Tatii trec la schimbat scutece
Raspunsuri - Pagina 5
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buburuza1979/buburuza1979.jpg)
buburuza1979 spune:
hmmm...
acum eu am o alta dilema... nasc in martie (nu stiu cand), dar in CIC intru abia in iunie ca pana atunci am zile de postnatal. optez pentru varianta pana la 2 ani ai copilului cu indemnizatia minima (ca atat este calculata la 75%).
intrebarea mea este, avand in vedere ca nu intru in CIC la 42 de zile dupa nastere, ci la 2 luni dupa, tot trebuie sa ma intorc la munca in februarie sa zicem (adica cu o luna mai devreme), cand in mod normal m-as fi intors in martie cand copilul implinea 2 ani?
chestia e ca eu oricum voi fi in CIC 22 de luni si nu 24... deci luna aia care o zic ei ca trebuie obligatoriu sa o ia celalalt parinte sau se pierde, oricum se pierde in cazul meu...
si inca o chestie... daca eu sunt in postnatal pana la 1 iunie poate sotul sa intre in CIC-ul asta mirific pana atunci si sa fim amandoi acasa cu copiii, fiecare pe alt tip de concediu?
oricum daca stam si ne gandim CICul niciodata nu este de 12 respectiv 24 luni pentru ca este obligatoriu dupa nastere ca mama sa aiba 42 de zile de postnatal... deci o luna se pierdea oricum si in varianta veche a legii...
mami de zmeurel
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monicabo/monicabo.jpg)
monicabo spune:
Si ce se intampla daca celalalt parinte care nu este in CIC, nu indeplineste conditiile legale pentru a primi indemnizatia? De ex. nu are 12 luni lucrate anterior (sau cu venituri asimilate), cu alte cuvinte are "gauri" in cele 12 luni anterioare nasterii copilului.
In luna aia ce se intampla? Parintele din CIC se intoare la serviciu, si celalalt sta acasa pe 0 lei, ca n-are dreptul la indemnizatie?
Chiar asa sa zdruncini bugetul unor familii, care si asa incercam sa supravietuim efectelor crizei...???
Stiu ca si pana acum, in perioada de CIC se puteau face permutari mama-tata, au mai fost cazuri, dar repet, decizie luata in familie, cantarind toate aspectele astfel incat familia per ansamblu sa iasa in avantaj? E asa de rau sa lasi in continuare tot familia sa hotarasca aspectele astea? Chiar sunt necesare directivele lu peste?
Are dreptate si alex_andra, daca tatii vor sa se implice in cresterea copilului (cu tot ce inseamna asta: scutece, hrana etc) o pot face si in absenta unei directive!
Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)
www.andreeaioana.ro/displayimage.php?album=31&pos=37" target="_blank">Ele doua
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/stefania_97/stefania_97.jpg)
stefania_97 spune:
Si aici concediul de maternitate e 1 an si poate fi impartit intre parinti. Nu numai o luna ci jumate jumate sau cum vrea fiecare familie.
Mie imi place sistemul pt ca stiu ca pe piata muncii exista multa discriminare impotriva femeilor. Angajatorii sunt reticenti sa angajeze femei care stiu ca vor copii sau care au copii asa ca se va diminua discriminarea prin aceasta initiativa.
Un al doilea rand ii da tatalui posibilitatea de a se implica activ in cresterea copilului. Poate nu va fi la fel de perfect ca mama insa legatura care se va creea va fi de neegalat.
Si pana la urma si ei au contribuit la aducerea pe lume a copilului. Sotul meu schimba scutece, face piureuri, se trezeste noaptea, sta si le canta si altele pt ca asa e normal.
Cat de mult timp e o luna. E foarte putin asa ca nu vad de ce sa renunti la visul de a avea mai multi copii doar pt ca vor ramane acasa cu tatii lor nu inteleg sincer.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monicabo/monicabo.jpg)
monicabo spune:
Buna Stefania! Imi pare bine sa te vad Ce-ti fac buburuzele?
Bun, dar e OBLIGATORIE chestia asta, sa stea ambii parteneri in CIC (sau concediu de maternitate, cum ii ziceti voi, ala de 1 an) sau este OPTIONALA?
Ca daca e optionala, e super ok
Daca e obligatorie...e aiurea... mi se pare normal sa decida familia treaba asta, in functie de diversi factori (joburi, salarii, somaj, copil alaptat sau nu etc...)
Deci sotul tau a intrat in acest concediu (la schimb cu tine) obligat de vreo lege, sau pentru ca asa ati stabilit voi in familie?
Citat: |
citat din mesajul lui stefania_97 Si aici concediul de maternitate e 1 an si poate fi impartit intre parinti. Nu numai o luna ci jumate jumate sau cum vrea fiecare familie. Mie imi place sistemul pt ca stiu ca pe piata muncii exista multa discriminare impotriva femeilor. Angajatorii sunt reticenti sa angajeze femei care stiu ca vor copii sau care au copii asa ca se va diminua discriminarea prin aceasta initiativa. Un al doilea rand ii da tatalui posibilitatea de a se implica activ in cresterea copilului. Poate nu va fi la fel de perfect ca mama insa legatura care se va creea va fi de neegalat. Si pana la urma si ei au contribuit la aducerea pe lume a copilului. Sotul meu schimba scutece, face piureuri, se trezeste noaptea, sta si le canta si altele pt ca asa e normal. Cat de mult timp e o luna. E foarte putin asa ca nu vad de ce sa renunti la visul de a avea mai multi copii doar pt ca vor ramane acasa cu tatii lor nu inteleg sincer. Viata in patru :) Stefania, mami de fetita nazdravana www.flickr.com/photos/balexandre/sets/72157601644638166/" target="_blank">Catarina din 25/08/07 si baietel cuminte www.flickr.com/photos/balexandre/sets/72157623492246249/" target="_blank"> Andre din 02/08/10 |
Monica, mami de 2
![](zana.gif)
www.andreeaioana.ro/displayimage.php?album=31&pos=37" target="_blank">Ele doua
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
balanta_tm spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monicabo Si ce se intampla daca celalalt parinte care nu este in CIC, nu indeplineste conditiile legale pentru a primi indemnizatia? De ex. nu are 12 luni lucrate anterior (sau cu venituri asimilate), cu alte cuvinte are "gauri" in cele 12 luni anterioare nasterii copilului. In luna aia ce se intampla? Parintele din CIC se intoare la serviciu, si celalalt sta acasa pe 0 lei, ca n-are dreptul la indemnizatie? |
In cazul mentionat de tine, legea nu se aplica. Conditia este ca celalalt parinte sa aibe 12 lune cotizate cu taxe. Altfel, parintele implicat deja in CIC sta si in luna in care ar fi trebuit sa stea celalalt (deci nu se schimba nimic).
Deci ies in avantaj cei care nu lucreaza sau lucreaza sporadic, ca ei nu vor fi afectati de aceasta lege.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ramonika/Ramonika.jpg)
Ramonika spune:
bun, si e obligatoriu sa stea tatal macar o luna acasa? daca nu vrea, poate sa refuze si mama sa piarda luna respectiva. adica sa stea mama 11 luni si gata, fara sa intre si tatal in CIC o luna. sau e fortat sa stea?
Ramonika
![](mamica.gif)
![](zana.gif)
![](rok.gif)
![](cat.gif)
zebra roz
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
balanta_tm spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramonika bun, si e obligatoriu sa stea tatal macar o luna acasa? daca nu vrea, poate sa refuze si mama sa piarda luna respectiva. adica sa stea mama 11 luni si gata, fara sa intre si tatal in CIC o luna. sau e fortat sa stea? |
Nu e obligat sa stea. Oligatoriu este doar ca mama sa se intoarca la job cu o luna mai devreme.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/stefania_97/stefania_97.jpg)
stefania_97 spune:
Monica nu e obligat decat 2 saptamani de concediu cand se naste copilul. Atat in rest se decide ca familie ce si cum. Legea e flexibila aici.
Ceea ce vroiam eu sa spun e ca poate fi ceva pozitiv pt tatici si pt copii in ciuda dificultatilor tecnice.
Buburuzele sunt bine, cresc. Si ale tale la fel cred
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monicabo/monicabo.jpg)
monicabo spune:
Da, si fetele mele cresc, acum merg la gradinita amandoua, gr mijlocie, si respectiv mica... Inventeaza tot felul de jocuri, fac nazbataii...din astea
Aaaa, pai e super-ca lumea la voi, daca legea nu impune nimic si ramane la latitudinea familiei, atunci n-am ce zice negativ, ba din contra! Dar la noi cica ar vrea lucrul asta sa-l faca OBLIGATORIU...
Vis a vis de aspectele tehnice, in afara de alaptat n-ar fi probleme majore, se vor descurca si taticii cu pampersi si biberoane, la noi in RO este mare problema cu angajatorii (de care nu puteam face abstractie, ca na, de la ei mancam o paine) care sunt mult mai rigizi si mai putini empatici la treburi in astea gen stat acasa in CIC cu copilul. Chiar daca legal e ok, de multe ori incearca sa incalce legea...
Sunt atatea cazuri in care mamei care revina la munca dupa 1-2 ani (dupa un CIC perfect legal) i se pun bete in roate, i se fac mizerii, sau pur si simplu i se comunica restructurarea postului.
D'apoi sa mai bulversezi 2 angajatori (al mamei si al tatalui) cu permutarile astea de intrare in CIC, cred ca scot fum pe nari (angajatorii). Hai ca scot ei fum pe nari n-ar fi un capat de lume, dar pe ansamblu tot familia are de suferit (amenintari de la job, dat afara, somaj etc), si implicit si copilasul...
Citat: |
citat din mesajul lui stefania_97 Monica nu e obligat decat 2 saptamani de concediu cand se naste copilul. Atat in rest se decide ca familie ce si cum. Legea e flexibila aici. Ceea ce vroiam eu sa spun e ca poate fi ceva pozitiv pt tatici si pt copii in ciuda dificultatilor tecnice. ![]() Buburuzele sunt bine, cresc. Si ale tale la fel cred ![]() Viata in patru :) Stefania, mami de fetita nazdravana www.flickr.com/photos/balexandre/sets/72157601644638166/" target="_blank">Catarina din 25/08/07 si baietel cuminte www.flickr.com/photos/balexandre/sets/72157623492246249/" target="_blank"> Andre din 02/08/10 |
Monica, mami de 2
![](zana.gif)
www.andreeaioana.ro/displayimage.php?album=31&pos=37" target="_blank">Ele doua
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Otiliav/Otiliav.jpg)
Otiliav spune:
Puteti citi aici despre
Concediu de maternitate/paternitate in UE
Monica, ce faci mami, planifici bb3 ? Acum cu doua fetite mari cred ca vei avea ceva ajutor.
Mie nu mi se pare deloc gresit ca vor sta tatii cu copii. Si mai cred ca daca acele saptamani nu sunt decat pentru tata cei mai multi tati se vor eschiva. Ca nu e usor sa ingrijesti un copil. Ba schimbatul scutecului mi se pare partea cea mai usoara. Mai greu este sa-l convingi sa manance ce-i prepari si sa il distrezi.
Monica eu tin minte ca inca din 2009 ne-a scris Mirtha de directiva aceasta europeana. Unele tari au aplicat-o imediat, in Ro inteleg ca de abia acum va intra in vigoare.
In 2009 pe legea norvegiana de atunci era cat pe ce sa pierd saptamanile care se dau tatalui, parca 6 saptamani la vremea aceea erau obligatorii pentru tata. Am descoperit insa ca legea are derogari si ca le poate lua mama daca tatal nu poate din diverse motive. Ei la concediul cu mezina s-au facut 10 saptamani obligatorii pentru tata si cred ca vreo 5 luni am tot corespondat cu ei pe tema acestor saptamani care in final le-am primit dar se pare ca e mult mai greu sa le ia mama. Din cate am inteles initial tatii norvegieni au protestat inainte de directiva UE si au reusit sa schimbe legea pentru ca ei se simteau defavorizati, ca ei vor sa petreaca timp cu copii, vor sa si-i apropie inca de mici sa aibe o relatie buna. Mamele s-au plans ca primesc salarii mai mici decat sotii pe aceleasi pozitii si cu aceeasi responsabilitate, ca sa stea si tatii cu copii acasa, mai ales cei care nu agreau ideea. Si uite asa acum sunt 12 saptamani obligatorii pentru tata, mama musai sa fie la servici daca lucreaza. Cine nu le ia le pierde.
Inteleg ca asta e ideea de baza, sa stea si tatl cu copilul o perioada, de preferat cand nu mai este alaptat. Si ca nu poate nimeni obliga un parinte sa stea in CIC adica daca nu vrea sa ia acele saptamani le pierde.
Mami de Ana Maria(18.12.2004), Elisa Andreea (09.12.2008) si Iulia Alexandra (14.08.2010)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)