Trebuie sa vorbim despre Kevin

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Cum nu crede ? am ascultat recent peste 30 de psihanalisti in interviuri ce au folosit la crearea unui documentar si toti cred asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Chuny eu nu cred ca se opereaza cu generalizari acolo, ci ca se demonstreaza niste mecanisme, niste modele de tipul "daca mama actioneaza asa atunci sunt sanse mari sa, copilul poate fi afectat in modul cutare..." adica exista riscuri ca lucrurile s-o ia pe o cale gresita. Plus ca omul trece prin multe etape, se schimba, se transforma atat mama cat si copilul, nu-s roboti, nu-s incremeniti in ceea ce au fost la un moment dat si sunt influentati de cei din jur, nu-s singuri inchisi intr-o celula. Copilul este insa foarte vulnerabil cand e mic si ceea ce face mama, cea mai importanta persoana din viata lui, are o mare putere de modelare atunci.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Chuny nu stiu ce ziceau psihanalistii asculati de tine, dar nici macar adeptii psihanalizei clasice nu-si mai pot permite sa ignore relatia dintre mama si copil. Iar relatia e co-creata de ambii, in pondere diferita desigur.
Psihanalistii pe care i-am mai citit eu luasera asta in calcul la modul serios.
Psihologia dezvoltarii a depasit de mult etapa in care copilul era vazut ca o coala alba pe care parintii si mediul astern ce vor. Copilul are temperament si fiecare copil va raspunde in felul lui in relatia cu mama si asta va influenta invariabil si raspunsul mamei.

Mergi la inceput

Dar modelul nu e o generalizare ? ma rog, aici nu am impresia ca ne contrazicem. Sper ca m-am facut inteleasa: pt mine filmul contine o gramada de ingrediente descrise de psihanaliza pt a face o demonstratie. De asta nu m-as oprii doar la asta.

E drept ca e foarte la moda sa amesteci psihologia cu psihanaliza ( adica astronomia cu astrologia), mai te folosesti de biologie cand iti convine ( vezi ilia pe care a lasat-o masca prietenul cand i-a explicat ca sarcinile toxixe inseamna ca mama respinge in bebe partea care vine din tata ), cand nu-ti convine ignori total descoperirile stiintifice ( mda, o fi genetica de vina, dar tot mama e principala vinovata pt ca asa am hotarat noi si nu ne intereseaza ce zice genetica sau neurologia sau etc.). Partea cea mai trista e ca persoane de obedienta psihanalitica ajung sa lucreze nu numai in cabinete, ci si in justitie sau serviciile sociale, acolo e marele pericol. Pt ca in loc sa-si faca treaba, ei se ocupa cu scormonitul de dragul scormonitului. As avea multe de spus pe tema asta, dar plec in week-end cu prietenele si nu mai pot raspunde pana maine :-)

Si atentie, eu nu deresponsabilizez pe nimeni ... ah, ce frumoasa obsesie cautarea de vinovati in permanenta, in loc sa ne intrebam cum ar fi putut fi evitat asa un deznodamant si ce se poate face la modul concret pt mamele aflate in impas ...

Mergi la inceput

Rrox, teoria sexuala in psihanaliza este si astazi folosita si dusa la extrem. Phihanaliza a fost si inca este plina de sarlatani, cei care se prin ca sunt pe cale sa piarda trenul ( si clientii) mai nou au inventat neuropsihalaiza, adia aceeasi Marie cu alta palarie unde ne facem ca suntem in secolul 21. In alt mesaj am enumerat ce am vazut eu din conceptele din psihanaliza transpuse in film, de asta nu mai revin.

Cat despre psihanalistii pe care i-am ascultat: absolut toti sunt freudieni sau lacanieni.

Probabil ca am deviat mult de la subiectul principal, dar pt mine filmul se vrea o acuzatie a mamei si de asta vreau sa vad mai mult decat o simpla acuzatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui Chuny

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Citat:

La sfarsitul filmului s-au imbratisat reciproc.

Chuny, da, voi viziona negresit filmul.

Legat de imbratisarea de la sfarsit, daca mergem pe ideea ca Kevin era psihopat, acea imbratisare nu inseamna nimic. Un gest gol fara niciun sentiment.
Poate sa fi facut gestul manipulator, nimic mai mult.

Psihopatii nu sunt toti violenti , nu toti criminalii sunt psihopati si nu toti psihopatii sunt criminali.

Aoleu, aici ai dreptate, dar ma bagi in ceata rau de tot :-) Pt ca nu admit ca o persoana normala sa comita o crima monstruoasa, chit ca mama nu l-a leganat si nu i-a cumparat tricouri.

Un psihopat inteleg ca e incapabil sa simta emotie, deci atunci imbratisarea din final ar fi manipulare. Mai ales ca exact inainte ii spune ei daca stie cat de greu este in inchisoare. La psihopati (ca la multe alte boli de genul, sau sa le spun tulburari) inteleg ca o parte e predispozitie genetica si alta mediu. Pentru mine nimic nu e ireparabil, nu atunci cand conditiile sunt pe un camp al "normalului". De asta si cred ca desi a fost neindemanateca la inceput, ar fi reusit pana la urma sa se creeze o legatura intre ei daca el i-ar fi deschis o usa. Insa toate usile au fost inchise.

Corect, mai bine spunem tulburari de personalitate, pentru ca defapt psihopatie este termen generic pentru aceste tulburari.

Cred ca discutia curgea defapt spre tulburarea antisociala(dissociala). Incapacitatea de a mentine relatii autentice durabile, impulsivitate, ingnorarea consecintelor actelor negative, incapacitatea de a invata din experiente negative,impulsivitate, lipsa de regret sau a sentimentelor de vina, samd.

Problema este ca Kevin e prea mic pentru a-i pune un astfel de diagnostic. Certitudine poti avea abia la varsta tanara, DSM-IV 1994 zice ca nu se poate pune diagnosticul inaintea varstei de 18 ani.

Cat despre factori, citez din George Ionescu -tulburarile personalitatii““ - tulburarea disociala prezinta un substrat organic printr-o atingere cerebrala minimala.(...) Studiile au aratat ca atata factori genetici cat si factori ambient-educationali contribuie la realizarea riscului pentru tulburare dissociala““

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Chuny distractie placuta cu prietenele!

Cred ca orice film cu substrat psihologic vedem, puteam "vedea" un caz psihanalitic in el, fara sa fi fost intentia cuiva sa-l puna acolo.

Eu nu sunt fan al psihanalizei, insa ii recunosc aportul urias adus psihoterapiei. Nu ma refer doar la Freud, ci si la Winnicot, Bowlby, Erikson, samd. Sunt inca folosite si valide multe din observatiile lui Freud (sa numesc doar mecanismele de aparare), dar teoria dezvoltarii propusa de el, cea psiho-sexuala, nu e una dintre ele, ci mai degraba se potriveste cu comparatia ta (astronomia si astrologia ).
Scuze pentru offtopic!

Dupa cum se vede, autoarea cartii era departe de ideea de a culpabiliza mamele si urmarea exact opusul. Nu am vazut filmul - inca - dar cred ca e o problema de perceptie culpabilizarea asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Citat:

daca esti o mama cu X caracteristici, cresti cu siguranta un copil de tipul Y.

Chuny, tu nu esti o astfel de mama! Scoate-ti asta din cap!
Atata timp cat esti aici, cat cauti informati cat incerci pana la epuizare tot ce e posibil si imposibil omeneste sa faci pt copilul tau, nu ar trebui nici macar o secunda sa te indentifici cu astfel de personaje...

Atata timp cat tu in sufletul tau de mama simti ca ai facut tot ce ai putut...cand poti sa-ti privesti copilul in ochii iar ochii lui sclipesc cand te privesc...nu e vina nimanui...

Mergi la inceput

Nu stiu daca ai vazut, am pus un sir de elemente ce apar in psihanaliza si apar si in film, eu exact la ele ma refer cand spun ca scenariul a fost construit pe alementele alea. Dar e doar un unghi de vedere, o recunosc :-)

Cu aportul dus psihoterapiei sunt de acord, in Franta insa situatia e dezastruoasa, peste 90 % din psihologi si psihiatrii sunt de obedienta psihanalitica. Sunt peste tot: in Justitie, servicii sociale, logopezi, psihomotricieni ( nu stiu daca disciplina exista in Ro, fac un fel de terapie ocupationala), medicii scolari, toti domne sunt mari fani psihanaliza si vorbesc bine de teoria sexuala a psihanalizei. Si fac ravagii ! :-( In loc sa-si faca meseriile cum trebuie se excita "analizānd" in stanga si dreapta si condamna copii ...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ela_04

Citat:

daca esti o mama cu X caracteristici, cresti cu siguranta un copil de tipul Y.

Chuny, tu nu esti o astfel de mama! Scoate-ti asta din cap!
Atata timp cat esti aici, cat cauti informati cat incerci pana la epuizare tot ce e posibil si imposibil omeneste sa faci pt copilul tau, nu ar trebui nici macar o secunda sa te indentifici cu astfel de personaje...

Uita-te la mine... am avut o sarcina fara probleme, am cheltuit o multime de bani pt a face totul ca la carte. Am mancat numai c e a trebuit cand a trebuit...
suntem amandoi clinic si psihic sanatosi, testati si para testati...eu am inceput sa vorbesc la 5 luni sotul la 1 an...amandoi am mers repede, am avut rezultate ca sportivi, am dus o viata nici mai rea nici mai buna decat altii... si totusi...
copilul meu la 2 ani nu zice decat mama si dada (tata) si apua (apa), cu aruncat pe jos si urlat pana se inegreste nu suporta sa-l atinga nimeni in astfel de momente...la testul portage enuntat de voi acum 2 saptamani am iesit dezastru...asta a fost pt mine semnalul ca trebuie sa vad un dr, ca nu pot sa ingrop capul in nisip si sa-mi spun la infinit ca nu e nimic...ca unii copii vorbesc si la 4 ani...

eu insa nu ma identific cu Eva... sunt o persoana vesela ... viata ma invatat sa nu ma i-au prea in serios... sa glumesc, sa rad, sa profit de tot ce e frumos in viata.
Ii zambesc mereu, ne jucam... nimic nu e mai important decat el...copilul meu... nici mancarea, nici cum arata casa, nici parul meu de pe picioare... nu l-am pedepsit niciodata...dr la care am mers spunea ca aici e buba ca nu pot fi mai...am un lapsus...dura...dar nu e asta termenul care la folosit...in fine...nu pot sa-l pedepsesc...il iubesc asa de mult ca nu concep...

Atata timp cat tu in sufletul tau de mama simti ca ai facut tot ce ai putut...cand poti sa-ti privesti copilul in ochii iar ochii lui sclipesc cand te privesc...nu e vina nimanui...

Ela, te asigur, sub nicio forma nu ma simt o mama ca Eva. Nu ma identific cu ea. Deci nu ma identific cu ea, dar ma gandesc ca daca ar fi fost o fire mai extrovertita si mai sigura pe ea ar fi cerut ajutor pana ar fi fost ascultata.

Revenind la film, va las sa continuati discutia pt ca nu stiu ce as mai avea de spus in afara de faptul ca as dori sa se discute si altfel decat din postura de acuzator al unuia sau altuia.

PS: am editat, sper ca ai citit explicatiile, dar nu le las public pe DC :-) eventual continuam pe pm maine seara

Edit 2 : acum am citit mai bine ce ai scris de testul portage, mergeti la un psiholog bun si serios sa il vada, nu orice copi ce se tavaleste pe jos are probleme grave, mergeti cat mai repede sa stiti o treaba.

Mergi la inceput