Vanzare apartament ipotecat!
Am scris aici ca poate primesc mai multe sfaturi.
Am scos la vanzare apartamentl care este ipotecat, ma intereseaza ce solutii sunt ( le cam stiu, insa care este pai ieftina si mai practica). Daca a vandut cineva in conditii asemanatoare, cum s-a pus problema?
Concret, creditul este facut la Alpha Bank, cu care noi am colaborat excelent, insa acum, ei ne dau ca unica solutie sa mutam ipoteca pe un alt imobil, lucru care costa si noi vrem sa-l evitam. Adica vrem sa eliminam orice cheltuieli in plus. Acum, sotul vrea sa scrie la banca centrala sa le ceara si lor o parere, fiindca cei din sucursala au spus ca se mai intereseaza -deci nu au eliminat alte solutii, iar noi vrem sa stim cum punem problema cu un eventual cumparator.
Raspunsuri
Biara spune:
Depinde ce vreti sa faceti dupa vanzarea apartamentului, pe langa solutia propusa de cei de la banca, aveti posibilitatea daca va intelegeti cu cumparatorul,(daca este de acord sa va dea toata suma intr-o singura transa si sa astepte ridicarea ipotecii) sa achitati imprumutul,
Bianca, mami de Maia Teodora (28.11.2009) Maia Teodora minunea noastra cu ochi de peruzea
geta_florina spune:
Buna,
si noi am fost in situatia asta. Noi ne-am inteles cu cumparatorul sa ne dea un avans suficient de mare incat sa putem achita creditul si sa incheiem ipoteca. bineinteles, am facut un act la notar pentru avansul primit. totul a decurs foarte repede si fara probleme.
Geta, mami de Alex
"Daca stai sa judeci oamenii, nu mai ai timp sa-i iubesti"
inbox spune:
Citat: |
citat din mesajul lui geta_florina Buna, si noi am fost in situatia asta. Noi ne-am inteles cu cumparatorul sa ne dea un avans suficient de mare incat sa putem achita creditul si sa incheiem ipoteca. bineinteles, am facut un act la notar pentru avansul primit. totul a decurs foarte repede si fara probleme. Geta, mami de Alex "Daca stai sa judeci oamenii, nu mai ai timp sa-i iubesti" |
Da la asta ne-am gandit si noi, insa probabil ca actul facut la notar este taxat la valoare si probabil ca o sa coste cat sa facem o noua ipoteca. Oricum, prefer varianta asta, care probabil este mai rapida, decat sa astept dupa cei de la Cartea Funciara.
Am citit undeva de o scrisoare bancara, pe care o elibereaza banca pana se vinde apartamentul...stie cineva ceva de asta?
dyannna spune:
Noi am vandut in vara lui 2009,cumparatorul nostru l-a achizitonat accesand un credit ipotecar si el la randul lui...procedura a fost urmatoarea:banca noastra a dat un acord bancii cumparatorului de a pune ipoteca de rang doi pe apart ptr ca aceasta sa poata debloca banii din credit,banii au fost virati in contul bancii noastre(intreaga datorie pe care noi o aveam la momentul acela,inclusiv comisioane de achitare anticipata ca am platit si de-astea:))) iar ulterioar banca noastra a ridicat ipoteca si banca cumparatorului a schimbat ipoteca din rang 1 in rang 2...toate acestea s-au facut cu colaborarea notarului care a perfectat actul.Mama mea ,tot atunci ,a vandut un apartament ipotecat dar cumparatorul ei a avut toti banii cash...notarul i-a explicat cumparatorului ca poate face un precontract cu vanzatorul in care sa se stipuleze ca acesta ii va da banii sa achite creditul ipotecar iar vanzatorul se obliga sa vanda apartamentul dupa scoaterea de sub ipoteca...cumparatorul nostru insa a fost de acord sa mearga cu maica-mea la banca,sa achite creditul pe numele ei, si tot in cursul acelei zile banca a eliberat actul prin care apart a fost scos de sub ipoteca si s-a perfectat actul de vanzare cumparare...practic cumparatorul a fost descoperit cateva ore,fara nicio garantie ca tranzactia se va face...poate ca nu o sa gasesti un asemenea cumparator dar ti-am zis, se poate face un precontract la notar.Toate aceste tranzactii s-au facut in conditiile in care valoarea creditelor ipotecare nu depasea valoarea de vanzare a apartamentelor,nici la mine nici la mama mea...daca ,in cazul tau,creditul este mai mare decat pretul obtinut pe apartament trebuie ca tu sa depui diferenta de bani ptr ca apart sa fie scos de sub ipoteca...sau sa accesezi un alt credit ,cu o alta ipoteca,banuiesc,ptr diferenta.Nu inteleg de ce banca ti-a cerut o alta ipoteca,apart ramane ipotecat pana ce banca isi primeste toate drepturile si apoi il scoate de sub ipoteca si se face vanzarea...de ce nu le convine?...de fapt nici nu cred ca au ce comenta in cazul asta, ptr ca e dreptul tau sa platesti anticipat creditul.
inbox spune:
multumesc dyannna, cu ce ai scris in primul paragraf va mai merge sotul inca o data la banca sa discute, ei au fost mereu receptivi si comunicativi, de aceea cred ca daca se duce concret si va pune problema, vor accepta cei de la banca...poate nu au avut ei cazuri pana acum la sucursala , de aceea ziceams a scriem la centru, insa nu vrm nici s atrecem peste cei de aici.
Valoarea creditului este mai mica decat valoarea apartamentului ( este cam la jumatate).
inbox spune:
Deocamdata au sunat doua persoane sa se intereseze despre locatie si alte detalii, nu am discutat inca, de aceea vroiams a fiu informata pentru cand vor veni sa discutam.
Acum au sunat si cei de la banca sa ne propuna ce ne-ai spus tu...stiam eu ca gasesc ei o solutie :), le-a trebuit ceva timp dar au gasit-o, dar au gasit-o.
dyannna spune:
Procedura nu este chiar atat de complicata pe cat pare dar implica niste costuri...daca banii se obtin pri un alt credit atunci cumparatorul va suporta instituirea a doua ipoteci,odata rangul 2 si odata rangul 1...valoarea apartamentului inscrisa in actul de vanzare va fi mare deci si actele vor costa pe masura...puteti sa mergeti cu toate datele la un notar sa aflati costurile,sa stiti la ce sume de plata sa va asteptati...sa informati si potentialii clienti de costuri ptr ca eu am intalnit si clienti care vroiau sa ia banii din banca dar nu aveau bani ptr perfectarea actelor la notar.
inbox spune:
Citat: |
citat din mesajul lui dyannna Procedura nu este chiar atat de complicata pe cat pare dar implica niste costuri...daca banii se obtin pri un alt credit atunci cumparatorul va suporta instituirea a doua ipoteci,odata rangul 2 si odata rangul 1...valoarea apartamentului inscrisa in actul de vanzare va fi mare deci si actele vor costa pe masura...puteti sa mergeti cu toate datele la un notar sa aflati costurile,sa stiti la ce sume de plata sa va asteptati...sa informati si potentialii clienti de costuri ptr ca eu am intalnit si clienti care vroiau sa ia banii din banca dar nu aveau bani ptr perfectarea actelor la notar. |
Da, oricum plata actelor la notar intra in atributiile cumparatorului, cu ipotecile vedem noi cum ne descurcam. In principiu procedurile le stim, important este sa stie si bancile ce au de facut in astfel de situatii.SE pare ca sunt niste cheltuieli necesare, dar macar nu mai platesc un alt evaluator. Sau trebuie o noua evaluare?( probabil daca creditul calorlalti este mai mare decat al nostru la va trenui o evaluare...dar nu intra in atributia mea, ci a cumparatorulu)
Multumesc tuturor pentru raspunsuri .
dyannna spune:
Din orice pozitie le trebuie evaluare dar asta nu e treaba vanzatorului...oricum eu nu cred ca e o idee buna sa muti ipoteca pe un alt imobil daca tu oricum vrei sa achiti creditul asta...daca vrei sa pastrezi tu banii,da, dar altfel de ce sa te complici si sa platesti costurile unei astfel de proceduri?!Multa bafta iti doresc!