam vocea la copil mai bine unul dintre noi "ia o pauza" de 2 minute la aer, sa ne linistim un pic si gata. Apoi, calmi, discutam.

La noi pedepsele sunt de fapt consecinte...deci nu stiu daca se numesc pedepse. Adica ai stricat tu, baietel, ceva, uite, s-a stricat, nu se mai poate folosi, nu mai ai. Si gata, nu mai inlocuim obiectul stricat (jucarie, cana de plastic etc), data viitoare vei stii ca jucariile trebuiesc puse la loc, altfel se strica si nu mai sunt. Si mami nu are bani sa inlocuiasca obiectul respectiv, si nici tati. Nu vrei sa mergem la culcare? Uite, e ora de nani, noi tot parlamentam aici ca tu nu vrei, timpul trece, acum in loc sa citim bedtime story noi tot discutam cu tine, inseamna ca nu vom mai avea timp sa citim story ... so no nani, no bedtime story. O singura data a fost "pedepsit cu adevarat", facuse boacane peste boacane la childminder (chiar el a admis ca a fost tare "naughty" in ziua respectiva) si nu a avut voie sa se uite la desene in acea seara acasa). In rest...discutam sa vada ca e vorba de consecintele comportamentului personal, "l-ai rupt, nu mai ai", "nu mananci de cina, inseamna ca nu ti-e foame deci nu primesti nici desertul", "nu vrei sa vii acasa, din parc, inseamna ca nu o sa mai ai timp sa te uiti la desene animate la teveu si mergi direct la culcare", "daca tipi, nu reusesc sa inteleg ce zici tu, deci degeaba tipi". Important e sa fim fermi, sa stie ca "we mean it" si suntem cu totii "in it", adica nu daca eu zic una tati zice alta si childminder-a altceva.

Repet: reguli putine dar ferme, MUUUULTA APRECIERE SI LAUDE pentru ce face POZITIV, un program, o rutina de care ne tinem cat putem, ore petrecute in colectivitate CACI COPILUL ARE NEVOIE. Si sa-ti cunosti prioritatile: copilul, tu (sau eu, ma refer aici la propria persoana in sens general) si sotul, in aceasta ordine (cel putin in cazul meu, hihi) pisicile, prietenii ... dupa aia curatenia, gatitul, casa fir-ar ea de casa, caci zau ce folos e daca ai o casa pahar si toata lumea e nervoasa, plictisita, nevrozata sau plansa, sau daca nu ai timp pentru tine sau sot sau viata sociala da' praful e mereu sters si faianta frecata, mancarea gatita dar nu are cine sa o aprecieze?

Dark Bendis
& The Goblin Prince (31.12.2008)

"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput