Sigilarea dentara - Pro si contra - Bisphenol A

Sigilarea dentara - Pro si contra - Bisphenol A | Autor: PQ007

Link direct la acest mesaj

Bisphenol A (BPA) este un compus chimic care se afla in “plastice” in general si e pe lista substantelor interzise de ex pt biberoanele de plastic, in Canada. Si USA par sa fie preocupate de acest compus: CBS a dat o stire alarmanta vis-a-vis de materialul folosit la sigilarea dentara, care pare sa contina BPA.

www.cbsnews.com/stories/2010/09/08/earlyshow/living/parenting/main6845500.shtml?tag=mncol lst 1" target="_blank">http://www.cbsnews.com/stories/2010/09/08/earlyshow/living/parenting/main6845500.shtml?tag=mncol lst 1

Deci, a fost descoperit BPA in materialul de sigilare, iar consecintele nu sunt deloc neglijabile…

Intrebarea care se pune: Este OK / safe sigilarea dintilor? Opinii pro si contra, va rog.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns astridhappy spune:

Stomatologul nostru (pediatru) ne-a spsu ca depinde de la caz la caz. Numai dupa ce analizeaza cazul unui pacient poate spune daca se recomanda sau nu: in funcite de structura dintilor, de procesul de cariere si regimul si igiena pacientului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns PQ007 spune:

Ok, dar ca masura preventiva, (ar) recomanda sau nu sigilarea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Am citit la repezeala stirea...nu am gasit nici un nume concret de sealant,sunt zeci sau sute de sealants pe piata materialelor dentare si dupa cum scrie in articol conform studiului,nu este in sealants ci se pot forma in contactul lui cu saliva...

Sincer,am oarecare experienta vs materialele astea si studiile despre ele si stirea mi se pare nesigura si mai ales alarmista .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

pe aici se foloseste f. mult.

personal nu stiu cat e de safe sau nu,iar studii concludente inca nu am gasit.

probabil va fi ca si cu plombele din amalgam...doar peste ani vom afla a nu sunt safe.

michelle

Mergi la inceput

Alina, daca nu citesti " la repezeala" poti sa vezi ca articolul spune clar atat in titlu cat si paragraful 2 ca BPA "is found in the sealant used to fill children's cavities."

Deci BPA este in sealant, in general. Nu stiu daca e vreun sigilant fara BPA, asta nu reiese. Inclin sa cred ca mai degraba majoritatea poate chiar toate!) au BPA. Daca poti alege, e Ok, zici la dentist -"vreau d'ala fara", dar exista?

CBS-ul da o stire: c-o fi alarmista, nu mi se pare. Mai ales ca BPA e pe lista canadiana de "contra". Ce interes au sa alarmeze daca nu e ceva cat de cat serios? Stire sigura sau nesigura? Ramane de cercetat si in alte surse.

In tot cazul, pe mine, personal, ma frapeaza faptul ca din contra, stirea asta nu face reclama dentistilor si industriei de mat.dentare, de fapt le face un deserviciu, fapt ce e in general opus mesajului obisnuit "pro" din mass-media, care e pentru a face ceva, a incuraja productia, si cumpararea si evident consumul...

Mergi la inceput

Sincer,am avut citiva sealants in laborator si nici unul nu avea bpa.Dar marketul e plin de sute de sealants...stirea concreta si buna era daca se dadeau denumiri de produse...

uite aici mai jos in text :"when these sealants combine with saliva, the enzymes in saliva release a BPA byproduct that is detectable in the saliva of children up to three hours after sealants are applied".
Si mai pe final explica ce ar trebui sa faca stomatologul pt a impedica contactul sealantului cu saliva.
Si cred ca aici are intr-un fel dreptate,modul de utilizare a fiecarui sealant si adeziv trebuie strict facute dupa instructiunile facute de producator.Aceste instructiuni sunt facute in urma studiilor si numai respectindu-le strict,adezivul/sealantul este eficient si sigur.
Ce am vazut in practica: putini care citesc si chiar respecta strict ce scrie in protocolul fiecarui produs folosit,majoritatea fac la fel la toate adezivele sau combina produsele(aici pot da f multe exemple concrete si tehnice dar nu face tema subiectului)si poate in cazul acesta sa apara o serie de nereguli pina la ineficienta materialului...

Fii sigura ca si aici e la fel,se incearca la maxim eliminarea bpa-ului.

Mergi la inceput

Raman la prímele 2 citate ca sealant-ul contine BPA… Faptul ca ulterior apare si un by-product nu inseamna ca e o consecinta a amestecului cu saliva in sine, ci mai degraba ca BPA a existat de la inceput in materialul de sigilare! Altfel, cam greu de crezut ca BPA apare doar dintr-o combinatie. De altfel, articolul chiar spune ca BPA este in sealant. In fine, eu unul, il iau de bun.

Bun, acum ar fi chiar mai multe teme sau discutii:

1. Daca toti sigilantii contin BPA sau nu.
2. Daca se aplica corect de catre dentist. Probabil ca numai cineva de specialitate poate sa isi dea seama, la fata locului...
3. Daca e nevoie a se aplica preventiv sau nu.
4. Daca sigilarea e recomandabila sau nu avand in vedere riscurile legate de 1 si 2 de mai sus, versus avantajele de la pct.3 (dincolo de cazul de necesitate evaluat de dr dentist, asa cum arata msg de la astrid)

Sunt convins ca si germanii se gandesc la eliminarea BPA, dar pana atunci ce-i de facut?
Deci, retur la square #1: Facem sigilare sau nu ? Cu sau fara BPA?

Mergi la inceput

Cred ca problema e foarte discutabila...pe termen lung.Ti-am zis si repet,era corect sa se mentioneze care dintre sealants contin acest bpa in compozitie.
Repet,piata e plina de sute de sealants...

Acum referitor la studiu,nu stiu cum este facut,in ce conditii,sunt fff multe aspecte de comentat ca sa credem total ce se spune...mai e o chestie,formula 100% identica a acestor produse o are numai producatorul (si aici sunt multe de spus...)si depinde si cine si cum a descoperit acest bpa in sealants. Acum izbucnesc si aici periodic tot felul de scandaluri cu diverse chestii nocive gasite peste tot,de la carnea de pui pina la nu stiu ce produse iar in industria asta a materialelor ca si in industria farmaceutica(componentele din vaccinuri,de ex)e clar ca sunt si vor fi multe lucruri contestate...

De ani de zile nu se mai foloseste bpa in toate lucrurile de copii gen suzete,sticlute,tacimuri,etc ma indoiesc ca e vorba de a fi in compozitia vreunul sealant dar ma rog,ca sa cred,vreau nume concrete de produse si de firme.

Nu stiu ce sa zic decit ca studiile clinice arata clar ce rezultate bune aduc sigilarile pe termen lung...si aici sunt multe de spus si destule date tehnice dar nu e tema subiectului.

Repet ca eu vin dintr-un loc unde am avut de-a face cu compozitia unor sealants si nu au fost probleme. Cred si iau de bun 100% ce se spune in articol daca ar fi bine documentat cu date exacte...nu sunt chimista dar o sa consult un chimist in domeniu daca a auzit ceva despre asta...

Mergi la inceput

1. Articolul CBS trebuie luat ca atare, adica informativ, caci evident ca nu e unul stiintific...

2.

a. Vestea proasta cf link-ului de mai jos: se pare ca "aproape toate" sigilantele au BPA,
b. Vestea buna: in link se zice ca exista si un sealant fara BPA:

http://thedentalimplantblog.com/dental-sealant-bpa/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cruis spune:

Articolul din primul link e din 2010, btw.

Uite informatii pertinente si locale www.cda-adc.ca/en/oral_health/faqs_resources/faqs/bpa_faqs.asp" target="_blank">aici

Nothing is worth doing unless the consequences may be serious. --G.B.Shaw

Mergi la inceput