Tatii trec la schimbat scutece
Raspunsuri - Pagina 6
buburuza1979 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui balanta_tm Nu e obligat sa stea. Oligatoriu este doar ca mama sa se intoarca la job cu o luna mai devreme. |
??? in lege se mentioneaza clar asta?
daca tatal isi ia luna respectiva in mijlocul perioadei... sau la inceput?
mami de zmeurel si de viitoare strengarita
balanta_tm spune:
Acea luna se poate lua de catre tata oricand in perioada CICului. Eu am precizat "cu o luna mai devreme" fiindca asa mi se pare cel mai fezabil. Adica, daca la mijlocul CICului mama s-ar intoarce la job pt o luna doar, cred ca sefii s-ar uita lung si nu ar fi f incantati.
cristoiu spune:
Eu in Germania nu am auzit de asta. Eu intru in concediu prenatal pe 27 si trebuie sa nasc pe la sfirsitul lui martie. Deci daca era ceva mi se spunea. Am dreptul ca si data trecuta la 12 luni de CIC, incepind cu nasterea copilului, platite la 75% sau ceva de genul asta, plafonat la nu mai stiu cit. Pot sta acassa 3 ani cu pastrarea locului de munca, dar numai primele 12 luni sunt platite. Daca sotul opteaza pentru concediu, si el are dreptul la cit vrea el, 6 luni, 2 luni, 12 luni ... Dar de primit bani primeste cel care este in CIC. Deci sa zicem eu stau 10 luni si sotul 2. 10 luni primesc 75% din salariul meu, cu plafon si 2 luni din al sotului.
Nu e obligatoriu insa nicicum.
In Olanda CIC este de 3 luni, platite 100%.
Din cite stiu eu nu exista nici-o lege UE care uniformizeaza toate statele componente. Si mi se pare o aberatie. Sotul meu isi va lua o luna concediu, dar nu CIC, ci concediu normal. Daca am fi fortati sa isi ia o luna de CIC, in luna respectiva am fi nashpa rau cu banii, ca pllafonul e mai jos de jumatea salariului sotului din cite imi aduc aminte. Asa ca daca ne putem dispensa de 25% din al meu, cu mai putin de jumate din al sotului vom face foamea toti patru
Off topic. Cum tocmai am revenit din Romania, unde se fumeaza in continuare ca la balamuc peste tot, ma amuza oarecum cum se adopta selectiv legile UE. Asta cu interzisul fumatului in locuri publice de ce nu a devenit obligatorie? Dar devine una de care n-a auzit nimeni in Europa.
balanta_tm spune:
Cristoiu, o fata de la odiseea de care apartin si care sta in Germania, spune ca acolo tatii au dreptul sa stea pana la 8 sapt alaturi de mama in concediu (deci in acelasi timp cu ea), dar ca nu este rentabil financiar.
cristoiu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui balanta_tm Cristoiu, o fata de la odiseea de care apartin si care sta in Germania, spune ca acolo tatii au dreptul sa stea pana la 8 sapt alaturi de mama in concediu (deci in acelasi timp cu ea), dar ca nu este rentabil financiar. |
Corect, pot fi in paralel, doar ca in total nu pot fi decit 12 luni platite. Restul se poate imparti si el. Deci pot sta acasa care cit vrea, dar se platesc doar 12 luni, punct.
AgnesLuca spune:
In Germania se da indemnizatie timp de 12 luni daca sta doar un parinte in CIC si 14 luni daca isi iau CIC amindoi parintii, fiecare cel putin 2 luni.
CIC e de 3 ani, dar se primesc bani doar 12/ 14 luni.
Edit: pot fi amindoi parintii simultan in cic, nu exista restrictie
Strumph spune:
Da, deci scopul principal este reducerea cu o luna a concediului de maternitate. Tatal copilului nu este obligat sa stea acasa o luna daca nu vrea, iar in cazul aceasta familia este "penalizata" si mama se va intoarce la serviciu cu o luna mai devreme. Cel putin asta am inteles eu din legea asta facuta publica cu 2 saptamani inainte de a intra in vigoare ... nu stiu de ce a fost nevoie de atata taina.
Sunt curioasa ce se va intampla cu suplimentul acela pt intoarcere la serviciu inainte de incheierea concediului de maternitate :D
Sunt convinsa ca multe mamici vor opta sa se intoarca la serviciu cu o luna mai devreme, asta mai ales in cazul in care intervine factorul financiar pt ca de cele mai multe ori sotul are salariu mai mare si e posibil ca venitul familiei sa scada considerabil pt o luna.
Sa fim seriosi acum ... aceasta directiva europeana sustine implicarea ambilor parinti ... de parca ai avea incredere sa lasi copilul o luna cu un tata care nu a fost in stare 11 luni sa schimbe un scutec sau sa prepare un biberon doar ca se il implici si pe el si sa ii arati tu lui ce inseamna sa ai grija de un copil. Cam asa suna legea asta, haideti tatilor sa vedeti ce inseamna sa cresteti un copil! Parerea mea este ca 80-90% dintre tati stiu ce se intampla cu copilul lor, schimba scutece, dau de mancare ... sunt parte activa. Sa dai o lege pentru restul de 10-20% mi se pare o tampenie!
Sunt insarcinata si ma invart in cercuri de prieteni cu copii. Nu am auzit nici o mamica sa se planga ca sotul nu o ajuta cu bebe ... si nu cred ca traiesc intr-o lume ideala ci pur si simplu asa se intampla in familiile normale :)
Asta este, traim in Romania si scopul scuza mijloacele :)
pisi-pis spune:
In Portugalia nu e obligatoriu, dar daca tatal vrea, atunci ai bonus de 1 luna. Adica mama, daca isi ea numai ea post-natal, nu poate sta mai mult de 5 luni, dar daca tatal imparte concediul post-natal, atunci se ajunge la 6 luni.
Mami de Laura (14.06.2010) si Mitza Fetitza
Ramonika spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Strumph de cele mai multe ori sotul are salariu mai mare si e posibil ca venitul familiei sa scada considerabil pt o luna. |
daca tatal are un venit foarte mare, nu cred sa fie problema ca scade doar pt. o luna.
mai degraba mi se pare anevoioasa toata treaba asta cu dosarul pt. indemnizatie. hartii multe, drumuri, toate pt. o singura luna.
si oricum care tata vrea sa se implice in cresterea copilului, se implica oricum, nu tre sa astepte vreo lege care sa-l oblige sa faca asta...
Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz
buli spune:
eu cred ca sotul meu ar fi fost foarte bucuros de legea asta, ar fi fost "timpul lui cu puiul".
si eu m-as fi bucurat, mama e foarte buna, dar tata are chestiile lui de transmis. si mult prea des este dat la o parte pe motiv ca nu alapteaza.