Strategii pentru un viitor sigur si imbelsugat

Raspunsuri - Pagina 35

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:
citat din mesajul lui Aqai

Daca stau sa ma gandesc bine, nici macar nu cred ca educatia religioasa determina credinta adevarata - ma refer aici la credinta in Dumnezeu . Cred ca asta e ceva ce vine din interior, tine de nevoile noastre de aparteneta sau de identificare spirituala.

Cunosc oameni care nu au primit o educatie religioasa propriu-zisa; cu toate astea, copii fiind, au mers la biserica, isi spuneau rugaciunile si au ajuns adulti si credinciosi si practicanti. Cunosc si situatia inversa.

Si toate exemplele de astfel de oameni imi confirma inca o data faptul ca a avea o credinta sau alta este o parte ... prea personala pentru a fi lasata cu usurinta la latitudinea altcuiva. A unui sistem de invatamant de exemplu.

Maria, sa stii ca noi parintii astia cu o gandire mai libera nu suntem o specie urata si rea care isi rode unghiile si se framanta cum sa faca cum sa dreaga sa-si faca copiii necredinciosi, sa-i indeparteze de la calea cea buna, sa-i priveze de valori si mai stiu eu ce bazaconii. Si la urma urmei valorile si etica exista si in afara bisercii, sa stii. Nu e adevarat ce ti-au spus tie la scoala ca cine nu e in bisercica e unealta diavolului :)

Poate e bine uneori sa faci un pas inapoi si sa gandesti inainte sa spui niste lucruri. Eu de altfel zambesc cu duiosie cand citesc ce scrii tu acolo fiindca structura dialogului si inflexibilitatea ta imi aduc aminte de discursul meu filozofic de la 14 ani.... :)Si eu le stiam pe toate atunci si documentat, ca pe vremea aia trebuia sa-ti tocesti coatele prin biblioteca, nu era inventat Mr. google... alte vremuri! :)))) Da' la un moment dat tre' sa depasesti varsta asta, nu de alta dar devine obositor sa te izbesti de aceeasi polemica peste tot.




Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM)


eu nu am primit nici o educatie religioasa, provenind dintr-o familie de comunisti...cum erau vemurile.
ai dreptate ca de multe ori vine din nevoile noastre, experienta de viata, etc.
dar sa stii ca am cunoscut si copii neam de neam de credinciosi si sunt altfel, viata lor a fost altfel...nu a fost nevoie sa treaca prin greutatile pacatelor mele.
de asta spun ca unii aleg "the hard way"iar altii datorita parintilor au deja drumul deja cunoscut mai ramane sa-l aleaga, sa-l urmeze.

eu macar nu l-am stiut, e scuza mea de asta am gresit de multe ori, de asta am ales drumuri gresite care m-au dus aiurea...si mi-am irosit ani buni facand cum ma taia capul si cum imi dicta inima.
acum ma las mai mult dirijata de Dumenzeu, de principiile Lui etc si viata este altfel, rezultatele sunt bune.

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Citat:
citat din mesajul lui michelle-usa

dar v-ati intrebat ce veti spune daca peste ani si ani, copiii vor deveni crestini si va vor intreba, de ce nu i-ati lasat sa invete din timp despre Dumenzeu?
ca daca ar fi stiut din timp despre pacat si consecinte si despre Dumenzeu si binecuvintari, poate viatza lor ar fi fost alta.
asa si parinti care nu le ofera copiiilor o cultura religioasa ar putea sa-i indoctrineze de mici de inexistentza lui Dumenzeu.

Dar cine nu ii lasa ? Sa invete daca li se pare de interes ...asa cum invata despre sistemul solar, despre animalele lumii, despre istoriile poparelor vechi, asa pot invata si despre istoria religiilor ... de aceea am spus ca "istoria religiilor" este o materie de cultura generala care se poate invata la scoala.

Daca alege sa creada in ceva ce nu s-a dovedit real - foarte bine ... aceasta este dupa mine diferenta dintre atei si credinciosi. Ateii dau libertate de alegere si de gandire individuala dar expun fapte concrete - crezi in ce vrei tu dar sa stii ca nimanui nu i s-a intamplat ceea ce crezi tu.
Credinciosii prefera sa lase deciziile in responsabilitatea "cuiva" si sa considere ca cei care se opun acestei divinitati o sa fie rau pedepsiti. De la aceste concepte a aparut si notiunea de "indoctrinare" - de la impunerea unor concepte, sub amenintarea pedepselor, de ceva nedemonstrat.


ca tu nu poti sa-ti dovedesti ca e real asta nu inseamna ca nu e real pentru altii. e cat se poate de real pt mine...si pt milioane ca mine.
nu stiu de ce din credintza in Dumenzeu tu iei doar pedeapsa, pacatul si nu vezi dragostea. dragostea imensa care Dumenzeu o are pt noi-creatia lui...si sa pornesti de aici.
ateii cu toata gindirea si libertatea lor au un punct de la care pornesc "nasterea" si un altul la care se opresc si acela este "moartea".Iar puterea si stiintza lor este limitata.

Dumenzeu este nesfirsit, etern, atotputernic...si pe El se bazeaza credintza mea si sper si a urmasilor mei.


michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Maria_1
Cei care nu accepta (cu usurinta) credinta altora sunt aceia care cred ca nu cred in nimic. Sau cei care cred in altceva decat ce crede majoritatea.

Si pe de alta parte....ateii din lumea larga sunt mult mai agresivi decat foarte multi adepti ai diverselor religii....care stau in treaba lor si isi fac rugaciunile de dimineata.
Dar aceasta din urma este doar o parare personala si trebuie tratata ca atare.


Maria, de unde scoti tu afirmatiile astea? Ai cunoscut toti ateii din lume, ai facut studii pe esantioane reprezentative (la nivel mondial, deh, ca vorbim despre "lumea larga"), de unde ideea ca "ateii sunt mult mai agresivi decat foarte multi adepti ai diverselor religii" si ca cei care nu cred nu accepta nici credintele altora? Chiar si o parere personala trebuie sa se bazeze pe ceva, nu? Sau asa vrei tu sa crezi, si gata, asa e? O experienta personala a ta cu niste atei nu justifica in niciun caz extrapolarea ei la toti ateii din lume (duuh!). Vii cu tot felul de idei nedocumentate, generalizari si afirmatii nefondate, si dialogul e tare obositor.

Uite eu sunt agnostica, accept orice fel de credinta, a oricui, chiar daca nu sunt de acord cu ideile in sine. Dar nu mi se pare in regula ca intr-un stat LAIC sa se predea o anumita credinta/religie, intr-o scoala publica, finantata de la buget. Sa se predea istoria religiilor, sa se explice rolul pe care l-a avut crestinismul in construirea civilizatiei occidentale (cu bune si cu rele), sa se discute despre filosofia crestina, sa se faca etica, da, cu asta sunt de acord, dar sa se predea dogma ortodoxa mi se pare o absurditate lipsita de interes si de etica. In general cultele religioase au scoala de duminica, de ce biserica ortodoxa nu face asa ceva? Mi se pare cel mai nimerit.

Chiar nu inteleg pozitia bisericii ortodoxe si mi se pare ca insistenta asta asupra predarii ortodoxiei in scolile publice nu e etica, asa cum spuneam. Adica beneficiaza de multe avantaje care nu ar trebui sa existe intr-un stat laic: veniturile nu sunt fiscalizate, primeste bani si de la stat, si de la credinciosi, face si prozelitism in scoli (plus, cum spuneau si alti comentatori, face si rost de locuri de munca pentru absolventii de Seminar). BOR are o pozitie privilegiata, bazata pe argumentul ca e religia majoritatii. Numai ca, intr-un stat laic (repet obsesiv, dar poate se intelege mai bine), asta nu ar trebui sa conteze, pentru ca religia e ceva ce tine exclusiv de sfera privata, si nu de cea publica, de care e responsabil statul. Faptul ca te-ai declarat undeva ortodox, sau ca ai fost botezat, sau ca ti-ai botezat copiii, nu ar trebui sa insemne nimic intr-un stat laic, nimic mai mult decat cifre statistice (nu ma mai intreb acum cati dintre cei care se declara credinciosi si isi boteaza copiii chiar sunt practicanti).

Singura explicatie pentru introducerea si mentinerea acestei absurditati nu e in niciun caz grija pentru spiritualitatea (majoritatii) cetatenilor, ci ca alesii nostri cei magnifici fac pomeni electorale bisericii, intr-o intelegere reciproc avantajoasa (la fel cum dau bani de la buget pentru Catedrala Neamului si autorizatii de constructie pentru biserici printre blocuri si pe spatii de joaca). Si asta-i cu atat mai revoltator.

Si fiindca am discutat pana acum despre problema de principiu, ajung si la problema practica. Se presupune ca religia e o materie optionala, dar trebuie sa faci cerere ca nu vrei aceasta materie pentru copilul tau, altfel e inscris din oficiu . Pai daca tot e optionala, nu ar trebui sa fie exact invers? Sa faci cerere ca sa-ti inscrii copilul?! Las la o parte faptul ca am auzit o gramada de parinti care sunt presati sa lase copilul sa faca religie. Alta problema: care sunt alternativele, pentru cei care nu fac religie, la aceasta ora? Dupa cum s-a vazut, nu sunt. Si tot asa.

Sistemul educational din Romania are foarte multe probleme, chiar si fara religie. In contextul asta, sa mai fie nevoie sa ne ocupam si de tot felul de ciudatenii ivite in urma studierii religiei ortodoxe mi se pare chiar culmea, un fel de rea-vointa combinata a statului si a BOR. Eu nu vreau sa-mi fac griji, cand voi avea un copil, ca vine inspaimantat de tot felul de idei apocaliptice sau indoctrinat cu tot felul de absurditati prezentate la ora de religie. Si am vazut destui adulti, oameni in toata firea, indoctrinati astfel, ca sa nu ma astept ca si copiii sunt supusi aceluiasi tratament (niste exemple la intamplare: ne uitam cu mila/dispret la cei care au alte religii, saracii, nu-si dau seama ca sunt complet pe aratura; homosexualii nu sunt oameni, trebuie redus sau chiar eliminat orice contact cu ei; nu ai voie sa te tunzi, nici macar sa-ti tai varfurile, ca e pacat ; X e bolnav, ei, ce sa-i faci, de cand nu a mai facut si el o sfestanie?? etc. etc. etc. - am ales niste exemple pe care le-am intalnit in apropierea mea, 100% reale).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Da, Maria, ateii sunt mai agresivi
De-aia tu care esti religioasa ai jignit de la inceput oamneii care nu-ti impartasesc credinta, pe cand noi, adica aia, ti-am tot spus frumos ca e alegerea fiacaruia in ce crede.
Bine, mai unt crimele savarsite in numele Bisericii, dar pe alea le lasam acum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

rog respectuos moderatorii sa mute subiectul la sufletul credintei.aici nu mai are nicio legatura cu titlul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Michelle, exact asa traieste si o femeie atee, exact la fel. Dar eu ma simt singura pentru ca am prieteni si ma am pe mine :). Si nu vreau sa traiesc vesnic si nici nu mi-e frica de faptul ca nu mai e nimic dupa moarte. Deci nu trebuie sa raportezi nevoile tale la toata lumea :)

Vreau sa va rog sa meditati putin la diferenta dintre atei si anti-teisti (adica, cei care-l injura pe D, biserica, cred ca credinciosii sunt niste habotnici lobotomizati etc).
Un ateu nu este interesat de biserica, creator, credinciosi etc, nu-l intereseaza aceste lucruri decat daca-l afecteaza direct (mai tineti minte patania mea din avion?), nu-l intereseaza in general ce crede unul sau altul, e obisnuit sa fie minoritarul intre majoritari (majoritari care-s credinciosi doar cu gura si cu aratat cu degetul, de obicei).

Multi credinciosi cred ca ateismui este o credinta si ca este un aspect foarte important in viata unui ateu, cand, de fapt, este doar denumirea unei inexistente.
Ateul n-o sa-si piarda niciodata timpul sa-si invete copilul sa nu creada, n-o sa vorbeasca despre lucrurile astea in casa pentru ca nu-l intereseaza. La fel cum voi nu va treziti spunand copiilor ca nu exista Shiva sau Zamolxe, la fel nici noi nu aducem vorba despre Dumnezeu, care pentru noi e in aceeasi categorie.

Sigur copilul aude la ceilalti. Fiica-mea are 6 ani, trebuie sa fi auzit despre asta in mediu insa deocamdata nu m-a intrebat nimic, si nici eu n-am zis nimic.
N-am oprit-o niciodata pe bona sa spuna, in casa mea "asa a vrut Dumnezeu" sau alte expresii. Probabil m-as fi opus sa o invete sa se roage sau sa o duca la biserica. Dar altfel, treaba ei.

La fel cum o sa fie treaba fiica-mii sa aleaga ce crede singura, cand va fi destul de mare sa judece si sa aleaga. N-o sa fiu dezamagita, pana la urma cine sunt eu sa ma pun cu nevoile ei emotionale? Cine sunt eu sa stiu care e calea cea dreapta? Mi s-ar parea cam arogant din partea mea sa pretind ca stiu.

Sunt de acord cu Salcia 100% in privinta motivelor introducerii si mentinerii orelor de catehism ortodox in scoli.



Editat exprimare incoerenta :D

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns P&ANA spune:

Citat:
citat din mesajul lui michelle-usa

eu ca sunt credincioasa nu am nimic de pierdut.

imi iubesc sotul si sunt iubita, nu ne gindim la divorturi si aventuri, traiesc cumpatat si nu imi innec amarul in mancare ori alte obiceiuri, nu pierd notpile prin baruri mai bine stau cu familia mea, ma bucur cand pot ajuta pe cineva, nu port ura la nimeni,multumesc lui Dumenzeu pt tot ce mi-a dat.

mama a murit in urma cu o luna ...nu mi-am pierdut mintile de durere, imi pare rau ca a placat, ca vroiam sa o mai aud...dar am sperantza ca o voi revedea candva si vom fi pt o eterninate impreuna.

cand am un necaz stiu ca nu sunt singura,am cui spune, am cui cere ajutorul.

cand sunt intr-o dilema ii cer sfatul lui Dumenzeu si am incredere ca planul Lui pt mine e cel mai bun, si ca orice decizie care o iau , chiar si gresita, Dumenzeu m-a va ajunta.

deci, ce-mi lipseste ca sunt credincioasa? cum sa nu-i doresc viatza asta si copilului meu?



michelle



Pai si eu traiesc la fel ! Avem armonie in familie , toata lumea este fericita. Nu facem niciun abuz si ma doare inima cand vad pe cineva suferind .

Diferenta este ca atinci cand avem o problema , cautam solutii de rezolvare fara sa ma rog cuiva.

Evident , ca acelasi stil de viata il doresc si copiilor mei.

Si cum pot eu sa-mi indrum copii spre ceva in care nu cred. Asta nu m-a oprit insa , sa cumpar un clopot la biserica unde merge mama mea.

citesc mai departe.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Jani, te contrazic. Prietena mea e atee si isi invata copilul ca rugaciunile sunt prostii si nu exista Dumnezeu. Are 5 ani. Si vine la fiica-mea si ii spune asta, iar fetita mea chiar crede, citeste Biblia si ii e drag de pildele cu Iisus si Fecioara Maria.
Ma crezi ca a fost necajita cand a auzit-o pe fetita spunand asa?
Deci...sunt atei si atei. Culmea ca fetita e botezata ortodox de mine, eu sunt nasa ei. Dar nu ma pot ocupa spiritual de ea, deoarece evident, parintii sunt atei. Atei pana la botez...
Si-a botezat copilul de frica...acel "dar daca?" si apoi s-a spalat pe maini de toata treaba cu religia. Si ca ea sunt enorm de multi.

Iar faptul de care zicea Maria, ca ateii nu sunt toleranti si mvai asa de buni la suflet cum ni se prezinta mai nou si pe forum, pot sa certific.
Priveste cati scuipati a luat Maria la toate subiectele deschise. Crestinii (nu cu numele doar) si-au vazut de treaba. Dar aruncatul cu pietre e sportul preferat al multor forumisti in ultimul timp.
Daca Maria spune bau!, desigur ca se vor indigna: "te raportam! cum iti permiti sa zici bau? cine te crezi sa ne ameninti cu bau? nerusinato."
Atei si agnostici, cuminti si toleranti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Ingrid, doar pentru ca cineva se proclama ateu, nu inseamna ca este ateu. Atata timp cat prietena ta se teme sa nu boteze copilul, inseamna ca nu e convinsa ca nu exista Dumnezeu. Mai degraba as zice ca e in conflict cu divinitatea intr-un motiv sau altul, adica traverseaza "o faza".

Maria primeste reactia pe care o primeste din cauza felului in care se adreseaza. E reactia pe care o asteapta si pe care o doreste si care-i implineste cine stie ce nevoie. Altfel ar medita asupra felului in care poarta un dialog si ar face niste schimbari, nu? :)

Desigur nu pot vorbi pentru toti ateii, nimeni nu poate vorbi despre toti oamenii dintr-o categorie. Dar pot spune ca cei care sunt convinsi ca Dumnezeu nu exista nu au... sentimente fata de acest aspect. Nu stiu cum sa explic mai bine ce vreau sa spun.

Dupa cum am mai povestit, eu am botezat copilul pentru ca maica-mea suferea din cauza asta. Ar fi fost o ambitie fara sens, avand in vedere ca nu-mi pasa de formalitatea asta.
Acum insa imi pare rau. Am cunoscut acum 2 ani o fata tanara care, intr-o discutie, mi-a spus ca parintii nu au botezat-o. A spus-o cu multa mandrie, era mandra ca parintii nu au hotarat pentru ea. Asa ca.. poate era mai bine sa o las pe maica-mea sa se confrunte cu fricile ei.
Insa a fost decizia pe care am luat-o atunci, a fost cea care mi s-a parut potrivita in acel moment.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

ingrid,
de acord cu tine la unele aspecte.
si eu sunt crestina si eu merg la Biserica,mi-am botezat copilul a doua zi agatandu-ma de Dumnezeu , implorandu-L sa faca o minune si apoi am trait minunea cu toata bucuria.

nu am contestat niciodata faptul ca maria nu ar avea o educatie spirituala, ceea ce am contestat este ca se lanseaza in afirmatii care au pretentia de maxime,ca generalizeaza mult si superficial.

da, stiu si eu atei agresivi.faptul ca dintre cei care au scris nu sunt, nu inseamna ca ei nu exista.

tatal meu se declara ateu,insa il invata pe strumf rugaciuni si ii vb de Dumnezeu.cand il intreb de ce,tata imi spune:ca sa poata alege mai incolo in deplina cunostinta de cauza!
cred ca raspunsul unui om de la tara,dar de o inteligenta nativa extraordinara,deci cred ca acest raspuns rezuma un principiu , cel conform caruia nu poti face o alegere decat daca stii alternativele, ori ateii limiteaza aceasta libertate fundamentala.
asta e parerea mea. o limiteaza in momentul in care prezinta copilului ateismul ca singura optiune.

parerea mea.

Mergi la inceput