House chores - treburile in casa
Raspunsuri - Pagina 11
cristoiu spune:
Dana, lasa smotrul, pune copiii sa faca si vino la mine la o cafea, ca e soare afara si a facut pladu' meu curat in gradina ieri ;)
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cristoiu Dana, lasa smotrul, pune copiii sa faca si vino la mine la o cafea, ca e soare afara si a facut pladu' meu curat in gradina ieri ;) |
Cu placere!!!!Doar ca pina la Hannover,e drum lung !De erai si tu mai aproape...!!!!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
Mik spune:
Rideti, voi, rideti, insa mie discutia mi se pare serioasa.
Iar (pentru a doua oara) mi s-a propus sa am grija de o nepoata care e la liceu, adica s-o tin la mine s-o duc la scoala si sa-i fac educatie. [ Prima data mi s-a propus sa am grija de sor-sa. ]
Si iar am refuzat : copila asta nu stie sa-si puna lucrurile in dulap, sa puna masa si nici macar sa-si puna cana de la micul dejun in chiuveta. Daca mama-sa a educat-o asa, nu mai poate face nimic la vursta ei si eu nu pot renunta la nimic ca sa-i port de grija.
Consider ca toata lumea trebuie sa stie sa faca eforturi minime pentru a se integra undeva si asta spre binele lui.
Ca le cer la copii sa-mi aduca lemne in casa (care lemne sunt taiate afar) nu mi se pare nici exploatare, nici injosire, ci numai o mina de ajutor pentru casa, in sensul larg.
Pe de alta parte, daca as accepta-o pe nepoata-mea asa cum este nu mi s-ar parea corect sa le cer copiilor sa puna masa si pentru ea, adica pentru cineva care nu face absolut nimic pentru nimeni.
Selene_Bunny spune:
citat din mesajul lui Mik Rideti, voi, rideti, insa mie discutia mi se pare serioasa. Iar (pentru a doua oara) mi s-a propus sa am grija de o nepoata care e la liceu, adica s-o tin la mine s-o duc la scoala si sa-i fac educatie. [ Prima data mi s-a propus sa am grija de sor-sa. ] Si iar am refuzat : copila asta nu stie sa-si puna lucrurile in dulap, sa puna masa si nici macar sa-si puna cana de la micul dejun in chiuveta. Daca mama-sa a educat-o asa, nu mai poate face nimic la vursta ei si eu nu pot renunta la nimic ca sa-i port de grija. Consider ca toata lumea trebuie sa stie sa faca eforturi minime pentru a se integra undeva si asta spre binele lui. Ca le cer la copii sa-mi aduca lemne in casa (care lemne sunt taiate afar) nu mi se pare nici exploatare, nici injosire, ci numai o mina de ajutor pentru casa, in sensul larg. Pe de alta parte, daca as accepta-o pe nepoata-mea asa cum este nu mi s-ar parea corect sa le cer copiilor sa puna masa si pentru ea, adica pentru cineva care nu face absolut nimic pentru nimeni. Mik. |
Corect.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
Rufus spune:
citat din mesajul lui gabitza2005 Poate sa duca gunoiul dar sa nu sune a " sa duci gunoiul este reponsabilitatea ta". Sa duca gunoiul cand observa ca este plin si ar fi cazul sa fie dus, sa-l duca daca il rog eu ca eu nu pot si el poate -da sa nu stea copilul cu stresul ca el trebuie sa duca gunoiul. Sa zicem ca el face teme, citeste...se joaca cum ar fi sa-l intrerup ca sa duca gunoiul ca l-am umplut eu cu coji de ceapa. In ceea ce priveste heirupismele astea : sa iesim cu totii in fata blocului sa facem curat ca a venit primavara eu una nu sunt deacord. Exista oameni responsabili cu asta si tot ce trebuie sa fac eu este sa le respect munca PASTRAND CURATENIA. |
Da, inteleg perfect, fiecare cu gandirea lui.
Deci, sa faca ceva in casa doar cand vrea sau are timp.
De observat iti spun eu: nu observa niciodata.
De spus...inteleg ca nu trebuie sa-l deranjez. Niciodata. Pentru ca, normal, face ceva in permanenta si nu poiate fi deranjat.
Concluzia? Daca nu observa ca-i plin gunoiul, iar eu nu pot sa-l deranjez, rezulta ca cu gunoiul am rezolvat-o. Nu-l duce niciodata.
Celelalte le rezolv dupa aceeasi teorie.
Heirupismul in fata blocului: cateva localitati mai mici din Spania nu mai au bani in buget. Prima solutie a fost sa se uneasca intre ele, sa aiba o singura primarie, adica buget mai mare si cheltuieli mai mici. N-au vrut oamenii, traditia-i traditie. Atunci au inceput sa caute solutii. Una din ele a fost sa-si faca singuri curatenie. Oamenii ies la heirupuri, primesc unelte de la primarie si fac curatenie. Pe strazi, peste tot.
Probabil ca, daca ar fi impotriva ca tine, i-ar manca sobolanii.
Dar ei sunt de acord. Mai mult, dupa actiunile astea (de obicei in we) mai intind si mesele si mananca ce-si aduc de acasa. Impreuna.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
Mada spune:
Si la noi nu sunt treburile impartite, suntem de 15 ani impreuna, casatoriti de 8 si jumatate.
Sotul baga vasele in masina pt ca nimeni-nu-le-aranjeaza-ca-el si oricat m-as stradui vine el si le mai zgandare un pic si atunci am renuntat.
Am avut masina de spalat vase stricata, nu am spalat vasele ca a stat acasa o perioada si reusea sa le spele pana ajungeam eu cu copiii acasa( eu venind de la serv luat de la gradi si after copiii), inclusiv vasele de seara, pt ca niciodata nu le-am spalat nici eu, nici el vasele seara, gasim altceva mai bun de facut(nasol e ca cam tot timpul avem vase in chiuveta, pe noi nu ne deranjeaza deloc, dar... mai vine mama si soacra si au ce comenta)
Am in 2 camere din 4 covoare, el da cu aspiratorul acolo pt ca mi-e tare greu, dar totul a venit de la el, ca m-a vazut cat ma straduiam(am avut catelusa pana saptamana trecuta cand a murit, 14 ani, si par a fost mai tot timpul prin casa)
gateste de 1,2 ori pe saptamana sau ne astepta cu pui gata cumparat si cu o salata sau gratar facut de el)
Imbraca copiii dimineata pt scoala gradi, face pachetul pt pranz pt mine si fetita.
Mai nou sta la curte unde a sapat, a pus gazonul, se va ocupa probabil de tuns iarba si supravegheaza santierul de acolo.
Ce fac eu, spal rufe, le intind, spal pe jos, sterg praful, spal faianta( mai face asta si el), la baie eu fac, wc, chiuveta, cada, faianta, pe balcon eu fac, fac paturile in we ca in tp saptamanii mi se pare timp irosit, am ingrijit catelusa, dat papa, periat, scos afara(in ultimii ani a scos-o si el, in ultimele 3 luni a fost greu pt ca avea incontinenta urinara si tot ce implica asta), fac mancare, prajituri, fac curat in dulapuri, aranjez rufele spalate, asta ma termina(4 locuri de pus sosete, 4 de pus chiloti, asternuturi, bluze, etc alerg cate 1,5 ore prin casa cand am treaba asta de facut)
Mai repar prin casa , spre ex am chituit cu silicon in toamna toate geamurile pe exterior pt ca intra ploaia in casa si m-am rugat de el 3 luni si nu s-a obosit
Copiii nu fac mai nimic, adica e mult spus ca fac ceva, Ilinca isi pune hainele murdare pe pat in camera ei de la scoala, in ce mai fericit caz le pune in cos, isi aduna jucariile sau ma intreaba inainte sa le insire daca o ajut sa le stranga si eu o fac mereu si s-a invatat si asta ma bucura cand mananaca isi duce farfuria in buc, pe bufet sau chiuveta, arunca cotoarele de mere si ambalajele de la dulciuri si uneori isi ma ia apa singura, cand ii e sete.
Ca ma exaspera cand ma striga sa-i aduc apa si in baie daca eram.
Cel mic.. inca nimic.
Nu ma deranjeaza ce fac si cat fac, ma deranjeaza ca daca ii spun sotului sambata facem curat, se stramba si spune ca noi in fiecare zi facem curat, ca el nu vede o solutie in a pierde o zi pt curatenie noi 2. Adica nu ne-am ajutat reciproc mai deloc la curatenie, asta vreau sa spun.
In concluzie platim femeie pt curatenie mare la fiecare 2 saptamani cand tanti ne si calca rufele. Dar eu in ziua aia abia respir de oboseala seara. Pt ca el are de lucru si pleaca si sunt cu copiii acasa si cu tanti care trebuie ajutata, nu face singura totul.
Consider ca inca copiii sunt mici, ar vrea ei sa faca multe, dar nu ii lasam.
Nici eu nu am facut nimic, pana pe la 23 de ani.El la mama lui isi facea curat in camera, isi peria covorul, eu ma inchinam cand imi povestea, el avea 20 de ani, eu 18 cand ne-am cunoscut.
Deci indatoriri avem amandoi si multe, nu sunt impartite egal cred ca nici nu e functionala treaba asta.
Fiecare face cam ce poate si cat poate, dar sa nu va imaginati ca eu nu ma tip cand sunt obosita si in ziua nu a avut chef sa faca nimic si nici nu face pot sa ma dau cu fundul de pamant, sau invers,
Radeam singura acum intr-o zi cand am venit acasa de la serv, copiii i-am luat mai tarziu si stand la tv in pat i-am zis adu-mi si mie cartofii de pe balcon sa-i curat, sa fac piure pt copii, pe urma zic hai curata-i tu te rog, pe urma taie-i tu si tot asa pana a facut piureul si a plecat sa ia si copiii.
Doar ca nu am avut eu chef sa fac ceva atunci, el nu tipa daca nu am chef in schimb bombane ca uneori sunt prea permisiva cu copiii ca nu ii pun sa faca chiar nimic.
Ilinca si Rares
missdarcey spune:
Mik ,daca ai fi acceptat-o pe nepoata ar fi fost un lucru bun.Ar fi copiat exemplul copiilor tai si ar fi facut treburile casnice cu placere .Poate acasa nu a avut aceasta oportunitate ,de multe ori parintii insista copiii sa se ocupe doar de scoala si preiau ei celelalte sarcini ,mai ales daca unul dintre parinti este permanent acasa.Imi vine in minte exemplul nepoatei mele (la liceu) care acasa nu se prea omoara cu treburile ,dar cand a stat la mine 2 luni in vara isi pastra hainele in perfecta ordine ,isi strangea masa si spala vasele cand manca singura ,uneori la amiaza , nu mi-a lasat baia murdara si patul nefacut. Probabil vazand care sunt regulile case s-a conformat. E casa ta si regulile le faci tu ,dar nu cred ca rtebuie sa excludam pe cineva doar din acest motiv.Mediul si educatia nu se exclud.
saskia spune:
Adica sa inteleg ca voi nu cereti niciodata copiilor vostri o cana cu apa?
Eu da, ba le cer si sa faca anumite lucruri, gen curatat cartofi, si au peste 10 ani amandoi. Sau daca ei vor cartofi prajiti la cina, doar eu si al meu, daca a venit de la serviciu stau si robotesc prin casa si ei asteapta sa le fie servita masa. Scuze dar zicea cineva aici ca atunci cand sunt mici facem totul pentru ei si cand mai cresc nu. Aha, acum inteleg de unde vine mentalitatea aia cu: barbat la 30 de ani sta la mama si la tata acasa si eventual ei fac totul pentru el, haine spalate, calcate, masa pusa cand vrea el, etc.
Nu multumesc, consider ca atunci cand au atins o varsta pot ajuta si ei la bunul mers al casei in care traiesc. Atat cat pot, putin, ca doar nu ii punem ca pe Cenusareasa la spalat podelele in fiecare zi.
giulia71 spune:
Subiectul asta imi aduce aminte de perioada de studentie, am stat in camine in Agronomie.
Probabil multi dintre voi ati stat in camine si va amititi, ma intreb si acum de ce unele camere erau curate, fie de fete sau baieti , iar unele imposibil de locuit, la mizerie ma refer!
N-o fi tot o chestiun de educatie?
uneori gandesc prea mult....
LauraNicole spune:
Maru, ale mele au treburile lor de facut dar asta nu inseamna ca nu mai fac si altceva sau daca treaba Alexei e sa se ocupe de vase nu inseamna ca Ada nu o poate face pentru ca-i pica coroana de regina. Si ori de cate ori le rog eu sa faca diverse, o fac. Mai putin din propie initiativa dar nici nu adun mormanul de gunoaie din camera lor sau de pe urma lor. Si eu ma bag la curatenie in camera lor doar cand e vorba de curatenie generala cu mutat mobilier sau alte chestii, in rest e treaba lor.
O singura data m-am enervat acum vre-un an si le-am adunat TOATE hainele si chestiile de pe jos, le-am bagat in saci, scos in fata casei cu "Daca le aruncati pe jos inseamna ca nu va trebuie" inclusin un laptop si nici ca s-a mai intamplat de atunci. Plus ca rufele nu si le-au spalat vreo 2 saptamani, au realizat ca nu au cu ce se imbraca, de atunci au avut grija sa si le spele si sa si le usuce(din cauza lipsei de spatiu nu avem unde le intinde asa ca suntem obligati sa folosim tumble dryer) deci pot face si singure.
Cand gatesc, le cer mereu sa imi aduca una alta(apa, legume etc) si, desi nu le pun pe ele sa gateasca, tot sunt pe langa mine asa ca s-au descurcat cat am fost in spital sau plecata.