Strategii pentru un viitor sigur si imbelsugat
Am gasit www.evz.ro/detalii/stiri/religia-la-clasa-pregatitoare-copiii-vor-merge-la-biserica-remus-cernea-riscul-de-indo-96924.html" target="_blank">asta si imi dau seama ca unii se gandesc serios la viitor. Unde vom ajunge?!
Lasati-va de fumat, renuntati la alcool, treceti la o dieta sanatoasa, nu mancati seara tarziu si in doua saptamani o sa pierdeti 14 zile!
Raspunsuri
capcaunul spune:
Programa la religie este scrisa de-un ortodox get-beget, genul care n-a scos capul din chilie. Pentru care nu exista alte confesiuni si cu atat mai mult oameni cu gandirea libera. Spicuim din programa:
- exercitii de invatare a inchinarii (gestul inchinarii, cuvintele insotitoare);
- explicarea credintei in Sfanta Treime, pornind de la gestul inchinarii;
- descrierea unor icoane care reprezinta evenimente din viata Mantuitorului, a Maicii Domnului, a Sfantului Nicolae si a altor sfinti;
- Rugaciuni: „Toti, cu inima curata”; „Doamne, Doamne, ceresc Tata”; „Inger, ingerasul meu”; „Tatal nostru”; „Doamne, cat este de bine”; cuvintele care insotesc semnul Sfintei Cruci, la inceputul si la sfarsitul rugaciunii.
- Cantari religioase: „Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi”; „Tie, Doamne”; „Fie numele Domnului binecuvantat”; Troparul Invierii Domnului.
Dar si:
- Cautam pe Internet informatii si imagini cu caracter religios
Maria_1 spune:
Probabil ca unde au ajuns si cei care au studiat aici .
" In Statele Unite Biserica Adventista de Ziua a Saptea are în subordine 7400 de scoli în care învata aproape 1,5 milioane de persoane, 700 de spitale #537;i clinici medicale, case de editura în toata lumea, s de asemenea o organizatie proeminenta de ajutor umanitar cunoscuta sub numele de Agentia Adventista pentru Dezvoltare, Refacere si Ajutor (ADRA)."
Sursa: Wikipedia
aici
Iata o discutie de pe forum aici
Sunt parinti multumiti si parinti nemultumiti. Perfect normal!
Scolile manastiresti au fost, secole de-a randul, principalele focare de instruire, asa incat "in veacurile XV-XVI se bucura de faima mai ales cele de la Neamt si Putna in Moldova si din Scheii Brasovului in Transilvania". Pe langa unele mari manastiri se formeaza adevarate centre de cultura, sprijinite de domnie, cum a fost manastirea Trei Ierarhi a lui Vasile Lupu, dar si Manastirea Hurezi a lui Brancoveanu, ambele in egala masura scoli, ateliere artistice, tipografii, adica laboratoare in care se "prelucra" limba poporului roman, cultura lui.
Tot de pe Wikipedia cateva remarci:
- In Israel sunt copii (multi) care invata 'traditional'. Adica cu Biblia, Torah si Talmudul pe genunchi.
- In Japonia sunt foarte multe scoli crestine (nu e precizat numarul si n-am rabdare sa mai caut)
- In Thailanda si Burma, se invata budismul in scoala.
- In India exista scoli (si cele din timpurile colonialistilor) private care ofera educatie religioasa (hindusa, islamica, budista, crestina).
- in Austria, copiii minoritatilor religioase (musulmani, crestini, evrei) studiaza/au dreptul sa studieze religia in scoala.
Pentru referintele de mai sus - acest link spre sursa.
Cine nu vrea sa isi indoctrineze copilul. . . e liber sa nu il lase la aceste ore. In articolul postat de tine se precizeaza acest lucru.
Pe de alta parte. . . cei care au alta religie in Romania. . . sunt si ei liberi sa nu isi lase copiii la aceste ore.
Mi se pare perfect in regula. Nu vreau sa imi las copilul sa invete asta, nu il las. . . nu ma obliga nimeni.
Dar... pana una alta, spre deosebire de Franta care declara ca NU are nici un fel de religie. . si nici nu finanteaza un astfel de invatamant, majoritatea romanilor se declara crestini (ortodocsi in mare parte, catolici, greco-catolici in mai mica parte).
Atata vreme cat majoritatea se declara crestina. . . nu vad unde este problema si despre ce vrei sa vorbesti in acest subiect.
Maria_1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui capcaunul Programa la religie este scrisa de-un ortodox get-beget, genul care n-a scos capul din chilie. Pentru care nu exista alte confesiuni si cu atat mai mult oameni cu gandirea libera. Spicuim din programa:
Dar si:
|
Sa aruncam totusi un ochi si aici . . . sau aici si sa citim si paragraful urmator din articolul postat la topic:
"Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, sustine ca parintii pot alege daca isi lasa sau nu copii sa studieze religia. „Iar in acea ora, scoala trebuie sa le ofere alternative”, ne-a declarat Daniel Funeriu.
Pana la urma ce treaba avem noi cu aia care isi scot sau nu chelia din chilie?
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Maria_1 „Iar in acea ora, scoala trebuie sa le ofere alternative”, ne-a declarat Daniel Funeriu. |
Trebuie. Dar nu ofera.
Unul din capcaunasi n-a avut alta alternativa decat sa asiste ... la cealalta ora de religie. Musulmana!
Dar culmea culmilor, a raspuns in locul copiilor musulmani ce nu s-au descurcat la intrebarile profesorului lor. Mirat la culme, profesorul (in treacat fie spus, mai destupat la minte decat cel ortodox!) a intrebat de unde le stie. Pai, a citit "Basme persane" si "Basme turcesti". Drept care ... i-a invitat pe elevii lui sa-i urmeze exemplul.
Si pentru ca i-am facut cadou "Biblia ilustrata si repovestita pe intelesul copiilor" (Anne de Graaf) - o carte superba pentru copii () - desi e scutit de ora de religie, stie cate ceva din ... doua mari religii. Avantaj noi.
viviana spune:
Mie treaba asta cu religia in scoli nu-mi place.
Sunt scoli publice de stat ce nu tin de vreo biserica, suntem un stat laic nu ar trebui sa existe o asemenea materie.
Iar chestia asta cu sa-i invatam pe copii sa se inchine imi aminteste de lucurui triste si abuzive.
Credinta tine de spiritualitatea intima a persoanelor. Si asa ar trebui sa ramana.
Tot ce e fortat nu face bine.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Adela99 spune:
de ce nu-si deschid bisericile scoli particulare? de ce trebuie sa se faca religie (la modu' asta) in scolile publice de stat?
ellinia spune:
Nici mie nu mi se pare normal . A fost la un moment dat o discutie pe forum despre orele de religie in care copii erau invatati ca, daca nu sunt cuminit, Dumnezeu ii pedepseste. Si era ilustrat cu un baiat care "fura" niste mere dintr-un copac si, drept pedeapsa il calca o masina... Cred ca era la clasa a patra exemplul.
N-am nimic impotriva religiei, sunt o persoana credincioasa dar sa nu fie dusa la extrem sau sa-i traumatizeze pe copii. Baiatul meu merge la o gradinita care se afla sub patronajul Bisericii Catolice. In acea gradinita sunt copii de toate religiile, inclusiv musulmani, nu se face absolut nici o diferenta. Nu fac ore de religie si chiar acum recent Stefan mi-a zis ca a invatat la gradinita ca oamenii se trag din maimute . What? A fost prima mea reactie Intr-o gradinita catoclica inveti ca oamenii se trag din maimute?
Cristina si Stefan Costin (25.02.2005)
AkaManah spune:
Eu vad mai multe probleme aici.
Desi religia este materie optionala, copilul este inscris automat. Trebuie sa mergi sa depui cerere ca nu vrei asa ceva.
Din cate imi dau seama predarea religiei in scoli este indoctrinare ortodoxa. Nu inteleg de ce nu se fac scoli duminicale in care sa se predea religie copiilor interesati. Celelalte culte fac asta de mult timp si o fac bine. Protestantii sunt cel mai elocvent exemplu. Romania nu este deloc un stat laic si separatia statului de biserica este o iluzie.
Programa mi se pare ca are un iz medieval nepotrivit pentru varsta copiilor nostri si anii actuali. Cum poti vorbi de pacate cu un copil de 4-5-6 ani?! Ce inseamna pacat pentru un copil atat de mic?! Sa spunem ca pacat este echivalent cu prostioare pentru a ramane la nivelul lor: nu si-a terminat masa= pacat?, a spart un pahar=pacat? etc. Cum explica copilului pacatul mandriei spre exemplu? Daca copilul si-a ales ca idol pe Superman, Spiderman, Batman etc... comite un pacat, nu?! Incalca o porunca de baza.
Nu exista alternativa la orele de religie. Desi, teoretic, copilul nu ar trebui sa participe el audiaza aiurelile vreunei profesoare care, nu a reusit la matematica sau fizica si a facut seminarul, si eventual este atentionat, marginalizat etc. Diferenta este ca nu i se da nota si de aici pare o alta problema. Dupa cum se stie se dau frecvent note de 10 la religie si astfel la sfarsitul anului copilul neparticipant la orele de religie va fi in dezavantaj la incheierea mediei. Sa fie asta o rasplata pentru ravna ortodoxa depusa de ceilalti copii?
In unele manuale se induce separatia si ura de grup. Ortodoxia este miezul iar ceilalti de la altceva pana la lucrarea diavolului. Cum va percepe un copil asa ceva? Ortodoxia ii invata "frica" in primul rand: de Dumnezeu care , culmea ne-a creat din iubire, de profesor, de parinti etc. Cum se poate impaca discursul orodox predat in scola cu cel al unui parinte care vrea sa isi creasca copiii fara temeri?
P.S. Vad in insistenta aceasta de a preda religie cu orice pret copiiilor asigurarea unei baze de viitori contribuabili la bunastarea Bisericii. E o stategie buna. Ministerul de Finante ar trebui sa ia exemplu.
Se poate continua...
Lasati-va de fumat, renuntati la alcool, treceti la o dieta sanatoasa, nu mancati seara tarziu si in doua saptamani o sa pierdeti 14 zile!
Maria_1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Mie treaba asta cu religia in scoli nu-mi place. Sunt scoli publice de stat ce nu tin de vreo biserica, suntem un stat laic nu ar trebui sa existe o asemenea materie. Iar chestia asta cu sa-i invatam pe copii sa se inchine imi aminteste de lucurui triste si abuzive. Credinta tine de spiritualitatea intima a persoanelor. Si asa ar trebui sa ramana. Tot ce e fortat nu face bine. |
Eu nu am amintiri din 'epoca de aur' . . . insa nu pricep ce fel de lucruri triste (si abuzive) iti amintesti. Din cate stiu eu. . . trist si abuziv era faptul ca nici nu puteai sa pomenesti de vreo credinta sau zeu in afara de 'tatucul' si partid.
Nu cred ca era vreun copil obligat sa se inchine. . . oh. . . ba da. . se inchinau partidului si lui Ceausescu. . .
Apoi sunt de acord (absolut) ca tot ce e fortat nu e sanatos. Dar cine forteaza pe cine? Din articol reiese clar ca nimeni nu este fortat sau obligat. Mai departe. . . parintii pot insista si pot lupta pentru alternative.
Copiii pot face in timpul asta lucru manual, ore de educatie fizica, jocuri sau orice altceva.
Deci?
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Maria_1 Copiii pot face in timpul asta lucru manual, ore de educatie fizica, jocuri sau orice altceva. |
ha, ha! Sigur ca da! Mergi un pic la subforumul cu scoli si intreab parintii de copii scolari ce alternative ofera scoala pt ora de religie.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me