Clasa PREGATITOARE 2012-2013 (6)
Raspunsuri - Pagina 14
diana_jors spune:
BTW, s-ar putea ca schimbarea asta cu "banii urmeaza copilul" sa afecteze si notarea, pentru ca daca notele conteaza la admitere iar parintii apreciaza scoala in functie de copiii admisi in sistemul urmator, atunci se vor da note mai mari chiar pe ne-merit, doar ca scoala sa para atractiva. Situatie care s-ar putea sa dea batai de cap si mai mari la bac.
Stiu din surse foarte sigure ca acest fenonem se intampla de ani buni la nivel universitar...
Ramane sa vedem...
matahut spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui gabitza2005
Nu stiu cum se face ca in anul 2011 promovabilitatea la bac in liceele bune a fost 100%. Cu ce ma incalzeste faptul ca ani de zile copilul meu a fost evaluat corect la nivelul scolii daca nu intra la liceul dorit sau nu ia bacul. Intr-o scoala in care se urmareste performanta nu conteaza posibilitatile parintilor copilului bun, deoarece acesta este sustinut de profesori interesati de rezultate -pe cand intr-o scoala slaba o sa ti se spuna copilul tau e bun dar eu nu pot sa lucrez mai mult cu el ca mai am inca 25 de copii in clasa care sunt varza si trebuie sa inteleaga si ei cate ceva asa ca daca vrei mai mult pentru copilul tau mediteaza-l. |
Inteleg ce spui si cum gandesti. Cred insa ca daca vei cugeta mai mult, mai departe si vei trai pe propria piele experienta scolii de fitze iti vei mai nuanta parerile.
Eu nu vorbeam de licee... ci de scoli. Si nu de scolile la care media cea mai mare la absolvire e 8:50, ci de cele la care rezultatele copiilor sunt distribuite oarecum normal, dupa curba gaussiana.
Ti-am spus, mai vorbim peste cativa ani cand o sa vezi exact ce inseamna scoala de fitze si cat de "mica" e importanta meditiatiilor intr-o astfel de scoala (acu, desigur, depinde si ce copil ai, unul supradotat nu va avea nevoie de meditatii, ci il va corecta el pe rpofesor, dar cati avem copii supradotati?!). Si inca ceva: hai sa nu reducem totul la mate si, eventual, romana. Exista si alte materii in scoala, la fel de importante in viata, toate trebuie luate in serios, pentru o cultura generala solida.
Inca ceva: crezi ca toti copiii care intra in clasa pregatitoare la scoala 11, 79, 150 sau care or mai fi considerate de top sunt copii deosebiti, cu un coeficient de inteligenta peste medie?
Ar fi minunat sa ne gandim ca ne dam odraslele la scoala de fitze si acestea vor avea succes garantat in viata, performante deosebite si asta DOAR fiindca au niste profi supradotati, aterizati cumva la acesa scoala. Daca familia nu isi va sustine copilul (prin fortele si cunostintele proprii ori prin afterschool sau meditatori, daca se simte depasita de situatie), acesta s-ar putea sa nu dea rezultatele mult sperate doar fiindca e inscris la o scoala "asa-zis" buna. E foarte adevarat, trebuie ca profesorul sa aiba cu cine lucra - dar de multe ori acestia au cu cine lucra fiindca copiii provin din familii care se ingrijesc in plus acasa de educatia copiilor lor. La scoala sunt prea putine ore pentru a se face performanta, pentru a se trece dincolo de programa pentru pregatire suplimentara pentru olimpiade etc.
matahut spune:
Citat: |
citat din mesajul lui diana_jors Plus ca eu nu mai pot avea incredere in raportul cunostinte/notare de cand profesorii se abtin din a da note mici ca sa nu supere parintii, ca vorba aia, conteaza la admitere... si cred ca problema asta e mai acuta la scolile de fitze decat la celelalte... Dar bineinteles, pot si sa ma insel |
DIn pacate nu te inseli deloc. Notele sunt umflate artificial. Am langa mine cazuri concrete - copil de 10 pe linie la scoala de fitze, mutat la o scoala de centru, dar medie, unde cu greu a iesit peste nota 7! Si e vorba despre venirea de la o scoala unde aproape jumatate dintre copii absolva cu media peste 9:50 iar 16 copii din 30 cati sunt intr-o clasa termina anul scolar cu 10 pe linie!!! Sa va spun cum acesti copii ajunsi la licee de top iau primele lor muuulte note de 3 si 4 si ajung in depresie?! Si nu e vorba de nicio invidie (eu insamni am absolvit un liceu de top, unde sper sa imi intre si copilele cand o fi vremea - dar pana atunci, prefer o scoala sincera si o eduacatie sanatoasa, supervizata indeaproape de noi, parintii!)
fran spune:
Nicol-eu sunt unul dintre copiii "amanati" in epoca ceausista cand se incepea obligatoriu la 6 ani. Si mi-a prins bine ( intre 6-7 ani am inceput scoala de muzica- de 2 ori pe sapt), asa incat si fetita mea incepe acum scoala la 7 ani. Imi aduc aminte ca am fost la o comisie cu mama, mi-au pus tot feluri de intrebari care mi s-au parut foarte usoare ("de grupa mica" am zis eu atunci) si la sfarsit au intrebat-o pe mama de ce totusi vrea sa ma amane- la care mama raspuns scurt- "pentru ca are doar 17kg". (imi amintesc clar de alea 17 kg pe care le aveam, fiica mea a avut tot atat la 6 ani Stiu ca doamna care imi pusese intrebarile a tacut un timp (ma intrebam ce urmeaza sa se mai intample) si apoi a zis- "da, aveti dreptate, sa vedem ce gasim..." Adica ce motiv sa gaseasca pentru ca sa ma amane. Pana la urma m-au amanat pe motiv de astigmatism si necesitatea efectuarii de exercitii oculare- perfect adevarat de altfel :)
Daca se putea atunci sunt sigura ca se poate si acum...
Eu zic ca fiecare parinte stie ce e cel mai bine pentru copilul sau. Eu pot sa spun, dupa atatia ani, ca a fost mai bine ca am inceput scoala la 7 ani in loc de 6.
diana_jors spune:
citat din mesajul lui fran Eu zic ca fiecare parinte stie ce e cel mai bine pentru copilul sau. |
Eu zic ca orice s-ar intampla/ar alege este "cel mai bine", pentru ca nu avem cu ce sa comparam n-ai de unde stii daca nu ti-ar fi fost mai bine daca ai fi inceput scoala la 6 ani categoric viata ta ar fi decurs altfel, dar nu poti sa stii acum daca in mai bine sau nu
Oricum, ajung sa ma bucur din ce in ce mai mult ca il dau la pregatitoare anul asta (mai devreme decat "standard"). Altfel probabil ar nimeri in clasa cu copii amanati, si ar fi diferenta mare de varsta in clasa... asa macar vor fi cat de cat echilibrati vorba ta, fiecare parinte stie ce e mai bine...
gabitza2005 spune:
citat din mesajul lui fran Nicol-eu sunt unul dintre copiii "amanati" in epoca ceausista cand se incepea obligatoriu la 6 ani. Si mi-a prins bine ( intre 6-7 ani am inceput scoala de muzica- de 2 ori pe sapt), asa incat si fetita mea incepe acum scoala la 7 ani. Imi aduc aminte ca am fost la o comisie cu mama, mi-au pus tot feluri de intrebari care mi s-au parut foarte usoare ("de grupa mica" am zis eu atunci) si la sfarsit au intrebat-o pe mama de ce totusi vrea sa ma amane- la care mama raspuns scurt- "pentru ca are doar 17kg". (imi amintesc clar de alea 17 kg pe care le aveam, fiica mea a avut tot atat la 6 ani Stiu ca doamna care imi pusese intrebarile a tacut un timp (ma intrebam ce urmeaza sa se mai intample) si apoi a zis- "da, aveti dreptate, sa vedem ce gasim..." Adica ce motiv sa gaseasca pentru ca sa ma amane. Pana la urma m-au amanat pe motiv de astigmatism si necesitatea efectuarii de exercitii oculare- perfect adevarat de altfel :) Daca se putea atunci sunt sigura ca se poate si acum... Eu zic ca fiecare parinte stie ce e cel mai bine pentru copilul sau. Eu pot sa spun, dupa atatia ani, ca a fost mai bine ca am inceput scoala la 7 ani in loc de 6. Fran Iepurete mititel Iepurete a crescut |
Cu postarea ta mi-ai amintit de unchiul meu care prin 60 si ceva trebuia sa mearga la liceu dar era prea slab -mai sa nu treaca de comisie - si la umflat bunicamiu cu pepene toata dimineata pana a trecut la limita de cantar. Rade si acum unchimiu cand isi aminteste ca atunci cand a coborata de pe cantar a rupt-o la fuga catre baie. Si uite ca "trisatul" ala de atunci i-a facut bine in viata.
Scuze off topic .
Lorikay spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui diana_jors
Eu zic ca orice s-ar intampla/ar alege este "cel mai bine", pentru ca nu avem cu ce sa comparam n-ai de unde stii daca nu ti-ar fi fost mai bine daca ai fi inceput scoala la 6 ani categoric viata ta ar fi decurs altfel, dar nu poti sa stii acum daca in mai bine sau nu Oricum, ajung sa ma bucur din ce in ce mai mult ca il dau la pregatitoare anul asta (mai devreme decat "standard"). Altfel probabil ar nimeri in clasa cu copii amanati, si ar fi diferenta mare de varsta in clasa... asa macar vor fi cat de cat echilibrati vorba ta, fiecare parinte stie ce e mai bine... Diana de Alex (23 aprilie 2007) Alerg 42 pentru o sansa "When you cross that finish line - no matter how slow, no matter how fast - it will change your life forever." (Dick Beardsley) |
Deci nu m-am inselat, mai este cineva "anti curent" ca mine si isi da copilul la pregatitoare la 5 ani si ceva.
catrinik spune:
citat din mesajul lui gabitza2005 si la umflat bunicamiu cu pepene toata dimineata pana a trecut la limita de cantar. |
fran spune:
Diana- teoretic nu am cum sa stiu intradevar cum ar fi fost daca incepeam la 6 ani. Practic nu m-am simtit niciodata dezavantajata de faptul ca am inceput scoala mai tarziu. In plus in anul dintre 6 si 7 ani am inceput scoala de muzica,daca as fi mers atunci la scoala obisnuita nu as mai fi inceput si pianul. Asa la 7 ani si deja in clasa a doua la scoala de muzica am reusit se merg in paralel la amndoua cativa ani. Desi mai tarziu m-am indreptat spre cu totul alt domeniu (sunt fizician) pianul a ramas "un refugiu":) pentru o viata...
Nicol intreba daca se poate amana un copil, fara sa existe motive medicale de genul unui handicap fizic sau mental, cu referire la generatia anilor '80...
Departe de mine sa consider ca cineva face o greseala pentru ca-si da copilul mai devreme sau mai tarziu la scoala.
Sunt convinsa ca altcineva de pe forum poate sa vina si sa explice ca a fost mai bine sa inceapa scoala mai devreme decat cei din generatia lui/ei. De aia si spuneam ca fiecare parinte alege ce crede ca e mai bine pentru copilul lui.
nicolstoy spune:
citat din mesajul lui fran Nicol-eu sunt unul dintre copiii "amanati" in epoca ceausista cand se incepea obligatoriu la 6 ani. Si mi-a prins bine ( intre 6-7 ani am inceput scoala de muzica- de 2 ori pe sapt), asa incat si fetita mea incepe acum scoala la 7 ani. Imi aduc aminte ca am fost la o comisie cu mama, mi-au pus tot feluri de intrebari care mi s-au parut foarte usoare ("de grupa mica" am zis eu atunci) si la sfarsit au intrebat-o pe mama de ce totusi vrea sa ma amane- la care mama raspuns scurt- "pentru ca are doar 17kg". (imi amintesc clar de alea 17 kg pe care le aveam, fiica mea a avut tot atat la 6 ani Stiu ca doamna care imi pusese intrebarile a tacut un timp (ma intrebam ce urmeaza sa se mai intample) si apoi a zis- "da, aveti dreptate, sa vedem ce gasim..." Adica ce motiv sa gaseasca pentru ca sa ma amane. Pana la urma m-au amanat pe motiv de astigmatism si necesitatea efectuarii de exercitii oculare- perfect adevarat de altfel :) Daca se putea atunci sunt sigura ca se poate si acum... Eu zic ca fiecare parinte stie ce e cel mai bine pentru copilul sau. Eu pot sa spun, dupa atatia ani, ca a fost mai bine ca am inceput scoala la 7 ani in loc de 6. Fran Iepurete mititel Iepurete a crescut |
Crede-ma ca stiu ce spui,imi amintesc ca ieri cum am stat la coada in policlinica cu inca un vecin.El baiat, mai dezvoltat o idee, n-a scapat , eu da
Mama a fost invatatoare si daca nici ea nu stie ce spune...ca este diferenta intre un copil de 6 ani si unul de 7 ani, atunci...