Ma simt jignita

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Ca raspuns la alte mesaje: nu sunt catusi de putin pretentioasa. Nu cred ca sunt genul care astept sa primesc mai mult decat platesc. Din contra, in Spania am fost intotdeauna uimita de ceea ce am primit.

Prima data am stat la un hotel de doua stele, la Calella (sper ca am nimerit l-ul dublu). Singurul de doua stele din oferta. Era o camera relativ mica. Cerusem 3 paturi si erau 4. Cu siguranta in Romania ni s-ar fi spus "Nu avem camere cu 3 paturi, avem doar cu 4 asa ca trebuie sa platiti mai mult." Mobila modesta. In schimb cea mai frumoasa terasa pe care am avut-o vreodata. Mai mare decat camera, cu masa, scaune si vedere la mare. Curatenie zilnic (Pe litoralul romanesc am plecat de nenumarate ori la plimbarea de seara sau la cina cu punga de gunoi cu pampers si am pus-o intr-un cos de gunoi de pe strada; cu experienta actuala cred ca le-as lasa-o la receptie; asa e corect, pana la urma la hotel am platit sa mi se ia gunoiul.)

De fapt, nu hotelul in sine a fost ceea ce m-a facut sa revin in Spania si sa nu mai calc pe litoralul romanesc. A fost tot concediul. In Romania am avut concedii foarte frumoase, as putea povesti tot felul de lucruri, am vizitat manastirile din nordul Moldovei, am fost in Maramures, intr-o alta excursie am fost in Apuseni. Am vazut pesteri extraordinare (Pestera Ursilor, Meziad - alta poveste cu ghid istet si turisti prosti - adica noi). Dar in Spania am avut o experienta complet noua: concediu fara nervi. Adica nu s-a intamplat nimic, nimic care sa ne enerveze. Nimeni nu ne-a suparat cu nimic, nimeni nu ne-a mintit, nimeni nu a incercat sa ne insele in niciun fel.

Poate trebuia sa postez la "psihologie" fiindca eu, constient, vreau la mare in Romania (si nu numai la mare). Vreau sa vad ce au facut la Delfinariu si sa "cunosc" delfinii cei noi. Vreau sa-i duc pe copii la Muzeul Marinei din Constanta. Nu stiu un alt muzeu asemanator, stiu ca i-ar interesa pe baieti, machetele de nave, nodurile marinaresti, steagurile de semnalizare. As vrea sa-i duc la Histria. As vrea sa-i duc in pestera de la Limanu. Si mi-e dor sa ma plimb prin Mamaia (dar nu numai) si sa povestesc "Aici am stat cu parintii mei cand aveam...ani" "Aici am stat cu parintii si varul meu si..." "Aici am stat cu prietena mea..." si nu in ultimul rand "Aici am stat cu fratii vostri..." si "Aici au stat parintii mei cu fratii vostri pe vremea cand tata traia si mama putea sa mearga...."

Constient vreau. Dar intotdeauna cand fac un plan legat de un concediu in Romania, "intervine ceva" - nu am bani. Dar cand am bani Romania dispare si "ma arunc" la Spania. E clar ca desi mi se pare ca vreau in realitate nu vreau.

Am dus munca de convingere cu mine "Macar cateva zile, de duminica seara pana joi, sa zicem, ca sa nu prind drumurile aglomerate" (desi drumul nostru a fost intotdeauna prin Calarasi - trecere cu bacul si apoi Adamclisi). Da, facem asta. Caut pensiuni, hoteluri (unele au reduceri de duminica pana joi-vineri), calculez. "Da, merge, dar nu chiar acum."

Si acum, dupa articolul asta, o sa fie si mai rau. (Mai putin decat deloc nu se poate, dar simt ca mi-au scazut sansele sa ma conving sau)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

cu 2 sau 3 saptamani inainte de a pleca/planifica/plati de ce sa nu verificam referinte?
uite eu am cautat sapt trecuta o pensiune in UK si am gasit la unele inclusiv comentarii de la turisti de gen "aveam numai un sfert de sul de hartie igienica dar e un pret bun pentru o singura noapte de chef in oras".
am citit si eu articolul acela si comentariile unora ....a fost unul care m-a amuzat, ca pe litoral se face "turism de pitzipoance" si normal ca nu le convin pensionarii straini care vin cu banii numarati.
chiar nu cred ca hotelierii isi bat joc de turisti, dar pur si simplu au clientela lor, dati o fuga pana in parcarea REX in Mamaia si o sa vedeti despre ce vorbesc.

@Fomalhauti fara suparare: ai comandat camera legal cu factura si chitanta? dar sincer te rog

Mergi la inceput

Si, si (asta e raspunsul la intrebarea daca am comandat camera cu factura si chitanta).

Am luat bilete prin agentii de turism, am primit voucher.

In pensiunile din tara nu am primit niciodata facturi. Dar la unele dintre ele am fost cu recomandare de la ANTREC. Adica am sunat la ANTREC din judetul respectiv si ei fie ne-au dat numarul de telefon, fie au vorbit ei si ne-au dat direct adresa.

Nu este vorba de o situatie sau doua. Este vorba de zeci de situatii (e drept, in foarte multi ani - din 1992 pana in 2005 nu a fost an in care sa nu mergem undeva in tara; au fost si ani cu mai multe excursii si au fost si excursii in care am stat la mai multe pensiuni/hoteluri; si nu este vorba numai de hoteluri, este vorba si de restaurante si de obiective turistice diferite.)

Nu spun ca nu au fost si lucruri deosebite, peste asteptari. Dar sigur nu a fost niciun concediu fara nervi si as zice ca a existat o mica problema in majoritatea zilelor (un cos de gunoi ramas plin, o nota de plata "incarcata" fara jena, un obiectiv turistic inchis contrar programului...)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Eu nu mai plec nicaieri fara referinte reale. Nici in RO nici aiurea. Iar de platit platesc cu cardul contra unei facturi si gata. Ultima data cand am calcat pe litoralul romanesc a fost in anul in care primul meu copil implinea un an si am stat 6 zile sa il vanez sa nu vaneze chistoace pe care sa le manance. Evident ca reusea sa inghita mminim 2 sau 3 pe zi, nu eram sufiecint de rapida. Nu pot sa spun decat slava domnului ca nu a facut enterocolita sau ceva mai grav, de la mucurile alea arse doar s-a constipat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

pt mine asta e un subiect f. delicat.

am avut ocazia ca pt 3 ani sa fiu proprietar de vila la mare(Eforie NOrd) sa am turisti romani dar si straini...

ca proprietar intotdeauna ce am promis, am oferit( prin cat mai multe detalii la telefon, conditii de cazare in scris pt a fi citite inainte de rezervare, poze...emailuri). faceam tot posibilul ca cei cazati la mine sa se simta bine.

am inceput aceasta "afacere" cu intentia de a oferii cele mai bune conditii, de aceea am investit multi bani ca totul sa fie nou si de buna calitate.

dar ca proprietar am avut citeva ocazii in care si eu am fost jignita si mintita.iar casa /camerele /bunurile mi-au fost de multe ori deteriorate.

-desi am postat pe website conditii de cazare si le faceam cunoscut e inainte de rezervare, incat sa stie turistul ce ii pot oferii pentru pretul cerut...tot se mai intimpla sa avem discutii

-am avut turisti romani,care datorita faptului ca erau nemultumiti de plaja,restaurante,conditiile de acolo...si isi simteau concediul stricat...nu le mai convenea nimic din ce le ofeream eu.

-altii turisti care nu le pasa de nimic si "dupa ei...potopul", astfel distrugeau tv-uri, parchet, mobilier, chiuvete...etcetc.... se simteau ca daca au platit nu stiu cat /noapte/camera, totul din vila le apartine si pot sa distruga.

-am avut turisti care isi imaginau conditii de cazare care eu de fapt niciodata nu le-am promis nici verbal, nici in scris, dar se simteau trebuiesc incluse in pret: caratul bagajelor imense in camera(3 nivele), curatenie zilnica in camera, ofer mancare, servicii de babysitter, grija de obiecte personale, paznic de noapte,taxi etc...

dar ii multumesc lui Dumenzeu pt majoritatea turistilor care au fost cu bun simt, au apreciat serviciile oferite de mine,au avut parte de concedii frumoase, am ramas prieteni, care au venit si mai vin ani la rind la vila.
am avut si turisti straini cam 15-20 de familii pe an, dar niciodata nu am avut probleme cu ei, nici cea mai mica discutie, nici cel mai mic incident.

eu as recomanda tuturor potentialilor turisti sa ceara:
-cat mai multe detalii prin email (poze, conditii de cazare, intrebari, raspunsuri) si acestea sa le aiba cu ei scoase la imprimanta.

-sa comunice direct cu proprietarul (managerul)vilei

-sa fie siguri ca le place zona, ca o cunosc, puncte de atractie...

-ca au recomandare de la cineva care a fost cazat la aceasta vila

-ca vila/camerele corespund dorintelor lor(facut petreceri sau linistita...aproape de plaja, centru... etaj, parter....)

in conditile aceastea cred ca nu vor mai fii discutii si fiecare va stii exact pt ce a platit.

inteleg ca sunt ff multe cazuri din pacate in care proprietarii de vile ii mint si se intimpla... ce se intimpla dar si turistii au obligatia de a se informa cat mai in detaliu.

nu consider ca turistii romani sunt nepretentiosi si cheltuitori, dar in general nu se informeza bine si au pretentii cand sunt la fatza locului.

trebuie sa se inteleaga ca turismul pe litoral in ROmania, e doar pt 2 luni/an.
cu aceste venituri un proprietar treb sa plateasca taxele aferente si sa traiasca, sa mentina vila si bunurile in conditii bune pentru anul viitor,improvments, plus ca in aceste orase preturile tot timpul anului sunt mai ridicate decat in restul tarii.

conteaza f. mult pe langa conditiile de cazare si zona, punctele de atractie,conditile plajelor si a restaurantelor.toate astea la un loc duc la petrecerea unui concediu placut si turistii sa fie multumiti de tariful platit.

michelle

Mergi la inceput

Si mai e ceva cu Spania. Un fenomen pe care nu l-am intalnit nici in Italia, nici la Paris; dar in Romania e catastrofal.

In Spania nu trebuie "sa-ti bati capul". Eu ma uit pe net ce e de vizitat/experimentat intr-un loc sau in altul - asa imi aleg locul de concediu. Dar nu e nevoie sa faci asta. Nici sa notezi cum se ajunge, care e programul unui obiectiv turistic. In Spania (am fost de 3 ori la mare in trei locuri diferite) cum ajungi la hotel sau la prima plimbare pe strada esti abordat de o persoana politicoasa si vorbitoare de numeroase limbi straine care te intreaba: vrei la water-park, vrei sa te plimbi cu vaporul, vrei la Zoo, vrei sa vizitezi Barcelona? Cand vrei? Sa fie o zi intreaga sau o jumatate de zi? Dimineata sau dupa-amiaza? In regula, atunci te prezinti in data de... la ora..., uite-acolo.

Barcelona...Excursii din localitatile de pe Costa Dorada. Barcelona -Zoo. Barcelona - Acvariu. Barcelona - tur de oras. Barcelona - shopping. Barcelona - "Fantana Magica" + tur de oras cu operele lui Gaudi, Barcelona - "Fantana Magica" + tur de oras cu stadionul lui FC Barcelona, Barcelona - "Fantana Magica" + tur de oras cu inca ceva (stiu ca erau 3 variante cu fantana)

In Italia nu este asa, trebuie sa stii ce vrei si sa cauti un pic. Ca si la Paris.

In Romania cauti si cauti si nu gasesti (nicio sageata spre obiective turistice) si cauti programul si pana la urma il gasesti dar cand ajungi acolo e inchis...

Mergi la inceput

Michelle, sa presupunem ca eu vin la tine la vila si acolo, la tine, totul e in regula. Dar ies pe plaja si acolo nu se face curat - si mi se face scarba cand calc in cine-stie-ce sau trebuie sa-mi sterg copilul pe picioare (sau pe mana). Nu ma simt bine.

Merg apoi la restaurant, comand friptura si spun "Va rog bine fripta, pentru copil." Si ma trezesc cu ea "in sange". Autentic: comand ficat la gratar si spun "Dar sa nu fie in sange, e pentru copil." Mi-l aduce ars (nu e in sange, nu-i asa?!) si plin de piper (nu am zis ca nu vreau cu piper!).

Merg la magazin sa cumpar apa plata pentru familia noastra. Apa plata numai la 0,5 litri si la pret de doua ori cat o sticla de 2 litri la supermarket. Nu-mi place asta. Si fiindca tot sunt obsedata de Spania - in fiecare din cele 3 locuri unde am fost am avut in apropiere supermarket cu preturi mai mici decat in Romania (tot la supermarket). Multe fructe la supermarket in Spania, pepene la felie sau la jumatate (de pepene) sau taiat bucati, numai bun sa-l iei pe plaja pentru copii. In Romania - a, da, foarte rar am cumparat pe litoral fructe fara sa ma enervez. Pe langa pretul mare te pacalesc la cantar, dar fara jena, adica se vede cu ochiul liber ca nu este un kilogram.

Cred ca pot gasi in Romania o pensiune pe gustul meu sau un hotel unde totul este in regula dar tot nu pot face un concediu in care sa nu ma enervez si sa nu-mi bat capul...

Si revenind la articol: Michelle nu este de parere ca turistii romani sunt cheltuitori si nepretentiosi dar eu tot voi avea de-a face cu persoane care sunt de aceasta parere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MoniqueSta spune:

Fetelor, ce sa zic? Sotul meu (american) era indragostit de Romania. Am fost o singura data impreuna, inainte de a ni se naste scumpetea. In general a fost frumos, cu unele umbre tot asa, datorate serviciilor mediocre, cu care el nici nu e obisnuit, nici nu le intelege.

Sa zici ca daca vrei calitate, atunci esti "pretentios", mi se pare o aberatie unidirectionala, ca sa zic asa. Pentru ca si "ei", care ofera serviciile au "pretentia" la bani, nu? Atunci sa le zicem "mai pretentiosilor, de ce vreti bani?"

Nu s-au intamplat lucruri grave cand am fost in vacanta, doar asa, un capuccino rece, uitatul de dat restul de bani, ignorati de personalul de servire...

Odata am rezervat prin telefon un apartament intr-o pensiune, cu mentiunea expresa pe care il dorim (mai fusesem acolo). Era disponibil, nicio problema, ajungem a doua zi dimineata. Cand ajungem...era ocupat apartamentul! Justificarea: "Ne-au venit niste turisti si nu aveam unde sa ii cazam...dar s-a eliberat alt apartament". Sotul meu a ramas traznit! Eu nu pricepe logica asta si gata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:
citat din mesajul lui Fomalhauti

Michelle, sa presupunem ca eu vin la tine la vila si acolo, la tine, totul e in regula. Dar ies pe plaja si acolo nu se face curat - si mi se face scarba cand calc in cine-stie-ce sau trebuie sa-mi sterg copilul pe picioare (sau pe mana). Nu ma simt bine.

Merg apoi la restaurant, comand friptura si spun "Va rog bine fripta, pentru copil." Si ma trezesc cu ea "in sange". Autentic: comand ficat la gratar si spun "Dar sa nu fie in sange, e pentru copil." Mi-l aduce ars (nu e in sange, nu-i asa?!) si plin de piper (nu am zis ca nu vreau cu piper!).

Merg la magazin sa cumpar apa plata pentru familia noastra. Apa plata numai la 0,5 litri si la pret de doua ori cat o sticla de 2 litri la supermarket. Nu-mi place asta. Si fiindca tot sunt obsedata de Spania - in fiecare din cele 3 locuri unde am fost am avut in apropiere supermarket cu preturi mai mici decat in Romania (tot la supermarket). Multe fructe la supermarket in Spania, pepene la felie sau la jumatate (de pepene) sau taiat bucati, numai bun sa-l iei pe plaja pentru copii. In Romania - a, da, foarte rar am cumparat pe litoral fructe fara sa ma enervez. Pe langa pretul mare te pacalesc la cantar, dar fara jena, adica se vede cu ochiul liber ca nu este un kilogram.

Cred ca pot gasi in Romania o pensiune pe gustul meu sau un hotel unde totul este in regula dar tot nu pot face un concediu in care sa nu ma enervez si sa nu-mi bat capul...

Si revenind la articol: Michelle nu este de parere ca turistii romani sunt cheltuitori si nepretentiosi dar eu tot voi avea de-a face cu persoane care sunt de aceasta parere.

am inteles perfect cum se simt turistii, pt ca am simtit frustrarea pe pielea mea.
si eu mi-am spalat copilul pe maini si picioare de..., si eu am beneficiat de preturile umflate la produse tot timpul anului nu numai in sezon, si eu am mancat la aceste restaurante...

de asta spun ca e vorba nu numai de proprietarii de pensiune, sau de turistii care platesc si nu le pasa, de minister care nu repara plajele...toata lumea e responsabila pt ce se intimpla pe litoral.

din punctul meu de vedere atita timp cat nu se vor face schimbari majore de mentalitate, infrastructura, etc...etc...nu putem vb de calitate pe litoral

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui Fomalhauti

In Romania cauti si cauti si nu gasesti (nicio sageata spre obiective turistice) si cauti programul si pana la urma il gasesti dar cand ajungi acolo e inchis...

Sau, in cazul meu in combinatie cu cetatea dacica de la Tilisca (http://ro.wikipedia.org/wiki/Tili%C8%99ca,_Sibiu), cand in sfarsit o gasesti fara indicatoare si fara ca nimeni din sat sa stie de existenta ei, ajungi sus si te ataca cainii ciobanesti lasati liberi si nu e fix nici un om acolo. Na, daca mi-a trebuit mie cetate dacica

Mergi la inceput