Tragedie in Bucuresti
Raspunsuri - Pagina 3
Ramonika spune:
nu stiti care e raspunsul clasic al politiei cand sunt chemati la violentele conjugale? ca ei nu se baga in disputele familiale
abia dupa ce se intampla tragedii din astea, se mai pune ceva in miscare, cel putin cateva zile, pana cand se va uita de acest caz.
Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz
Lali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramonika nu stiti care e raspunsul clasic al politiei cand sunt chemati la violentele conjugale? ca ei nu se baga in disputele familiale abia dupa ce se intampla tragedii din astea, se mai pune ceva in miscare, cel putin cateva zile, pana cand se va uita de acest caz. Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz zebra roz |
Mi-a trecut pe la ureche zilele trecute ca se schimba (sau tocmai s-a schimbat) aceasta prevedere legala, in sensul ca vor fi obligati sa intervina si in disputele domestice.
ramiris spune:
citat din mesajul lui Ramonika nu stiti care e raspunsul clasic al politiei cand sunt chemati la violentele conjugale? ca ei nu se baga in disputele familiale abia dupa ce se intampla tragedii din astea, se mai pune ceva in miscare, cel putin cateva zile, pana cand se va uita de acest caz. Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz zebra roz |
Eu nu pricep cum spune politia ca nu poate interveni pentru ca ar fi acuzata de violare de domiciliu pt ca intra fara acordul proprietarului. Proprietari nu sunt ambii soti? Daca femeia batuta reclama si solicita ajutorul nu inseamna ca si-a dat acordul? Chiar daca sa zicem ca ulterior nu depune plangere impotriva sotului de frica tot nu poate retrage reclamatia initiala in baza careia s-a facut interventia. Daca suna la 112 exista inregistrare, cum e politia vulnerabila in cazul asta la acuzatia de violare de domiciliu eu pur si simplu nu pricep.
Eu cred ca se leaga de chichite ca sa stea ei linistiti.
b.nica spune:
Doamne, incep sa-i acord puncte lui MRU!
Balbaiala cu demiterea, punerea si repunerea in fruntea Politiei a fostului interimar si ulterior a actualului, categoric nu-i apartine, dar hotararea de a se sanctiona rusinea cu care s-a facut vinovata aceasta si care a facut sa fie blamata de toata presa, sunt convinsa ca s-a facut la cererea premierului!
Conferinta de presa care s-a terminat acum pe canalele tv de stiri arata diferenta de la cer la pamant intre procurorul Iacob si celalalt procuror al carui nume imi pare rau ca nu l-am retinut si care a facut o prezentare de adevarat profesionist!
Daca MRU o tine tot asa pana la alegerile din toamna, referindu-ma la dechidere si la o atitudine prompta si eficienta, s-ar putea sa fie un atuu salvator pt. PDL.
Mai are de lucrat la imagine, printre altele sa rezolve necunoscutele prin care nevasta sa anestezista a obtinut un salariu de invidiat pt. oricare medic bun din Ro, la eventualele contracte cu Chevron sau cu gazele din Marea Neagra dar care sa NU FIE SECRETIZATE ci puse la vedere ca sa stie tot romanul ce se face cu bogatiile care ii apartin si de ce nu poate el, pe baza acestora, sa nu mai depinda energetic de altii!
Urmeaza cateva luni care il pot salta pe cea mai mare functie in stat dar in care trebuie sa obtina categoric increderea tuturor romanilor!
XIO spune:
Ramiris, cand e urgenta este intrebat pacientul daca este de acord cu operatia, cred ca iti dai seama ca la un pacient cu plaga impuscata ultima grija a medicilor era sa ii caute rudele ca sa ii intrebe daca le permit sa salveze viata femeii sau nu.
Politia suna rudele, nu medicii, ca medicii au alta treaba atunci :))
ramiris spune:
citat din mesajul lui XIO Ramiris, cand e urgenta este intrebat pacientul daca este de acord cu operatia, cred ca iti dai seama ca la un pacient cu plaga impuscata ultima grija a medicilor era sa ii caute rudele ca sa ii intrebe daca le permit sa salveze viata femeii sau nu. Politia suna rudele, nu medicii, ca medicii au alta treaba atunci :)) **Fur is for petting*** http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916 |
Ma gandeam ca in spital exista si alt personal, nu numai medici. Inclusiv personal admnistrativ care trebuie sa se asigure ca persoana internata e identificata si sunt facute formalitatile iar daca este vorba de o urgenta si pacientul ajunge acolo in urma unui accident, atac sau altele asemenea ma gandeam ca e de la sine inteles ca se incearca sa se contacteze familia. Mie mi s-ar parea obligatoriu din punct de vedere moral, daca nu toata lumea sta bine cu moralitatea poate ca ar trebui sa fie o regula clara, scrisa si obligatorie. Dar sa fiu cat se poate de sincera eu ma indoiesc ca nu este.
Iar aia cu medicii au treaba sa salveze viata pacientului suna bine doar ca si asta cred ca e valabila in caz de urgenta majora cand nu e timp de asteptat pentru ca exista risc vital. Daca e timp trebuie obtinut acordul pacientului sau daca acesta nu e constient sau capabil sa-l dea trebuie sa fie cerut acordul familiei. Scop in care familia trebuie contactata.
Ma indoiesc ca daca suntem in UE nu suntem obligati sa respectam aceste reguli minime, medicina nu inseamna doar operat, adiminstrat tratament, "salvat vieti" carevasazica. Cred ca medic, personal medical ar trebui sa inceapa sa insemne si in Romania ceva mai mult de atat.
Nu comentez despre ce trebuia sa faca politia, pentru mine Politia romana e inexistenta, e un fel de victima permanenta care de cand s-au taiat salariile si s-au redus efectivele e intr-o continua litanie "n-avem, nu putem".
De la personalul din spital aveam alte asteptari, mai ales tinand cont de circumstantele evenimentului, un pic de solidaritate umana, grija si interes fata de semeni, ce Dumnnezeu!
Mi se pare ca ne-am dezumanizat total, nimanui nu-i mai pasa de nimic, nu ne mai atinge, nu ne mai impresioneaza nimic. Totul se reduce la "da' de ce sa fac eu"...
XIO spune:
Ramiris, nu este treaba medicului. Si personal nu exista. Nu exista personal medical destul si tu crezi ca exista oameni care stau 24/24 in spital sa anunte rudele?
Mai uman edcat sa salvezi viata cuiva nu stiu ce e. Daca pacientul nu este constient si este o urgenta nu se asteapta pana apar rudele, care s-ar putea sa nici nu apara.
Nu ti se pare normal si logic?
Cand vine un sinucigas in urgente omul vrea sa moara nu sa fie salvat. medicii sunt obligati sa il salveze. Asta e raspunsul la intrebarile tale.
ramiris spune:
citat din mesajul lui XIO Ramiris, nu este treaba medicului. Si personal nu exista. Nu exista personal medical destul si tu crezi ca exista oameni care stau 24/24 in spital sa anunte rudele? Mai uman edcat sa salvezi viata cuiva nu stiu ce e. Daca pacientul nu este constient si este o urgenta nu se asteapta pana apar rudele, care s-ar putea sa nici nu apara. Nu ti se pare normal si logic? Cand vine un sinucigas in urgente omul vrea sa moara nu sa fie salvat. medicii sunt obligati sa il salveze. Asta e raspunsul la intrebarile tale. **Fur is for petting*** http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916 |
Nu inteleg de ce trebuie s-o iei personal, ai reflexul asta de a apara chiar si atunci cand intelegi ca atacul nu exista de fapt.
"Nu este personal destul" este o justificare a faptului ca unele lucruri nu se fac. Dar asta nu inseamna ca este normal sa nu fie facute.
Tu chiar crezi cu tarie ca "nu e personal destul" cat sa piarda 1 min din viata (in timpul programului) cat sa apese redial pe ultimul nr format din telefonul accidentatului si sa-i spuna oricui raspunde ce s-a intamplat? Nu e nevoie sa fie cineva dedicat, o infirmiera, o asistenta, chiar medicul poate sa faca gestul asta, e un gest de normalitate. Cat iese sa fumeze o tigara, cat are un moment de repaos in camera de garda. Sau doamnele de la internari ca nu fac formalitati 8 ore pe zi, personalul de la vestiar, mecanicul, electricianul. Un OM, orice OM din spital. Conditia e sa fie OM si sa-i pese, sa se gandeasca ce i-ar placea sa faca semenii lui daca pe patul ala ar zacea el.
N-am lucrat in spitale dar cat am fost pe-acolo in calitate de pacient am vazut ca exista si momente de relash, nu e chiar "foc continuu".
N-am zis ca nu e uman ca e salvata viata omului insa grija pentru omul ala inseamna ceva mai mult decat a te asigura ca e stabilizat, are puls si ce mai tine strict de functionarea "masinariei". Omul ala care a fost impuscat e socat, speriat, panicat, are nevoie sa-i aiba pe cei dragi langa el.
Sa-i salvezi viata inseamna ceva mai mult decat sa vezi ca respira, vede, aude, mananca....
Oi fi eu idealista dar cred ca a "repara" un om e putin diferit de a
repara un ceas, nu e totul terminat cand vezi ca "ticaie".
Spui ca nu este treaba medicului, inteleg ca nu este o regula ca medicul trebuie sa faca asta in calitatea lui de medic. In calitatea lui de om n-ar trebui s-o faca? Nu obligat de o regula ci de constiinta si de grija fata de cel pe care il ingrijeste.
Edit: nu inteleg ce cauta sinucigasul in contextul asta, vorbeam de accidente, atacuri armate...
Pe de alta parte chiar si sinucigasului (sau mai ales sinucigasului tocmai tinand cont de labilitatea si nevoia lui de ajutor) ar trebui sa i se gaseasca apropiatii.
salcia spune:
Politia e TEORETIC obligata sa intervina in disputele domestice de cand s-a introdus legea privind violenta in familie, in 2003. Nu o face din cauza lenei, a nepasarii, si a mentalitatii 1) ca spatiul familial e privat, acolo nu intervine nimeni, indiferent ce se intampla si 2) nu e mare lucru ca o femeie mai ia si ea cateva palme, acolo. Mentalitatea asta extrem de paguboasa e foarte raspandita in Romania, nu numai la nivelul autoritatilor, ci si al populatiei, care nu intervine cand se intampla ceva in familiile altora, ca deh, nu te poti baga, chiar daca se petrec abuzuri si alte lucruri foarte grave (in alte tari exista legi care pedepsesc faptul ca nu se ofera ajutor unei persoane in pericol).
Parlamentul a aprobat de curand noul proiect de lege privind violenta in familie, si in aceasta varianta imbunatatita s-au introdus (in sfarsit!) notiunile de ordin de restrictie si ordin de interdictie, ca sa poata fi tinut agresorul departe de victima, sa nu mai ajunga femeile abuzate pe strazi in timp ce abuzatorul isi vede nestingherit de ale lui. Pana acum asta se intampla, femeia ori ramanea alaturi de agresor si continua sa indure abuzurile, ori ajungea pe strazi de frica lui.
Daca legea ar fi fost de la bun inceput gandita si aplicata asa cum trebuie, poate s-ar fi prevenit unele tragedii, cum este si cea in discutie. E absolut revoltator cum ajung femeile sa fie practic la cheremul unor nebuni, iar unele se pare ca nu pot scapa indiferent ce fac (vezi exemplul lui Xio), si nimeni nu le ajuta. Acum ceva timp, sora bonei surorii mele a fost omorata in bataie de sotul ei, care era politist. Inainte sa moara chiar seful sotului o adusese acasa la mama ei, spunandu-le (ei si mamei) sa aiba grija, ca nu stie daca pe viitor o va mai putea scapa cu viata (!!!!). Adica seful si colegii sotului stiau ce fel de om e, ca are probleme foarte grave, si cu toate acestea nu au facut nimic, iar femeia a fost omorata. El nu a patit nimic. :(
Sunt multe, prea multe astfel de cazuri, in Romania cam 1000 de femei sunt agresate lunar de catre partenerul de viata (si cifrele sunt in crestere), si cu toate acestea e nevoie de astfel de tragedii pentru o dezbatere publica asupra violentei conjugale. Problemele femeilor nu sunt pe agenda publica, iar politicienii sunt lipsiti de orice fel de interes fata de acestea (e oarecum logic, dat fiind ca cei mai multi dintre ei sunt barbati, care nu vad nimic ciudat in a neglija practic nevoile unei jumatati a populatiei...).
Lali spune:
Multumesc pentru lamuriri, Salcia.
Stiam doar ca s-au adus niste modificari, dar nu stiam exact despre ce e vorba.
E oribil si cazul despre care vorbesti tu.