Invitatie la audiere publica - copii "clasa zero"

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Eu cred ca nu sunt bine distribuite repsonsabilitatile.
Teoretic autoritatile locare raspund de partea dotarilor, a reparatilor si asigurarea cu energie, si ministerul raspunde de programa si salarizarea cadrelor didactice.

Mai intervine si autoritatea directorilor care nu-i intotdeauna de bun augur.
La o scoala directorul voia sa faca o investitie intr-un laborator fonic pentru limbi straine, o solutie depasita si costisitoare.
I-am sugerat sa investeasca intr-un laborator IT care putea fi utilizat si pentru invatarea limbilor straine, era mai putin costisitor, interactiv ceea ce laboratorul fonic nu permitea, si multifunctional. Daca nu am fost de acord cu propunerea nu a mai facut nimic.
Avea multe reclamatii pentru violenta in scoala, si am sugerat sa introduca supravegherea video pe coridoare ca sa atenueze violenta. A replicat ca incalca dreptul la intimitate al elevilor, de parca holul scolii ar fi grup sanitar. Ulterior masura a fost adoptata de minister dar nu cred ca s-a implementat in multe scoli.

Elevii mici, clasele 1-4 ar trebui sa aiba scari, intrare si aripa de cladire separata de cei mari, pentu ca, cei mari alearga ca bezmeticii si ii intorc pe cei mici cu "rotile in sus".
Se poate intampla sa dea peste ei pe scari si sa-i accidenteze destul de grav.

Multe lucruri se pot face de catre parinti, dar asta presupune ca ei sa fie antrenati in rezolvarea problemelor copiilor, a scolii. Ar fi bine daca s-ar organiza adunari cu parintii cel mai tarziu trimestrial si la sedinte sa fie obligati sa participe si cate doi, trei consilieri locali, pentru ca ei finanteaza reparatilesi intretinerea si poate sunt mai receptivi daca participa impreuna cu alegatorii lor, la rezolvarea problemelor.

Asemenea obligatii trebuie cerute de cetateni si prevazute in legea adminstratiei locale.
Ar trebui ca sa existe un statut al alesilor cu obligatii concrete.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Inbox, una dintre multele probleme care m-au facut sa-mi dau copiii la scoala particulara a fost mirarea parintilor de la sedinta de la o scoala de stat(unde am optat initial) cand au aflat ca tb sa investeasca in banci, dulapioare sa. Cum sa fac ei asta, nu statul tb sa o faca, ca doar ei platesc impozite (ma rog, o parte as zice eu). Si nu era o scoala de asistati. De parca acolo nu ar fi trebuit sa mearga proprii copii. Ok, n-ai bani dar cu forta de muna poate contribui oricine ca doar n-or fi toti pensioanati medical de la 30-40 ani. Citisem nu de mult un articol unde o mama se dusese la "ziar" sa se planga ca la gradinita i se ceruse bani de patut (pt a le construi)ca nu era de unde, cele vechi erau prea uzate. Cum se poate asa ceva, ca doar la gradinita si scoala de stat tb sa te duci cu mainile in buzunare. O mama care nu muncea ca era casnica ca sa aiba grija de copii. Apoi, de unde d-zeu bani, fara un efort minim? Cine ar tb sa dea pt a-i asigura unei astfel de familii cu 3-4 copii unde doar unul munceste toate cele necesare? Nici o tara dezvoltata nu poate permite pe gratis astfel de beneficii.
Si-apoi ma gandeam la scolile din sate, unde oamenii in general nu au bani. Dar au timp, si material pt o soba ca doat lutul pt chirpici e la indemana. Au cum sa repare acoperisul, au cum sa repare wc-ul din curte si aletele. Stiu ca la bunica-mea ca preotul convoca femeile din sat in fiecare an sa faca curat in biserica. De ce n-o fi convocat si pt scoala? Ok, gesturi mici, dar macar sa incercam sa facem ceva daca vedem ca nu am primit ajutor de mai de sus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

@Iulia - cand statul ia taxe mari ca in tarile nordice atunci ai si pretentia sa finanteze cheltuielile sociale.
Si eu sunt de acord ca trebuie sa le finanteze autoritatile locale cheltuirlile pentru banci, tabla, grupuri sanitare, zugravit etc. Acestea sunt cheltuieli de stricta necesitate.

Contributia parintilor ar trebui sa fie doar pentru imbunatatiri pe care le solicita ei si reprezinta elemente suplimentare. Daca vor ca elevii sa faca sport le poate cumpara echipament si sa plateasca instructor, daca vor sa faca sah le poate finanta activitatea, sau daca vor sa faca muzica in extrascolar, dar organizat in cadrul scoalii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:


Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Citat:
citat din mesajul lui S_Elena

Nu la injurii si mizerii ma refer. Intamplator scoala mea este destul de organizata fata de altele. Ma refer la faptul ca aduci un copil intr-o scoala ca sa ce? Sa se adapteze la ce? La cladire? Clasa 0 inseamna ca nu se pun note, nu se preda ca la scoala. E tot un fel de gradinita in cadrul scolii. Asta mi se pare aiurea.
http://alartes.ro/

Unul din motivele introducerii copiilor cu pregatitoarea in scoli a fost scaderea varstei scolare. Adica Romania are printre cei mai "batrani" scolari din Europa.
Nu ma pot pronunta in cunostiinta de cauza, adica imi suna bine, dar n-am argumente pertinente. In loc sa ni se pare "aiurea", parinti sau dascali, nu mai bine discutam punctual?
Deci: care-i treaba cu media de varsta scolara? Cu ce se mananca?

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde

rufus, eu cred ca are legatura si cu varsta legala la care se poate intra pe piata muncii, 16 ani. Invatamantul obligatoriu in tarile europene fiind de 10 ani, calculul e simplu, scoala obligatorie trebuie sa inceapa la 6 ani. Cu cat incepe mai tarziu, cu atat costurile si neajunsurile pentru societate sunt mai mari (impactul mergand pana la varsta de pensionare). (Asta dincolo de faptul ca un copil de 6 ani dispune deja de toate capacitatile necesare ca sa invete sa scrie si sa citeasca, cu asta cred ca suntem toti de acord:)

In ce priveste "adaptarea", pot sa spun despre ceea ce am vazut pe aici (unde e exact acelasi sistem, cu clasa pregatitoare la scoala primara in anul in care implinesc 6 ani). Inseamna in primul rand adaptare la disciplina scolara pt ca la gradinita copiii au un altfel de comportament, sunt lasati sa circule liberi peste tot in clasa (ba chiar intre doua clase de acelasi nivel), sa vorbeasca cand au chef, nu li se pretinde decat un minim de atentie si de disciplina etc. Scoala insa presupune o anumita rigoare, stat in banca la locul tau prestabilit, ascultat proful, atentie, ridicat mana ca sa iei cuvantul, teme si ore bine delimitate etc. E o schimbare majora pentru ei si s-a constatat ca e nu e rau sa aiba un timp de "initiere". Personal cred ca daca trebuie sa existe o "pregatire" pentru scoala asta numai la scoala se poate face , e absurd sa o faca tot la gradinita, sa aiba aceeasi educatoare care trebuie sa schimbe brusc atitudinea fata de ei si sa fie in acelasi loc cu cei mai mici care se joaca liberi pe afara in timp ce ei stau in banca si studiaza. :)
Citat:
nu-i doare nicaieri ca micutii nostri sufera si nu le este bine.
eu sunt foarte revoltata pentru ca vad zilnic parinti speriati si ingrijorati deoarece nu stiu ce se va intampla cu copiii lor in scoala.

Inteleg ca "sufera" copiii scolari de 6 ani dar nu mai sufera deloc cand au 7?:)? Personal cred ca daca parintii (si profesorii?) nu le-ar baga in cap ca sunt inca bebelusi si la 6 ani, ca nu-s capabili sa mearga la scoala si ca scoala e un fel de baubau unde ti se pot intampla tot felul de grozavii, pt copii ar fi o mandrie ca merg la scoala si 'fac la fel cu cei mari' :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andruskandu spune:



Salut!

Sunt si eu in aceeasi oala ca voi... adica Andrei va incepe pregatitoarea din septembrie, cand va implini 6,3 ani.
Deja l-am inscris la scoala, in Campina.
Nu ma tem ca scoala e un baubau, cel putin nu in timpul orelor, care desigur vor fi adaptate, sper, pentru ei, ci de pauze, cand se vor amesteca cu ceilalti, mai mari, de faptul ca vor utiliza toalete, care nu vor fi mereu curate... etc. Totusi un an conteaza pentru dezvoltarea lui psihomotorie. Vad eu diferenta de la 4 la 5 ani... intelege altfel lucrurile, te intelegi mai bine cu el.
Bineinteles sunt nemultumita si de faptul ca va trebui sa-l iau zilnic la 12, sau sotul, cand lucrez eu. Adica mai aveam un an de respiro, ca e la gradi cu program prelungit, mananca si doarme acolo. Si stiu ca mananca bine, se indeamna cu gramada, acasa cam face mofturi.
La scoala la care l-am inscris inca nu se stie daca vor avea asa ceva, se spera ca se va finisa proiectul.
Scoala de langa noi nu are semiinternat cu masa, lasi copilul acolo, dar cu mancarea asigurata de acasa. Si nu-mi convine asa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inbox spune:

Unul din motivele pentru care mi-am dat eu copilul la gradinita particulara a fost lehamitea personalului din gradinite, atitudinea cu care am fost intampinata, spaga, pilele si relatiile, dotarile nu am apucat sa le vad, etc... faptul ca m-a intampinat o doamna care mi-a vorbit de parca eram ultimul om la mila lor, ca nu incepusera inscrierile si imi spuneau ca nu mai sunt locuri, am facut scandal si am cautat altceva-puteam sa tac si sa intervin altfel, dar nu-mi place lucrul asta, nu-mi place sa apelez, nu este felul meu de a fi asa, indiferent ce prieteni si relatii am...culmea, in urma scandalului se gaseau locuri, dar am zis ca nu o sa o tin asa 4 ani. Am facut un efort financiar si am mers acolo unde am crezut ca este mai bine, pentru copii mei am zis ca fac orice, ca de la educatie si conditii decente nu fac rabat...acum este un efort pe care nu mi-l mai permit. Sa nu crezi ca la particular a fost totul roz, am venit mereu cu sugestii, dar au fost ascultate si implementate, nu a ridicat nimeni din umeri, mi-a fost ascultat punctul de vedere si mi s-a spus si punctul de vedere al gradinitei ( multe lucruri nu aveam de unde sa le stiu).
La noi in oras chestia asta cu particularul este la inceput, scoli nu cred ca exista din cate stiu eu si fara o experienta in domeniu nu ma risc sa duc copilul acolo.Cam ce am patit cu gradinita acum 4 ani, asta patesc acum cu scoala, atitudinea ma scoate din sarite, ce o fi asa greu sa pui altfel problema ca de la cadru didactic cu experienta si bunavointa la parinte cu bunavointa. Esti descurajat inca dinainte de a-ti depune dosarul, pe care in mod legal am dreptul sa il depun si ei sa-mi dea un raspuns oficial daca au sau nu locuri....dar nu, sarim peste etape, ridicam din umeri si Dumnezeu cu mila. Pe cuvant daca nu prefer o scoala mai putin dotata material, dar dotata uman, fiindca acolo ai cu cine comunica, nu secreaza starea aia de favoritism ( nu stiu cum sa-i zic) care se propaga si influenteaza copilul pana la urma.

Spun ca nu au locuri, dar descurajeaza din start inscrierea din afaa circumscriptiei, la alt subiect se spunea ca 40% din copii dintr-o scoala nu vin di zonele arondate, ce e asa greu sa faci niste calcule bazate pe statistici si apoi sa sari de fund in sus, dar nu catre parinte ci catre cine trebuie...

Vine ministrul si-mi spune spune ca ma un drept, copilul meu are un drept teoretic- sa se inscrie la ce scoala doreste, practic nu-l are, asa-mi spun cei din scoala.

Mai spuneau sus si tare in lege, ca nu se evalueaza copii, ca este interzis, ca impact psihic etc, vin cu norme acum ca se evalueaza. Ca se inlatura favoritismul, iar sistemul momentan numai asta nu face...


Lumea mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andata spune:

Citat:
citat din mesajul lui doruletz

Inteleg ca "sufera" copiii scolari de 6 ani dar nu mai sufera deloc cand au 7?:)? Personal cred ca daca parintii (si profesorii?) nu le-ar baga in cap ca sunt inca bebelusi si la 6 ani, ca nu-s capabili sa mearga la scoala si ca scoala e un fel de baubau unde ti se pot intampla tot felul de grozavii, pt copii ar fi o mandrie ca merg la scoala si 'fac la fel cu cei mari' :)


Din punctul meu de vedere nu poti pune pe picior de egalitate un copil de 6 ani cu unul de 7. Mi se pare normal sa se lase la alegerea parintilor daca vor sa isi dea copilul la scoala la 6 ani in loc de 7, nu sa fie obligatoriu. Sau, daca e obligatoriu, atunci sa existe in scoli create conditiile pentru trecerea brusca de la un program de gradinita, cu somn dupa-amiaza si mancare calda servita la pranz, alaturi de alti copii, la un sistem de 4 ore pe zi in care copilul sta incremenit in banca si e luat acasa de... nu stiu de cine (fericiti daca au bunici, daca nu fuge parintele de la munca, duce copilul acasa si il lasa eventual singur). Una e sa lasi singur un copil de 6 ani si altfel e un an mai tarziu. Ai mei au avut noroc de bunici cu luatul de la scoala, dar cei care nu au, ce fac?
Probabil ca nu intamplator exista vorba aia in popor cu "cei 7 ani de acasa". Nu 6!
E adevarat ca eu mi-am dat fata la scoala la 6 ani, dar am ales o trecere mai blanda la rigorile scolii, la o clasa "step by step". Am platit 400 de lei acum 8 ani pentru dotarea clasei si lunar plateam mai mult decat daca ar fi fost la gradinita, pe mancare si consumabile, dar a fost alegerea noastra, neimpusa de nimeni.
Si din cate stiu nici un parinte nu isi sperie copilul cu scoala, fii-mea, chiar daca era cea mai mica, a avut destui colegi de varsta apropiata (diferenta doar de cateva luni), deci au fost mai multi parinti care au decis ei sa isi dea copilul mai devreme la scoala, considerandu-l pregatit. A avut insa si colegi de aproape 8 ani, care nu ar fi fost probabil pregatiti sa fie scolari nici la 10 ani

Mami de un fecior, o fecioara si o scumpa racusoara

Tutu land

blog de mama
Si ingerii au nevoie de ajutor
Blogul lui Mihaita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madyrizi spune:

daca un copil de 6 ani este egal cu unul de 7 ani, atunci de ce mai trebuie evaluare psihosomatica? sa-i bagam pe toti in aceeasi oala si sa-i trimitem la scoala. ce rost mai are sa vedem daca e si apt pentru asa ceva.
nu putem face comparatie intre sistemele de invatamant din alte state. eu imi duc copilul la scoala in romania, nu in alta tara. eu ma uit la conditiile de la mine din ograda, nu ma intereseaza ce se intampla in alte tari. eu vreau ca fiului meu sa-i fie bine, in tara in care traiesc.

Mami de www.pregnancy-duedate.com/tickers/z7m2069icppvwhff.png" target="_blank">Mihai siwww.pregnancy-duedate.com/tickers/3n5z7sh3szzc8t5z.png" target="_blank">Alex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miha81 spune:

Tare bine a picat acest subiect.Fetita mea fac 6 ani in decembrie si vreau sa o inscriu la grupa 0. Problema mea cea mai arzatoare este evaluarea. In ce va consta? Indiferent cat de bun cred ca este copilul meu tot am emotii pentru ca si eu indiferent cat de pregatita eram la un examen tot aveam ceva emotii.

pozeBianca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miha81 spune:

Scuze, am postat gresit. Am aflat informatiille de la celalalt subiect...


pozeBianca

Mergi la inceput