o Noua Uniune Europeana propusa de Putin
Ce parere aveti? Se va restaura URSS-ul?Va deveni Rusia o putere politica mai puternica deca acum?
Putin viseaza la propria “Uniune Europeana”. Premierul rus vrea sa adune fostele state sovietice intr-o uniune economica, cu moneda unica
La 20 de ani de la destramarea Uniunii Sovietice, premierul rus Vladimir Putin incearca sa o reinvie. Dar de aceasta data scopul este altul – vrea sa faca concurenta Uniunii Europene si sa creeze o “uniune economica” din fostele state sovietice, scrie Financial Times (FT). Noua structura ar urma sa aiba si o moneda unica, pe modelul monedei euro.
Startul a fost dat anul trecut, cand Rusia, Belarus si Kazahstan s-au reunite intr-un fel de “spatiu Schengen”, cele trei tari eliminand controalele la vama si desfiintand granitele dintre ele.
Cele trei tari vor mai face un pas catre o “uniune economica” in ianuarie anul viitor, cand va fi asigurata libera circulatie a marfurilor, serviciilor si a capitalului, pe o piata unica cu 165 de milioane de locuitori, adica 60% din populatia fostei Uniuni Sovietice.
La un summit care s-a desfasurat in aceasta luna, premierii celor trei state si-au stabilit o tinta si mai indrazneata – sa formeze un grup numit “Uniunea economica euroasiatica”, pana in 2013. Se vorbeste chiar si de moneda comuna.
“Este un eveniment de o semnificatie majora in relatiile intre state. Pentru prima data, dupa caderea Uniunii Sovietice, se face un pas important catre refacerea legaturilor economice si comerciale in spatiul fost sovietic”, a spus premierul Vladimir Putin.
Si, spre deosebire de incercarile anterioare, de aceasta data chiar se fac progrese. Putin a mai spus ca, o data ce va fi realizat spatiul economic comun, membrii acestuia ar trebui sa stabilesca si conditiile unui acord de liber schimb cu blocul european. Dar avand in vedere ca Putin a negociat, fara success pana acum, timp de 18 ani, intrarea in Organizatia Mondiala a Cometului, indeplinirea dorintei lui pare indepartata.
Dar, daca acest lucru se va intampla, Putin isi va vedea visul cu ochii, despre care a vorbit anul trecut in Germania, si anume realizarea unei “comunitati armoniozate a economiilor, de la Lisabona la Vladivostok”.
Raspunsuri
desprecopii spune:
Cu siguranta Putin are niste planuri.
Ce nu inteleg eu din aceasta propunere de Uniunea economica euroasiatica - este ... cine cu cine ... si in detrimentul cui?
Daca Europa se aliaza economic cu Rusia si China ... juma de glob e ocupat cu asta. Si asta nu poate fi decat in avantajul Rusiei si al Chinei, dupa parerea mea. Nu ar fi in avantajul Europei si cu siguranta ar lucra in dez-avantajul unei tari... care credeti?
:)
Sanatate si o zi cu soare va doresc!
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
Maria_1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui desprecopii Cu siguranta Putin are niste planuri. Ce nu inteleg eu din aceasta propunere de Uniunea economica euroasiatica - este ... cine cu cine ... si in detrimentul cui? Daca Europa se aliaza economic cu Rusia si China ... juma de glob e ocupat cu asta. Si asta nu poate fi decat in avantajul Rusiei si al Chinei, dupa parerea mea. Nu ar fi in avantajul Europei si cu siguranta ar lucra in dez-avantajul unei tari... care credeti? |
Ghici, ghicitoarea mea. Eu spun ca : Statele Unite (si tot ce presupune U.S - pe plan economic, financiar, strategic)
marius spune:
E posibil (eu zic foarte probabil) sa apara o noua echilibrare de fortelor economice si a intereselor pe mapamond.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
glimmer spune:
Citat: |
citat din mesajul lui desprecopii Cu siguranta Putin are niste planuri. Ce nu inteleg eu din aceasta propunere de Uniunea economica euroasiatica - este ... cine cu cine ... si in detrimentul cui? Daca Europa se aliaza economic cu Rusia si China ... juma de glob e ocupat cu asta. Si asta nu poate fi decat in avantajul Rusiei si al Chinei, dupa parerea mea. Nu ar fi in avantajul Europei si cu siguranta ar lucra in dez-avantajul unei tari... care credeti? |
Eu cred ca orice uniune care se largeste prea mult, "crapa".
Deceneus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui glimmer
Eu cred ca orice uniune care se largeste prea mult, "crapa". |
Nu marimea o face sa crape, cat polarizarea sociala.
O tara sau o uniune polarizata are nevoie de un regim autoritar ca sa-si mentina stabilitatea.
Polarizarea si sufocarea libertatii duce la stagnare, la frustrare si in final la implozie.
Rusia nu poate fi o democratie si chiar daca temporar se reface pe bazele URSS, prin santajarea tarilor satelit, dupa un timp se ajunge la dezintegrare, din cauza interne.
Spatiu sovietic este vulnerabil din cauza ca este format din mai multe natiuni care trebie sa suporte tutela rusilor, ceea ce nu prea convine celorlalti.
Un fosta Yugoslavie s-a incercat o uniune de state cu o cultura diferita si nu a functionat.
Diferentele culturale si lipsa democratie sunt un cocktail exploziv.
capcaunul spune:
www.hotnews.ro/stiri-international-11668191-misterioasa-lacrima-lui-putin.htm" target="_blank">Si tarii plang, nu numai Basescu.
Maria_1 spune:
"Diferentele culturale si lipsa democratiei sunt un cocktail exploziv."
Deceneus, la asta subscriu.
Si o mica ironie vis-a-vis de UE:
Nu ne mai ramane decat sa intarim/raspandim democratia si sa stergem diferentele culturale.....si, iata, noi orizonturi glorioase ni se arata inainte!
glimmer spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Deceneus
Nu marimea o face sa crape, cat polarizarea sociala. |
Nici eu nu ma refeream la "marime" in sensul intinderii fizice, geografice. Ma gandesc in special ca "unitatea in diversitate" are si ea limitele ei. Ma mai gandesc, de exemplu, la noi, ca tara, la felul fortat si superficial in care am aderat la aquis-ul comunitar. Iar unirea sub aceeasi "palarie" a unor interese de multe ori divergente, sau cel putin "neconvergente", iarasi este un punct slab.
Ramonika spune:
cde a fost asa de rau la guvernarile anterioare sub Putin, de toata lumea e asa isterizata ca vine iar la conducere? nu intreb retoric, chiar nu stiu, n-am auzit de vreo catastrofa...
Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz