House chores - treburile in casa

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

Back.

Dupa cum am spus, credinta mea e ca nu cantitatea exacta de vase spalate "ca e de datoria lui" il va face pe copil sa fie un adult suportiv si constient de responsabilitatile si obligatiile lui.

Ci faptul ca se pot uita in jur si pot sa vada: a, mama/ sotia/ fratele/ prietenul/ prietena lucreaza. Pot sa ajut, sa termine mai repede, sa ne simtim bine imreuna. (Adica in final ii invatam sa priveasca in jur si sa fie empatici). Apoi sa inteleaga ca atunci cand vor fi la casa lor, intretinerea casei e in egala masura responsabilitatea lor ca si a partenerelor lor de viata. Cata vreme au amandoi serviciu si muncesc T ore pe zi, amandoi pun mana si fac treaba acasa. SI IN NICI UN CAZ nu sunt de acord ca aceasta participare sa fie numita "imi ajut sotia". Nu frate, e responsabilitatea ta sa pui mana la intretinerea casei in care locuiesti si mananci. Nu faci o favoare nimanui, ci tie insuti fiindca nu e treaba nimanui sa te serveasca pe tine odata ce esti adult vaccinat.

Pana atunci, cat sunt copii sunt copii. Ii invatam cu vorba si cu fapta cat se poate. Dar sunt total impotriva a da de lucru pe principiul ca asta ii cladeste caracterul (bull...) sau sa le dau de lucru in casa pt care sa ii platesc. Lucram impreuna cat putem si cat e cazul, ca nu pleaca nicaieri nici vasele nici firimiturile de pe jos si lucram impreuna pt bunastarea noastra - fizica si spirituala. Ca ne simtim mai bine cand e curat si aerisit in casa.

cand om avea iar bani sa platim o menajera, o s-o facem cum am facut-o si pana acum: respecantand persoana care munceste si munca ei. Faptul ca tanti face curat nu inseamna ca pot sa-mi arunc ambalajul de la bomboana pe jos or mai stiu eu ce.

In concluzie, eu cred ca un copil trebuie lasat sa fie copil. Nu pus la treaba in casa sau in afara casei ca sa-si castige banutii de buzunar sau sa devina membru de baza al societatii de la 5 ani. Asta e varsta invatatului, experimentelor si traznailor. Si fiecare invata si experimenteaza dupa cum ii e potrivit. Intamplarea face ca la mine baiatul cel mare sa vrea sa se implice in tot soiul de activitati din casa, in timp ce cel mic isi inventeaza povesti si jocuri si susoteste pe langa noi ce mai face cine stie ce rechin sau dinozaur. Cand vrea sa-l imite pe cel mare, vine si el langa noi. E vremea in care invata si se pregatesc ca peste t ani sa devina adulti. Pana atunci, sunt copiii si RESPONSABILITATEA e a parintelui si in ceea ce priveste bunastarea materiala si cea spirituala.






Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Parintii mei au pornit de la aceeasi idee pe care o vad des in subiectul asta: lasa ca va face cind ii va venii timpul. Mie nu mi-a placut sa fac menaj in casa copil fiind, nu faceam decit daca ma punea cineva. Nu m-a interesat sa vad cum gateste strabunica. Ajutam la spalat rufe, la dat cu matura, stergeam praful, la adunat gindaci de colorado (igit!). Am fost o visatoare cu capul in nori.

Si uite asa ajung la facultate fara sa stiu sa imi fac o supa. Hai sa zicem ca am invatat . Cel putin din plic, la inceput

Imi pare rau acum ca nu am invatat de la "maiestrii" cind eram mica: nu stiu sa cumpar carne, care parte din animal se potriveste la ce, nu cunosc toate legumele (ce sa le recunosc dupa frunze in gradina, nu le recunosc nici in magazin: hai sa zicem ca unele difera de cele din Romania). Gatesc numai chestii de baza, dar retete complicate de cunoscator, sau improvizatii cu carne, mai rar. Iar de peste nici nu ma aproprii . Sunt multe secrete pe care as fii putut sa le invat, si nu le-am invatat. As fii putut sa invat sa croiesc, sa pun legume la conservat. Mama, bunica, strabunica sunt toate moarte, cine sa ma ajute acum cu un sfat?

Sunt multe lacune pe care le am si la intretinere si pe care le invat acum treptat treptat.

Mi-am jurat ca al meu baiat nu va fii asa de nestiutor cind va pune piciorul in pragul propriei case. Il voi invata si sa gateasca, si sa faca curat la baie. Il voi invata sa se descurce in viatza si la partile grele si neplacute cum sunt treburile casei in majoritatea cazurilor, cumparatul de alimente. Cred ca numai asa va devenii o persoana independenta si sigura pe sine.

Si pe mine m-ar interesa cind sa incep cu el? Are un pic peste un an jumatate si pina acum isi duce doar singur cizmele la loc. Stringe jucariile si pe urma mindru le rastoarna la loc .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nati spune:

aschiutza, omul cat traieste invata! are viviana sub nume o vorba : imbatranesc si tot invat!

Eu am fost pusa de ai mei sa fac aproape tot ce tine de o gospodarie, de la gatit, curatenie, spalat, gradinarit, varuit, vopsit, pana la constructii.
In vacante cel putin in fiecare dimineata cand ma trezeam gaseam bilet pe frigider cu treburile pe care le aveam de facut in ziua respectiva. Si eu si fratele meu.
Crede-ma ca bodoganeam de numa cand vedeam biletul ala , dar le faceam, ne placea ori nu, executam.
La momentul ala nu intelegeam de ce noi trebui sa le facem, dar sincer in viata ne-a prins bine, suntem amandoi increzatori si independenti,descurcareti n anumite situatii.
Ne descurcam aproape in orice situatie, nu toate, ca nici ai mei nu stiu tot ce e de stiut in viata asta, unde nu stim invatam.
Oricine poate invata ceva daca e nevoit, nu este nevoie sa fii instruit de mic, o diferenta tot este, cand stii deja dinainte rezolvi repede decat in cazul in care nu stii si trebui sa aloci timp sa inveti ca sa te poti descurca intr-o situatie, dar daca situatia nu e o problema de viata si moarte, poate astepta rezolvarea ei pana te pui la punct cu teoria ori practica.
Pe baiatul nostru o sa-l invatam unele lucruri, o sa-i aratam, dar nu il vom forta .
Iar copii sa stii ca prind repede din exemplul parintilor, vad ce si cum fac si inmagazineaza in memorie, uneori isi amintesc peste ani chiar daca nu i s-a aratat sau i s-a spus.
Viata e plina de mistere, ne descurcam fiecare cum putem!




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Este foarte important pentru copii, sa aiba sarcini, pentru ca-i face adulti responsabili si cu experienta.
Cand faci inveti! Cand ti se spune cum se face intra pe o ureche si iese pe cealalta.
Se pot desfasura activitati mai complexe impreuna cu ei ca sa invete cum se face, dar e bine sa primeasca sarcinile din timp sa si le programeze dupa dorinta si programul lor.
Pe mine nu ma deranza ca aveam ceva de facut, cat faptul ca trebuia sa-mi intrerup activitatea, ca sa fac ce mi se spunea, intotdeauna ceva urgent.
Cineva sunea despre convietuirea socrilor cu ginerii, ca "la ginere nu-i este foame cand ii este foame soacrei", sugerand ca e greu de suportat sa-ti faca altcineva programul.
Concluzia sarcinile stimuleaza simtul responsabilitatii, repartizarea de sarcini dupa capacitatea lor, si posibilitatea sa le faca dupa programul propriu, ca sa-i determine sa-si organizeze timpul.
Organizarea/planificarea timpului este o deprindere importanta, care-i bine sa fie cultivata de mici.

Citat:
citat din mesajul lui Aqai
In concluzie, eu cred ca un copil trebuie lasat sa fie copil. Nu pus la treaba in casa sau in afara casei ca sa-si castige banutii de buzunar sau sa devina membru de baza al societatii de la 5 ani. Asta e varsta invatatului, experimentelor si traznailor. Si fiecare invata si experimenteaza dupa cum ii e potrivit.

Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM)

Depinde de copil si de varsta. Unii, daca-i lasi, copilaresc pana la 30 de ani si dupa.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Nati, eu uite nu am prins din exemplul parintilor. Ma uitam cum face mama prajituri sau alte alea, dar nu mi-a intrat nimic . Si cind cumpara carne m-am uitat, dar daca nu mi-a fost explicat ce parte e si la ce e buna si de ce cumpara aia si nu ailalta, si cum arata carnea de proasta calitate, tot degeaba.

Spun si eu ca Deceneus, inveti ceea ce faci tu practic. Din vazute inveti numai cind ai baza bine formata si atunci remarci: aha, uite ar fii bine sa incerc si asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Pe mine mama nu m-a pus sa fac nici macar curat in camera mea....si ce daca?

Cand am ajuns la casa mea,am facut de drag...incet,incet..apoi am invatat sa gatesc...uite-asa in cinci ani am ajuns expert in fineturi culinare..mai studiez un site,mai urmaresc cate o emisiune.....prajituri stiu sa fac ca doar astea s-au prins de mine cand eram la mama fata.Si?Iaca acu` fac si curat si mancare daca e cazul si mancare foarte apreciata.

Eu nu o fortez pe Eva..mi se pare exploatare sa iau iau copilaria unui copil ....de ce?
II spun frumos ca nu facem mizerie pe jos si a treia a patra oara intelege.
O sa aiba timp cand o sa fie la casa ei,desi eu vreau sa aiba menajera sa-si petreca viata frumos si facand ce-i place.Directiile de viata si principiile i le sugerez dar ea va alege.
Nu hranesc orgoliul meu ca sa...ce?Sa invete fata mea sa faca curat....cah...

Madalina si Eva-Maria
https://picasaweb.google.com/lhmadalina/Dezastrul?authkey=Gv1sRgCIKAmOzUz-zXAw#5640047175923810098

TE IUBESC MINUNEA MEA ...ESTI ALFA SI OMEGA PENTRU MINE,RATIUNEA MEA DE A TRAI.....TE IUBESC.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a_alinta spune:

eumada, tocmai pentru ca stiu ca dam exemple personale pe aici, nu pot sa uit mesajele tale cand erai in concediu pentru cresterea copilului.
adica daca mama face mancare si sta cu copilul si soacra face menajul, chiar nu inteleg ce exemplu vrei sa dai.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a_alinta spune:

in general, copiii isi doresc sa participe la activitatea din jurul lor, in care intra si treburile casnice, si eu cred ca trebuie incurajati indiferent de "domeniu de activitate" si indiferent de varsta.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Soacra a fost o greseala de atunci,mi-a aruncat din greseala o bluza care costase enorm.......iar mama lucreaza si mai vine seara cateodata.

In rest ..eu.....Eva e marisoara si ma descurc.In nici un caz nu vreau sa-i stric copilaria.Ea nu trebuie decat sa fie fericita.Va avea timp.....




Madalina si Eva-Maria
https://picasaweb.google.com/lhmadalina/Dezastrul?authkey=Gv1sRgCIKAmOzUz-zXAw#5640047175923810098

TE IUBESC MINUNEA MEA ...ESTI ALFA SI OMEGA PENTRU MINE,RATIUNEA MEA DE A TRAI.....TE IUBESC.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a_alinta spune:

eu de fapt vreau sa zic ca fericirea vine din lucruri marunte.
iar un copil poate face ceea ce vrei tu sau nu, dar depinde de ceea ce il face pe el fericit.

Mergi la inceput