probleme cu Casa de Pensii

probleme cu Casa de Pensii | Autor: mihaela_s

Link direct la acest mesaj

Initial nu am vrut sa fac mare caz din asta, am zis ca o las balta, ca nu are rost sa ma zbat ca oricum nu rezolv nimic de aici. Dar apoi am luat legile si am citit si vad ca nu au nici in clin nici in maneca cu ce am solicitat noi.

Sa va spun pe scurt despre ce e vorba: mama se afla la noi pentru 6 luni. Legal are drept sa stea 3 luni, apoi ori sa plece acasa ori sa solicite aici drept de sedere. M-a mancat nu stiu unde sa fac totul la punct si in ideea ca daca se imbolnaveste sa fie asigurata medical(desi are card european in buna regula, dar trebuie platit intai aici si apoi umblat la recuperat banii in Ro). Am aflat pana la urma ca nu primeste oricum acea asigurare medicala, chiar daca primeste dreptul de sedere. Nu-i bai am zis, drept de sedere sa aiba...

In 10 zile de la depunerea cererii, am primit acasa o hartie ca trebuie sa trimitem completari. Printre care un formular european(ni se specifica exact care anume) completat de romani prin care se dovedeste suma exacta a pensiei mamei.

Mama a vorbit cu sora ei care s-a dus si a solicitat formularul, i s-a raspuns ca nu se poate elibera decat personal. Matusa a intrebat daca prin email nu se poate face solicitarea, i s-a raspuns ca desigur. Asa ca mama a facut solicitarea prin email la Casa Judeteana de Pensii si in 2 zile a primit raspunsul:
"Buna ziua!
Datele solicitate vi se comunica lunar prin cuponul de pensie care va este trimis la domiciliul din Romania si care constituie documentul oficial privind drepturile banasti ce vi se cuvin din pensie.
Potrivit art.119 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aveati obligatia sa comunicati casei teritoriale de pensii in evidentele careia va aflati , orice schimbare in situatia proprie, de natura sa conduca la modificarea conditiilor in functie de care a fost stabilita sau se plateste pensia, in termen de 15 zile de la aparitia acesteia. In acest sens, pentru perioada cat sunteti plecata in strainatate trebuia sa mandatati o persoana cu procura speciala.Procura speciala acordata mandatarului dvs. era necesar sa precizeze ca acesta are drepturile si obligatiile care revin titularului in raport cu casa teritoriala de pensii.Aceste precizari sunt stipulate de art. 103 alin.(1) din Legea nr. 263/2010 respectiv art.77 din Normele de aplicare aleacestui act normativ.
Regretam ca nu va putem elibera si trimite la adresa din strainatate
adeverinta solicitata."

Acuma eu am nelamuririle urmatoare: am luat legea, articolele si Normele de aplicare. Art. 119 din lege spune exact ce spune si persoana in raspuns. Dar care sunt "modificarea conditiilor in functie de care a fost stabilita sau se plateste pensia"? Mamei i se plateste pensia pe card. Ce conditii nu indeplineste?

Insa la art.103 m-au pierdut:
Art. 103
(1) Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.

Ce are a face tanda cu manda? Mama a solicitat o adeverinta europeana care sa dovedeasca suma pe care o primeste. Cuponul de pensie nu e bun in strainatate. Nu e acceptat de suedezi. Chiar trebuie o astfel de solicitare sa incurce atat de mult pe cineva?

Poate ca sunt obiectiva, fiind direct implicata...de asta as vrea sa imi spuneti cei care va pricepeti la legi, lucrati in domeniu pe la case de pensii...chiar nu se poate raspunde la o astfel de solicitare si mama e scoasa drept infractoare? Chiar mi-e greu sa inteleg uneori hatisurile legilor romanesti...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Din cele doua paragrafe de mai jos, raspunsul si articolul de lege.

Citat:
In acest sens, pentru perioada cat sunteti plecata in strainatate trebuia sa mandatati o persoana cu procura speciala.Procura speciala acordata mandatarului dvs. era necesar sa precizeze ca acesta are drepturile si obligatiile care revin titularului in raport cu casa teritoriala de pensii.

Art. 103
(1) Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.

Eu inteleg ca poate sa-i elibereze adeverinta personal, sau la un mandatar cu procura speciala.
Cu alte cuvinte daca-i faci o procurara matusii tale, si o trimiti prin posta, probabil matusa poate solicita si primi adeverinta pe baza imputernicirii.
Procura trebuie sa prevada "ca acesta are drepturile si obligatiile care revin titularului in raport cu casa teritoriala de pensii".

Poate este cineva care este notar si are cunostinte.
Eu am o asemena procura in baza careia primesc de la posta cuponul de pensie al mamei, banii intrand in contul de card. Pana nu am avut procura posta nu mi-a eliberat cuponul, a trebuit sa merg cu mama.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu e deloc incurcat.
1. Mama ta are nevoie de o hartie oficiala eliberata de o institutie care sa-i foloseasca treaba ei la ce.
2. Pentru aceasta trebuie facuta cerere
3. Eliberarea hartiei se face persoanei in cauza (deci personal) sau unui imputernicit al acesteia.

Care este problema?
Pai ori ridica mama ori imputernicitul ei pe baza de procura din partea e prin care ii acorda acest drept de reprezentare.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Ok, am inteles ca e nevoie de procura, ca nu se poate elibera adeverinta personal, desi matusii mele i-au spus ca cererea se poate face prin email si se trimite adeverinta prin posta. In fine, sa zicem ca inteleg asta.

DAR...de ce o incurca pe mama cu legile si paragrafele acelea? Ce rost au ele in toata afacerea asta? E vorba de eliberarea pensiei acolo, nu de adeverinta. De ce e nevoie de atata imbarligatura cand puteau raspunde simplu si concret. Oare pentru ca nu e legal? De ce o fac pe mama infractoare sau delicventa ca a incalcat nu stiu ce legi de acum sta si se gandeste ca ii vor sista pensia...

Da, pot face si aici o procura insa daca isi pune un notar suedez stampila si semnatura pe ea, o iau romanii de valabila?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

Din cele doua paragrafe de mai jos, raspunsul si articolul de lege.

Citat:
In acest sens, pentru perioada cat sunteti plecata in strainatate trebuia sa mandatati o persoana cu procura speciala.Procura speciala acordata mandatarului dvs. era necesar sa precizeze ca acesta are drepturile si obligatiile care revin titularului in raport cu casa teritoriala de pensii.

Art. 103

Eu inteleg ca poate sa-i elibereze adeverinta personal, sau la un mandatar cu procura speciala.
Cu alte cuvinte daca-i faci o procurara matusii tale, si o trimiti prin posta, probabil matusa poate solicita si primi adeverinta pe baza imputernicirii.
Procura trebuie sa prevada "ca acesta are drepturile si obligatiile care revin titularului in raport cu casa teritoriala de pensii".

Poate este cineva care este notar si are cunostinte.
Eu am o asemena procura in baza careia primesc de la posta cuponul de pensie al mamei, banii intrand in contul de card. Pana nu am avut procura posta nu mi-a eliberat cuponul, a trebuit sa merg cu mama.

Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )

Pai eu asta nu pricep...ce are pensia cu adeverinta? Ei cer o mandatare pentru ceva ce nu scrie in lege. Nu vad sa scrie in lege ca adeverinta se elibereaza personal. Asta mi-e nedumerirea...desi scriam mai sus ca inteleg...dar nu mi-e clar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Apostilata da

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui marius

Apostilata da

Stii cumva cine face asta? Nu am apostilat nimic niciodata, suedezii accepta stampile si semnaturi notariale romanesti, fara apostila. :(

Mergi la inceput

Marius, stiu ca esti in domeniu. In baza carei legi e nevoie de asa ceva? Sau poate fi o hotarare a Casei de pensii si atat? Asta cu eliberarea de edeverinta numai personal sau pe baza de mandatare.

Ca ei ma invart in legea aia unde nu scrie asa ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Mihaela,mama ta trebuie sa faca imputernicire si cum ea deja e la voi,imputernicirea (pentru a nu avea probleme)se face la ambasada/consulat!Acolo tzi-o si apostileaza!

daca o faci la notar s-ar putea ca autoritazile romane sa nu o recunoasca!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Mihaela,mama ta trebuie sa faca imputernicire si cum ea deja e la voi,imputernicirea (pentru a nu avea probleme)se face la ambasada/consulat!Acolo tzi-o si apostileaza!

daca o faci la notar s-ar putea ca autoritazile romane sa nu o recunoasca!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

La consulat nu am cum ajunge. E la Stockholm, eu sunt departe de acolo, studiez intr-un oras mai in sud. Mama e singura cu copiii la noi acasa peste saptamana, ca nu degeaba a venit la noi...e imposibil.

Dar eu stiu ca se poate scrie o imputernicire de mana, pe care o declari autentica in fata notarului suedez, pentru ca el nu stie romana. El semneaza de autenticitate. Mai demult un prieten al nostru a facut asta. Il intreb pe el daca a si apostilat, ca nu mai tin minte...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s
Pai eu asta nu pricep...ce are pensia cu adeverinta? Ei cer o mandatare pentru ceva ce nu scrie in lege. Nu vad sa scrie in lege ca adeverinta se elibereaza personal. Asta mi-e nedumerirea...desi scriam mai sus ca inteleg...dar nu mi-e clar.

pur si simplu...

Hobby

calator de profesie

Cred ca ei prin pensie inteleg si cuponul, nu doar banii.
Banii intra automat pe contul de card, si prin impunerea obligativitatii ca titularul sa ridice cuponul, isi iau o masura de siguranta ca titularul nu a decedat.
Daca titularul nu-si ridica cuponul timp de trei luni (cred), posta il returneaza, si ei sisteaza varsarea pensiei in cont. Ca sa o primeasca pe perioada din urma, trebuie sa faca cerere la casa de pensii.

Mergi la inceput