Prea multe reguli. Prea putina copilarie
Raspunsuri - Pagina 6
arturicii spune:
Noi suntem 2 * cls 2-a, scoala publica;
Teme sunt putine si ii iau la 16 de la scoala cu ele facute.
Ce ma impresioneaza pe mine este..linistea in timpul pauzelor si dimineata dupa ce se suna, in timpul alinierii si intrarii in clase.
Sa vezi o curte plina ochi de copilasi (Cls 1-6) aliniati unul dupa altul (fiecare cu clasa lui) si nici un zgomot??? Brr, mi s-a parut f ciudat.
Si la fel in pauze, in scoala, nu au voie sa vorbeasca; circula unul dupa altul, insotiti de un adult si care vorbeste e pedepsit.
Am intrat intamplator intr-o pauza in scoala si nu se auzea nimic desi erau cei mici pe holuri. Din nou, brrrr.
Pe de alta parte, am intrat si in scoala 17 in timpul unei pauze si pe langa ca erau sa ma darame, tipau, se impingeau pe scari, zburau ghiozdanele... Nici asa nu mi-a placut.
Regulile cu zapada si cu echiparea corespunzatoare le avem si noi.
mihaela_s spune:
Si eu tin minte bulgareala cu bulgari tari, cat mai tari din copilarie...si "spalatul pe fata" dimineata in fata scolii, cand tabarau cate doi-trei baieti pe tine...oribil. Uram diminetile cand era zapada. Am primit bulgari tari in spate si in cap, nu le doresc copiilor mei asa ceva si ma bucur ca aici nu e "la moda" asta.
Si la noi ies copiii afara, de la 1 an, cand ii duci la camin. Echipati gros, cu costume intregi de fas gros iarna, stau pe zapada si se joaca cu lopeti cei mici. Cei mari cu sanii, le duc de acasa (sunt sanii din acelea de plastic ca niste farfurii cu toarte, cele mai haioase ca te invart pe pista). La scoala au voie cu jucarii, dar nu in ore, le lasa in ghiozdane si le au la after school.
In curte au voie sa faca ce vor atata timp cat nu pericliteaza viata altora. Au copaci in curte si a mea se catara zilnic in copaci(ma mosteneste pe mine ) si de multe ori vine cu pansamente acasa pe maini si pe picioare, de la zgarieturi.
Nu au voie sa plece neisotiti, iar daca e cineva special care ii ia intr-o zi de la scoala, trebuie sa prezinte o hartie semnata de parinte sau parintele suna la scoala si anunta. Asta pana la 12 ani, cat copilul sta la after. De ex. intr-o zi prietena noastra a dorit sa o ia pe cea mica de la scoala si sa mearga cu ea prin oras, apoi sa o aduca acasa. Am spus eu cu o zi inainte la scoala ca sunt de acord. Daca totusi copilul vrea sa vina singur acasa(locuim intr-un oras mic, iar zona unde stam e foarte aerisita, copiii au un drum numai de pietoni si biciclete, fara pericole pe care ajung acasa) atunci parintele semneaza pentru asta.
michelle-usa spune:
la noi la scoala e ordine, regulament, e ok.
dar in clasa sunt zile cand e prea galagie. nu e cum era pe vremea mea cand auzeai musca.
Luni de ex. la ora:
doamna le-a spus sa citeasca din carti la alegere.dar au inceput fiecare sa faca ce vroiau.
2 ascuteau creioane la ascutitoare electrica, 3 alegeau un desen pe care sa-l faca mozaic, vreo 4 se uitau pe o tabla care cat au citit fiecare pt un concurs,3 cautau nu stiu ce printr-o cutie,doamna facea niste lectii cu 2 copii...cativa saracii incercau sa citeasca...dar nu stiu cum de puteau. era totul o vanzoleala si galagie.
doamna cand a vazut ca nu se mai intelege le-a facut observatie, le-a scazut din punctajul clasei, a pedepsit pe unul...dar dupa aceea s-a asezat iar la lectii si in 5 min iar au inceput din nou.
nu e asa in fiecare zi, dar uneori parca sunt prea lasati in voie.
michelle
cleo78 spune:
scuzati off topic-u, dar eu, ochi de vultur,neuron in vacanta, nu intelegeam ce are scoala cu bulgarii (natia). Mi-a luat putin sa separ bulgarii de zapada cu locuitorii vecini din sud.
On-topic: cred ca anumite reguli sunt de super bun simt. Conteaza si noi, parintii, cum completam timpul liber. Cu temele... sunt copii si copii, scoli si scoli, pt unii o tema de 10min devine 2 ore de chin si dureri de burta, pt altii temele sunt facute cu drag.
Eu tot repet fetei: nu punem mana/obiecte pe fata/pe gat. La gradi, un copil mai mare a dat din greseala cu zapada in ea. A venit la ea, a zis Pardon, si a scutura-o de zapada de pe fata.
mihaela_s spune:
Pe aici in unele sali de clasa au un aparat electronic sub forma de ureche, sensibil la galagie. Cand e galagia prea mare, conturul urechii se face rosie si atunci copiii stiu ca trebuie sa scada volumul . In mod normal, conturul e verde, cand galagia se incadreaza in limite.
Aqai spune:
mda, chestia cu spalatul e urata, cu asta nu sunt nici eu de acord. cat eram mica eram mereu in alerta sa n-o patesc si uite ca din fericire am scapat :)
vad ca oricum, fiecare scoala cu obiceiul ei, ai dreptate Donia, ce ti-e cu Belizele astea.
scoala asta imi provoaca reactii contradictorii. pe de o parte, in toamna cand cel mare a inceput scoala, a avut o gramada de probleme de adaptare si am lucrat frumos cu teacherii si principal si special ed teacher si esl teacher sa le depasim. Copiii mei au acceptat foarte greu plecarea si au avut un pic de soc cu scoala. Amandoi aveau un bagaj lingvistic foarte puternic in romana, iar faptul ca in engleza stapaneau doar cuvinte si expresii de baza si nu puteau sa se exprime dupa cum erau obisnuiti le-a creat multe frustrari. Cel mare s-a descarcat foarte vulcanic :D Mai ales cand radeau copiii ceilalti de el fiindca nu intelegea ceva sau nu putea sa spuna ceva. In fine, asta s-a rezolvat.
Insa acum am aproape o certitudine ca inca au ramas foarte multi ochi pe el si de aceea orice prostioara e vazuta instant si sanctionata cumva fara drept de apel. El e ... foarte vizibil cumva, aproape toti copiii din scoala il cunosc, de toate varstele, teacherii il cunosc. Si cand esti in centrul atentiei presiunea e mare si pentru un om mare, daramite pt un baietel furtunos de 6 ani.
Ei, acum problemele grave fiind cumva rezolvate, eu simt un fel de presiune din partea scolii ca el sa fie aliniat ca restul copiiilor. Numai ca sunt persoane care stand out nturally si nu prea poti sa ii inghesui pe undeva. si cu cat presiunea asupra lui e mai mare, cu atat da si el inapoi prin razvratire. De aceea incerc cat se poate sa fac in asa fel incat sa aiba momentele in care sa poata fi el insusi, fara mai multe reguli, fara supraveghere constanta.
Cu cel mic e altfel :). El nu se incadreaza intr-un mod quiet. e ca un rau adanc. Nu face valuri dar obtine ce vrea prin persistenta si ... incapatanare :D. Dar fiindca e mai calm, nu iese in evienta atat de tare si scapa :D
Oricum, observandu-i, am vazut ca daca raman cateva reguli simple si de baza, se descurca excelent. Si daca fac nazbatii, la sfarsit trebuie sa le repare. Dar cumva mediile astea cu prea multe reguli.... ii scurtcircuiteaza. Vreau sa gasesc calea prin care ei sa ramana asa cum sunt si in acelasi timp sa ajunga sa poata folosi mediul in care traiesc in folosul lor. Nu stu daca reusesc sa ma fac bine inteleasa. Cumva sa impac si capra si varza :)
Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM)
ML spune:
Mihaela, mereu imi face placere sa-ti citesc mesajele, in special cele despre fetele tale si scoala. Amuzanta si metoda cu urechea .
Aqai, nu stiu cu ce te ajuta ce scriu... aici ii lasa afara numai daca este soare, uscat si relativ calm (la vant ma refer). Azi a nins, i-a prins la scoala, nu ii scoate pe zapada.
Copiii nu au voie sa mestece "guma" (nu ca m-as omora dupa ea), profesorii da (imi inchipui cum le fac ei observatie rumegand).
Eu ii mai las acasa sa se si impinga, pocneasca (rar ) si dupa lectii trebuie sa iasa afara (fata ma cam ignora, baiatului ii face placere caci se alearga cu cainii si se da pe fund la vale prin padure). Ajung acasa la ora 3, sunt numai batrani pe strada, nu-i ducem la activitati decat vara la inot, plecam la rude la oceam si facem excursii, mergem la festivaluri de muzica, etc.
Nici noi nu i-am inscris la ESL. Au intrat direct la gradinita vorbind 80% romana si acum (clasa a 3 a si a 4 a), desi mai fac unele greseli, se descurca minunat (de fapt, eu le vorbesc in romana, ei imi raspund in engleza; cand intalnesc romani incearca neinhibati sa raspunda la fel, dar merge mult mai greu decat in trecut). Citesc fiecare cel putin o ora (baiatul)/80 minute (fata; asa le cere de la scoala, cu semnatura noastra) pe zi.
Acum, nu stiu cat este de adevarat sau doar in mintea barbatului meu... el a zis ca nu-i vrea la ESL ca sa se simta separati de restul clasei (pleaca impreuna cu grupul in mijocul orei) si ceilalti sa-i arate (intr-un fel...) cu degetul. Profesoara ii testa totusi periodic si rezultatele au fost din ce in ce mai bune incat nu a mai fost nevoie nici macar de test (de anul acesta). Eu nu m-am agatat neaparat de "aratatul cu degetul", ci de faptul ca nu-i vroiam trambalati de colo colo, plus ca citisem pe undeva, ca, si cu ajutor primit de acasa/integrare in colectiv vor depasi greutatile pana in clasa a 5-a cel tarziu (dupa unii, clasa a doua).
Apai ma si enerva profesoara ca-i momea cu tot felul de jucarici dupa teste (si hartii de semnat pentru noi ca sa-i lasam; daca nu are un anumit numar de copiii in program, nu are ce face prin scoala...)
AB_AC spune:
Mihaela faina urechea
Interesant ca da roade suedeza fara liste. Nu stiu exact care-i problema dar studentii mei francezi din Franta au o ortografie care ma jeneaza pe mine. Cand am proiecte si trebuie sa-mi redacteze un raport minuscul...greselile abunda rau.
ocebine spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ML [b]Nici noi nu i-am inscris la ESL. Au intrat direct la gradinita vorbind 80% romana si acum (clasa a 3 a si a 4 a), desi mai fac unele greseli, se descurca minunat (de fapt, eu le vorbesc in romana, ei imi raspund in engleza; cand intalnesc romani incearca neinhibati sa raspunda la fel, dar merge mult mai greu decat in trecut). Citesc fiecare cel putin o ora (baiatul)/80 minute (fata; asa le cere de la scoala, cu semnatura noastra) pe zi. www.flickr.com/photos/69265867@N06/sets/72157628040874089/" target="_blank">Copilaria, o data-n viata... (foto) www.flickr.com/photos/69265867@N06/sets/72157628085332016/" target="_blank"> Un fluture (de noapte) pe zi si alte (tot foto) |
Iarta-ma ca te intreb, dar daca pruncii tai (care oricum banuiesc ca sint nascuti aici) au intrat la gradinita vorbind 80% romana, in ce limba tu si sotul tau vorbiti in casa? Stiu ca sotul nu-i roman si nu pricep cum se intelegea el cu ei.
michelle-usa spune:
la ESL baiatul meu care nu stia engleza in clasa 1 a facut dupa Rosetta Stone.In clasa a 2-a nu a mai fost nevoie ca e deja peste nivelul multora din clasa.
Am inteles ca programul asta Rosetta Stone e f. bun.
michelle