studentii suedezi trag un semnal de alarma
Raspunsuri - Pagina 15
XIO spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s Xio, nu era vorba de taxele pe care le platesc...era vorba ca se trec examene cu mita si copiat. Mai citeste o data ce am scris. pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Eu am inteles asta, dar daca nu le convine, sa nu mai exporte suedezi aici. E foarte simplu. E ipocrizie s vina aici ca sa isi plateasca examenele si sa se planga dupa aia. Pai de aia au venit, nu?
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Si totusi, lamuriti-ma si pe mine cum e cu spaga asta la examene ? Daca studentul stie materia si nu vrea sa dea spaga, cum poate un profesor sa il pice la examen ? Examenele de medicina nu sunt scrise, nu sunt dintr-o materie fixata ? Subiectele nu sunt aceleasi pentru toata lumea (si aia cu spaga si aia fara spaga ?) |
Nu te pica nimeni daca stii. Banii se dau ca sa treci atunci cand nu stii, respectiv cand nu stii destul.
Citat: | ||
citat din mesajul lui buflea
Exact ... sunt uimita cat de anulati sunt totusi cei 6 ani de facultate in profesia medicala. Si XIO si Mihaela vorbesc despre asta de parca ar fi zero ... atunci si o asistenta medicala cred ca in timp si cu indrumatorul la ureche, ar ajunge medic specialist. Daca ma mai uit mult la serialul "Spitalul de urgenta", mai ales ca imi si place de G. Clooney si imi face barbatul o diploma de doctor pe computer, cred ca ma pot risca si eu la un rezidentiat in Suedia. |
Nu te poti risca pt. ca nu ai minimum de notiuni, si anume alea pe care le faci in facultate.
andacos spune:
Mai este vreun domeniu,mai este ceva unde Romania nu ridica semne de intrebare?
Despre calitatea invatzaminutlui superior romanesc,se stie d efapt la ce nivel este,totusi mie mi s epare ca Buflea ridica niste probleme destul de pertinente!
Mihaela-e o discutzie,chiar te rog sa n-o iei personal,de ce facultatea care ai absolvit-o tu in Romania nu e recunoscuta in Suedia,in schimb facultatea de medicina este?
Pe ce baza se fac unele recunoasteri de diploma?Deci tzie ca inginer nu tzi-au recunoscut diploma,insa unui medic ii este recunoascuta?Mai sunt alte domenii unde diploma romaneasca este recunoscuta?
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
mihaela_s spune:
Dana, mi-e recunoscuta diploma, de unde ai inteles tu ca nu? E perfect recunoascuta, cu toate meritele.
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s Dana, mi-e recunoscuta diploma, de unde ai inteles tu ca nu? E perfect recunoascuta, cu toate meritele. pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Adica tu potzi ocupa postul de inginer in domeniul in care te-ai pregatit in Romania?
Daca da,scuze,eu intzelesesem ca nu tzi-au echivalat studiile de asta si invetzi acum!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
mihaela_s spune:
Eu totusi nu vad ce relevanta are felul in care Suedia isi face strategia pentru viitorii specialisti si mita pe care o iau profesorii universitari de la medicina, din Ro.
S-a semnalat un fapt, de condamnat, iar unii vin si scriu ca nu e bine, ca asa si pe dincolo, ca ce mai pierd medicii romani cu asta...
Mie mi s-ar fi parut de condamnat studentii sudezi sa nu ia atitudine. Pentru ca le stiu stilul, sunt critici cu sistemul lor de invatamant. Si unde li se pare ca scartaie, spun. Nu ascund nimic sub pres.
mihaela_s spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
Adica tu potzi ocupa postul de inginer in domeniul in care te-ai pregatit in Romania? Daca da,scuze,eu intzelesesem ca nu tzi-au echivalat studiile de asta si invetzi acum! Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
Absolut Dana! Dar mai trebuie si experienta. Ca nimeni nu te ia dupa 15 ani dupa ce ai terminat o facultate si nu ai profesat-o...mereu vor prefera pe proaspetii absolventi.
Motivul pentru care eu invat este ca nu am unde sa lucrez ca inginer. Nu pe insula si nu vrem sa ne mutam. Al doilea motiv este ca nu am lucrat ca si inginer chimist in Ro. Aici prima intrebare e ce stii sa faci in meseria ta, ce ai muncit (ca peste tot de altfel). Iar ultimul dar poate cel mai important este ca ceea ce ma pregatesc acum sa devin, a fost visul meu din Ro. Din liceu. Numai ca nu am ajuns atunci la facultatea visata...
mihaela_s spune:
Nu numai ca mi-au recunoscut diploma (forurile in masura) dar si facultatea pe care o urmez acum mi-a recunoscut trei materii (singurele care erau comune) si imi recunosteau si 10 daca era cazul. Materii pe care nu le-am mai studiat aici. Am intrerupt si am continuat dupa ce colegii mei le-au invatat.
andacos spune:
Pai e ok ca au semnalat,foarte bine,insa totusi personal mi se pare ca Suedia profita putzin de statele astea asa mai saracutze!
Si chiar cred ca pentru suedezi e asa un soc sa vada ca examenele se iau cu mita,mai ales la medicina si chiar cred ca asta va fi o palma usturatoare pentru facultazile de medicina din Romania...pentru ca ridica un semn d eintrebare!
Gata ...ca-s pe fuga!
editez s aspun ca am citi ce ai scris Mihale,aam intzeles de ce si cume cu studiul tau acum!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s Eu totusi nu vad ce relevanta are felul in care Suedia isi face strategia pentru viitorii specialisti si mita pe care o iau profesorii universitari de la medicina, din Ro. S-a semnalat un fapt, de condamnat, iar unii vin si scriu ca nu e bine, ca asa si pe dincolo, ca ce mai pierd medicii romani cu asta... Mie mi s-ar fi parut de condamnat studentii sudezi sa nu ia atitudine. Pentru ca le stiu stilul, sunt critici cu sistemul lor de invatamant. Si unde li se pare ca scartaie, spun. Nu ascund nimic sub pres. pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Eu vad un pic altfel. Atunci cand se da mita (bani,bunuri) peste tot in lume nu doar in Romania faptul in sine se produce ca si o actiune de la cel care mituieste (stundtul in cazul de fata) catre cel mituit (profesorul in cazul de fata) pentru ca cel care mituieste (studentul) sa obtina in mod fraudulos(necuvenit) avantaje(promovarea unui examen) din partea celui mituit(profesor) pentru diferite cauze (in acest caz nepromovarea unui examen are la baza 99.9% faptul ca nu invata suficient fata de cate este minim necesar).
Pe scurt este bine sa vedem cronologic desfasurarea unei astfe de fapte de mituire.
1 Cine da mita?
2 De ce da mita?
3 Cui da mita?
...
1. Studentul (suedez sau nu)
2. Pentru ca nu invata suficient pentru a promova conform cerintelor de examen
3. Profesorului examinator.
Asta este esenta.
Profesorul care ia mita este la fel de vinovat ca si studentul care initiaza mita indiferent de tara.
Pe de alta parte subscriu ideii ca nu doar diploma este necesara pentru a profesa, sau matematic discutand este conditie necesara dar insuficienta.
Restul sunt bla - bla....
O zi buna!
Cat despre exportull medicilor (in acest caz) de pe o piata pe alta regula este extrem de simpla "cerere si oferta".
Orice stat isi face in principiu calcule macroeconomice si macrosociale insa uneori pur si simplu nu au cu cine sau costurile sunt diferite. Criza de medici in zonele vestice nu este o noutate iar recunoasterea unei diplome tine de politica acelui stat. Daca ajung sa recunoasca o diploma inseamna ca recunosc cel putin o echivalenta intre gradul de pregatire realizat in tara respectiva si gradul de pregatire realizat in statul fata de care are loc aceasta recunoastere sau echivalare. Recunoasterea unei diplome este bazata strict pe considerente academice aici fiind inclusa analiza analitica a disciplinelor studiate prin echivalenta.
Si eu mi-am echivalat(recunoscut) diploma universitara in alta tara nu este deloc usor in functie de politica si exigenta acelui stat.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Otiliav spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s Motivul pentru care nu se investeste in suplimentarea locurilor in facultatile suedeze este exact ce spunea en_kvinna. Au mai crescut in ultimii ani, dar nu mult. Va pot spune cu exactitate cum se gandesc cei de la catedra. Eu studiez acum intr-un domeniu in care in urmatorii 10 ani, iese la pensie 50% din personal. Locurile din facultati ar acoperi necesarul, dar abia se acopera in fiecare an. Apoi din 28 cati am inceput anul trecut, am ramas anul acesta (in anul doi) 14. Exact jumatate. Nu stim inca daca vom termina toti. Cam asa e in fiecare an...degeaba sunt locuri, pentru ca termina cam jumatate din cati incep...asadar va fi un gol si in domeniul acesta peste 10 ani. Cineva a intrebat-o pe profesoara de ce nu suplimenteaza locurile, in ideea ca ar termina mai multi. I s-a raspuns ca atunci ar scadea nivelul pregatirii, ca ar scadea si ei stacheta ca din 100 sa nu ramana 14 cati ar merita de fapt ci poate 50...din care acei 36 ar fi sub cerinta. Si ca asta nu ar fi o solutie. Ideea este sa scoata oameni pregatiti, nu doar sa dea absolventi. Sau ca daca ar creste numarul de locuri, ar intra mai multi cu note mai mici si tot nu ar rezista ritmului. Si da, cu toate acestea, examenele sunt luate de cei care stiu. Nu se face rabat de la cunostinte, pe motiv ca trebuie sa scoatem absolventi. Asa e si cu medicina...multi din cei care intra nu o termina...ori se razgandesc, ori nu rezista ritmului. Chiar daca numarul de locuri ar acoperi nevoia de peste cativa ani. pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Mihaela, din ce scrii tu inteleg ca de ani buni la final numarul de absolventi este semnificativ redus. Nu e oare clar si pentru ei ca metoda prin tragere la sorti nu e cea mai potrivita? Pentru ca la tragerea la sorti au aceeasi sansa cei de 10 dar ei au invatat in locuri diferite, au primit note de la profesori mai mult sau mai putin obiectivi. Si atunci nu e oare cazul sa se introduca un examen pentru a ii selecta in loc sa ii traga la sorti.
Ai citit cumva ce vor face ei pe viitor ca sa rezolve aceasta situatie care pana la urma ii afecteaza pe toti care locuiesc in tarile nordice si vor sa ajunga la doctor?
Din cate spui tu "Ei vor de asemenea sa traga un semnal de alarma in Ro" dar parerea mea e ca acesta e un semnal de alarma si pentru ei ar trebui sa actioneze mai ales ca statistic populatia e in crestere.
Mami de Ana Maria(18.12.2004), Elisa Andreea (09.12.2008) si Iulia Alexandra (14.08.2010)