Gunoiul in Romania

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Maria_1 spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Sobolanii astia sunt omnivori e normal sa stea pe langa casa omului.
Asa cum sunt aia de stau in camp.

Sunt scarbosi, insa nu transmit boli decat in anumite conditii.
Eu am gasit o data un sobolan mort in parcare. Credeti ca am intors privirile? Doar se joaca copii acolo. L-am luat si l-am aruncat la gunoi apoi am chemat deratizarea.

Cam asta ar trebui sa faca toti cetatenii.

Adica toti cetatenii ar trebui sa culeaga de pe trotuar sobolanii pe care ii intalnesc in cale?
Imi pare sincer rau. . .dar pe mine ma ia cu ameteala doar cand vad. . . d'apai sa mai purced la 'saltarea' lighioanei. . .

Toti cetatenii (platitori de taxe de salubrizare/deratizare) ar trebui sa fie scutiti de onoarea asta.

Una e sa dau zapada din fata casei/ sa pastrez curatenia si alta e sa apuc de coada sobolani morti si sa le fac vant in pubela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu sunt de acord sa puneti mana pe sobolani. Riscurile sunt majore.
Deratizarea si dezinsectia cred ca ar fi raspunsul corect.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

Nu sunt de acord sa puneti mana pe sobolani. Riscurile sunt majore.
Deratizarea si dezinsectia cred ca ar fi raspunsul corect.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Pai nu pui mina,dar nici nu-l potzi lasa acolo,mai ales daca afara sunt vreo 40°C la umbra!!!Riscurile sunt mai mari sa-l lasi acolo pina vine deratizarea(care ma indoiesc ca apare pentru un sobolan mort)decit sa-l indepartezi!

Sobolani sunt si sub podurile Senei,nu asta-i problema,problema sunt oamenii,educatzia lor!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Adica sa inteleg faptul ca oamenii educati se apuca sa culeaga sobolanii morti?
Eu mai degraba cred ca este o chestiune de organizare civica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

Adica sa inteleg faptul ca oamenii educati se apuca sa culeaga sobolanii morti?
Eu mai degraba cred ca este o chestiune de organizare civica.

Nu,oamenii educatzi nu arunca gunoiul la coltzul strazii sau linga containerul de gunoi,sau...sau...sau!

Ca asta era tema si problema...gunoiul!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Ok am inteles eu gresit atunci chestia cu sobolanii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bedrosmart spune:

Oarecum off topic: acum 5 ani am vazut intr-un hotel din Amsterdam sobolani, o data pe holul principal si a doua oara in sala de mese (ma rog, restaurant).
Hotelul era asta:
http://www.nh-hotels.com/nh/en/hotels/the-netherlands/amsterdam/nh-grand-hotel-krasnapolsky.html?type=photos

Da, sala de mese era taman incaperea aia superba cu tavan de sticla. Si nu, nu glumesc absolut deloc . Probabil sobolanii sunt nelipsiti in orasele vechi, cu canalizari la fel de vechi.

On topic: civilizarea cetateanului nu se poate face decat prin coercitie, respectiv amenda. In nicio tara din lume cetatenii nu sunt, in majoritatea lor, civilizati din principiu, ci de teama consecintelor negative ale faptelor lor (respectiv cel putin amenda).

Exemplu de modalitate de colectare a gunoiului, aplicata in Irlanda: nu se plateste o taxa fixa per familie/apartament, ci o taxa per sacul de gunoi. Cati saci arunci, atatia platesti, caci acesti saci au un pret fix si se cumpara de la orice drogherie. Masina de gunoi ridica NUMAI sacii inscriptionati intr-un anume fel. daca folosesti orice alt ambalaj, gunoiul ramane in strada. Consecinta: platesti o amenda de 200-300 euro. La fel, platesti o amenda usturatoare daca-ti trece prin cap sa arunci gunoiul propriu in cosurile de gunoi de pe strada, destinate trecatorilor. Cum puteai fi prins ca ai facut asta? Simplu, te reclamau vecinii.
Un sac de gunoi costa acum 8 ani 5 euro bucata. Noi eram pe atunci numai doi, umpleam cel putin 2 saci pe saptamana, facand insa eforturi mari ca sa avem cat mai putin gunoi . In aceste conditii, preferam sa mergem kilometri cu masina ca sa aruncam in tomberoanele dedicate special orice sticla de sticla, de plastic sau ambalaj de hartie. Deci banul te obliga sa fii civilizat.

B.

Mergi la inceput

Bedrosmart si eu cred ca asta e singura solutie reala care se aplica (cel putin) in orasele cu milioane de locuitori. Si anume: reguli stricte - conditii pt respectarea regulilor - amenzi care ustura.

Degeaba punem noi accentul pe fiecare cetatean in parte. Pe constiinta lui cea de pe urma. . . pe bun simt.

Ce povestesti de Irlanda seamana cu un sistem bine pus la punct / vecini cu constiinta civica (care reclama pe bune daca vad ceva nasol) / amenda de sute de euro.

Ce mi se pare de invidiat este faptul ca esti constrans sa 'produci' cat mai putin gunoi. Ai tot interesul sa nu faci risipa. . . sa pliezi cutiile de carton si plastic si sa nu arunci sacii pe unde iti trazneste.

Eu as accepta bucuroasa in orice clipa un asemenea sistem (da, as plati 5 sau 10 euro pe un sac de gunoi) daca vreun primar ne-ar binecuvanta cu astfel de decizii......

Dar tuturor le e frica sa propuna amenda ca solutie. Le e frica ca nu ar mai fi votati si vaaaai.....lumea nu i-ar mai inghiti si ar 'protesta'......

Suntem departe......la ani lumina de exemplul irlandez

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

noi suntem departe de a arunca selectiv gunoiul... in primul rand nu exista motivatie, si multi gandesc ca daca platesc gunoiul nu mai au alta treaba decat sa-l arunce.
eu m-as multumi deocamdata daca nu s-ar mai arunca gunoi pe strada, prin paduri, prin ape. asta ar fi primul pas pt. noi. iar cel cu colectarea selectiva, poate pt. alte generatii.

Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Ramonika

noi suntem departe de a arunca selectiv gunoiul... in primul rand nu exista motivatie, si multi gandesc ca daca platesc gunoiul nu mai au alta treaba decat sa-l arunce.
eu m-as multumi deocamdata daca nu s-ar mai arunca gunoi pe strada, prin paduri, prin ape. asta ar fi primul pas pt. noi. iar cel cu colectarea selectiva, poate pt. alte generatii.

Ramonika, e adevarat ca si alte tari s-au civilizat de-a lungul a cateva generatii, dar am impresia ca noua ne ia mult mai mult timp decat altora sa impunem niste masuri normale.

Am fost asta vara pe Valea Jiului. Jiul il iubesc....trecerea prin defileu. . . este absolut superb. . . insa daca iesi din masina si cobori spre rau....malul este impanzit (la propriu) de plastice si gunoaie.

Stiu ca sunt organizatii care aduna tineri (si nu numai) voluntari. Au fost cateva miscari din astea. Tineri care din dorinta de 'mai curat' vin si aduna cu mainile mizeria.
Pai cum mai are tupeul un Mitica sa mai lase mizerie dupa gratar cand vin tineri studenti si curata voluntar??? Mie mi-ar crapa obrazul de rusine.

Daca nu ne e rusine. . . macar sa ne fie frica. . .

Mergi la inceput