studentii suedezi trag un semnal de alarma

Raspunsuri - Pagina 25

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui ocebine

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Mai, eu am minte de roman si gasesc imediat cum sa depasesc sistemul ...

Pai printre altele, asta chiar ca este inca un factor extrem de important care previne o reforma reala (Buflea, nu da cu rosii)

Sigur ca este ... banuiala mea si speranta mea este ca totusi nu intra cine vrea in examenele alea. Trebuie sa ii legitimeze cumva ...si daca ii legitimeaza, atunci, asa cum semnala Marius, tot ce spune duduia aia suedeza este BS. Daca insa intra cine vrea in examene - sigur ca e grav si de vina sunt aceea care stabilesc regulamentele. Cand legea are fisuri, nu ar trebui sa ne asteptam la oamenii de rand sa le evite.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns jenn spune:

In orasul meu e un mare scandal-la o facultate nu ii legitima nimeni pe cei din anul terminal la examene si acum vor sa anuleze cateva zeci de diplome.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns en_kvinna spune:

Buflea poate poti. Nu stiu. E plauzibil. Stiu doar ca nu te legitimizeaza nimeni si nici prezenta nu se face. Atat. Asta a sustinut si jurnalista. Ca a putut intra si da un examen.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s
... acolo in mod clar nu ar scadea calitatea, pentru ca sunt multi cu note maxime care nu sunt trasi la sorti, acolo e concurenta si alta e problema ca nu sunt destui absolventi cat sa acopere locurile vacante din spitale.

Hmmm ... gandirea asta suedeza ma depaseste. Deci o parte din candidatii suedezi brilianti, cu note maxime, prin tragerea la sorti, sunt lasati pe drumuri, descurajati efectiv in a profesa o meserie pe care si-o doresc, iar cu fiecare generatie de absolventi se trezesc cu deficit de cadre in spitale ... Drept urmare, apeleaza la cadre specializate in alte tari mai sarace si indoielnice din punct de vedere moral, dar au pretentia ca pregatirea acestora sa fie la nivelul briliantilor sudezi care au avut norocul sa fie trasi la sorti la admitere. Foarte smart !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Citat:

Citat:
... acolo in mod clar nu ar scadea calitatea, pentru ca sunt multi cu note maxime care nu sunt trasi la sorti, acolo e concurenta si alta e problema ca nu sunt destui absolventi cat sa acopere locurile vacante din spitale.

Hmmm ... gandirea asta suedeza ma depaseste. Deci o parte din candidatii suedezi brilianti, cu note maxime, prin tragerea la sorti, sunt lasati pe drumuri, descurajati efectiv in a profesa o meserie pe care si-o doresc, iar cu fiecare generatie de absolventi se trezesc cu deficit de cadre in spitale ... Drept urmare, apeleaza la cadre specializate in alte tari mai sarace si indoielnice din punct de vedere moral, dar au pretentia ca pregatirea acestora sa fie la nivelul briliantilor sudezi care au avut norocul sa fie trasi la sorti la admitere. Foarte smart !

Nu, au pretentia ca examenele sa fie luate pe merit. Atat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui cipcipcip

Citat:
citat din mesajul lui saskia

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui saskia

Citat:

Tu vorbesti pe linga, pe bune. Pe suedezi ii tine buzunarul chiar f bine, sint mii de studenti suedezi care studiaza in diverse tari. Unii in tari mai scumpe, altii in tari mai ieftine. Unii pentru ca n-au intrat in Suedia, altii ptr ca vor sa schimbe mediul, clima, cultura etc. de-asta se numeste exchange.

http://www.asse.com/

Nu e vorba ca pleaca din Suedia ca-s chinuiti

Cipcipcip si Julia (4 august 2005) + Erik (16 mai 2010)

Inteleg acum. Deci ei se duc in Romania (desi ar avea bani sa studieze in alta tara) doar pentru exchange-ul cultural, mai o branza de oaie, mai o maslina, o sarma, Grigorescu si Enescu.

Eu credeam ca se duc sa faca o facultate de medicina sa profeseze apoi in Suedia. Eh, acum vorbim despre altceva atunci.

Eu incercam sa-ti explic de ce studiaza lumea in strainatate si nu neaparat la ea acasa. Dar vad ca tu intelegi ce vrei. Ok, eu nu imi mai bat gura.

Pai unul din punctele pe care le-ati tot subliniat voi cele din Suedia e ca au venit sa faca facultatea in Romania ca e ieftina.

Eu am tras concluzia ca daca isi permiteau alegeau si ei destinatii d-asta consacrate: Bruxelles, Paris, mai stiu eu ce.

Dar tu nu vii si spui ca au bani garla de dat pe studii, dar motivul e ba ca nu au fost trasi la sorti in Suedia ba ca vor exchange cultural in Romania.

Faptul ca au ales o tara ieftina nu ii face sarantoci, asta iti explicam. Pur si simplu au luat plasa, s-au dus intr-o tara europeana, la o scoala recunoscuta, si unde credeau ca ies mai ieftin, dar au dat de alte alea

Stai putin, de care "alte alea" au dat?
Nu ii pica nimeni examenul daca stiu.

Referitor la frauda cu examenul data exemplu de Buflea, nu s-a intamplat niciodata la mine in cei 6 ani de facultate, la prietenul meu, sau la alti 3 prieteni din generatii diferite.
Ca 90% din examene sunt scris si oral sau scris, oral si practic.

Mergi la inceput

Citat:
Pentru ca in felul in care propui tu, ar creste numarul somerilor. Suedia nu e tara care sa faca asta de buna voie.

Nu, nivelul nu scade, am explicat de ce.

Pai daca Suedia nu ar mai hrani somerii pana la adanci batraneti ci doar pe termen limitat, acesti someri s-ar reorienta - spre preofesii adiacente, spre alte profesii, spre ceva care sa li se potriveasca. Pana la urma, acesti someri ar reprezenta niste indivizi care nu sunt potriviti pentru profesia respectiva, chestie dovedita practic si fara drept de apel pe piata muncii.

Pe piata cadrelor medicale nivelul este clar scazut,pentru ca profeseaza doua categorii de indivizi - premiantii norocosi suedezi si cadrele medicale importate din tari obscure.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Citat:

Citat:
Pentru ca in felul in care propui tu, ar creste numarul somerilor. Suedia nu e tara care sa faca asta de buna voie.

Nu, nivelul nu scade, am explicat de ce.

Pai daca Suedia nu ar mai hrani somerii pana la adanci batraneti ci doar pe termen limitat, acesti someri s-ar reorienta - spre preofesii adiacente, spre alte profesii, spre ceva care sa li se potriveasca. Pana la urma, acesti someri ar reprezenta niste indivizi care nu sunt potriviti pentru profesia respectiva, chestie dovedita practic si fara drept de apel pe piata muncii.

Pe piata cadrelor medicale nivelul este clar scazut,pentru ca profeseaza doua categorii de indivizi - premiantii norocosi suedezi si cadrele medicale importate din tari obscure.

Spre ce alte profesii ai intrepta tu buflea un absolvent de medicina sau un medic ajuns somer la 50 de ani?

Nu, nivelul nu este scazut, pentru ca cei care nu sunt bine pregatiti, dupa cele 6 luni de proba sunt trimisi acasa. Nu sunt acceptati sa profeseze in Suedia daca nu dovedesc ca se ridica la standardele de aici. Nu sunt tari obscure, sunt tari din UE.

Mergi la inceput

Citat:

Xio, mi se pare foarte ciudat cum gindesti. Sau poate e doar gindirea romaneasca, de care eu m-am cam dezobisnuit

De ce e ipocrizie sa tragi un semnal de alarma cind vezi ceva in neregula? Eu de ex, daca merg intr-un magazin si vad pe cineva dosind marfa in buzunare, merg si il denunt. Sint ipocrita? Nu. Eu consider ca imi fac datoria de cetatean. Marfa trebuie platita.
Daca vrei sa stii, eu am un principiu, ca oriunde sint, daca nu imi convine ceva, vad vreo neregula, deschid gura si spun. Ipocrizie e cind nu zpui nimic, zimbesti frumos, dar birfesti pe la colturi.
Ce te face sa crezi ca suedezii au dat bani ca sa treaca examenele si apoi au denuntat? Nici macar nu e logic. Cum adica, isi cumpara examenele si apoi se impusca singuri in cap?

Mitul notelor? ma faci sa rid. In toata lumea asta, la toate scolile, facultatile si ce vrei tu, se sustin niste examene (scrise, orale, practice) si se primesc note. Care arata, cu o aproximatie mai mica sau mai mare, nivelul studentului respectiv. Asa e facut invatamintul. Cind se va ajunge la concluzia ca asta e un sistem depasit, probabil se vor scoate si examenele si notele, dar inca nu e cazul.

Naivitate? De ce naivitate? Uite, eu iti garantez ca chestia asta va aduce schimbari. Poate nu in Romania, dar in Suedia.

Sa iti raspund punctat:
-daca tu esti in magazin si iti dosesti salam in buzunare, mergi acasa si dupa aia tipi este tot ca in magazin se fura, se numeste ipocrizie.
NImeni nu le cere bani acestor suedezi, dau ei bani daca vor sa isi cumpere un examen pe care nu pot sau nu au chef sa il treaca.
Nepotismul si mita nu sunt ceva unic, nu exista doar in Romania ci in toata lumea asta. Deci stiu si suedezii aia ce inseamna.

-mitul notelor la medicina e altceva. faci facultatea de medicina unde inveti din fiecare cate putin, ca sa ai o baza, iar in rezidentiat inveti din ceva. Intelegi? Eu ca absolvent de medicina nu pot sa functionez de capul meu, am nevoie de cineva care sa ma invete sa fiu medic, ca notiunile din facultate nu sunt de ajuns.

-naivitate, da, cand spuneam eu acum ceva timp de spagi si denuntari mi se spunea ca aberez, chiar crezi ca se schimba ceva in curand? vezi sa nu!

Mergi la inceput

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui buli

Citat:
e doar gindirea romaneasca, de care eu m-am cam dezobisnuit

o, te rog ... nu pe directia asta!
sigur sunt (si alte) argumente

Poate sint sau poate nu, mie fatalitatea asta cu "se stie de lucrurile astea de zeci de ani si nu s-a facut nimic, doar nu credeti ca niste suedezi ipocriti vor schimba ceva" mi s-a parut pur romaneasca. Sau poate e doar resemnare, nu stiu.

Eu personal m-am obisnuit sa incerc sa schimb cind nu imi convine ceva, si, de cele mai multe ori reusesc. Dar nu ma aflu in Romania, bineinteles.

Oricum, in Suedia schimbarile in urma acestui semnal de alarma sint garantate, nu m-as mira ca in viitor numarul de studenti suedezi in Ro sa fie 0. Exista si alte tari ieftine, mult mai serioase.

Nu-mi vorbi tu mie de schimbare, rogu-te
Nu e resemnare e realism. Pur si simplu romaneasca Si tu esti pur si simplu romanca, si eu la fel.Si toti romanii sunt pur si simplu romani.

Mergi la inceput