Boicot european contra discriminarii

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Saskia da ai foarte multa dreptate! Dar Europa vede emigrarea ca o asimilare. Mentalitatile nu-s pregatite pentru altceva. Si emigrantilor li se spune asta destul de clar!

Nici eu nu m-am simtit capabila de asta, dar nici nu am putut sa-mi las ca devin cetatean ca doar n-or intra .ro ci .nl in razboi. Situatii conflictuale vor fi mereu.

Nu corelati voi problemele Romaniei, cu ale voastre de cetateni. va faceti un deserviciu intr-o tara in care "by default" renuni la cetatenia originara pentru a fi cetatean. Adica o tara care cere explicit "o cetatenie", "o loialitate". Xenofobii se ascund sub retorica dreptei "anti-emigratie" . Dar dreapta politica fara justitie nu se va dezbara de ei direct pentru ca pierde voturi.

Exista legi interne, exista legi EU, tribunale EU si tribunale olandeze. Luptati cu extremistii legal si incercati sa convingeti majoritatea care-i doar iritata si de ilegali si de concurenta cu un sistem de educatie diferit si cu alte valori civice. Daca devin agresivi ajungeti la boicot si represiune.

Din punct de vedere legal Franta care a trecut la violenta contra tiganilor este mult mai de blamat. Si totusi .ro nu a boicotat pentru ei... Stim de ce, nu? Pentru ca si majoritatea romanilor vad tiganii ca o pacoste. Stiu ca nu-i usor sa schimbi mentalitatile, dar se poate. Totul e sa te pui si-n papucii lor si sa gasesti o cale de mijloc. Sunt cetatean francez si nu sunt (inca) american. Si da am manifestat pe strada contra expulzarii tiganilor in acele conditii. Si da am semnat petitii la EU si da desi parea ca Sarkozy nu se va opri, s-a oprit. Da incerc sa schimb mentalitatile studentilor mei. Si da reusesc adesea... studentii mei imi trimit adesea mail-uri traduse cu google in romana cand isi submit proiectele. Altii pleaca doar cu un dubiu : sunt eu exceptia sau majoritatea. Si cred ca toti cei care-s mandri de originile lor si-si fac treaba bine sunt exact motivul de dubiu al majoritatii. Emigratia e buna, ajuta si imbogateste tarile in care e facuta cu conditia ca cei veniti sa nu fie un pachet atat de mare incat sa se inchida in ei la prima problema si sa incerce sa-si construiasca o lume complet paralela. Daca sunt mai putini, sunt mai deschisi la cei din jur, au oricum nevoie de ei si apropierea duce la intelegerea celuilalt si luatul partilor lui bune.

In US ca tara de emigratie si pragmatica am mii de mijloace de a fi american de origine romana. Exista un lobby si un vot etnic, se accepta cereri etnice ca fiind o nevoie reala desi ilogica sau daunatore majoritatii. Nu-i pentru orice comunitate. Dar orice comunitate suficient de mare cat sa "deranjeze" o are. Asta e o modalitate de a-ti rezolva in mod deschis conflictele intre origini si cetatenie si a avea o loialitate. Asta este si unul dintre motivele pentru care adesea pe forum "americancele" v-au cam socat in raportul cu tara de adoptie.

Off-topic. Nu accept ca romanii sunt nu stiu cum, evreii sunt nu stiu cum sau olandezilor le pasa doar de bani. Pentru ca nu-i adevarat! In schimb statistic vorbind romanii veniti ilegal in EU practica adesea munca ilegala in constructii, baby-sitting, ingrijire de batrani sau fac parte din retele de hoti si prostititutie. Intr-o nota personala mie mi-a fost sparta casa din sudul Frantei in stil romanesc si au gasit hotii... Erau romani, nu tigani No pb. Venim rar in Franta asa ca am luat un apartament la etajul doi :)) Ha ...pe cel de la parterul rezidentei l-au spart de doua ori.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariuta spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Saskia da ai foarte multa dreptate! Dar Europa vede emigrarea ca o asimilare. Mentalitatile nu-s pregatite pentru altceva. Si emigrantilor li se spune asta destul de clar!

Nici eu nu m-am simtit capabila de asta, dar nici nu am putut sa-mi las ca devin cetatean ca doar n-or intra .ro ci .nl in razboi. Situatii conflictuale vor fi mereu.

Nu corelati voi problemele Romaniei, cu ale voastre de cetateni. va faceti un deserviciu intr-o tara in care "by default" renuni la cetatenia originara pentru a fi cetatean. Adica o tara care cere explicit "o cetatenie", "o loialitate". Xenofobii se ascund sub retorica dreptei "anti-emigratie" . Dar dreapta politica fara justitie nu se va dezbara de ei direct pentru ca pierde voturi.

Exista legi interne, exista legi EU, tribunale EU si tribunale olandeze. Luptati cu extremistii legal si incercati sa convingeti majoritatea care-i doar iritata si de ilegali si de concurenta cu un sistem de educatie diferit si cu alte valori civice. Daca devin agresivi ajungeti la boicot si represiune.

Din punct de vedere legal Franta care a trecut la violenta contra tiganilor este mult mai de blamat. Si totusi .ro nu a boicotat pentru ei... Stim de ce, nu? Pentru ca si majoritatea romanilor vad tiganii ca o pacoste. Stiu ca nu-i usor sa schimbi mentalitatile, dar se poate. Totul e sa te pui si-n papucii lor si sa gasesti o cale de mijloc. Sunt cetatean francez si nu sunt (inca) american. Si da am manifestat pe strada contra expulzarii tiganilor in acele conditii. Si da am semnat petitii la EU si da desi parea ca Sarkozy nu se va opri, s-a oprit. Da incerc sa schimb mentalitatile studentilor mei. Si da reusesc adesea... studentii mei imi trimit adesea mail-uri traduse cu google in romana cand isi submit proiectele. Altii pleaca doar cu un dubiu : sunt eu exceptia sau majoritatea. Si cred ca toti cei care-s mandri de originile lor si-si fac treaba bine sunt exact motivul de dubiu al majoritatii. Emigratia e buna, ajuta si imbogateste tarile in care e facuta cu conditia ca cei veniti sa nu fie un pachet atat de mare incat sa se inchida in ei la prima problema si sa incerce sa-si construiasca o lume complet paralela. Daca sunt mai putini, sunt mai deschisi la cei din jur, au oricum nevoie de ei si apropierea duce la intelegerea celuilalt si luatul partilor lui bune.

In US ca tara de emigratie si pragmatica am mii de mijloace de a fi american de origine romana. Exista un lobby si un vot etnic, se accepta cereri etnice ca fiind o nevoie reala desi ilogica sau daunatore majoritatii. Nu-i pentru orice comunitate. Dar orice comunitate suficient de mare cat sa "deranjeze" o are. Asta e o modalitate de a-ti rezolva in mod deschis conflictele intre origini si cetatenie si a avea o loialitate. Asta este si unul dintre motivele pentru care adesea pe forum "americancele" v-au cam socat in raportul cu tara de adoptie.

Off-topic. Nu accept ca romanii sunt nu stiu cum, evreii sunt nu stiu cum sau olandezilor le pasa doar de bani. Pentru ca nu-i adevarat! In schimb statistic vorbind romanii veniti ilegal in EU practica adesea munca ilegala in constructii, baby-sitting, ingrijire de batrani sau fac parte din retele de hoti si prostititutie. Intr-o nota personala mie mi-a fost sparta casa din sudul Frantei in stil romanesc si au gasit hotii... Erau romani, nu tigani No pb. Venim rar in Franta asa ca am luat un apartament la etajul doi :)) Ha ...pe cel de la parterul rezidentei l-au spart de doua ori.

AB_AC, in sudul Frantei se sparg case pe capete, si nu de catre romani neaparat. Tocmai inainte de a ajunge noi in vizita, intrasera hotii peste un prieten, pe care il credeau probabil bogat (nu era francez). Noi ne impotmoliseram cu masina si trei copii intr-un camp plin de gloduri, in noapte si din fericire am ratat faza. Venisera inarmati si vorbeau frantuzeste cu accent arab, zicea el. Politia nu a putut face nimic, iar tipa de la asigurari i-a spus ca si casa ei fusese atacata.

Pe de alta parte inca din 2004 cand inca lucram la un institut de cercetari in Olanda, xenofobia era in floare acolo (in special in privinta est-europenilor), strainii sunt bagati toti intr-o oala si gata, fara subtilitati, ca pentru unii olandezi e mai greu. Nu-s toti la fel, sigur, dar mai sunt si unii care nu arata ce simt, insa in spatele comportamentului conventional, se cunoaste ce gandesc. Eu tocmai de-aia nu am vrut sa imi iau cetatenia lor grozava, deloc nu mi-au placut nici tara nici oamenii de acolo, nici clima si ma bucur ca am plecat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:
va faceti un deserviciu intr-o tara in care "by default" renuni la cetatenia originara pentru a fi cetatean.

AB_AC, nu este adevarat. eu am dubla cetatenie, nu mi-a cerut nimeni sa renunt la cetatenia romana.

sunt pe fuga acum, o sa revin.

(clipul e despre procedura de solicitatie la PVV, unde sunt angajati doar infractorii si gibonii. e foarte funny, de altfel, e o satira).

Mergi la inceput

Mariuta absolut, dar romanii au ajuns sa sparga suficient de mult cat sa vorbim de "romanian style"

Din cate stiu cand era sa aplic eu erau reguli de prevenire a multiplei nationalitati si trebuia sa arati ca est o exceptie. Imi spui ceva nou, Verific!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

AB-AC, multe tari din EUropa, cel putin Germania, accepta mult timp sa iti dea cetatenia numai daca renuntai la prima. Exceptia erau copii strainilor care erau nascuti pe teritoriul Germaniei, ei avind doua cetatenii pina la 18 ani cind trebuie sa aleaga.

Insa, pt tarile care apartin EU exista acum regula urmatoare: daca tara originara accepta cetatenie dubla, asa cum e cazul Romaniei, atunci si Germania accepta asta. Pt tarile non-EU, din cite stiu, inca trebuie sa renunti la prima cetatenie.

Mergi la inceput

Aha asta-mi explica ceva. Multam aschiutza! Dar m-am uitat pe pagina ambasadei Olandei din US si dadeau un link catre seviciul de naturalizare care insa nu merge!!! De fapt cautai de pomana pe pagina IND-ului ceva iar la gemeente e ceva scris ca pentru prosti.
http://www.gemeentehulst.nl/Digitale_Balie/Producten/N/Nederlandse_nationaliteit_verkrijgen_optieprocedure

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:

In plus cateva detalii educationale ale sistemului olandez fac problema si mai complicata. In Olanda erau trei tipuri de liceu dintre care doar unul da dreptul la facultate. Trierea copiilor la 14 anisori pentru o viata nu-i ceva simplu. Cine are copiii mai mari va intelege fff. bine. Asa ca sunt multi oameni capabili care din lipsa unei familii extrem de ambitioase/ norocoase nu se gasesc printre cei cu diplome universitare ci printre cei cu studii medii. Asa ca a da mai multe sanse in intern este ceva pe care-l reclama multi... in locul sau macar inaintea liberarlizarii market-ului muncii.
Acestea sunt motivele pentru care consider simplist boicotul si periculoasa conectarea a doua probleme diferite.

De fapt, cred ca ceea ce numesti tu "facultate" in Olanda ei numesc universitate (invatamant stiintific), adica sistemul de studii universitare de 5 ani, care-ti da la sfarsit o diploma de master. Exista insa si facultatile de 4 ani (hogescholen sau HBO), care-ti dau o diploma de bachelor, si unde se poate intra cu 2 tipuri de de liceu (vwo si havo). Evident ca dupa bachelor, poti tu sa mai faci un master in ce doresti. Doar al treilea tip de liceu, care e echivalentul unei scoli provesionale, nu-ti da o diploma cu care poti sa mergi direct la HBO sau la universitate. (De altfel, cred ca nici in Romania nu se da bacalaureat la scolile profesionale si fara bacalaureat nu poti da la facultate. Nu stiu daca exista vreo tara in lume unde poti sa mergi la facultate fara diploma de bacalaureat).

Deci accesul la invatamantul superior in NL e destul de usor, in plus statul ofera burse si imprumuturi cu dobanda mica pentru studenti. Dorinta de a studia sa fie, caci oportunitati sunt garla!

Am senzatia ca noi doua vedem lucrurile foarte diferit, poate si pentru ca tu iti bazezi imaginea despre Olanda pe lucruri care pur si simplu nu-s adevarate. E adevarat ca sistemul de invatamant Olandez e destul de imbarligat si relativ greu de inteles, dar in niciun caz nu e un sistem care "nu da sanse tineretului", ba dimpotriva. Un student in Olanda, poate fi, la 18 ani, complet pe picioarele lui si independent de parinti, datorita bursei de care pomeneam mai devreme. Nu sunt multe tari in lume unde se intampla asta.

Citat:
Off-topic. Faptul ca mi s-a reprosat ani de zile o origine, faptul ca am auzit ani de zile ca eu nu-s nu stiu ce... m-a facut sa reflectez bine ce te face sa fii sau sa nu fii cetatean al unei tari. Pe tine fata de tine... asa in intimitate... nu ce ai declara pus cu spatele la zid. Si acel ceva dupa mine nu-i ceva rational de tipul oprtunitati... pentru ca vei fi toata viata nemultumit.
Xenofobia dar si comuntarismul exacerbat sunt doua reactii la fel de exagerate ale aceleiasi probleme... lipsa de deschidere fata de altii, incercarea de a vedea problemele si din punctul altora de vedere. Calea de mijloc e solutia. Ca urmasa a unor deportati nu ma identific deloc cu duplicitatea negarii propriilor defecte si pretinderea perfectiunii de la altii.

Eu nu cred ca este vreo primejdie de comunitarism exagerat in Olanda sau oriunde in Europa. :)

Cat despre ce te face cetatean al unei tari, mai nou exista notiunea de Cetatean European. Pe pasaportul meu (olandez) scrie Uniunea Europeana si abia sub ea, Regatul Olandez. Spre asta tinde Europa sau cel putin asa pretind tarile din UE. Nu cred ca cer prea mult ca o tara, care a aderat de buna voie la UE, care profita din plin de avantajele economice ale aderarii la UE, sa respecte contractul la care s-a angajat. Cand zic "tara", ma refer la politica oficiala a tarii respective.

Si ca sa inchei intr-o nota personala, eu nu am nevoie sa ma asimilez, sa blend in, nu am nevoie sa fiu vazuta ca olandeza. Radacinile mele sunt romanesti, asta e un dat, nu e ceva ce pot schimba si nici nu-mi doresc sa incerc schimb asta. Mi-a fost clar de foarte devreme ca a incerca din rasputeri sa devin altceva, nu ma va face decat un hibrid trist, care nu mai stie ce-i cu el pe lume. Faptul ca desi ma supun regulilor societatii, vorbesc limba, platesc taxe in societatea respectiva si totusi nu-s acceptata din cauza radacinilor, pe care nu le pot schimba, mi se pare profund ofensator.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Citat:
citat din mesajul lui aschiutza

AB-AC, multe tari din EUropa, cel putin Germania, accepta mult timp sa iti dea cetatenia numai daca renuntai la prima. Exceptia erau copii strainilor care erau nascuti pe teritoriul Germaniei, ei avind doua cetatenii pina la 18 ani cind trebuie sa aleaga.

Insa, pt tarile care apartin EU exista acum regula urmatoare: daca tara originara accepta cetatenie dubla, asa cum e cazul Romaniei, atunci si Germania accepta asta. Pt tarile non-EU, din cite stiu, inca trebuie sa renunti la prima cetatenie.

------------------
Still looking for pieces of heaven...

Aschiutza, nu.e asa, m-am interesat. Fii-mea are cetatenie canadian si germana, din cauza ca ta-su e neamt si eu cetatean canadian. Evident ca si cetatenie romana, dar nu m-am agitat sa ii fac acte. Si nu va trebui sa aleaga nimic, le poate pastra pe amintrei toata viata. Cel putin asa cum e legislatia acum. Am o colega la servici care are cetatenie germana si americana, la fel, tatal neamt, mama americanca. Ea are aproape 40 de ani si nu a trebuit sa aleaga la 18.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

AC, toti cei care au doua cetatenii luate deja le au si gata, nu se pune problema sa dea una inapoi :))

Legea unicei cetatenii in Olanda se aplica de la 1 aprilie 2003 incoace.

Sanatate si o zi cu soare va doresc!

Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Citat:
citat din mesajul lui cristoiu

Citat:
citat din mesajul lui aschiutza

Aschiutza, nu.e asa, m-am interesat. Fii-mea are cetatenie canadian si germana, din cauza ca ta-su e neamt si eu cetatean canadian. Evident ca si cetatenie romana, dar nu m-am agitat sa ii fac acte. Si nu va trebui sa aleaga nimic, le poate pastra pe amintrei toata viata. Cel putin asa cum e legislatia acum. Am o colega la servici care are cetatenie germana si americana, la fel, tatal neamt, mama americanca. Ea are aproape 40 de ani si nu a trebuit sa aleaga la 18.

Aha...uite ca mai invata omul. Deci mai e si cazul celor cu parintii de doua cetatenii. Inseamna ca cei cu alegerea erau cei ai caror parinti nu aveau cetatenia germana?

Mergi la inceput