Boicot european contra discriminarii
Raspunsuri - Pagina 18
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui desprecopii AC, toti cei care au doua cetatenii luate deja le au si gata, nu se pune problema sa dea una inapoi :)) Legea unicei cetatenii in Olanda se aplica de la 1 aprilie 2003 incoace. Sanatate si o zi cu soare va doresc! |
Multam ! Nu m-am gandit mey sa dea ceva inapoi:)) Totusi!
Cazul celor care au parinti de nationalitati diferite e aparte se aplica "dreptul sangelui" in fine... alte complicatii.
portocalia facultate/bachelor inseamna universiteit da. Hogescholen sunt echivalentul vechilor scoli de subingineri romanesti si al institutelor tehnice universitare din Franta de exemplu. Please pentru vorbitorii de limba romana a merge la facultate inseamna a merge intr-un loc care-ti da drept la master si doctorat, nu a merge in vreo scoala postliceala!
N-am nici o impresie falsa. In primul rand din 2002 in toata EU s-a impus modelul bachelor/master/doctorat.Deci de atunci hogescholen pot da master de nu stiu ce precis ca n-au voie nici of Arts, nici of Science, iar din 2010 EU a tipa pe ei si pe francezi si pot face si cercetare la hogescholen. Asta asa... pentru informatia ta. (http://www.innovationinbusiness.research.hu.nl/Onderzoek.aspx)
Dar eu nu discutam despre aceste particularitati cat despre faptul ca a tria copiii la 12 ani pentru accesul la facultate/universitate este ceva extrem de dur. Alegerea intre vmbo, havo sau vwo se face foarte devreme si majoritatea arintilor o accepta ca atare. Nu toti au determinarea si capacitatea de a zice... nu domne poate mai mult da-i zapacit si sa-i dea ce exact? Un an de re-orientare? Vorbeste cu vreun parinte de adloescent sa vezi daca e de acord sa decida viitorul lui la 12 ani. Scolile profesionale colectioneaza putini copii in .ro, pe cand in Olanda colectioneaza multi. E o problema de proportii, ca sa nu vorbim de faptul ca poate cei de la mavo.havo sunt prostuti, dar de copiat la examene nu prea stiu precum altii. Si putem continua.
Cat despre ce spui tu cu muncit, vorbit, platit taxe, consider ca rezident permanent este perfect, drept in alegerile locale cel mult si cam atat. De ce vrei sa devii cetatean si sa poti decide viitorul unei tari care ocupa al doilea sau n-lea loc in inima ta? Nu discut de copiii cu parinti de nationalitati diferite aceia vor fi mereu impartiti.
cristoiu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui aschiutza Aha...uite ca mai invata omul. Deci mai e si cazul celor cu parintii de doua cetatenii. Inseamna ca cei cu alegerea erau cei ai caror parinti nu aveau cetatenia germana? ------------------ Still looking for pieces of heaven... |
Aschiuta, nu stiu exact, nu mai tin minte. Daca e important caut site-ul ala cu legi si iti dau sa citesti. Cert e ca nici astia de lucreaza la guvern nu prea stiu bine ce si cum. Cind am inregistrat copilul, tanti de la ordnungsamt mi-a zis ca va trebui sa aleaga intre cetatenii la 18 ani. Eu am luat legea la citit si am constatat ca nu e adevarat.
Sunt asa de vraiste functionarii publici ca de multe ori unul zice alb si celalalt negru. Am nenumarate exemple.
Ce stiu sigur e ca daca eu as hotari sa iau cetatenia germana acum, m-ar pune sa le reneg pe celelalte.
saskia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui AB_AC
Multam ! Nu m-am gandit mey sa dea ceva inapoi:)) Totusi! Cazul celor care au parinti de nationalitati diferite e aparte se aplica "dreptul sangelui" in fine... alte complicatii. portocalia facultate/bachelor inseamna universiteit da. Hogescholen sunt echivalentul vechilor scoli de subingineri romanesti si al institutelor tehnice universitare din Franta de exemplu. Please pentru vorbitorii de limba romana a merge la facultate inseamna a merge intr-un loc care-ti da drept la master si doctorat, nu a merge in vreo scoala postliceala! N-am nici o impresie falsa. In primul rand din 2002 in toata EU s-a impus modelul bachelor/master/doctorat.Deci de atunci hogescholen pot da master de nu stiu ce precis ca n-au voie nici of Arts, nici of Science, iar din 2010 EU a tipa pe ei si pe francezi si pot face si cercetare la hogescholen. Asta asa... pentru informatia ta. (http://www.innovationinbusiness.research.hu.nl/Onderzoek.aspx) Dar eu nu discutam despre aceste particularitati cat despre faptul ca a tria copiii la 12 ani pentru accesul la facultate/universitate este ceva extrem de dur. Alegerea intre vmbo, havo sau vwo se face foarte devreme si majoritatea arintilor o accepta ca atare. Nu toti au determinarea si capacitatea de a zice... nu domne poate mai mult da-i zapacit si sa-i dea ce exact? Un an de re-orientare? Vorbeste cu vreun parinte de adloescent sa vezi daca e de acord sa decida viitorul lui la 12 ani. Scolile profesionale colectioneaza putini copii in .ro, pe cand in Olanda colectioneaza multi. E o problema de proportii, ca sa nu vorbim de faptul ca poate cei de la mavo.havo sunt prostuti, dar de copiat la examene nu prea stiu precum altii. Si putem continua. Cat despre ce spui tu cu muncit, vorbit, platit taxe, consider ca rezident permanent este perfect, drept in alegerile locale cel mult si cam atat. De ce vrei sa devii cetatean si sa poti decide viitorul unei tari care ocupa al doilea sau n-lea loc in inima ta? Nu discut de copiii cu parinti de nationalitati diferite aceia vor fi mereu impartiti. |
Si atunci tu ce sustii, aia nu, aia nu, loialitate cat cuprinde? Sa inteleg ca tu ai doar pasaportul francez si nu mai ai pasaportul romanesc? Atunci fata de care tara ai loialitate, vezi ca exact asta sustine ci Geert Wilders, care are sotie unguroaica cu doua pasapoarte. Maxima a Olandei are doua, idem, ca Argentina nu te lasa sa renunti la cetatenie, plus Beatrixa care si aia are nu stiu cate pasapoarte. Asa ca scuze, poate in alte tari loialitatea se masoara dupa kilogramele de pasapoarte, Olanda dupa cum vezi e cam amestecata. Deci nu prea tine argumentul asta, decat inafara ei. Adica daca la voi, USA, Franta si altele asa se masoara loialitatea asta, tres bien.
Aici ar fi tupeu maxim sa ceara asta, cand sunt inclusiv nu stiu cate zeci daca nu sute de politicieni cu pasapoarte olandeze+americane, suedeze si altele de orice fel.
Eu am dubla pentru ca sunt casatorita cu olandez, ai mei copii la fel, caci au parinti din ambele tari. Si cazuri ca astea sunt sute de mii in Olanda. Deci inca odata, sa ceara asta in tarile unde este cetatenie unica acceptata si gata. Aici ar fi dublu standard, nesimtire si atat.
portocalia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AB_AC portocalia facultate/bachelor inseamna universiteit da. Hogescholen sunt echivalentul vechilor scoli de subingineri romanesti si al institutelor tehnice universitare din Franta de exemplu. Please pentru vorbitorii de limba romana a merge la facultate inseamna a merge intr-un loc care-ti da drept la master si doctorat, nu a merge in vreo scoala postliceala! |
sorry, dat tocmai ti-am explicat in mesajul anterior ca de la hogeschool/HBO primesti diploma de bachelor. deci dupa standardele europene, HBO-ul este facultate. ma tem ca argumentatia ta pica si ma intristez cand vad ca nu ma citesti :(. si e oarecum funny sa-mi faci teoria sistemului de invatamant olandez, din care mi-e foarte clar ca nu ai inteles nimic, desi spui ca ai lucrat in el (????). sper ca nu faci la fel si cu alte subiecte, la care spui ca te pricepi la fel de bine!
cum dialogul surzilor nu prea ma aranjeaza, pentru moment o sa-mi gasesc alte chestii de facut. have a nice day!
AB_AC spune:
Saskia nu-s impotriva cetateniilor multiple. Am zis clar cred!
Ai ratat tu discutia cu cateva pagini inainte in care discutam ce te faci cand esti multiplu. Adica esti legat de mai mule tari prin dragoste. Ca eu cetatenia pt interes economic n-am cerut-o si nici nu o voi cere. Rezident e perfect.
Insa cea a tarii in care alegi sa traiesti tu si copiii tai este normal sa primeze. Si sunt absolut de acord cu politica US in care daca un copil al unui parinte de nationalitate US nu traieste un minim de ani in US apai nu are dreptul sa transmita in continuare nationalitatea. De ce? Pentru ca e putin probabil sa-i mai poata transmite ceva real despre valorile acelei tari.
In general fac ceea ce spun si de cand am mai mult de o cetatenie nu votez in .ro, de cand sunt rezidenta in US nu mai votez in Franta desi nu-s cetatean US. Intotdeauna mi s-a parut aiurea sa decizi destinul unei tari pe care in care nu traiesti si/sau pe care n-o iubesti.
AB_AC spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui portocalia
sorry, dat tocmai ti-am explicat in mesajul anterior ca de la hogeschool/HBO primesti diploma de bachelor. deci dupa standardele europene, HBO-ul este facultate. ma tem ca argumentatia ta pica si ma intristez cand vad ca nu ma citesti :(. si e oarecum funny sa-mi faci teoria sistemului de invatamant olandez, din care mi-e foarte clar ca nu ai inteles nimic, desi spui ca ai lucrat in el (????). sper ca nu faci la fel si cu alte subiecte, la care spui ca te pricepi la fel de bine! cum dialogul surzilor nu prea ma aranjeaza, pentru moment o sa-mi gasesc alte chestii de facut. have a nice day! |
Bine ca ti-ai editat mesajul! Nu cred ca estinuta cu forta undeva ... nici in discutie, nici macar in Belgia, au Olanda .
Portocalia ce sustineam ... era ca in timp ce se face o liberalizare a pietii muncii si o recunoastere a unor diplome obtinute pe alte criterii, nu este acceptabil ca un copil olandez sa fie mai mult sau mai putin obligat sa urmeze in mare proportie (ca aici e baiul) un drum catre o scoala tehnica de la 12 ani. Clipul tau isi batea joc de hogeschol transformat in universitate, nu eu.
Acum legat de discutiile adiacente. Din punctul de vedere EU Olanda a fost fortata sa considere un hogeschol ca licenta-bachelor.
Sistemul european cere bachelor-licenta/master/doctorat (bac+3, +4-5, +8-9) si incearca sa le unifice utilizand numarul de ani de studiu si nu utilizand numele de diploma universitara de "facultate".
Termenul de in romaneste "facultate" nu desemneaza decat "facultate in cadrul unei universitati" .... in olandeza "faculteit" e folosit si pentru invatamantul de subinginer, iar in engleza "faculty" numeste corpul profesoral al unei scoli/departament. Daca vorbim romaneste hai sa ne certam in romaneste
Din punctul de vedere romanesc "facultate" nu inseamna orice trei ani de studiu dupa bac si nici nu va insemna pentru multe generatii de angajatori si angajati. Asa cum nici in .ro scolile de subingineri sau asistente nu-s considerate "facultate" in .ro. In .ro sub presiunea EU se vor accepta si "licenta" in "nursing/asistenta medicala", dar ma indoiesc ca-i vor zice absolvent de "facultate de medicina"
Hogescholul are drept de master din 2002, de cercetare din 2010-2011. Asa ca enorm de multe generatii de olandezi nu au cum sa fie considerati cu diplome universitare in sens olandez peste noapte. Si hogescholul-uri nici nu sunt numite universitati ci "universitati de stiinte aplicate" exact ca sa nu pice peste termenul vechi si consacrat de universitate de cercetare.
Off-topic:
Legat de ce am facut eu in Olanda daca te simti in stare sa ne comparam identitatile reale si cunostintele dpdv sisteme de invatamant in realitate mie nu-mi cade mana sa-mi dau numele real si nici cv-ul si macar sa ne certam pe baze reale. Si numele ti-l pot confirma si adminii carora cu anii in urma cand participam la micile chete DC le transferam putinii bani avuti direct. Daca nu esti pregatita, atunci inceteaza sa jignesti gratuit.
portocalia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AB_AC Portocalia subiectul discutiei... era ca in timp ce se face o liberalizare a pietii muncii si o recunoastere a unor diplome obtinute pe alte criterii, nu este acceptabil ca un copil olandez sa fie mai mult sau mai putin obligat sa urmeze in mare proportie (ca aici e baiul) un drum catre o scoala tehnica de la 12 ani. Clipul tau isi batea joc de hogeschol transformat in universitate, nu eu. |
clipul meu nu avea nicio legatura cu sistemul de invatamant olandez, serios! era o satira despre PVV, partidul lui Geert Wilders :). deci wrong guess again! (nu stiu de ce-l tot aduci in discutie si tot insisti sa ghicesti pe langa, olandeza nu e vreo limba obligatorie, asa ca e perfectly ok sa n-o intelegi).
deja am aceeasi senzatie ca nu mai stim despre ce vorbim, eu spun o chestie, tu ai impresia ca am spus cu totul altceva; dar, hai sa continuam...
Citat: |
Termenul de in romaneste "facultate" nu desemneaza decat "facultate in cadrul unei universitati" .... in olandeza "faculteit" e folosit si pentru invatamantul de subinginer, iar in engleza "faculty" numeste corpul profesoral al unei scoli/departament. Daca vorbim romaneste hai sa ne certam in romaneste Din punctul de vedere romanesc "facultate" nu inseamna orice trei ani de studiu dupa bac si nici nu va insemna pentru multe generatii de angajatori si angajati. Asa cum nici in .ro scolile de subingineri sau asistente nu-s considerate "facultate" in .ro. In .ro sub presiunea EU se vor accepta si "licenta" in "nursing/asistenta medicala", dar ma indoiesc ca-i vor zice absolvent de "facultate de medicina". |
eu chiar in romaneste ma certam si ma bucur ca ai pus problema termenului "facultate". poate ne vom clarifica, in sfarsit!
HBO-ul olandez ofera diploma de bachelor dintotdeauna. Facultatile romanesti de 4 ani, ofereau aceeasi diploma de bachelor inainte de schimbarea sistemului in 2001 sau 2002 (nu mai stiu exact cand s-au schimbat lucrurile in RO). Deci diplomele HBO si diplomele romanesti de facultate de dinainte de 2001 erau echivalente.
Continuand ideea, si mergand pe rationamentul tau, inseamna ca generatiile care au terminat facultatea in Romania, inainte de 2001,( cu diplome de bachelor) au terminat de fapt postliceale. M-ar mira sa fie asa, poate vrei sa dezvolti. Recunosc ca nu mi-ar conveni sa aflu retroactiv ca am terminat de fapt o postliceala, eu care ma consideram fata cu facultate .
(am folosit termenii de "facultate" si "postliceala" in romaneste, ca sa nu existe confuzii; de altfel de la termenul de postliceala folosit de tine, pornise aceasta discutie contradictorie).
Citat: |
Off-topic: Legat de ce am facut eu in Olanda daca te simti in stare sa ne comparam identitatile reale si cunostintele dpdv sisteme de invatamant in realitate mie nu-mi cade mana sa-mi dau numele real si nici cv-ul si macar sa ne certam pe baze reale. Si numele ti-l pot confirma si adminii carora cu anii in urma cand participam la micile chete DC le transferam putinii bani avuti direct. Daca nu esti pregatita, atunci inceteaza sa jignesti gratuit. |
nu ma deranjeaza sa-ti dau numele real sau CV-ul :). nici nu ma indoiesc validitatea CV-ului tau, in cazul in care doresti sa mi-l arati. doar ca pentru mine, un CV sau un titlu academic nu reprezinta o garantie absoluta a competentelor cuiva (iti spun asta ca sa nu fii dezamagita in cazul in care nu voi cadea pe spate sau nu voi fi instant convinsa de argumentele pe care le-ai adus in discutia noastra de aici).
AB_AC spune:
Bun atunci daca putem discuta civilizat ... sa o facem. Nu ma astept sa fii impresionata, dar nici nepoliticoasa. Avem alte pareri si in mod cert devine clar ca am trait in epoci diferite in Olanda.
Diplomele romanesti de facultate (universitate au politehnica) sunt echivalentul diplomelor olandeze de universitate de cercetare sau de technologie gen Delft, Eindhoven.
Echivalentul HBO-ului(un invatamant mai putin teoretic si cu insertie profesionala mai directa) in .ro erau Institutele pedagogice de 3 ani sau institutele de subingineri, colegiile tehnice ale Politehnicii. Nu stiu daca asta iti spune ceva pentru ca sincer pari din alta generatie fata de mine. Cele pedagogice au fost desfiintate in scurt timp de la revolutie. Cam in acelasi timp in care s-a decis trecerea progresiva de la cinci ani de facultate la patru ani si creearea de mastere.
In cadrul invatamantului tehnic au existat inca ceva timp Colegiul Universitar Tehnic Nr.1 si Nr 2 ale Universitatii Politehnica Bucuresti care ofereau diploma de bac+3 bachelor european... avea rang de "facultate" fara a fi insa facultate si ofereau ceva de genul diploma de absolvire. Si presiunea facultatilor le-a scos de pe firmament. Vad ca la cluj inca exista.
http://www.utcluj.ro/prezentare/istoric.php
Colegiul Universitar Tehnic, Economic si de Administratie.
Parca am vazut Colegiul de tehnica dentara...?
Nu-i ceva special si-n .fr exista o diferenta clara intre licenta profesionala si licenta universitara, intre un master de cercetare si unul profesional.
coracora spune:
Citat: |
citat din mesajul lui desprecopii AC, toti cei care au doua cetatenii luate deja le au si gata, nu se pune problema sa dea una inapoi :)) Legea unicei cetatenii in Olanda se aplica de la 1 aprilie 2003 incoace. Sanatate si o zi cu soare va doresc! |
Nu stiu de unde iti iei informatiile dar sunt total gresite. Eu sunt un exemplu fix pe dos fata de afirmatia ta.
portocalia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AB_AC Echivalentul HBO-ului(un invatamant mai putin teoretic si cu insertie profesionala mai directa) in .ro erau Institutele pedagogice de 3 ani sau institutele de subingineri, colegiile tehnice ale Politehnicii. Nu stiu daca asta iti spune ceva pentru ca sincer pari din alta generatie fata de mine. Cele pedagogice au fost desfiintate in scurt timp de la revolutie. Cam in acelasi timp in care s-a decis trecerea progresiva de la cinci ani de facultate la patru ani si creearea de mastere. |
mie personal, diploma de ASE, luata in '97 in RO, mi-a fost echivalata cu un bachelor in business/HBO economic in NL. ASE deci, nu institut pedagogic, nu scoala postliceala. Asta sa insemne ca ASE-ul nu e facultate? si da, "fusesem tinuta" 12 ani inainte in liceu teoretic.
Citat: |
Nu-i ceva special si-n .fr exista o diferenta clara intre licenta profesionala si licenta universitara, intre un master de cercetare si unul profesional. |
sigur, dar noi porniseram de la scoli postliceale :D. e cam mare diferenta intre un "master profesional" si o amarata de postliceala, nu crezi? oricum, apreciez si eu ajustarea tonului si nuantarea termenilor.