studentii suedezi trag un semnal de alarma

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Andries, ce legatura este intre ce ai facut in facultate si cum faci fata rezidentiatului?
Si din ce postura nu esti de acord? Aceea a unui absolvent de medicina?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

Bineinteles ca suedezii(si alte tari) importa medici ptr ca e mult mai ieftin. Este extrem de scump pentru o tara sa pregateasca un medic.

Asta nu inseamna ca trebuie sa inghita orice, doar ptr ca au venit intr-o tara unde e ieftin. Dimportiva, sint timpul si banii lor, si au tot dreptul sa ceara calitate si mai ales corectitudine. (la care probabil ca s-au asteptat intr-o tara europeana, dar nix)

Mergi la inceput

Xio, ce vrei tu sa arati de fapt. Ca ies medici buni si din (sau in pofida) sistemului din Ro? Te credem. Nu e asta subiectul.

Aici este vorba despre fapul ca exista facultati in Ro care sint acreditate si recunoscute in restul Uniunii Europene, unde se copiaza, se cumpara examene, se primeste mita. Daca voi v-ati obisnuit si sinteti imuni la asa ceva, si pe unii dintre voi chiar nu va deranjeaza (sau chiar va convine) sistemul, din afara chestia asta se vede ca ceea ce de fapt este, o mare abnormitate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Eu nu vreau sa arat nimic, vreau doar sa spulber mitul asta al notelor si al ideilor total gresite despre cum ajungi medic si ce faci pana acolo.
De convenit nu-mi convine, ca e enervant sa inevti si sa ii vezi pe altii cum trec examene fara sa stie.
dar sa lasam naivitatea asta si ipocrizia la o parte, ca se stie de lucrurile astea de zeci de ani si nu s-a facut nimic, doar nu credeti ca niste suedezi ipocriti vor schimba ceva.
daca dai bani ca sa treci examene si dupa aia spui ca "bai, ce idioti sunt acolo, dau examenele pe bani", nu reusesti decat sa te faci de ras.

Oricum, mi se pare amuzant ca in Suedia lucreaza o colega care a terminat facultatea cu 10 pe linie. evident fara sa plateasca vreun examen.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

Mie argumentul cu pretul studiilor mi se pare insuficient.

In Suedia in 2007 costul unui student era de 15000 dolari pe an. Pare mult, insa...
Insa costul unui elev de scoala primara era de 7000 de dolari.
Adica cum, platesti ani de zile (cel putin 12, banuiesc) si te impotmolesti la mal, taman cind in sfirsit ai putea sa culeagi roadele?

Mai ales ca intre timp nu se duc in cimpul muncii, ci studentesc si ei pe undeva, daca am inteles eu bine.

Mergi la inceput

Xio, mi se pare foarte ciudat cum gindesti. Sau poate e doar gindirea romaneasca, de care eu m-am cam dezobisnuit

De ce e ipocrizie sa tragi un semnal de alarma cind vezi ceva in neregula? Eu de ex, daca merg intr-un magazin si vad pe cineva dosind marfa in buzunare, merg si il denunt. Sint ipocrita? Nu. Eu consider ca imi fac datoria de cetatean. Marfa trebuie platita.
Daca vrei sa stii, eu am un principiu, ca oriunde sint, daca nu imi convine ceva, vad vreo neregula, deschid gura si spun. Ipocrizie e cind nu zpui nimic, zimbesti frumos, dar birfesti pe la colturi.
Ce te face sa crezi ca suedezii au dat bani ca sa treaca examenele si apoi au denuntat? Nici macar nu e logic. Cum adica, isi cumpara examenele si apoi se impusca singuri in cap?

Mitul notelor? ma faci sa rid. In toata lumea asta, la toate scolile, facultatile si ce vrei tu, se sustin niste examene (scrise, orale, practice) si se primesc note. Care arata, cu o aproximatie mai mica sau mai mare, nivelul studentului respectiv. Asa e facut invatamintul. Cind se va ajunge la concluzia ca asta e un sistem depasit, probabil se vor scoate si examenele si notele, dar inca nu e cazul.

Naivitate? De ce naivitate? Uite, eu iti garantez ca chestia asta va aduce schimbari. Poate nu in Romania, dar in Suedia.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui gmmm

Mie argumentul cu pretul studiilor mi se pare insuficient.

In Suedia in 2007 costul unui student era de 15000 dolari pe an. Pare mult, insa...
Insa costul unui elev de scoala primara era de 7000 de dolari.
Adica cum, platesti ani de zile (cel putin 12, banuiesc) si te impotmolesti la mal, taman cind in sfirsit ai putea sa culeagi roadele?

Mai ales ca intre timp nu se duc in cimpul muncii, ci studentesc si ei pe undeva, daca am inteles eu bine.

Nu, chestia e ca multi medici si stomatologi pleaca din Suedia in tari mai bine platite (US, Anglia).

Si eu zic ca ar trebui sa pregateasca mai multi medici si sa le ridice salariile, dar nu stiu de ce nu fac asta. Probabil ca le convine status quo. Eu nu sint un mare fan al sistemului medical suedez, dar asta e cu totul alt subiect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

Citat:
citat din mesajul lui cipcipcip
e doar gindirea romaneasca, de care eu m-am cam dezobisnuit

o, te rog ... nu pe directia asta!
sigur sunt (si alte) argumente

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui buli

Citat:
citat din mesajul lui cipcipcip
e doar gindirea romaneasca, de care eu m-am cam dezobisnuit

o, te rog ... nu pe directia asta!
sigur sunt (si alte) argumente

Poate sint sau poate nu, mie fatalitatea asta cu "se stie de lucrurile astea de zeci de ani si nu s-a facut nimic, doar nu credeti ca niste suedezi ipocriti vor schimba ceva" mi s-a parut pur romaneasca. Sau poate e doar resemnare, nu stiu.

Eu personal m-am obisnuit sa incerc sa schimb cind nu imi convine ceva, si, de cele mai multe ori reusesc. Dar nu ma aflu in Romania, bineinteles.

Oricum, in Suedia schimbarile in urma acestui semnal de alarma sint garantate, nu m-as mira ca in viitor numarul de studenti suedezi in Ro sa fie 0. Exista si alte tari ieftine, mult mai serioase.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Citat:
citat din mesajul lui ocebine

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

Nu Ea se batjocoreste, ci sunt unii fara mama si fara tata, care o batjocoresc!
Nu doresc sa-mi preamaresc tara fara motive dar nici nu suport sa fie calcata in picioare de niste neicanimeni!

Nu o calca nimeni in picioare daca semnaleaza o problema.Coruptia este pe cit se poate de reala si toate bubele altora nu o vor repara p-a noastra. Degeama aratam pe altii cu degetul daca nu facem nimic pentru noi. Cred ca totusi romanii s-au obisnuit asa de mult cu coruptia ca nu o pot lasa sa plece. Coruptia a devenit normalitate.

"The surest sign of intelligent life in the universe is the fact that none of it has tried to contact us". Calvin and Hobbes

Cred ca totusi nu era greu sa scrii "o parte din romani s-au obisnuit ... " sau chiar "o mare parte..." altfel te incadrezi la cei care o calca in picioare.

Si pui o eticheta si peste cei care nu o practica sau incearca sa schimbe ceva.

Mergi la inceput