studentii suedezi trag un semnal de alarma
Raspunsuri - Pagina 24
![](images/user_woman.png)
gmmm spune:
Daca in urma vilvei asteia nivelul coruptiei va scadea, foarte bine.
Eu am fost dintre cei care au avut de suferit (ca majoritatea, dealtfel).
Nu pentru examenele de an, pe care cred ca, cel putin pe vremea mea, majoritatea colegilor romani le meritau (n-as spune acelasi lucru despre colegii straini, poate cu exceptia unor iranieni si a unor yemeniti, care erau bursieri ai statului lor).
Insa la nivelul rezidentiatului da, a fost o mare coruptie si vinzare de examene (vorbesc de un an sau doi inainte de scandalul oficial).
Cred ca multi dintre cei care sint reticenti fata de demersul suedezilor se tem ca n-o sa fie nici o urmare favorabila, ci doar o suspiciune generalizata la adresa diplomelor romanesti si a Romaniei in general.
Or fi curate intentiile suedezilor? Habar n-am. De ce n-ar fi?
Insa e clar ca inactiunea ii favorizeaza tot pe corupatori si pe corupti.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buli pai, Mihaela, tu spuneai la alte subiecte ca sistemul de invatamant in Suedia e foarte-foarte lejer o buna bucata de vreme. oare, in cazul asta, nu ar fi indicata o crestere treptata a exigentelor la varste mici, astfel incat, din 28 de inscrisi sa reuseasca sa se adapteze mai mult de 14? daca as fi eu sistemul de invatamant suedez, asa as gandi. pentru ca, e drept, sistemul romanesc are multe hibe, dar nici abordarea asta nu mi se pare buna. e clar ca suedezii care studiaza in alte tari nu s-ar incadra in cerinte in tara de origine, deci tot nu se obtine ceea ce se doreste, adica un numar de specialisti foarte buni. undeva tot exista compromis. deci cum e mai bine - esti exigent la tine in tara si apoi angajezi specialisti formati in sisteme neexigente, sau incepi cu exigenta mai din timp la tine in tara, astfel incat sa poti tu forma oameni buni? din pct meu de vedere, e o ruptura in firul logic. si, nu, nu sunt de acord cu copiatul si cu trecutul prin facultate ca gasca prin apa, ma irita foarte tare cand vad absolventi foarte slab pregatiti. dar sunt si buni, pana la urma se cern, fac piata si viata ceea ce n-a facut scoala. |
Acum am ajuns acasa si am inceput sa citesc postarile Am ajuns aici :).
Ba da buli, sistemul a fost regandit. De anul trecut a intrat in vigoare noua lege a invatamantului care aduce foarte multe noutati, inclusiv introducerea notarii elevilor cu doi ani mai devreme decat acum si cresterea exigentelor la notarea elevilor. Totodata au inceput mici testari la elevii din clasele mici, ca sa se obisnuiasca cu asa ceva. Si altele, care toate tind spre cresterea exigentei in scoli, asa cum spui tu.
![](floare.gif)
Revin. Citesc mai departe.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
saskia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui cipcipcip
Eu una nici nu-i mai raspund Saskiei pentru ca e pierdere de vreme. De fapt cam tot subiectul este. Ne batem gura degeaba (fetele din Suedia) sa explicam ce si cum. Oricum, cine vrea sa inteleaga despre ce este vorba, a inteles. Cipcipcip si Julia (4 august 2005) + Erik (16 mai 2010) |
Eu am inteles foarte multe. De exemplu ca Suedia a ajuns sa-si pregateasca viitoriI medici prin tari mai ieftine ca apoi sa-i foloseasca in sistem scapand asa de banii de scolarizare, care altfel ar fi foarte multi, profitand pur si simplu de faptul ca exista facultati de medicina recunoscute in UE.
Am inteles deasemenea ca studentii suedezi desi bogati prefera sa economiseasca un ban si sa se duca sa-si faca studiile in tari mai ieftine, dar vor si acelasi standard eventual, ceea ce probabil le-a scapat, las ca mai bine, de acum incolo vor scoate banii de la ciorap sa faca facultati in tari scumpe.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ocebine spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui saskia
Eu am inteles foarte multe. De exemplu ca Suedia a ajuns sa-si pregateasca viitoriI medici prin tari mai ieftine ca apoi sa-i foloseasca in sistem scapand asa de banii de scolarizare, care altfel ar fi foarte multi, profitand pur si simplu de faptul ca exista facultati de medicina recunoscute in UE. Am inteles deasemenea ca studentii suedezi desi bogati prefera sa economiseasca un ban si sa se duca sa-si faca studiile in tari mai ieftine, dar vor si acelasi standard eventual, ceea ce probabil le-a scapat, las ca mai bine, de acum incolo vor scoate banii de la ciorap sa faca facultati in tari scumpe. |
Am inteles ca la problemele Suediei esti experta deja. Ai aprofundat tot ce era de aprofundat si ai tras concluzii (bune, rele, ce mai conteaza????)
Ce facem cu problema Romaniei?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
en_kvinna spune:
Si saskia tot ce ai scris tu justifica furtul examenelor? Adica, bani putini-bani putini, standarde scazute-standarde scazute, dar spaga? Adica spaga sa intre la standarde scazute?
Uite ce scapa Romania. Vectorii de imagine. Niste studenti straini, multi, 2900 suedezi si sute de alti nemti si francezi puteau si pot si poate chiar fac o imagine buna Romaniei si romanilor in tarile lor de origine. ''Spalau'' mult imaginea tarii, ca hai sa recunoastem toate stereotipurile ce le stiu europenii despre Romania nu au fost infirmate. Adica studentii astia puteau face ce nu a facut statul roman. Si sunt sigura ca multi au si facut-o in cercul lor de cunostinte. In schimb, profii universitari cu salarii mari si de factura intelectuala fac ce fac. Asta vorbeste mai tare decat o sa vorbeasca proiectele guvernului de creare de imagine, de brand-uire turistica.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
saskia spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui ocebine
Am inteles ca la problemele Suediei esti experta deja. Ai aprofundat tot ce era de aprofundat si ai tras concluzii (bune, rele, ce mai conteaza????) Ce facem cu problema Romaniei? "The surest sign of intelligent life in the universe is the fact that none of it has tried to contact us". Calvin and Hobbes |
Facem subiect separat daca vrei
![](icon_smile_cool.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Lali Mi-a ramas insa in cap rapunsul acelei profesoare care spune ca o eventuala crestere a numarului de locuri la facultatile lor ar scadea implicit calitatea. Explicatia mi se pare falsa pentru ca recunoaste niste limite pe care le cred inexistente: in primul rand acea metoda cu tragere la sorti nu garanteaza aducerea in sistem a celor capabili sa termine facultatea. Ori este jenant si probabil gresit sa spui ca nu ai intr-o generatie decat exact 30 (sau cati or fi) de tineri capabili si dornici sa termine acea facultate cand tu ii selectezi prin ... tragere la sorti ! |
Profeasoara nu se referea la locurile la medicina, acolo in mod clar nu ar scadea calitatea, pentru ca sunt multi cu note maxime care nu sunt trasi la sorti, acolo e concurenta si alta e problema ca nu sunt destui absolventi cat sa acopere locurile vacante din spitale.
Profesoara se referea la facultatea unde merg eu, unde abia se acopera locurile care sunt acum...si din cei admisi termina mai putin de jumatate in fiecare an. Acum se face propaganda mare pentru ca sa se inscrie lumea la facultate, sa fie putina concurenta. La facultatea unde merg eu nu se intra prin tragere la sorti, ci dupa un punctaj facut din calificativele pe care le-ai primit in liceu la materiile care sunt sa zic asa "de admitere". Absolventii de liceu din alte tari, concureaza pe locuri diferite, separat de studentii suedezi. Nu stiu din ce motive, sa nu fie ei mai multi decat suedezii sau invers...mie mi se pare discriminatoriu, dar pana nu stiu motivele, s-ar putea sa fie discriminatoriu impotriva suedezilor :).
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Citat: | ||||||||
citat din mesajul lui en_kvinna
Buflea daca ai coincidenta de nume/prenume complet atunci poti frauda. |
Nu ma las pana nu imi dai dreptate
![](floare.gif)
P.S. Promit sa o fardez, sa o imbrac tinereste ca sa arate de varsta mea si daca ia 10 la test ii fac cadou un face lift, ca o sa ne ajute la urmatoarele examene.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
saskia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui en_kvinna Si saskia tot ce ai scris tu justifica furtul examenelor? Adica, bani putini-bani putini, standarde scazute-standarde scazute, dar spaga? Adica spaga sa intre la standarde scazute? Uite ce scapa Romania. Vectorii de imagine. Niste studenti straini, multi, 2900 suedezi si sute de alti nemti si francezi puteau si pot si poate chiar fac o imagine buna Romaniei si romanilor in tarile lor de origine. ''Spalau'' mult imaginea tarii, ca hai sa recunoastem toate stereotipurile ce le stiu europenii despre Romania nu au fost infirmate. Adica studentii astia puteau face ce nu a facut statul roman. Si sunt sigura ca multi au si facut-o in cercul lor de cunostinte. In schimb, profii universitari cu salarii mari si de factura intelectuala fac ce fac. Asta vorbeste mai tare decat o sa vorbeasca proiectele guvernului de creare de imagine, de brand-uire turistica. |
Pe mine personal nu ma intereseaza "spalarea imaginii" ca eu nu am facut nimic ilegal si nici nu sufar de sindromul natiunii inferioare.
Furtul examenelor si spaga necesita o evaluare separata, de catre cine vrei tu, organele abilitate sa cerceteze cazul, sau tu crezi ca daca te duci tu in Suedia si spui ca unul ti-a cerut spaga, aia te cred pe cuvant si nu-ti cer dovezi, nu se duc sa faca investigatii, etc.
Pana una-alta niste studenti suedezi scriu la un ziar ca unii le-au cerut spaga in Romania la facultatea de medicina. Pana la adeverirea situatiei si clarificarea ei asta s-ar chema denigrare in tarile astea civilizate si vestice.
Adica bagi tu mana in foc pentru ce au zis ei? Ai si nume de profesori, etc.
Altfel daca vrei sa vorbim asa la modul general, ca te deranjeaza pe tine spaga care s-a dat de secole in Romania, deschdie subiect si zi acolo unde ai dat, cat ai dat, etc.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui buflea
Teoria asta cu nr mari de locuri, nivel scazut pe mine ma ametzeste ... Eu nu inteleg de ce "nivelul" trebuie sa foe selectionat in facultate, cand tot voi spuneti ca studiile din facultate sunt esentiale dar nu suficiente. De ce nu lasa piata muncii sa hotarasca nivelul de profesionalism ? Apoi, daca "nivelul" asta este atat de important, specialistii adusi din alte tari, pregatiti "cine stie cum", nu le scade in mod riscant mult laudatul "nivel" ? |
Pentru ca in felul in care propui tu, ar creste numarul somerilor. Suedia nu e tara care sa faca asta de buna voie.
Nu, nivelul nu scade, am explicat de ce.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)