studentii suedezi trag un semnal de alarma
Raspunsuri - Pagina 19
buli spune:
uite, pe mine ma deranjeza foarte tare generalizarile astea.
"romanii sunt corupti, s-au obisnuit cu coruptia si o accepta cu usurinta.
barbatii romani sunt prost crescuti si necivilizati.
parintii romani sunt agresivi.
scoala romaneasca e foarte slaba.
ca sa mergi la un medic bun in romania trebuie sa dai spaga."
pentru ca, pentru mine, toate sunt false.
si ma simt agresata si jignita de ele.
si va rog frumos, ca atunci cand aveti ceva de comentat despre anumite situatii, sa va referiti strict la ele. multumesc!
en_kvinna spune:
Buli, subiectul cu spaga din facultatile patriei, e cat se poate particular si se refera strict la acest fenomen. A.. ba chiar se refera numai si numai la specizlizarea medicina, iar articolul spune clar ca e vorba de Cluj-Napoca.
Lali spune:
Eu nu sunt de acord cu mita in nici un domeniu.
Bineinteles ca acei studenti, daca au ceva concret in acest sens trebuie sa anunte oficial atat autoritatile romane cat si cele suedeze care au vreo implicare in domeniu. Daca s-au dus numai la presa au alceva in cap decat spirit civic si de dreptate.
Mi-a ramas insa in cap rapunsul acelei profesoare care spune ca o eventuala crestere a numarului de locuri la facultatile lor ar scadea implicit calitatea.
Explicatia mi se pare falsa pentru ca recunoaste niste limite pe care le cred inexistente: in primul rand acea metoda cu tragere la sorti nu garanteaza aducerea in sistem a celor capabili sa termine facultatea. Ori este jenant si probabil gresit sa spui ca nu ai intr-o generatie decat exact 30 (sau cati or fi) de tineri capabili si dornici sa termine acea facultate cand tu ii selectezi prin ... tragere la sorti !
ocebine spune:
Sa inteleg ca la generalizarea ca suedezii sint niste ipocriti iar olandezii niste lenesi, nu s-a mai scandalizat nimeni.
Mie mi s-a parut ca si Mihaela si Andries au suprins foarte bine esenta subiectului si au explicat pe inteles cum sta situatia. Dar e mai comod sa ne legam de altele (sa dam intr-un nationalism pasionat dar greu de inteles in conditiile actuale) decit sa adresam in mod direct problema.
Lali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ocebine Sa inteleg ca la generalizarea ca suedezii sint niste ipocriti iar olandezii niste lenesi, nu s-a mai scandalizat nimeni. Mie mi s-a parut ca si Mihaela si Andries au suprins foarte bine esenta subiectului si au explicat pe inteles cum sta situatia. Dar e mai comod sa ne legam de altele (sa dam intr-un nationalism pasionat dar greu de inteles in conditiile actuale) decit sa adresam in mod direct problema. "The surest sign of intelligent life in the universe is the fact that none of it has tried to contact us". Calvin and Hobbes |
Din nou generalizezi. Eu am facut referire la generalizarile tale, iar in postul urmator am scris ca nu sunt de acord cu mita si ca trebuie reclamata si la autoritatile romane si la cele suedeze.
Daca si asta inseamna ca ocolesc problema atunci ...
Iar despre suedezi ipocriti si olendezi lenesi eu nu am cum sa ma pronunt nici pro, nici contra pentru ca, pur si simplu nu stiu.
en_kvinna spune:
Si mie mi s-a parut un delir cum se tot incerca distragerea de la subiectul principal. Ce legatura o fi avand sistemul de invatamant suedez cu spaga din Romania, habar nu am . E ca si cum ai incerca sa invinovatesti lacunele sistemul astuia de invatamant pt. situatia din tara. Se critica sistemul de invatamant suedez si nu cel romanesc. Halucinant.
Lali spune:
Daca o discutie normala, care abordeaza diferite aspecte ale unei probleme e un halucinata sau un delir atunci trebuia propus un sondaj.
Scurt si la obiect, sunteti de acord, da sau nu.
Ideea este ca exact aceste generalizari inflameaza discutia. Pana la urma cred ca un numar foarte mic (ca sa nu generalizez spunand nimeni ) din cei care au scris la acest subiect sunt de acord cu mita.
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gmmm Mie mi se pare interesant raspunsul profesoarei. Ideea e ca da, daca numarul de locuri se mareste, probabil ca nivelul va scadea. Ori eu cred ca "pool"-ul celor suficient de inteligenti si de muncitori pentru a fi medici sau ingineri sau eu-stiu-ce cu adevarat buni nu este nesfirsit. |
Teoria asta cu nr mari de locuri, nivel scazut pe mine ma ametzeste ... Eu nu inteleg de ce "nivelul" trebuie sa foe selectionat in facultate, cand tot voi spuneti ca studiile din facultate sunt esentiale dar nu suficiente.
De ce nu lasa piata muncii sa hotarasca nivelul de profesionalism ?
Apoi, daca "nivelul" asta este atat de important, specialistii adusi din alte tari, pregatiti "cine stie cum", nu le scade in mod riscant mult laudatul "nivel" ?
en_kvinna spune:
Citat: |
Bineinteles ca acei studenti, daca au ceva concret in acest sens trebuie sa anunte oficial atat autoritatile romane cat si cele suedeze care au vreo implicare in domeniu. Daca s-au dus numai la presa au alceva in cap decat spirit civic si de dreptate. |
Lali au anuntat rectoratul universitatii, si in Suedia au facut plangere/reclamatie la acea institutie care acorda dreptul de libera profesie a medicilor inclusiv a celor ce studia la facultatile suedeze. Fara unda verde primita de la aceasta institutie deageaba ai facut 6 ani de scoala. Autoarea articolului s-a dus la Cluj si a dat examen!!! ca si cum ar fi studenta. Apoi a relatat in articol ce a vazut si ce alti suedezi sustineau.
De asta eu nu inteleg ce urmaresc ei de fapt. Ca nu a fost o poveste de ziar. Astia au fost pe bune. Adica isi risca carierele.
cipcipcip spune:
Buflea, eu una nu am mai auzit de acel motiv cu scazutul calitatii daca admit mai multi studenti. Cred ca e interpretarea personala a acelei profesoare. Eu cred pur si simplu ca ei pregatesc atitia studenti de citi au nevoie, iar cei care parasesc Suedia sint inlocuiti de cei care vin din alte tari.
De ce nu lasa piata sa stabileasca? Sistemul suedez (socialist) nu functioneaza asa. Universitatea este gratis si deci statul hotaraste citi medici sa pregateasca, in functie de calcule si estimari.