Pedepse gradinita
Raspunsuri - Pagina 6
S_Elena spune:
Nu sunt deloc exagerate.Pur si simplu se intampla.Poate ca educatoarea are nevoie la baie sau pur si simplu este atenta la alti copii.Un copil poate avea o reactie rapida pe care tu ca educatoare nu ai cum sa o controlezi, nu ai timpul fizic.Reactia copilului poate fi in cateva secunde.Sunt copii uneori atat de nervosi ca pot distruge si o teava la toaleta.Din pacate nu se poate intelege asta daca nu lucrezi efectiv cu copiii.Fiecare isi stie copiii cuminti de acasa, care fiind unul singur si sub supravegherea directa a mamei nu pot face multe nazbatii.Dar copiii reactioneaza altfel in colectivitate, si chiar copilul cuminte de acasa poate lovi alti copii in colectivitate.
Cristina_C spune:
Citat: |
citat din mesajul lui emanouela am sa-mi cer scuze de of si am sa te rog, Cristina, sa mi te adresezi cu reprosuri atunci cand ai sa ai motiv, pana atunci frustrarile varsa-le in alta parte. nu te-am jignit, nu te-am ironizat, au pus intrebari, ai raspuns, bine, nu ai, si mai bine...nu place stilul, ignore si gata, e mai simplu. Nu Cristina, aceste lucruri nu se pot intampla daca acele educatoare isi fac treaba asa cum trebuie. mici accidente se intampla, normal, se intampla si cand supraveghezi 1 singur copil, dar cele descrise de tine sunt putin exagerate, zic eu. Prea des noi ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii. John F. Kennedy |
Evident ca sunt exagerate exemplele, dar numai in sensul ca nu se intampla asa ceva in fiecare zi. Am avut si eu copil la gradinita si l-am luat intreg dupa 3 ani. Accidente grave se intampla rar, tin de ghinion si de supravegherea insuficienta insa si copiii trebuie sa invete la orice varsta sa respecte regulile. Nu prin pedepse umilitoare, normal, dar nici nu se poate trece cu vederea. Ideea mea era ca si copiii pot face lucruri grave, fara intentie sau cu intentie (din rautate, da, am vazut si copii rai). De asta orice mic accident trebuie luat in serios, daca azi un copil il loveste pe altul cu un bat peste fata, data viitoare poate sa-l nimereasca in ochi.
Acum...asta cu frustrarea vine ca o insulta la adresa interlocutorului. Daca spune ceva neplacut, inseamna ca e frustrat, adica e de compatimit, saracul/saraca, vai de viata lui privata, sta pe forumuri si "se ia" de oameni. Cu mine chiar nu ai nimerit-o, dar poti crede absolut ce vrei, bineinteles.
Eu imi mentin in totalitate punctul de vedere si parerile, in aceasta discutie am spus tot ce am avut de spus, si on topic, si off-. De-abia dupa asta dau "ignore".
nelia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sara_Maria Am subliniat ca intotdeauna o "pedeapsa" este insotita de explicatii, iar o bulina neagra sau "o fata trista" nu cred ca e o pedeapsa, e mai mult o subliniere a unei greseli. Nu am inteles daca tonul de dezaprobabre a fost la faptul ca am mentionat cuvantul pedeapsa sau la potentiala lipsa a explicatiilor. |
Pai, atunci, noi adultii de ce nu purtam buline negre si fete triste cind gresim? Caci se pare ca nu am invatat nimic din copilarie, desi cred ca majoritatea de aici, mai ales de o anumita virsta am fost pedepsiti.
Eu sint impotriva oricarei pedepse, chiar si a time-out-ului. Sint umilitoare, copilul retine frustrarea si atit. Pe termen scurt, poate ca opreste comportamentul pentru ca piticului ii va fi teama sa nu fie din nou pedepsit, dar pe timp lung nu aduc nimic bun. La fel ca si recompensele, mai ales materiale, atunci cind cu acestea se conditioneaza un comportament sau un rezultat. Afecteaza increderea in copilului in el insusi si stima fata de propria persoana. Daca in viata de toate zilele, atunci cind gresim, ni se va aplica un bulina neagra si am fi nevoiti sa defilam toata ziua cu ea, nu cred ca ne-am simti prea bine...
Daca explicatiile, chiar neinsotite de pedeapsa, inseamna sa-l critici, sa-i arati cit de rau e el ca a facut ce a facut si cit de obraznic si ca mami se supara daca mai face asa ceva... iar nu sint bune. Critica nu e un repros, daca e un repros nu mai e critica, nu construieste nimic. Ii arati unde a gresi si de ce, ii dai argumente, il lasi sa-ti aduca contrargumente... cu alte cuvinte comunici cu piticul, nu-l mustruluiesti. E suprinzator cit de receptivi si cooperanti sint la aceasta comunicare...
Insa ce-i drept dureaza, insa si formarea comportamentului nedorit a luat timp, e si normal sa dureze indreptarea lui. Si cu noi, adultii, daca cineva si-ar lua din timpul lui si ne-ar explica frumos, cu rabdare si respect, unde gresim, tot ar lua timp. Nimic de durata nu se face de o ora pe alta, de pe o zi pe alta.
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
S_Elena spune:
[/quote]
Pai, atunci, noi adultii de ce nu purtam buline negre si fete triste cind gresim? Caci se pare ca nu am invatat nimic din copilarie, desi cred ca majoritatea de aici, mai ales de o anumita virsta am fost pedepsiti.
[/quote]
Nu purtam astfel de buline pentru ca noi intelegem cand gresim.Bulinele sunt un simbol care sa atraga atentia copilului cand a gresit. Fiind mic el nu-si da seama cand face greseli.
emanouela spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Cristina_C
Evident ca sunt exagerate exemplele, dar numai in sensul ca nu se intampla asa ceva in fiecare zi. Am avut si eu copil la gradinita si l-am luat intreg dupa 3 ani. Accidente grave se intampla rar, tin de ghinion si de supravegherea insuficienta insa si copiii trebuie sa invete la orice varsta sa respecte regulile. Nu prin pedepse umilitoare, normal, dar nici nu se poate trece cu vederea. Ideea mea era ca si copiii pot face lucruri grave, fara intentie sau cu intentie (din rautate, da, am vazut si copii rai). De asta orice mic accident trebuie luat in serios, daca azi un copil il loveste pe altul cu un bat peste fata, data viitoare poate sa-l nimereasca in ochi. Acum...asta cu frustrarea vine ca o insulta la adresa interlocutorului. Daca spune ceva neplacut, inseamna ca e frustrat, adica e de compatimit, saracul/saraca, vai de viata lui privata, sta pe forumuri si "se ia" de oameni. Cu mine chiar nu ai nimerit-o, dar poti crede absolut ce vrei, bineinteles. Eu imi mentin in totalitate punctul de vedere si parerile, in aceasta discutie am spus tot ce am avut de spus, si on topic, si off-. De-abia dupa asta dau "ignore". |
nu stiu ce te face sa crezi ca as putea crede ceva, asa am perceput , asa am zis, exact cum ai facut si tu.
accidentele grave se intampla foarte foarte rar, marea majoritate din neglijenta educatorilor, sunt cateva cazuri intamplate anul trecut in Romania, printre care si cazul Evei, fiica userului eumada. eu nu zic sa treci cu vederea comportamentele negative, dar nici cu umilinta sau mai stiu eu ce nu sunt de acord. simpla punere la colt, cu sau fara mainile ridicate e umilinta, copilul asa o percepe. scos pe hol pe bancuta, umilinta si abandon, asa percepe copilul, sunt perfect de acord cu indepartarea din grup, pus pe o bancuta cu fata la grup, explicarea greselii, explicarea eventualelor consecinte ale comportamentului si lasarea copilului ca sa 'digere' informatia. daca se ia o atitudine sanatoasa, nu se ajunge la fapte grave. unii copii au traume din familie, umulindu-i nu faci decat sa le trezesti si alte sentimente negative. nu sunt de acord cu faptul ca acei copii trebuie pedepsiti, nu conteaza cum dar trebuie, ca sa se educe, sa invete si nu le explici ca de, ar insemna sa te justifici (e rezumat din ceea ce scria Elena la un moment dat), sa te "respecte" nu conteaza ca la baza sta frica, frica ce naste alte traume...cu asta nu sunt de acord.
Cristina_C spune:
Nici eu nu sunt de acord cu pedepsele umilitoare, am scris de vreo doua ori. A nu se intelege gresit. Dar sunt de acord sa se discute cu copilul si chiar sa fie criticat, nu dur, insa.
Cristina_C spune:
La discutie nu trebuie sa asiste toata grupa/clasa. Dar, in functie de varsta, copilul trebuie sa inteleaga ca este responsabil pentru faptele sale, ca exista reguli pe care trebuie sa le respecte. La scoala, pe diploma, inaintea notelor, este descris comportamentul social al copilului. Vorbesc de copii de clasele 1-4, deci inca mici.
emanouela spune:
Citat: |
citat din mesajul lui S_Elena |
Pai, atunci, noi adultii de ce nu purtam buline negre si fete triste cind gresim? Caci se pare ca nu am invatat nimic din copilarie, desi cred ca majoritatea de aici, mai ales de o anumita virsta am fost pedepsiti.
[/quote]
Nu purtam astfel de buline pentru ca noi intelegem cand gresim.Bulinele sunt un simbol care sa atraga atentia copilului cand a gresit. Fiind mic el nu-si da seama cand face greseli.
[/quote]
ce parere proasta ai despre copii. cum adica nu-si da seama cand greseste? ba-si da seama, poate nu proceseaza la adevarata intensitate gravitatea faptei, dar copii isi dau seama cand gresesc. bine gestionata situatia duce la nerepetarea greselii. din punctul tau de vedere atrag atentia, din punctul lor de vedere o vad ca pe o pedeapsa. ma faci sa rad, 'noi intelegem cand gresim' ....poi si de ce gresim? daca totusi stim ca o anumita actiune duce la greseala de ce ducem actiunea pana la capat?! de ce ajungem sa gresim? ajungem sa gresim ca e omenesc si e in natural si nu e deloc anormal, astfel inveti. si da, noi, pt ca suntem mai mari si avem alt bagaj de cunostinte, mult mai mare decat un pitic de gradi, abia noi am merita pedepsiti cand gresim, nu ei. tu crezi ca ei cu mintea aia a lor nu gandesc...'eu gresesc, sunt pedepesit, de ce? mamy a gresit, pe dea de ce n-o pedepseste nimeni?"....si stii ce furtuni se nasc in ei?
nelia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui S_Elena Pai, atunci, noi adultii de ce nu purtam buline negre si fete triste cind gresim? Caci se pare ca nu am invatat nimic din copilarie, desi cred ca majoritatea de aici, mai ales de o anumita virsta am fost pedepsiti. |
Citat: |
Nu purtam astfel de buline pentru ca noi intelegem cand gresim. Bulinele sunt un simbol care sa atraga atentia copilului cand a gresit. Fiind mic el nu-si da seama cand face greseli. |
Oare?! Inseamna ca nu am terminat procesul de invatare daca gresim, nu am primit destule buline negre... ca sa fiu in ton. Sau poate tocmai pentru ca am fost pedepsiti, nu am mai stiut sa facem diferenta intre corectare a greselii si umilinta ca am fost pedepsiti ca ne corectam.
Cit despre faptul ca se intimpla la gradinita... da, se intimpla. Dar in loc sa fim de acord cu pedepsele puse dupa ce s-a sa observat timp indelungat cum spunea cineva, nu mai bine mai platim o educatoare si o mai trimitem la niste formari in care se invata ca micutul are dreptul la respectul nostru, al adultilor, ca numai asa il va invata si el?!
Si legat de adultii care nu gresesc sau inteleg cind gresesc...
http://ca.news.yahoo.com/video/us-22424932/girl-dies-after-forced-to-run-28406893.html
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
LauraNicole spune:
Lucrez intr-o gradinita particulara ca ceea ce se numeste aici nursery teacher si ca 1 to 1 support pentru o fetita cu dizabilitati si pot sa asigur pe cele care inca mai au dubii ca orice copil intre 2 ani si 4-5 intelege perfect atunci cand i se explica ce a gresit.
Cand un copil a deranjat ora, lovit pe cineva, refuzat sa faca o activitate orice ar putea fi caracterizat ca greseala, i se atrage atentia de 3 ori ca greseste, dupa al treilea avertisment este luat deoparte si pus in thinking time pentru 2-3-5 minute dar nu inainte de a i se explica de ce e pus acolo si ce ar fi trebuit sa faca. Daca a lovit/ranit pe cineva i se explica calm ca pe celalalt copil l-a durut asa cum l-ar durea si pe el/ea daca ar fi lovit. Dupa ce trec minutele de thinking time copilul merge la persoana pe care a "suparat"-o si isi cere scuze.
La un anumit numar de thinking time(de exemplu 3 pe zi), copilul nu are voie sa faca o anumita activitate care ii face placere. Pedepsele corporale nu sunt admise si nici cele sa zicem morale sau verbale precum priviri urate sau spus celorlalti copii "look how bad he was". De fapt nu folosim cuvinte ca bad boy/girl, naughty, nasty ci doar le spunem ca au facut o alegere gresita.
Intotdeauna thinking time se face in aceeasi incapere cu ceilalti copii, doar la cativa pasi de acestia si niciodata nu se depasesc 5 minute.
Nu se considera pedeapsa ci doar a ajuta copilul sa faca diferente intre o alegere proasta si una buna( lovesti pe cineva, persoana nu se mai joaca cu tine pentru ca e suparata, ai stricat ceva-nu mai poti folosi obiectul respectiv ca e defect, nu asculti/esti atent la lectie/activitate-nu poti invata ceea ce invata ceilalti).