studentii suedezi trag un semnal de alarma
Raspunsuri - Pagina 3
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Eu am scris mai sus cum se face "admiterea" la medicina in Suedia. Sunt multi (stiu persoane, le cunosc personal) care au stat cate 4-5 ani ca nu erau trasi la sorti si nu puteau incepe sa faca medicina desi isi doreau tare mult.
Saskia, de ce crezi tu ca ar fi fraieri sa plateasca o gramada de bani (nu stiu exact cat costa, dar e scump) sa faca facultatea in Ro, in loc sa o faca gratuit in Suedia, daca ar fi atat de usor sa intre?
Da, nu neg ca sunt si studenti suedezi care trec examenele in Ro pe mita si pe copiate. Nu cred ca cei care au reclamat sunt invidiosi. Cred sincer ca ei vor sa schimbe ceva.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
b.nica spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Laura25 Eu am inteles din diverse discutii (nu cunosc personal nici un absolvent proaspat de medicina ) ca in Romania sistemul este sa termini facultatea, ca apoi meserie inveti de fapt in perioada rezidentiatului. Ca oricum cand iesi din facultate stii doar asa, niste chestii teoretice, dar practic, medicina inveti in perioada de rezidentiat, in spital. Poate asta le adoarme constiinta profesorilor de la medicina cand iau mita. |
Laura, poti sa-mi dai un exemplu de absolvent de facultate(indiferent care) capabil sa-si exercite imediat meseria fara minimum de experienta?
Tata avea o vorba pe care nu am sa o uit toata viata: facultetea te invata unde sa cauti restul vine din studiu individual si experienta.
Eu am absolvit Medicina si am si acum memorate cazurile vazute in stagii.Prima operatie, imi aduc aminte si primul meu succes personal ca studenta la Semiologie(anul 3) cand am reusit sa pun un diagnostic pe un caz f. greu.
saskia spune:
citat din mesajul lui mihaela_s Eu am scris mai sus cum se face "admiterea" la medicina in Suedia. Sunt multi (stiu persoane, le cunosc personal) care au stat cate 4-5 ani ca nu erau trasi la sorti si nu puteau incepe sa faca medicina desi isi doreau tare mult. Saskia, de ce crezi tu ca ar fi fraieri sa plateasca o gramada de bani (nu stiu exact cat costa, dar e scump) sa faca facultatea in Ro, in loc sa o faca gratuit in Suedia, daca ar fi atat de usor sa intre? Da, nu neg ca sunt si studenti suedezi care trec examenele in Ro pe mita si pe copiate. Nu cred ca cei care au reclamat sunt invidiosi. Cred sincer ca ei vor sa schimbe ceva. pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Dar unde te contrazic? Eu zic ca e greu sa intre in Vest si d-aia nu au candidati ca astia nu invata de mici, deci nu ajung sa aiba minimul necesar sa intre. Deci nu debordeaza de toceala.
mihaela_s spune:
citat din mesajul lui saskia Se intra mai greu, dar asta arata si gradul de studiosenie al vesticilor ![]() Aici au locuri garla, dar candidati nema, nici bacul nu sunt in stare sa si-l ia in proportie de 40% dar nu conteaza ca gasesc ei ceva de facut bani. Adica hopa, s-a mai daramat un mit ala cu vesticul inteligent si romanul prost. Si dupa plang cu lacrimi de crocodil ca vai nu avem medici, nu avem ingineri si vin nenorocitii aia din Europa de Est sa ne ia joburile. Da, clar ca lumina zilei! |
IN Suedia e altfel. Aici sunt locuri putine la medicina, si nu numai. Candidati sunt, am explicat mai sus cum se intra la medicina.
Se merge pe principiul putini dar buni. Nu au posibilitate sa scolarizeze in Suedia mai multi, pur si simplu. Asa ca au ales mai intai compromisul sa aduca medici din afara, am scris mai sus cum se merge ca sa poti profesa in Suedia venind din est.
Apoi tot in articol scrie ca inainte sa exsite posibilitatea sa mearaga in tarile est Europene, suedezii se scolarizau in Danemarca. Tot in numai insuficient insa. Suedezii clar au vazut in scolile din Europa estica o gura de salvare. Ceea ce acum sa inteleaga ca nu chiar asa...Probabil ca si absolventii suedezi din Ro vor trece prin aceleasi "furci caudine" ca medicii romani veniti aici, la ceea ce un absolvent in Suedia nu e supus.
saskia spune:
citat din mesajul lui mihaela_s Eu am scris mai sus cum se face "admiterea" la medicina in Suedia. Sunt multi (stiu persoane, le cunosc personal) care au stat cate 4-5 ani ca nu erau trasi la sorti si nu puteau incepe sa faca medicina desi isi doreau tare mult. Saskia, de ce crezi tu ca ar fi fraieri sa plateasca o gramada de bani (nu stiu exact cat costa, dar e scump) sa faca facultatea in Ro, in loc sa o faca gratuit in Suedia, daca ar fi atat de usor sa intre? Da, nu neg ca sunt si studenti suedezi care trec examenele in Ro pe mita si pe copiate. Nu cred ca cei care au reclamat sunt invidiosi. Cred sincer ca ei vor sa schimbe ceva. pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Sa schimbe in Romania, hai ca asta e de ras. Adica vin niste studenti foarte slab pregatiti care nu au fost in stare sa intre in propria lor tara la facultate, platesc sa intre la facultate in Romania si dupa au pretentia sa schimbe ceva pentru ca platesc sa ia examenele, da, intr-adevar niste monumente de integritate
![](radtare.gif)
saskia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mihaela_s
IN Suedia e altfel. Aici sunt locuri putine la medicina, si nu numai. Candidati sunt, am explicat mai sus cum se intra la medicina. Se merge pe principiul putini dar buni. Nu au posibilitate sa scolarizeze in Suedia mai multi, pur si simplu. Asa ca au ales mai intai compromisul sa aduca medici din afara, am scris mai sus cum se merge ca sa poti profesa in Suedia venind din est. Apoi tot in articol scrie ca inainte sa exsite posibilitatea sa mearaga in tarile est Europene, suedezii se scolarizau in Danemarca. Tot in numai insuficient insa. Suedezii clar au vazut in scolile din Europa estica o gura de salvare. Ceea ce acum sa inteleaga ca nu chiar asa...Probabil ca si absolventii suedezi din Ro vor trece prin aceleasi "furci caudine" ca medicii romani veniti aici, la ceea ce un absolvent in Suedia nu e supus. pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Si a cui e vina ca singura gura de salvare, nah, ca sa vezi fu Romania. Sa caute in alta parte atunci. Nemultumitului i se ia darul.
mihaela_s spune:
Ok saskia, fie cum spui tu. Am explicat cum se intra aici la medicina, ti-am scris ca nu sunt slab pregatiti, tu o tii pe a ta.
saskia spune:
citat din mesajul lui mihaela_s Ok saskia, fie cum spui tu. Am explicat cum se intra aici la medicina, ti-am scris ca nu sunt slab pregatiti, tu o tii pe a ta. pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Singura chestie pentru care ma faci sa ma repet e ca te contrazici. Deci de ce nu intra? Ca nu ating niste standarde? Corect?
Unde ne contrazicem. Daca ar fi indeajuns de pregatitit le-ar lua, punct.
mihaela_s spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui saskia
Dar unde te contrazic? Eu zic ca e greu sa intre in Vest si d-aia nu au candidati ca astia nu invata de mici, deci nu ajung sa aiba minimul necesar sa intre. Deci nu debordeaza de toceala. |
Ti-am explicat ca aici NU SUNT LOCURI, nu ca nu au astia note sa intre. Asta era contrazicerea. Eu spun una, tu alta...eu spun ca suedezul ar invata mult mai repede medicina la el acasa decat sa plateasca bani in alte tari. Nu o face in Suedia NU pentru ca nu e capabil, ci pentru ca nu prinde un loc. Poate sa aiba note maxime si sa nu il traga la sorti ever!
Mariuk_18 spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui saskia
Si a cui e vina ca singura gura de salvare, nah, ca sa vezi fu Romania. Sa caute in alta parte atunci. Nemultumitului i se ia darul. |
Saskia,daca acesti tineri nu ar fi intrat la facultatile din tara lor asa nu inseamna ca sunt tampiti si pot fi,teoretic chiar mai buni decat romanasii care intra cu note mari la aceste facultati.Nu are sens sa comparam doua sisteme de invatamant ...
Si apoi,daca nemtii sau suedezii care au intrat aici cu taxa,au venit sa invete,nu e normal sa ii judecam ca pe niste ratati care trebuie sa suporte spagaraia profesorilor universitari de la noi.Daca au venit sa invete intr-o tara de rahat,nu sunt obligati sa manance tot rahatul nu???????????
![](bang.gif)