Salariu meritat?
Raspunsuri - Pagina 14
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gmmm ladyJ, soferul de camion munceste, bineinteles. Arata-mi si mie, unde am zis contrariul? Acum insa sa pastram proportiile. Pleaca cu lunile? Pai unde se duce, frate, in Himalaya? Si fa un calcul care te-ar putea surprinde. Prin lege, un sofer de camion lucreaza maxim 56 de ore pe saptamina, (si asta in mod exceptional). Un medic daca lucreaza minim 8 ore pe zi (insa de multe ori mai mult), asta inseamna 40 h pe saptamina. Daca e de garda o simbata (de la 12 h la 9 a doua zi), cum in general o sa cupleze cu simbata dimineata, asta inseamna 24 h in plus. Fa calculul: 64 h/saptamina. |
Gmmm, nu intelegi si pace.
Da, un sofer de tir pleaca cu lunile de acasa. Nu in Himalaya, ci in Europa. Nu stii cum functioneaza logistica la transport? Il trimit pe om din Bucuresti(de exemplu) la Barcelona, de la Barcelona la Viena, de la Viena la Londra, de la Londra la Madrid, iar la Barcelona..etc etc. Luni de zile. In functie de comenzi, capacitatea de incarcare si de pozitie, soferul nostru face milioane de km. Uneori, pentru a ajunge de la A la B soferul trce prin A1 A2 A20...si apoi merge la B. Tu crezi ca degeaba ii zice regele soselelor?
Un sofer lucreaza 8 ore, apoi pauza 8 ore, parca asa era.
In fine, ti-am dat exemplul asta ca sa intelegi ca si altii muncesc, ca despre asta era vorba.
Tu daca nu iti regandesti pozitia, tot nemultumita vei fi, sa stii. Si tot vei crede ca te sacrifici in continuare...desi nu cred ca ti-a cerut cineva asta.
gmmm spune:
MonqueSta, eu am doua ipoteze de ce a trebuit sa faca scanner.
Prima: medicul are interes banesc - un procent, ceva. Habar n-am daca e adevarat pentru SUA. Pentru Franta e fals (din contra, mai ales daca ceri un examen in urgenta, trebuie sa dai telfon radiolgului, sa justifici etc)
A doua ipoteza (mult mai probabil): pentru ca in caz de problema medicului risca sa i se reproseze lipsa unui astfel de examen.
Cazul prietenei tale.
O durere de burta e in 90% din cazuri complet benigna (niste gaze, o enterita...)
In 9% nu e mare lucru (o infectie urinara...).
Insa in 1% din cazuri e ceva cu adevarat serios.
Examenul clinic conteaza, e chiar primordial.
Insa citi medici au curajul sa se bazeze doar pe asta? Cind, nu-i asa, in caz de eroare platesti cu capul (exacta asa a zis AB AC: "platesti cu capul").
Si atunci costurile cresc in mod exponential.
Nu zic, Doamne fereste, ca medicii nu ar trebui trasi la raspundere.
Insa cred ca putini isi dau seama ce modificare profunda in relatiile medic-bolnav a adus judiciarizarea asta.
XIO spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui iulianm
N-a zis nimeni ca e gratis, iar ai inteles aiurea- ca de obicei. "Double, double, toil and trouble; fire, burn; and caldron, bubble." |
Iulia, eu cu tine nu mai discut, am observat ca nu are sens. Iti scriu doar ca sa stii si tu si sa nu iti mai consumi energia raspunzandu-mi.
Monique, ce simptome avea prietena ta? la medic nu e ca la magazin, nu te duci sa vezi "asa in general" ce ai.
Referitor la medicii scoliti prin alte tari, ca tot se discuta asta, spunea nu mai stiu cine ca daca in Romania e atat de ieftina facultatea inseamna ca se face prost.
Ei, eu am 3 exemple de sisteme diferite de sanatate care au medici scoliti in tarile alea, unde termini greu medicina si costa mult, in care medicii au gresit, respectiv nu au actionat delo in favoarea pacientului: America, Canada, UK. Cand spun "medicii" ma refer evident la cei raspunzatori de cazul respectiv, nu la toti.
Nu cred ca exista undevain lumea asta un sistem perfect, daca lucreaza in favoarea pacientului atunci e sarac lipit si nu se poate intretine (vezi Romania), daca lucreaza pt. bani atunci condamna oameni la moarte samd.
iulianm spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui XIO
Iulia, eu cu tine nu mai discut, am observat ca nu are sens. Iti scriu doar ca sa stii si tu si sa nu iti mai consumi energia raspunzandu-mi. |
In caz ca nu s-a observat, noi doua nu "am discutat". Tu oferi panseuri a la radio santz, in stilul "vecina de la trei spune ca" si altele pe aceeasi linie; eu, mult mai putin condimentat, descriu realitatea unui sistem in care traiesc, pe care il experimentez continuu, de care ma lovesc continuu.
Chiar daca tu nu mai "discuti", asta nu ma obliga pe mine sa incetez corectarea aberatiilor oferite de tine cu atita nonsalanta cititorilor. Vorba oltenilor: don't take it personal!
XIO spune:
Iulia, probabil nu iti amintesti cum tu imi explicai ce au facut rudele mele cand au ajuns in America si cum este imposibil sa isi fi cumparat o casa.
Mi-ai spus ca taica-miu lucreaza ilegal, inr0o formulare care ma face sa imi dau seama de nivelul tau.
Nu mai spun de povestea cu colega de la Harvard si cum ma contraziceai tu in discutia cu medicii rezidenti din Romania si Germania.
Dar e ok ca tu vezi doar la altii problemele si in cazul tau esti oarba.
Aberatiile oferite de tine nu te deranjeaza, sau chiar nu iti dai seama de ce spui? De curiozitate intreb.
gmmm spune:
Eu cam am avut raspunsul la intrebarea mea: merita medicii sa fie platiti mai mult deict media?
Eu: am invatat multi, multi ani, si mai invat in continuarea.
Raspuns: si ce, te-a obligat careva? vrei un premiu?
Eu: e munca de raspundre
R: si ce daca? cu capul sa platesti!
Eu: programul e lung si sint multe ore peste program neplatite
R: si ce daca? crezi ca altii nu muncesc? ca altii nu au orare lungi? ce bufnesti asa pentru niste ore suplimentare?
In fine, nu mai continui.
Unii inca mai viseaza la comunism.
Nu stiu daca opiniile astea sint doar ale unor persoane mai active pe forum sau chiar reflecta opinia romaneasca in general.
Caz in care sper ca cei ce cred asa sa aiba curajul sa-si asume consecintele.
XIO spune:
Eu am o curiozitate: cine plateste in cazul condamnarilor respectiv a executiilor pe nedrept?
Am vazut ca daca mai ies din inchisoare, oamenii inchisi pe nedrept dau in judecata statul. Ok, dar de suferit consecinte directe nu exista nimeni?
Ca daca un medic omoara un pacient dintr-o eroare, intra la inchisoare. Daca un judecator condamna la moarte un om nevinovat, ce se intampla?
Si daca exista juriu, am inteles ca judecatorul poate obiecta in cazul in care nu este de acord cu verdictul, sau poate spune acest lucru si sa modifice macar pedeapsa.
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui MoniqueSta Hey gmmm, Nu as spune chiar ca medicii profita de necazul omului. Ma refeream la preturile exorbitante ale ingrijirii medicale in Statele Unite, tocmai pentru ca omul ar face orice sa se faca bine. Nu cred ca e vorba de intentia individuala a fiecarui medic, ci a unui intreg sistem care functioneaza pe principiul "piata medicala si farmaceutica aduc profit". Un capitalist ar spune ca asta e si ideea, daca cererea e mare, si oferta trebuie sa fie pe masura. In teorie, ai posibilitatea de alegere, dar in practica, nu prea... Dupa ce s-a nascut baietelul nostru, neonatologul ne-a sfatuit sa mai ramanem pentru un tratament cu antibiotice, din cauza ca sunt cateva semne mici in analize care ar putea duce la infectie, care apoi poate fi fatala intr-un bebelus asa de mic. Ne-a sfatuit, dar noi "alegem". Nu cred ca am avut "libera alegere" nici un moment. Tratamentul: 30,000 de dolari. Casa de asigurari a acoperit jumatate, deci ar trebui sa ne simtim norocosi, nu? Mai avem "numai" 15,000 de platit! In plus, foarte putin medici sunt capabili sa puna un diagnostic (sau sunt capabili, dar nu au voie...) fara o gramada de teste scumpe, aparatura sofisticata, etc. O prietena s-a simtit rau la un moment dat, chiar dupa ce a venit in State, si s-a dus "confident" la medic, sa vada asa in general ce are. I-au facut un CATscan, s-a dovedit ca nu are nimic, doar o indigestie...si i-au trimis acasa factura: 5,000 de dolari. Chiar era necesar? O colega de serviciu, alergatoare de curse lungi, maratoane, etc., si-a scrantit glezna si nu s-a putut duce la medic, pentru nu-si permitea sa dea cateva sute de dolari dintr-un foc pe un consult de specialitate. Cam asta e situatia. Iti dau dreptate cu "entuziasmul". Cred ca ceea ce conteaza mai mult e caracterul, nu entuziasmul. Fiecare are zilele lui, mai bune, mai putin bune. Eu daca as vedea pe cineva entuziast tot timpul, m-as intreba daca e normal la cap. Caracterul insa "straluceste" in orice moment, si se vede. Nu conteaza daca omul are o zi mai buna sau mai proasta. Eu as prefera un medic cu caracter, in loc de entuziasm. |
Iulia te completez orice asigurare are si limite. Un copil prematur sau un bolnav incurabil le poate depasi. Atunci intri la asigurarea de stat care-ti verifica veniturile. Si daca poti plati te pune sa platesti o parte in mod esalonat.
MoniqueSta daca picai in cazul 1% si aveai un copil cu un handicap pe viata pentru ca un copil sub trei luni (varsta de la termen) nu localizeaza infectiile ... platei in bani mai mult. Si de erai in Franta si cineva ar fi zis cai prea scump si ca-i putin probabil... ai fi platit uitandu-te la el... ti-ar fi folosit banii la exact nimic.
Btw. eu am un copil pentru care am platit o casa. O casa mai buna, mai frumoasa, mai scumpa decat cea in care traiesc. Si cand ma uit la ea si o vad frumoasa, desteapta, cu bube-n genunchi de alergat, cu sandwich-ul nemancat ca a stat de vorba ... imi zic ca as mai plati vreo doua.
Am un al doilea copil ale carui probleme de sanatate costa ... si nu-s acoperite mai pe nicaieri in lume. In sistemul american pe platesc eu, dar am acces la el.
Din pacate daca exista acel 1% inseamna ca unii au patit-o. In US ai alegere si incerci sa te asigurari la maxim si pacientul vine dupa tine daca nu ai facut-o, in alte sisteme te bazezi pe doar examenul clinic si ai incredere in doctorul care zice ca e o sansa slaba si daca se-ntampla se-ntampla.
Verificarea acelui 1% costa si e absolut imposibil pentru societate sa o plateasca. Exista actualmente doua cai. Mai putin, dar dai putinul la toti. Maximum dar peste un minim scoti din buzunar.
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gmmm Eu cam am avut raspunsul la intrebarea mea: merita medicii sa fie platiti mai mult deict media? Eu: am invatat multi, multi ani, si mai invat in continuarea. Raspuns: si ce, te-a obligat careva? vrei un premiu? |
Corect sunt si altii care au invatat la fel de mult sau mai mult.
Citat: |
Eu: e munca de raspundre R: si ce daca? cu capul sa platesti! |
Nu, tu in Franta nu platesti cu nici un cap. Ti s-a spus vino in US unde platesti cu capul daca vrei bani . Exemple de neplatit cu cazul nationale sunt copiii autisti, prematurii sub 500g pe care spitalele refuza sa-i salveze, bolnavii de cancer iradiati cu peste 20% mai mult sau cu 3% sub. Aceste cazuri ti s-au prezentat cu documentatie ca sa vezi cum nu se plateste cu capul in .fr.
Citat: |
Eu: programul e lung si sint multe ore peste program neplatite R: si ce daca? crezi ca altii nu muncesc? ca altii nu au orare lungi? ce bufnesti asa pentru niste ore suplimentare? |
Ti s-a explicat ca o munca in serviciul comunitatii este prin definitie debordanta in viata ta privata. Era ceva de care trebuia sa fii constienta cand ti-ai facut alegerea de cariera. Asta nu se poate schimba.
Din punctul me de vedere iti zic ca francezii tu vrei " le beurre et l'argent du beurre" Si untul si banii de pe unt. Vrei un sistem 8-18 cu doua ore pauza de pranz, dar vrei sa fie considerata munca prioritara si de raspundere. Cred ca tu traiesti in comunism . La noi in capitalism muncesti pana-ti termni treaba si esti platit pe cat muncesti si de o faci bine ridicam tatzi caciula in fatza la dom doctor. Pediatrul copiilor mei lucreaza la cabinetul lui luni,marti, joi, vineri si sambata dimineata, miercuri face cercetare, Duminica dimineata te viziteaza de esti internat la spital peste wkd. De la ora 18^30 nu mai accepta programari, dar cu cei deja acceptati sau care i-au intrat pe usa sta si pana la 20.... seara. Da e platit foarte bine, da are o casa frumoasa, are doi copii care au facut medicina la Harvard, dar eu cred ca le merita! A si cand nu e la cabinet (noaptea de ex) exista o nurse de garda care rezolva ce poate si de-i urgent suna la el acasa)
Vrei sa traiesti asa? Vrei sa-ti asumi raspunderea asta? Vino... uite iti platesc eu dat-ul step-urilor si ce sa mananci de le dai in doi ani.
XIO spune:
ABAC, ca si pediatrul acela sunt sute de mii, nu trebuie sa mearga gmmm in USA. Si in USA stiu ca exista asigurari de malpraxis ca peste tot, nu?
Deci gresesti si asigurarea iti plateste pacientul.
Tu confunzi greseala cu protocolul.