Salariu meritat?
Raspunsuri - Pagina 13
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gmmm Ab AC, nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca n-as pune suflet. E nedrept ce spui. Si ce inseamna in fond "entuziasm"? Ca eu n-am vazut in jurul meu, desi m-am perindat prim mai multe spitale, o atmosfera asa, de serial american. Si n-am spus ca "m-am sacrificat". Am spus ca am sacrificat multi ani de viata. Benevolat eu pur si simplu nu as avea timp cind sa fac. Tu cit si cum faci? Eu sint la spital 9 ore pe zi. Plus drumul, plus dus-luat copiii. Plec la 8 si ceva. Ma intorc la 7 seara inspre 7 si jumatate. Plus o simbata din trei. Si cind sint la spital, chiar nu am timp sa fac si altceva, si nici gindul la asa ceva. (Ceea ce imi aminteste ca ar fi trebuit sa sun ieri dentistul, insa o data ce intru pe poarta spitalului tot restul imi zboara din minte.) Si nu-ti fa griji, eu am facut multe, multe ore suplimentare. Crezi ca asta a determinat macar o infirmiera sa stea peste program (chiar si platit/recuperat, nu gratis ca mine)? E drept ca ea nu e "subalternul" meu. Eu cunosc doar putini medici care fac benevolat. Chiar foarte putini. Majoritatea ajung epuizati in vacanta si toti vor sa schimbe aerul, sa se destinda, sa-si incarce bateriile. E drept ca nici nu exista "benevolat obligatoriu" pentru studii. |
Sacrificiul nu-l vad. Te-ai pregatit pentru o meserie si atat. Ce brutarul se sacrifica sculandu-se noaptea ca sa avem paine dimineata? Nu. E specificul meseriei.
Chiar vrei sa stii cum se poate face benevolat? Era una din fetele franceze de pe forum, doar asistenta cred care a fost macar o data!
Pai in primul rand ca functionar public in Franta ai dreptul la disponibilitate sau concediu fara plata pentru misiune umanitara. Si din privat poti pleca cu concediu de solidaritate internationala. Si poti pleca si perioade scurte gen 15 zile. Medicul meu de familie pleaca jumatate de an. Ajuta la relativizarea vietii, zice el. Iti pot da coordonatele daca vrei sa afli detalii.
Apoi o poti face si-n vacanta ca in Franta e vacanta multa mey fata de US. Sa nu picam in ridicol. Daca rezista medicii americani cu doua saptamani de vacanta, n-or fi epuizati francezii dupa doar cinci saptamani:)). Or fi avand si aceia cum ti-a zis Maru copii si familie si tot o fac.
Eu nu sunt medic si nici nu am avut nevoie de voluntariat pentru studii. Cand era in post-doc al meu viitor sot pe cand era student in teza pleca doua luni Senegal la Kafountine in Casamance. Cand si-a terminat teza, proiectul acela a fost inchis de ESF Belgique pentru ca erau lupte in zona. Pana in 2003 cand s-a nascut primul copil am lucrat cate o luna pe an in campuri de refugiati in Tanzania. Practic dupa ce-i pregateam in mate, dadeam un fel de examen care le valida liceul si le dadea dreptul sa se inscrie in cursuri universitare la distanta. O echipa intreaga de informaticieni intretinea parcul informatic. El pleca sa predea si-n Nigeria. De fapt acolo ii placea cel mi mult. Cat copii sunt mici nu ne aventuram prea departe sunt destui oameni pe aici care au nevoie de ajutor. Copiii o fac la scoala in mod standard. Si ultima oara al meu a voluntariat in NJ cand era afectat de inundatiile de dupa Irene, asta bineinteles dupa ce am curatat dezastrul lasat la noi acasa.
Daca atunci cand ai stat peste program ai bufnit ca acum... eu am zis ca entuziasmul e contagios, nu statul.
gmmm si cu asta am incheiat ca ne invartim in cerc. Pur si simplu daca vrei un alt salariu pleaca in liberal, vrei recunostinta pacientilor...da-le caldura si trateaza-i ca si cum ar fi ai tai... si vei vedea ca nu-i cum zici tu. Eu sunt prof si tot imi trimit fosti studenti mail-uri de Sarbatori sau ma cauta in inceput de an sau ma trezii cu ei pe fb. Bomboane nu-mi aduce nimeni. Iar daca vrei sa zica lumea ca-ti meriti diferenta de salariu, apai nu-ti mai trata serviciul ca pe o pacoste si du-te intr-un sistem in care esti testat zilnic si-n care raspunzi cu capul si cariera pentru fiecare decizie.
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gmmm ladyJ, mi se pare mie sau tonul tau e un pic... sa zicem agresiv? dispretuitor? Si eu as fi de acord sa platesti dupa rezultate. Insa imi dau seama ca ar fi greu de pus in practica, din simplul motiv ca e greu sa introduci actiunea medicului in niste cadre stricte. Si da, ai enumerat cauzele penru care cei mai multi (dintre cei pe care-i cunosc) au devenit medici (in fine, in cazul meu spuse exact in sensul coada-cap). Pe vremea mea mai era si presiunea parintilor ( nu ai mei). (Fac doar o remarca. E greu sa spui ca ai ales medicina fiindca "iti place". Poate sa-ti placa imaginea medicinei, insa nu ai cum sa stii cu adevarat de ce e vorba decit o data ce esti inauntru.) Confunzi insa motivele cu modalitatile. Una e "de ce", alta e "cum". "Cum" - nu e decit o cale: sa muncesti pe brinci. |
Ti se pare, nu eram nici ironica nici agresiva. Ridicasem o spranceana doar cand am citit ca tu consideri formarea profesionala sacrificiu, nu mai reiau.
Am auzit de prea multe ori teoria asta si nu vrei sa stii din gura cui.
Eu nu confund nimic, sau chiar daca confund nu e bai mare ca nu-s medic. Tu sa nu confunzi. De muncit pe branci muncesc multi oameni, exista foarte multe meserii in care trebuie sa inveti toata viata, sa te perfectionezi in continuu.
Sau, apropo de exemplul lui AB, ia gandeste-te la soferul de tir care pleaca cu lunile de langa familia sa, doarme in masina, sta ore intregi pe un scaun si e nevoie de concentratie maxima . Fara el, nu ar ajunge alimentele in raftul supermarketului de unde iti faci cumparaturile. E munca pe branci sau nu?
maru spune:
benevolatul nu e o cerinta pentru fellowship. Astia se duc sa faca benevolat prin Africa, India si alte parti din Asia ca asa le tuna, asa vor ei!
Irlandezu cu 2 copii mici acasa si al 3lea in productie povestea de luna petrecuta prin Africa facand anestezie pentru operatiile de acolo, de conditiile infioratoare si cum abia asteapta sa se intoarca aoolo in 2013, ca anu asta nu are cum.
SK pleaca in Africa in fiecare an. E f apreciata, pentru ca sincer, femeii astia ii lipseste o doaga, e de un optimism, veselie, ciudatenie, cu o pofta de viata de ma sperie cate o data! Ah, si e cea mai zgarcita milionara pe care am cunoscut-o vreodata (nu ca as fi cunoscut f multi:)
gmmm aici exista un cult al lui please, thank you, would you kindly, could you do this for me, I really appreciate what you did, thank you, sorry... Si sa nu uitam zambitul, sa te fereasca sfantul sa nu zambesti ca iti stau pe cap pana explici ce si cum...
vezi ca nu am scris nimic despre nurse... asteptam sa intrebi, dar nu cred ca e un main concern for you, isn't it?
XIO spune:
Asa fac si unii medici din Romania, merg in India, Africa etc sa opereze si sa ii invete pe cei de acolo tehnici diverse.
Un dr a stat pe un vapor si a operat acolo, altii au plecat in India nu stiu cat timp, evident gratuit.
Si eu m-as duce imediat.
Iar voluntariatul de care tot spuneti se face in Romania voit sau nevoit de multi ani incoace si cred ca va mai continua destui ani.
MoniqueSta spune:
Hey gmmm,
Nu as spune chiar ca medicii profita de necazul omului. Ma refeream la preturile exorbitante ale ingrijirii medicale in Statele Unite, tocmai pentru ca omul ar face orice sa se faca bine. Nu cred ca e vorba de intentia individuala a fiecarui medic, ci a unui intreg sistem care functioneaza pe principiul "piata medicala si farmaceutica aduc profit". Un capitalist ar spune ca asta e si ideea, daca cererea e mare, si oferta trebuie sa fie pe masura. In teorie, ai posibilitatea de alegere, dar in practica, nu prea...
Dupa ce s-a nascut baietelul nostru, neonatologul ne-a sfatuit sa mai ramanem pentru un tratament cu antibiotice, din cauza ca sunt cateva semne mici in analize care ar putea duce la infectie, care apoi poate fi fatala intr-un bebelus asa de mic. Ne-a sfatuit, dar noi "alegem". Nu cred ca am avut "libera alegere" nici un moment. Tratamentul: 30,000 de dolari. Casa de asigurari a acoperit jumatate, deci ar trebui sa ne simtim norocosi, nu? Mai avem "numai" 15,000 de platit!
In plus, foarte putin medici sunt capabili sa puna un diagnostic (sau sunt capabili, dar nu au voie...) fara o gramada de teste scumpe, aparatura sofisticata, etc. O prietena s-a simtit rau la un moment dat, chiar dupa ce a venit in State, si s-a dus "confident" la medic, sa vada asa in general ce are. I-au facut un CATscan, s-a dovedit ca nu are nimic, doar o indigestie...si i-au trimis acasa factura: 5,000 de dolari. Chiar era necesar?
O colega de serviciu, alergatoare de curse lungi, maratoane, etc., si-a scrantit glezna si nu s-a putut duce la medic, pentru nu-si permitea sa dea cateva sute de dolari dintr-un foc pe un consult de specialitate.
Cam asta e situatia.
Iti dau dreptate cu "entuziasmul". Cred ca ceea ce conteaza mai mult e caracterul, nu entuziasmul. Fiecare are zilele lui, mai bune, mai putin bune. Eu daca as vedea pe cineva entuziast tot timpul, m-as intreba daca e normal la cap. Caracterul insa "straluceste" in orice moment, si se vede. Nu conteaza daca omul are o zi mai buna sau mai proasta. Eu as prefera un medic cu caracter, in loc de entuziasm.
XIO spune:
Moni, unde erai cand spuneau unele fete din USA ca totul este gratuit atata timp cat ai asigurare?
gmmm spune:
AB AC, inteleg deci ca voluntariatul acesta este facut mai ales cind esti tinar. Felicitari pentru ceea ce ati facut. Eu cam toate vacantele de rezident (in Franta) le-am mincat fiindca mi-am dat examenul de echivalare.
Despre statul peste program. Azi o infirmiera sefa (nu de la mine din sectie) a facut o remarca despre cit de atent e personalul din spital ca nu cumva sa fie pagubit (infirmierele sefe sint cele care fac programul, cine cind vine).
Si felicitari medicului tau de familie. In sase luni de-abia are timp sa-si plateasca taxele si chiria la cabinet. Plus ca pe la noi e o lipsa cumplita de medici, mai ales generalisti, o lipsa de sase luni ar fi foarte greu de organizat.
Si uite, o sa incep sa intreb in jurul meu citi au facut benevolat. La ora actuala la noi in spital, din cel putin 30 de medici (poate mai mult?) absolut niciunul nu a facut benevolat sa zic in ultimul an. Poate ca da, tine de o cultura mai generalizata?
(Culmea, de lipsa de recunostinta a pacientilor nu eu ma pling.
Spuneam doar ca de foarte multe ori personalul de la spital (mai ales infirmierele, in sensul romanesc) se pling ca unii pacienti si familii refuza sa faca anumite lucruri, de pilda tinind de higiena, pe pricipiul ca oricum e personal platit pentru asta.)
Si n-am zis niciodata ca vreau alt salariu.
Tot ce am zis e ca nu am de gind sa plec capul rusinata de parca as fura banii pe care ii cistig.
gmmm spune:
ladyJ, soferul de camion munceste, bineinteles. Arata-mi si mie, unde am zis contrariul?
Acum insa sa pastram proportiile.
Pleaca cu lunile? Pai unde se duce, frate, in Himalaya?
Si fa un calcul care te-ar putea surprinde.
Prin lege, un sofer de camion lucreaza maxim 56 de ore pe saptamina, (si asta in mod exceptional).
Un medic daca lucreaza minim 8 ore pe zi (insa de multe ori mai mult), asta inseamna 40 h pe saptamina. Daca e de garda o simbata (de la 12 h la 9 a doua zi), cum in general o sa cupleze cu simbata dimineata, asta inseamna 24 h in plus.
Fa calculul: 64 h/saptamina.
maru, chiar nu stiu de unde ai dedus tu ca nu as zimbi, ca nu as spune please etc etc.
Iar in exemplul tau cu irlandezul, cea mai de admirat mi se pare sotia lui...
iulianm spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Moni, unde erai cand spuneau unele fete din USA ca totul este gratuit atata timp cat ai asigurare? |
N-a zis nimeni ca e gratis, iar ai inteles aiurea- ca de obicei. S-a zis foarte clar ca cei asigurati au un procent mic de plata din costul procedurii, in unele cazuri asigurarea putind acoperi integral costul procedurilor/testelor (pret negociat de societatea de asigurare cu spitalul/clinica/facilitatea in care se efectueaza procedura respectiva). Ai un job de la decent in sus, ai asigurare care iti acopera in procent mare, uneori integral, serviciile medicale. Tu unde erai, cind ti se explicau toate astea?
Nu ai asigurare, ori ai asigurare insuficienta (underinsured), ti se aplica preturile in full, alea nenegociate. Caz in care exista alte optiuni, s-au scris de citeva ori, eu ti-am explicat detaliat de citeva ori. Cei informati iau avantaj de optiunile respective, cei neinformati, evident nu. Chiar in cazul procedurii amintite mai sus, pretul poate fi redus pina la 75%. Da' na, informatia se cauta, solutiile se gasesc cu mai mult ori mai putin efort, nu se asteapta, ca nu pica, precum perele. Nu sintem in tara lui m.u.i.e.t.i-s posmagii. Nu preluam fanteziile rezultate dintr-un lant caragialesc, ca sa substituim informatiilor reale, cind acestea ne lipsesc.
Vad ca singurul lucru inteles de tine, inteles gresit si eronat retinut, este ca "unele fete din USA spuneau ca totul este gratuit atata timp cat ai asigurare".
Chuny spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Simonna Off topic: Votat, pus pe FB, sper sa voteze cit mai multi din prietenii mei. Chunky, copilasul tau are noroc de o mama extraordinara! Cu litere f mici, ca nu vreau sa ma bag in viata nimanui, v-ar fi greu sa ajungeti/mutati, adica, in Qc/Ca? E o abordare complet diferita de ce spui tu ca se intimpla in Franta si te cred, imi da fiori... Fetita colegului meu are 8 ani, diagnostic de la 2 ani, e in scoala speciala, ii place, o tot vad ca vine cu tatal ei pe la companie, si creste atit de frumos pe cit ii permite diagnosticul... Dar nimeni, nimeni, nimeni n-o trateaza ca pe o tara a societatii! Simonna http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=72985 |
Ne-ar fi f greu sa plecam acum, eu sunt atat de satula de plecat pt ca asta am facut 30 de ani... Deocamdata ramanem si incercam sa schimbam realitatea de aici, daca nu se va putea si gata, om pleca noi ... nu stiu unde :-)
Acum e sres mare pe aici, La Haute Autorité de Santé trebuie sa faca public pe 8 martie un document cu noile recomandari in ceea ce priveste abordarea autismului. Acum 2 ani lobby-ul psihanalitic a reusit sa modifice in ultimul moment concluziile acestui raport pt a putea ramane la putere. De data asta presa a reusit sa puna mana pe cateva pagini din raport care spuneau clar ca psihanaliza a esuat in tratamentul autismului si apoi a inceput circul pt ca directorul HAS a declarat imediat ca acele pagini vor fi cu siguranta "rescrise" inainte de publicarea finala. Toata lumea e cu ochii pe ei, daca se repeta scenariul si anul asta inseamna ca Franta nu are nicio sansa sa schimbe ceva in urmatorii 20 de ani. Asteptam ...