Povesti potrivite pentru copilul de 2 ani
Raspunsuri - Pagina 4
adinag spune:
Marius, multumesc mult de tot pentru "Cipi". Este o amintire tare draga mie. Din pacate copiii mei vorbesc prea prost romana pentru a intelege. Insa eu nu ma voi simti niciodata prea "mare" pentru a citi povesti! Nici nu mai er ain memoria mea activa, insa cand am vazut prima pagina, am intrat in priza!
Inca o data, multumesc!
Ramonika spune:
marius am reusit, de acasa, in vreo 15 secunde. multumesc.
Biara mersi si tie pt. link.
Zala foarte faine.
acum daca le-as putea printa... ca pe PC e mai greu de urmarit.
Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz
ary_v spune:
Sunt total de acord cu Marius, povestile au un rol foarte important, ele contin imagini arhetipale, imagini autentice de care copiii au f mare nevoie. De ex binele si raul, copilul se identifica cu personajele pozitive si este foarte satisfacut cand raul este invins. Asa se pun bazele moralitatii. Este gresit sa schimbi o poveste si este f important sa spui povestea potrivita (Fratii Grim, Ispirescu), nu toti cei care au scris povesti au avut "chemare". Nimic nu e intamplator intr-o poveste adevarata si daca schimbi povestea aceasta nu mai are nici un sens.
Eu regret ca nu mai gasesc decat carti de povesti prelucrate, desenate, simplificate si cosmetizate.
Am citit recent o carte care se gaseste aici: http://www.scribd.com/doc/22751360/Antroposofia-Comicsuri-Sau-Basme din care am sa redau 2 paragrafe:
"Intrebarea referitoare la cruzimea unor imagini din basme e legata în mod fundamental de adevarul ca în cazul acestora nu este vorba niciodata de o realitate exterioara, ci de imagini launtrice.
Acestea indica pasi ai evolutiei sufletesti-spirituale, încercari, crize #351;i procese launtrice de autodepasire. Numai cine nu are cunostinta de continutul spiritual al unor asemenea imagini se simte nevoit sa traga concluzia ca descrierile mai dure au urmari daunatoare pentru copii, urmari care apar, într-a-devar, ca efect al scenelor de brutalitate de la televizor, care exercita o actiune distrugatoare asupra sufletului. Caci acolo este prezentata cruzimea exterioara, nuda, numai si numai în scopul excitarii nervilor.In poveste insa totul este numai imagine a unor procese sufletesti,
asa cum apar ele si în imaginile figurate ale vorbirii. Caci noi nu ne speriem cand cineva spune, de exemplu: ceva „imi sare in ochi" sau ca un om are o vanitate „arzatoare", „parjolitoare". Se mai spune si ca „ne-am ars degetele" cu ceva. Este oare groaznic sa spunem ca „un om e fara cap "sau „si-a pierdut capul" sau „si-a pierdut chipul", ba chiar ca „si-a spart capul cu ceva"? Exista oameni „otravitori"; cineva poate fi „lipsit de inim#259;" sau ceva „iti rupe inima", sau „iti taie respiratia". Se mai spune si ca cineva „nu si-a smuls nici un picior pentru o treaba" („nu s-a omorat cu treaba"). Vorbirea este plina din abundenta de asemenea expresii imaginative,care vor sa fie imaginile unor procese sufletetesti si nicidecum sa ingrozeasca. Acelasi lucru se poate spune si despre imaginile din poveste."
iulia_b spune:
Mie mi se par stupide unele povesti de azi. Cu fluturasi roz si barbie perfecte. Chiar si lupul care se ascunde in dulap..mi se pare ca un atentat la inteligenta noastra, la capacitatea de a discerne.
dana vio spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramonika Fiica-mea are 2 ani si 3 luni. au inceput sa-i placa mult povestile, in fiecare zi vrea sa-i spunem, mai ales la culcare. din pacate, mai toate povestile clasice sunt cu crime, batai, pedepse, sange si alte alea... - Scufita Rosie - lupul mananca pe bunica si pe Scufita, vanatorul ii taie burta - Capra cu trei iezi - nu mai zic, e de-a dreptul sadica, sange pe pereti etc - Punguta cu 2 bani - mosul isi bate cocosul ca sa aduca oua (ce prostie ) si baba bate gaina pana o omoara - Alba ca Zapada - imparateasa o trimite in padure cu un vanator care trebuia sa o omoare pe Alba ca Zapada si sa-i aduca dovada imparatesei inima parca... - Ursul pacalit de vulpe - putin mai cuminte, desi tot e ursul cu coada rupta si umbla s-o bata pe vulpe... ce povesti le spuneti copiilor, ceva care sa nu includa atata violenta? Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz zebra roz |
Am avut si eu dilema asta si , cum a mai spus cineva aici, cosmeticam povestile. Acum , ca e mai mare, trec foarte repede peste detaliile sangeroase. Am citit un articol atunci, nu cred ca-l mai gasesc, despre faptul ca desi sunt mai inspaimantatoare detaliile acestea le arata copiilor ca nu totul este roz in viata si ca totusi pot reusi.
Carti de povesti gasesti si la chioscurile de ziare. Avem zeci, fara exagerare, variante diferite ale aceleiasi povesti. Cu poze frumoase. In fiecare seara la culcare spunem cel putin una, buni la pranz ii spune verbal, ca ea nu vede sa citeasca pe intuneric! si Alex s-a invatat sa ceara "o poveste fara carte".
Noua ne plac si Barbie. Muzica e minunata in DVD astea (sunt cantate de Filarmonica Ceha, cele mai multe).
Alexandra Maria
14.12.2007
monis5 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Hai ca am o surpriza pt fetita ta. Uite am pus pe server o carte de povesti ai destule pagini deci ai ce-i citi o vreme. Sa nu zici ca nu m-am gandit la voi: http://www.romleas.ro/cipi/cipi.pdf www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor! Eu pur si simplu / Pagina legislativa |
ia uite o surpriza si pentru tine Marius
http://www.5carti.ro/carte/cipi-acest-pitic-urias--i25337
A fost si pentru mine o carte draga a copilariei
Monis, mama de Piticutz Santiago (02.11.2009)
Zala spune:
@Ramonika: cu scosul la imprimanta e adevarat ca nu prea merge - e scump si nici nu poate iesi de calitate (decat daca prelucrezi fisierele si nu merita investitia de timp). Poti insa sa te inregistrezi citindu-le si sa faci cd-uri audio de ascultat inainte de culcare sau in calatorii.
Ramonika spune:
inca n-am apucat sa citesc mare lucru din CIPI. am rasfoit-o putin. pentru cei care o cunosc mai bine: totusi nu vi se pare ca e potrivita pentru copiii mai mari de 2 ani si un pic?
deocamdata Sandra e interesata de povestile mai simple, scurtute si cu poze multe.
o carte foarte draga a copilariei mele este "Aventurile lui HABARNAM si ale prietenilor sai". si acum o mai am, desi e putin mazgalita. insa la fel, e pentru copii mai mari, care stiu deja sa citeasca.
Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz
Ramonika spune:
Citat: |
citat din mesajul lui oana_lex82 Si totusi noi am crescut cu astfel de povesti "violente" si nu suntem nici criminali in serie, nici speriati de :bau-bau" nu-mi amintesc sa fi fost..n-am avut niciodata teama de intuneric pt ca nimeni din familie nu mi-a alimentat aceasta teama.. |
si totusi exista destui criminali, oameni dezaxati, copii destui speriati de bau-bau, destui care se tem de intuneric. chiar daca tu nu te incadrezi in nici o categorie.
Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz
iulia_tudor spune:
eu nu stiu ce sa zic cu "deformarea" povestilor, ele asa sunt clasice, de ce sa le inventam noi?, ma gandesc ca vor merge la gradi si acolo educatoarea le va povesti Scufita rosie,de exemplu, si se trezeste fiul meu sa zica : "dar nu e asa?", si ceilalti copii se apuca de ras si el saracu' pica de fraier, .
Daca e prea mic , cum e cazul meu, (1 an si 7 luni), nu are rabdare deloc sa i citesc, ii povestesc in mare, intr-o fraza trebuie sa termin povestea :)), si ii spun pe sarrite povestea, evitand partile "crude", si cand va mai creste tot adaug la poveste pana va avea rabdare sa io citesc pe toata(si noi tot cu ele am crescut nu?)
Uite eu i-am luat de la editura Crisan 2 carti cartonate, mari :PUFULET(iepurasul caruia ii plac dulciurile) SI CARLIONT(mieluselul cel fricos), fara violenta, foarte potrivite pt varsta lor.