Pedepse gradinita
Raspunsuri - Pagina 3
buli spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Laura25
Valabil si pentru tine. Care este contributia ta la acest subiect? Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
natalia_nica spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui buli
|
...and so on...
AgnesLuca spune:
Citat: |
citat din mesajul lui S_Elena Da, pedepsele adecvate sunt cele care nu umilesc-nu trebuie jignit, amenintat- si nu-l fac pe copil sa fie chinuit-adica sa stea cu mainile in sus.A-l opri sa se joace, a-l pune sa stea pe un scaunel si chiar a-l pune la colt, cred ca este adecvat.Am citit intr-o carte ca este adecavat sa-l pui la colt, dar nu chinuit si nu trebuie tinut mult timp. www.alartes.ro |
Singurele "pedepse" cu efecte pozitive sunt consecintele directe, urmarile concrete si cit mai evidente ale faptelor. Pusul pe scaun (de fapt luatul copilului deoparte) trebuie sa fie de fapt o incercare de linistire a copilului si nu de dresaj.
Mie mi-a placut mult ce am vazut la gradinita fiica-mi cind un pusti care aruncase de mai multe ori cu pietris in ceilalti copii a fost luat in clasa de o educatoare si i s-a spus ca poate sa se joace acolo (singur, ca ceilalti copii erau afara) pina se linisteste si intelege ca nu e ok sa provoace suferinta altor copii.
Asta cu pusul la colt mi se pare un fel de "incarcerare"; un copil mic are inca nevoie de ajutor pentru a se calma / linisti nu stiu zau cit ii ajuta peretii
PS: din jocul fiica-mi am inteles ca a aparut si la grupa lor statul pe scaunel (nu a fost cazul fiica-mi) dar sunt tare curioasa despre ce e vorba si ma bucur ca am chiar luni discutia periodica cu educatoarea si pot sa-mi clarific nelamurirea
ali spune:
Eu nu am luat afirmatia lui Marius ca o critica la ce am scris.Am mai citit ce a mai scris el pe forum.... nu e genul sa critice asa numai de de dragul de a critica.
Cred ca se refera la faptul ca e o aberatie sa pui in aceeasi fraza copii de grdinite si pedepse acceptate...
Adica e neacceptat sa fie pedesiti copii atat de mici.
Marius, am inteles bine?
Sara_Maria spune:
Fetelor eu am avut gradinita timp de 3 ani. Singurele "pedepse" erau:
asezatul pe un scaunel, ATENTIE!!! NICIODATA cu spatele la ceilalti copii gen statul la colt si intotdeauna insotit de explicatie. Rolul acelui asezat pe scaunel era strict de linistire a copilului. Ei de multe ori intra ca intr-o bucla :-), orice le-ai zice continua sa faca un lucru... se impune uneori sa stam putin deoparte linistiti, lor intre timp le vine alta idee de joaca si impasul a trecut.
Mai aveam, atunci cand faceau lucruri de lauda ca "recompensa" un "smiley face" lipit pe bluzita. Reversul o "fata trista"...aveam si o papusa confectionata cu fata ca smiley face si intotdeauna le spuneam povesti cu acest personaj ca sa o indrageasca si aiba efect momentul in care le spuneam, uite Smiley ti-a trimis un abtibild cu fata lui trista pentru ca ai gresit. Si plecau (uneori) cu acele abtibilduri acasa. Daca faceau si ceva pozitiv luam de pe bluzita acea "fata trista". In concluzie rar plecau cu ea acasa :-). Intotdeauna li se comunicau parintilor absolut toate detaliile zilei cand veneau sa ii ia, insa nu mai aveau semnul in piept si asta pentru psihicul copilului era foarte important.
S_Elena spune:
Daca dai prea multe explicatii copilului inseamna ca te justifici.Este ca si cand i-ai spune ca nu vrei sa-l pedepsesti. Explicatia pentru pedeapsa trebuie sa fie scurta si la obiect.
Da, este mult mai eficient sa dai bulinute sau abtibild decat sa pui la colt, sa-l tii in picioare sau cu mainile in sus.
Sara_Maria spune:
S_Elena, explicatia se rezuma la a i se spune unde a gresit si o scurta discutie despre cum ar fi trebuit sa procedeze (acolo unde este cazul), trebuie sa stie de ce primeste bulinute negre sau fete triste sau sta pe scaunel.
Chiar ieri am fost cu fetita mea la un loc de joaca si am vazut o mamica (care, de altfel citea niste cursuri, mai tot timpul, deci am presupus ca studia ceva) si am auzit de la ea replici adresate fetitei ei de genul: "iti rup urechile", sau daca se mai certa cu alti copii imediat ii spunea "la perete!" - adica cu fata la perete, gen stat la colt, acolo, la locul de joaca de fata cu multi copii, parinti, supraveghetori. Ce injositor pentru fetita aceea, mi-a fost sincer mila de ea.
Reactia a fost sa o strnag in brate pe a mea si sa o pup, nu stiu de ce, poate pentru ca mi-as fi dorit sa fac asta cu acea fetita, insa nu puteam asa ceva.
S_Elena spune:
Da, copiii sunt sensibili la varsta asta.De asta e si dificil sa alegi pedeapsa potrivita pentru ei.Unii parinti nici nu se straduiesc sa-si cenzureze reactiile.Cred ca au de-a face cu adultii.
Laura25 spune:
Dar voi ce pedepse primiti cand nu sunteti destul de cuminti? (nu e casa luna, sunt vase in chiuveta, ati tipat la copil, ati facut mancarea prea sarata) Care e pedeapsa cea mai potrivita? Pedepsele le primiti cu explicatii, sau scurt si la obiect, fara detalii, ca "nu se merita" sa se justifice pedepsitorul?
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
S_Elena spune:
De unde sa primim pedepse? In familie fiecare sot ar trebui sa contribuie cu ceva.
Aici este vorba despre pedeapsa copilului pentru a fi educat si pentru a nu repeta comportamentul negativ.