studentii suedezi trag un semnal de alarma

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

Motivul pentru care nu se investeste in suplimentarea locurilor in facultatile suedeze este exact ce spunea en_kvinna. Au mai crescut in ultimii ani, dar nu mult.

Va pot spune cu exactitate cum se gandesc cei de la catedra. Eu studiez acum intr-un domeniu in care in urmatorii 10 ani, iese la pensie 50% din personal. Locurile din facultati ar acoperi necesarul, dar abia se acopera in fiecare an. Apoi din 28 cati am inceput anul trecut, am ramas anul acesta (in anul doi) 14. Exact jumatate. Nu stim inca daca vom termina toti. Cam asa e in fiecare an...degeaba sunt locuri, pentru ca termina cam jumatate din cati incep...asadar va fi un gol si in domeniul acesta peste 10 ani.

Cineva a intrebat-o pe profesoara de ce nu suplimenteaza locurile, in ideea ca ar termina mai multi. I s-a raspuns ca atunci ar scadea nivelul pregatirii, ca ar scadea si ei stacheta ca din 100 sa nu ramana 14 cati ar merita de fapt ci poate 50...din care acei 36 ar fi sub cerinta. Si ca asta nu ar fi o solutie. Ideea este sa scoata oameni pregatiti, nu doar sa dea absolventi.
Sau ca daca ar creste numarul de locuri, ar intra mai multi cu note mai mici si tot nu ar rezista ritmului.

Si da, cu toate acestea, examenele sunt luate de cei care stiu. Nu se face rabat de la cunostinte, pe motiv ca trebuie sa scoatem absolventi.

Asa e si cu medicina...multi din cei care intra nu o termina...ori se razgandesc, ori nu rezista ritmului. Chiar daca numarul de locuri ar acoperi nevoia de peste cativa ani.

pur si simplu...

Hobby

calator de profesie

Mie mi se pare interesant raspunsul profesoarei.
Ideea e ca da, daca numarul de locuri se mareste, probabil ca nivelul va scadea.

In general se considera in mod implicit ca ar fi suficint sa se mareasca numarul de locuri in facultati (medicina, facultatea Mihaelei...) pentru ca cererea sa fie acoperita.
Imaginea pe care o au toti in minte est ca undeva, la portile facultatii, ar exista o multime de tineri sclipitori gata sa dea buzna daca li s-ar deschide portile suficient de larg.
Faptul ca sistemul functioneaza in "flux sub tensiune" (si in consecinta o parte dintre candidatii buni sint respinsi) creeaza iluzia asta.

Ori eu cred ca "pool"-ul celor suficient de inteligenti si de muncitori pentru a fi medici sau ingineri sau eu-stiu-ce cu adevarat buni nu este nesfirsit.

Iata ce calcul imi fac eu.
Sa zicem ca in 2012 doar jumatate dintre candidatii seriosi sint acceptati.
Or, ar fi suficient ca in 2013 sa fie un numar dublu de locuri pentru ca in 2014 numarul de studenti acceptabili sa scada (fiindca ar trebui sa selectioneze strict dintre studentii anului respectiv, nemaiexistind redublanti).
Si numarul de locuri dublat intr-un singur an nu ar fi suficient cit sa acopere cerea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

OtiliaV, eu am inteles ca in medicina situatia este diferita.
O data ce au trecut de examenul de intrare (sau de acest tras la sorti, desi eu am inteles dupa o mica cautare pe internet ca ar fi vorba de un interviu, dupa ce ti-au selectionat dosarul, dar poate ca n-am aflat eu totul), marea majoritate a studentilor reusesc sa absolveasca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Imi place sintagma "majoritatea reusesc sa..."

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii

draga b.nica - stai sa nu amestecam lucrurile. In Romania sunt niste medici exceptionali si stiu ce bine sunt pregatiti. Am cativa in familie si stiu ce spun.

Eu ma refer la acea situatie de spaga de la Cluj... despre asta vorbeam...e vorba despre spaga care se cere studentilor straini doar pentru ca sunt straini (eu sunt politehnista si am avut juma de grupa colegi straini... si da, asa era si atunci, strainii nu treceau fara spaga de rigoare in timp ce noi, romanii trebuia sa invatam de ne sareau capacele in sesiune - la noi nu se punea problema de asa ceva pentru ca nu aveam valuta anyway :))).

Sanatate si o zi cu soare va doresc!

Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

Nu pot sa nu scriu si eu: spaga ceruta in facultate e de notorietate si nu numai la medicina.
La medicina am avut traditional si studenti greci, libanezi, iranieni, etc carora li se cerea spaga ...dar n-am auzit pe nici unul sa se planga la ziar

Studentii care REALMENTE invata, nu au nevoie de spaga.

Important este ce faci cu diploma obtinuta pe spaga: daca te duci sa sustii rezidentiat in Suedia, ai pus-o ca te pun aia la niste examene de-ti sar capacele, la rezi in Romania iar nu e moale, ca mai nou e supersupravegheat examenul de rezi... deci singura portita unde poti penetra e in primary care (medicina de familie?)? Poate, depinde de sistem ?

Oricum spaga in facultate ar trebui eradicata ... dar ce ne facem ca noi incepem cu spaga din clasa I cand ii dam doamnei un ditai buchetul de flori plus cadou pentru un FB?

Mai stiu eu niste absolventi de facultate cu "diplome" pe spaga care se pot sterge cu ele bien merci undeva, ca in privat au fost pusi la teste serioase si-au luat un reject de nu s-au vazut. Acum se vaita ca nu gasesc post nici de secretara...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Si totusi, lamuriti-ma si pe mine cum e cu spaga asta la examene ?

Daca studentul stie materia si nu vrea sa dea spaga, cum poate un profesor sa il pice la examen ? Examenele de medicina nu sunt scrise, nu sunt dintr-o materie fixata ? Subiectele nu sunt aceleasi pentru toata lumea (si aia cu spaga si aia fara spaga ?)

De picat nu pici examenul, dar inveti de-ti iese materia pe urechi si la final poate sa-ti dea un 8 in timp ce ala cu spaga sau cu relatia a luat 9 sau 10.

Mergi la inceput

Si acum de ce importa astia medici (ce nemernici ):

ca sa maresti numarul de locuri fie si numai cu 30 la admitere trebuie sa te asiguri ca ai si baza materiala pe care sa invete cei 30 in plus (spatii, laboratoare, dotari, profesori, personal de suport, etc) deci sunt niste costuri;

costurile astea trebuie sa le mentii (ca nu merge sa angajezi profesorii si apoi sa ii dai afara next year), ele sunt commited costs pe termen lung;

mai ai si niste costuri viitoare de rezidentiat si de indrumare, care iar sunt commited si sunt mari la ce bani platesc in Suedia pentru medici;

cateodata e mai ieftin sa iei oameni gata formati in Europa de Est, pui un sistem de filtrare (aia 2 ani de care a tot explicat Mihaela) si te asiguri ca ai luat smantana din borcan, in tarile de origine ramane restul de 90% din borcan;

costul celor 2 ani de filtrare e one-time cost / per cap de medic si e mult mai mic decat toate costurile comise explicate mai sus, IN PLUS ai posibilitatea sa adresezi acest one-time cost in specialitatile care chiar te frig, gen anestezie.

per total e mai avantajos pentru ei sa importe medici, dar nu orice fel de medici

PS: nu sunt de acord cu ce spune XIO ca vezi doamne ce cunostinte ai acumulat in facultate nu conteaza, conteaza al dracului de mult, ca in functie de cat ai lucrat in facultate faci fata la un rezidentiat sau nu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jasmin012 spune:

Citat:
citat din mesajul lui en_kvinna

Apropo, ii deranjeaza si faptul ca romanii nu stiu sa stea la rand si nu au un minim de respect. In curand o sa apar subiecte si pe tema asta.

Nu o sa ma bag in polemici, pur si simplu vreau sa fac o remarca: romanii stiu sa stea la coada. Chiar sunt experti in statul la coada. Au facut asta zeci de ani cand trebuiau sa stea la cozi imense la cumpere lapte, paine, carne si alte "delicatese" din astea. Si sunt atat de satui de statul la cozi incat e normal (si explicabil psihologic vorbind) sa mai refuze din cand in cand s-o faca.
Pentru orice roman de peste 30 ani statul la cozi = perioada comunista. Nimeni nu mai vrea sa-si aminteasa de asta.

Dar asta e ceva ce studentii aceia suedezi (si nu numai ei) nu or sa priceapa nicioadata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otiliav spune:

Citat:
citat din mesajul lui gmmm

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

Motivul pentru care nu se investeste in suplimentarea locurilor in facultatile suedeze este exact ce spunea en_kvinna. Au mai crescut in ultimii ani, dar nu mult.

Va pot spune cu exactitate cum se gandesc cei de la catedra. Eu studiez acum intr-un domeniu in care in urmatorii 10 ani, iese la pensie 50% din personal. Locurile din facultati ar acoperi necesarul, dar abia se acopera in fiecare an. Apoi din 28 cati am inceput anul trecut, am ramas anul acesta (in anul doi) 14. Exact jumatate. Nu stim inca daca vom termina toti. Cam asa e in fiecare an...degeaba sunt locuri, pentru ca termina cam jumatate din cati incep...asadar va fi un gol si in domeniul acesta peste 10 ani.

Cineva a intrebat-o pe profesoara de ce nu suplimenteaza locurile, in ideea ca ar termina mai multi. I s-a raspuns ca atunci ar scadea nivelul pregatirii, ca ar scadea si ei stacheta ca din 100 sa nu ramana 14 cati ar merita de fapt ci poate 50...din care acei 36 ar fi sub cerinta. Si ca asta nu ar fi o solutie. Ideea este sa scoata oameni pregatiti, nu doar sa dea absolventi.
Sau ca daca ar creste numarul de locuri, ar intra mai multi cu note mai mici si tot nu ar rezista ritmului.

Si da, cu toate acestea, examenele sunt luate de cei care stiu. Nu se face rabat de la cunostinte, pe motiv ca trebuie sa scoatem absolventi.

Asa e si cu medicina...multi din cei care intra nu o termina...ori se razgandesc, ori nu rezista ritmului. Chiar daca numarul de locuri ar acoperi nevoia de peste cativa ani.

pur si simplu...

Hobby

calator de profesie

Mie mi se pare interesant raspunsul profesoarei.
Ideea e ca da, daca numarul de locuri se mareste, probabil ca nivelul va scadea.

In general se considera in mod implicit ca ar fi suficint sa se mareasca numarul de locuri in facultati (medicina, facultatea Mihaelei...) pentru ca cererea sa fie acoperita.
Imaginea pe care o au toti in minte est ca undeva, la portile facultatii, ar exista o multime de tineri sclipitori gata sa dea buzna daca li s-ar deschide portile suficient de larg.
Faptul ca sistemul functioneaza in "flux sub tensiune" (si in consecinta o parte dintre candidatii buni sint respinsi) creeaza iluzia asta.

Ori eu cred ca "pool"-ul celor suficient de inteligenti si de muncitori pentru a fi medici sau ingineri sau eu-stiu-ce cu adevarat buni nu este nesfirsit.

Iata ce calcul imi fac eu.
Sa zicem ca in 2012 doar jumatate dintre candidatii seriosi sint acceptati.
Or, ar fi suficient ca in 2013 sa fie un numar dublu de locuri pentru ca in 2014 numarul de studenti acceptabili sa scada (fiindca ar trebui sa selectioneze strict dintre studentii anului respectiv, nemaiexistind redublanti).
Si numarul de locuri dublat intr-un singur an nu ar fi suficient cit sa acopere cerea.

Pe mine nu m-au convins cu acest argument ca scade nivelul pregatirii absolventilor. Si nu sunt convinsa pentru ca stiu ca e si vorba de politica. In No ii costa foarte mult un student. Nu ma refer doar la medicina, si cel care se pregateste sa devina instalator ii costa mult. Asa ca prefera sa aduca oameni formati in alte tari dar in care investesc mai putin.
Si mi-e greu sa cred ca poate cineva sa cuantifice cat scade nivelul daca s-ar mari numarul de locuri in tara de origine. D'apai sa mai compare nivelul celor care absolvesc in Suedia cu nivelul celor care absolvesc in alte tari. Pana la urma cu ce iese populatia in avantaj ca sunt 14 medici formati in Suedia la un anumit nivel cand pentru a completa cererea sunt angajati cei care au studiat in afara? Oricum se prinde greu un loc la medicul de familie indiferent de tara unde a studiat acesta.

Mami de Ana Maria(18.12.2004), Elisa Andreea (09.12.2008) si Iulia Alexandra (14.08.2010)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jasmin012 spune:

Fara legatura cu domeniul facultatilor de medicina despre care nu stiu nimic, povestesc si eu cazul unei colege (de munca) spanioloaice care acum 6 ani a fost in Romania pentru prima data cu bursa Erasmus. A studiat la Politehnica, tipa fiind in prezent inginera. Nu mi-a spus nicioadata nimic despre vreo spaga (nici nu cred ca ar fi dat, fiind foarte stransa la punga, dar daca i s-ar fi cerut sigur ar fi povestit si ar fi facut si scandal, ca e genul). Mi-a spus ca in Spania e mai greu la examene, ca sunt diferite fata de cele din Romania, mai stricte. Dar mi-a spus ca in perioada cat a invatat la Politehnica a avut un profesor, nu-mi amintesc materia (cred ca ceva ce avea legatura cu matematica, fireste), care a fost cel mai bun profesor pe care l-a avut vreodata si de la care a invatat foarte multe.

Mergi la inceput

Iar coruptia e studiata si raportata la nivel de UE si e foarte bine stiut de autoritati unde exista coruptie si unde nu.

Companiile straine isi bugeteaza si "comisioanele" cand e vorba sa intre pe piete unde stiu ca e coruptie mare.

Aici e Coruption Perception Index 2008 (ar fi interesant de vazut cum arata in 2011 dar nu l-am gasit) cu cat e mai mare nota cu atat mai PUTINA coruptie.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_Corruption_Perceptions_Index

http://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index

Suedia cu 9,3 e evident socata de Romana cu 3,8.
Nu cred ca e ipocrizie din partea studentilor suedezi, ipocrit mi s-ar fi parut sa " ne reclame" niste studenti sarbi

Mergi la inceput