House chores - treburile in casa
Raspunsuri - Pagina 12
kariguld spune:
Citat: |
citat din mesajul lui nelia Insa vreau doar sa spun ca mie una, oricum as intoarce-o, mi se pare totusi destul de trist cind un parinte ajunge sa gindeasca ca nu e sluga copilului sau, ca ii aduna jegul din camera in timp ce acesta isi vede de viata lui, cum ar fi sa discute cu prietenii sau sa citeasca etc. Si ma intreb ce oare se poate schimba atit de radical in mintea si in sufletul parintelui fata de perioada in care copilul sau adolescentul era bebelus ca sa ma faca sa gindesc asa? |
nelia, asa cum prezinti tu situatia gasesc ca e ok. sa citeasca sau sa discute cu un amic, asta asa cateodata. nu la ce spui tu m-am referit in mesajul meu de mai sus.
dar daca un adolescent ajunge sa nu faca nimik, a ajuns acolo "cu ajutorul" parintilor. ptr ca ei au permis.
vad in jurul meu astfel de exemple. colege care spun despre adolescentii lor ca nu fac nimik, ca ele strang toata ziua dupa ei si vesnic se plang de oboseala. mie asta nu mi se pare normal. si nici corect. crede-ma ca astfel de adolescenti numai de citit nu citesc, si nici discutii filozofice cu prietenii nu poarta.
a nu se intelege ca generalizez
repet, eu nu vad astfel de situatii normale. daca altora li se par ok e strict problema lor. pana la urma fiecare face in casa lui si cu proprii copii cum doreste. sa nu uite insa ca e si responsabil de ceea ce devin copii.
Mik spune:
citat din mesajul lui missdarcey Mik ,daca ai fi acceptat-o pe nepoata ar fi fost un lucru bun.Ar fi copiat exemplul copiilor tai si ar fi facut treburile casnice cu placere .Poate acasa nu a avut aceasta oportunitate ,de multe ori parintii insista copiii sa se ocupe doar de scoala si preiau ei celelalte sarcini ,mai ales daca unul dintre parinti este permanent acasa.Imi vine in minte exemplul nepoatei mele (la liceu) care acasa nu se prea omoara cu treburile ,dar cand a stat la mine 2 luni in vara isi pastra hainele in perfecta ordine ,isi strangea masa si spala vasele cand manca singura ,uneori la amiaza , nu mi-a lasat baia murdara si patul nefacut. Probabil vazand care sunt regulile case s-a conformat. E casa ta si regulile le faci tu ,dar nu cred ca rtebuie sa excludam pe cineva doar din acest motiv.Mediul si educatia nu se exclud. |
Asa zice si so-acra-mea.
Insa pina s-ar da pe brazda i-ar trebui donshoarie citeva luni bune si mi-e mila de mine insami.
Vreau sa-mi cresc copiii cum stiu eu si sa ma pot duce linistita la serviciu si acasa fara sa am grija nepoatei. (stiu, sunt un monument de egoism si egcentrism, insa cind imi este greu nu vin nici cumnata si nici so-acra sa ma ajute, asa ca nu o/le ajut )
nelia spune:
citat din mesajul lui kariguld nelia, asa cum prezinti tu situatia gasesc ca e ok. sa citeasca sau sa discute cu un amic, asta asa cateodata. nu la ce spui tu m-am referit in mesajul meu de mai sus. dar daca un adolescent ajunge sa nu faca nimik, a ajuns acolo "cu ajutorul" parintilor. ptr ca ei au permis. vad in jurul meu astfel de exemple. colege care spun despre adolescentii lor ca nu fac nimik, ca ele strang toata ziua dupa ei si vesnic se plang de oboseala. mie asta nu mi se pare normal. si nici corect. crede-ma ca astfel de adolescenti numai de citit nu citesc, si nici discutii filozofice cu prietenii nu poarta. a nu se intelege ca generalizez repet, eu nu vad astfel de situatii normale. daca altora li se par ok e strict problema lor. pana la urma fiecare face in casa lui si cu proprii copii cum doreste. sa nu uite insa ca e si responsabil de ceea ce devin copii. |
Pai, acolo e problema. Adica ceea ce sint adolescentii nostri este si (nu spun numai, dar si) rezultatul nostru, ca parinti. Si se ajunge acolo din extreme, si daca ai impus prea mult, pentru ca pozitia de parinte iti da aceasta putere si daca ai lasat totul sa curga de la sine... cit sint mici nu simti ca le esti sluga, pentru ca ii vezi ca sint mici... cind mai cresc si ii vezi ca sint mari, dintr-o data te simti ca un negru pe plantatie. Ori intre aceste doua extreme exista si calea democratica, in care copilul este considerat egal cu parintele, cu drepturi, dar si cu obligatii, fiecare membru participa la binele comunitatii familiale pe masura aptitudinilor, indeminarii, virstei, puterii etc.
Asta implica o buna organizare la inceput din partea parintilor, apoi din partea tuturor membrilor familiei, impartirea sarcinilor printr-o metoda democratica, cu respect si multa iubire, printr-o comunicare sincera, deschisa... nu eu sint seful, pardon, parintele, eu decid, tu esti mic si nu stii nimic... si asa, in timp, treptat, fara sa impui, fara sa cere tu neaparat, copilul (si sotul) inteleg cum stau lucrurile intr-o familie. Si modelul ramine, se transmite...
Dar daca lucrurile au mers corect, democratic si frumos... si copilul de ieri a ajuns adolescentul de astazi si isi mai ia cite o pauza, cum am spus intre copilarie si maturitate, pentru ca si asa are destule de dus... unii parintii fac o tragedie, incep sa arate cu degetul, sa-l critice pe copil, sa-i spuna ce se va alege de el daca nu va contiua sa fie asa, sa-l faca pe acesta sa se simta un parazit, care sta pe munca parintilor, care sint sclavii lui.
Ori eu nu vad deloc asa lucrurile, eu cred ca ei tocmai atunci au mai multa nevoie de sprijinul parintilor si delasarea este o forma de a le spune acest lucru. Pina la un punct e normala, devin visatori, descopera lumea, treburile casnice sint o corvoada, au alte lucruri mult mai interesante de facut.. si pe buna dreptate. In loc sa stai cu gura pe ei sau sa faci tu toata munca, simtind ca asta te nemultumeste si plingindu-te apoi la prietene ce adolescent puturos ai, mai bine te asezi linga el si afli care e viata lui, ce il nemultumeste, ce se intimpla cu el... odata calea comunicarii sincere deschisa, vei avea si tu posibilitatea sa-i comunici nemultumirile tale... le va intelege, la acest nivel le va intelege si se va ajunge la o intelegere amicala.
Eu cred ca daca sint respectati si li se cere frumos, vor face... mai greu, mai batind din picior, dar vor face. Refuza categoric sa faca atunci cind sint obligati fara drept de apel, nerespectati, criticati... cind caile de dialog sint inchise.
Cam asta e punctul meu de vedere...
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
Selene_Bunny spune:
Ori intre aceste doua extreme exista si calea democratica, in care copilul este considerat egal cu parintele, cu drepturi, dar si cu obligatii, fiecare membru participa la binele comunitatii familiale pe masura aptitudinilor, indeminarii, virstei, puterii etc. |
Uite ca la a mea iar i s-a pus pata ca exista ma-sa si ta-su prin preajma, care pot face tot, desi si ea ar putea sa faca o chestie cat de mica...
Am rugat-o sa-mi dea biberonul sa i-l spal - "ia-l tu"
Am rugat-o sa ma ajute sa strang jucariile - "strange-le tu"
Am rugat-o sa fie atenta cu cerealele, ca le imprastie pe jos - "las' ca maturi tu"
Iar eu nu ma simt deloc bine asa. Ma simt frustrata. Pentru ca ma si enerveaza sa fac tot eu, si nici nu pot sa plec din casa lasand potop in urma.
Si asa am cam lasat naibii chores, ca sa ma ocup mai mult de ea, si acum asa se vede...
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
maru spune:
Selene, la tine si Daria nu e vorba de chores. Daria e mica, iar tu acum o inveti sa coopereze.
Nu vrea sa dea biberonul la spalat? cand o sa ceara lapte, atuni ai sa mergi cu ea sa speli biberonul, va trebui sa astepte, si dupa cateva "intamplari" de astea o sa invete ca e in favoarea ei sa colaboreze.
Nu te ajuta sa strangi jucariile? inseamna ca nu are nevoie de ele, le strangi intr-o punga de gunoi si le pui bine. Cand le va vrea, o intrebi unde le-a pus cand le-a strans.
Cereale imprastiate pe jos? Accident, se intampla, are 3 ani. Nu te ajuta sa iti dea matura? as lua o papusa de a ei si cu parul aleia as matura pe jos. Nu ii convine? ii explici ca matura ar face treaba mai buna dar...
Citat: | ||
citat din mesajul lui Selene_Bunny
Uite ca la a mea iar i s-a pus pata ca exista ma-sa si ta-su prin preajma, care pot face tot, desi si ea ar putea sa faca o chestie cat de mica... Am rugat-o sa-mi dea biberonul sa i-l spal - "ia-l tu" Am rugat-o sa ma ajute sa strang jucariile - "strange-le tu" Am rugat-o sa fie atenta cu cerealele, ca le imprastie pe jos - "las' ca maturi tu" Iar eu nu ma simt deloc bine asa. Ma simt frustrata. Pentru ca ma si enerveaza sa fac tot eu, si nici nu pot sa plec din casa lasand potop in urma. Si asa am cam lasat naibii chores, ca sa ma ocup mai mult de ea, si acum asa se vede... Blogul meu - de la noi, pentru ei! Bazar general - fiecare implicare conteaza! Lucrusoare de vanzare... |
nelia spune:
citat din mesajul lui Selene_Bunny Uite ca la a mea iar i s-a pus pata ca exista ma-sa si ta-su prin preajma, care pot face tot, desi si ea ar putea sa faca o chestie cat de mica... Am rugat-o sa-mi dea biberonul sa i-l spal - "ia-l tu" Am rugat-o sa ma ajute sa strang jucariile - "strange-le tu" Am rugat-o sa fie atenta cu cerealele, ca le imprastie pe jos - "las' ca maturi tu" Iar eu nu ma simt deloc bine asa. Ma simt frustrata. Pentru ca ma si enerveaza sa fac tot eu, si nici nu pot sa plec din casa lasand potop in urma. Si asa am cam lasat naibii chores, ca sa ma ocup mai mult de ea, si acum asa se vede... |
Selene, in primul rind, copilul tau e foarte mic, e in perioada lui nu. In al doilea rind, daca un copil nu coopereaza chiar deloc, poate ca nu ii ceri frumos. Eu m-as pune sub lupa si pe mine si pe tatal ei si am cauta reala problema. Repet, am spus mai sus, eu nu cunosc copil sau adolescent care, abordat frumos si cu respect, sa nu fie cooperant. Poate doar acolo unde sint probleme cu adevarat.
Cornelia
Selene_Bunny spune:
Da, bine, nelia, nu ii cer frumos... Ta-su, cand ma aude, zice ca mai am putin si fac sluj in fatza ei... Iar incurajata si laudata pentru ajutor este intotdeauna...
Iar de rastit la copil oricine poate, eu prefer sa nu fac din asta un obicei, chiar daca mai rabufnesc, uneori...
Io stiu ca e mai fun sa imprastii decat sa strangi, numai ca, asa cum am spus deja, eu consider ca, la 3,3 ani cat are ea, e important sa vada ca, asa cum avem timp de distractie si de imprastiat, asa tre' sa ne facem si 10-15 minute ca sa strangem.
Comportamentul ei, atitudinea ei vizavi de lucrurile personale inca nu e bine definita, cand ii pasa de ele, cand nu, cand o intereseaza ca i-am confiscat o jucarie si se milogeste sa i-o dau inapoi, ba chiar se enerveaza ca nu i-o dau, cand nici ca-i pasa ca i-am calcat din greseala pe nush ce ramas pe jos si i l-am crapat...
A calcat si ea cu talpa goala in cuburi si s-a pus pe vaicarit, dar... uita repede.
Lucrusoare de vanzare...
nelia spune:
citat din mesajul lui Selene_Bunny Da, bine, nelia, nu ii cer frumos... Ta-su, cand ma aude, zice ca mai am putin si fac sluj in fatza ei... Iar incurajata si laudata pentru ajutor este intotdeauna... Iar de rastit la copil oricine poate, eu prefer sa nu fac din asta un obicei, chiar daca mai rabufnesc, uneori... Io stiu ca e mai fun sa imprastii decat sa strangi, numai ca, asa cum am spus deja, eu consider ca, la 3,3 ani cat are ea, e important sa vada ca, asa cum avem timp de distractie si de imprastiat, asa tre' sa ne facem si 10-15 minute ca sa strangem. Comportamentul ei, atitudinea ei vizavi de lucrurile personale inca nu e bine definita, cand ii pasa de ele, cand nu, cand o intereseaza ca i-am confiscat o jucarie si se milogeste sa i-o dau inapoi, ba chiar se enerveaza ca nu i-o dau, cand nici ca-i pasa ca i-am calcat din greseala pe nush ce ramas pe jos si i l-am crapat... A calcat si ea cu talpa goala in cuburi si s-a pus pe vaicarit, dar... uita repede. Blogul meu - de la noi, pentru ei! Bazar general - fiecare implicare conteaza! Lucrusoare de vanzare... |
Stiu ca poate nu-ti convine ceea ce iti voi spune, dar eu o spun... ca poate te ajuta. Desi, un inceput cu da, bine... incheie dialogul inainte de a incepe.
Eu consider ca tu nu poti lasa pe umerii unui copil de 3,3 ani, chiar daca ti se pare mare, raspunderea de a se educa in acest sens. Daca ea nu face ce ii ceri, ramin la parerea mea ca nu ii ceri frumos. Si faptul ca faci sluj in fata ei este un fel urit de a cere. Ea are deocamdata fun-ul pentru a imprastia, a se juca, e normal... Tu esti cea care trebuie sa reusesti sa-i transmiti un mesaj clar si corect, formulat pe intelesul ei, ca sa inteleaga ca mai trebuie si strins din cind in cind.
Mai citeste inca o data mesajul, din ceea ce e scris printr rinduri eu simt deja tonul pe care ii ceri fetitei si ceea ce te astepti de la ea sa faca (care, nu stiu daca am apucat sa-ti spun, e o frumoasa!) si daca si ea simte ce simt eu, mi se pare perfect normala atitudinea ei. Cuvintele bolduite spun multe despre atitudinea ta fata de fetita ta, pe care o vei gasi oglindita perfect in atitudinea ei.
Cornelia
Selene_Bunny spune:
Si o smecherutza, nelia.
Uneori raspunde la "te rog", alteori, nu. Uneori raspunde cu "am crescut si pot sa fac singura asta", alteori cu "nu pot sa fac asta singura, sunt prea mica".
E prea mica sa-si ridice singura nadragii, de exemplu, dar suficient de mare ca sa dea cu aspiratorul.
Lucrusoare de vanzare...