Despre spiritul de turma la romani
Raspunsuri - Pagina 7
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Maria se referea la subiectele pe care le-a deschis, de-aia topicul este atat de "in aer". Ea confunda ideile pe care mai multi oameni le pot impartasi cu spiritul de turma, adica o singura idee preluata fara vreo farama de argumente reale de o masa de oameni, la indemnul direct sau indirect al unui om/grup. **Fur is for petting*** http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916 |
Eu cred ca doar presupui ca porneste de la topicurile pe care le-a deschis.
Exemplu a fost din alta zona, deci posibil ca reactia de pe forumuri sa fi intarit o conceptie pe care o avea formata.
Si daca facem o comparatie intre tari mai avansate si Romaina, spiritul de "turma" exista si este mai pronuntat aici decat in occident.
Acolo oamenii ies la mitinguri pentru revendicari sociale, in Romaia ies sa sustina "idolii" sau sa de jos adversarii.
Exista o diferenta intre mentalitatea romanilor si a occidentalilor.
Suntem mai apropiatide mentalitatea orientala, ne punem sperantele in "lideri providentiali".
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/viviana/viviana.jpg)
viviana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Archa Eu cred ca Maria se referea la groupthink, adica la situatiile cand dorinta de apartenenta si/sau unanimitate in aprecieri depaseste dorinta de evaluare corecta a unei situatii. Mai pe romaneste, daca A, B, C si D formeaza o 'comunitate' coeziva, bazata pe afinitati, lu' A o sa-i fie tarsha sa gandeasca si sa spuna ca gandeste diferit de B, C si D. Si tot asa. Si mie mi se pare un subiect interesant. |
De dragul armoniei grupului renunta la creativitatea si gandirea proprie.
Stiu ca acest fenomen a tot fost studiat de sociologi, insa nu cunosc prea multe date.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Maria_1/Maria_1.jpg)
Maria_1 spune:
Bine v-am gasit si regasit.
Ma incanta sa va vad ca se poate discuta normal.
Deceneus a gasit o forumlare mai mult decat potrivita pentru ceea ce am numit eu (copilareste) 'spirit de turma'.
Formularea corecta a subiectului despre care vorbesc eu este "solidaritatea de casta". Si imi explic multe lucruri prin aceasta intitulare. Intr-adevar, profesorii cu profesorii, medicii cu medicii, functionarii cu functionarii. De fiecare data se repeta tiparul. "Gastile" se alcatuiesc pe principii de clasa / orientare profesionala / orientare sexuala / religioasa, etc.
Fenomenul asta este prezent (direct sau indirect) in vietile noastre. 'Gastile' de nepatruns sunt cel mai mult vizibile in politica. O sa spuneti : "Si ce daca? E normal sa fie asa. " Dar totusi, la nivelul politicii 'gastile' se joaca cu interesele unei tari intregi, cu averile tarii si cu viitorul copiilor nostri. In plina democratie....
Ei bine....Archa Dar ce se intampla mai departe? Sau care sunt consecintele faptului ca A nu indrazneste sa afirme alt adevar?
Mi se pare oribil faptul ca cineva este ingenuncheat in fata majoritatii. Faptul ca A si-ar putea pierde locul de munca, sau nu ar mai putea sa isi continue studiile este sinistru. Faptul ca A este pus sa aleaga intre propria demnitate si nevoile de baza ale unei fiinte umane mi se pare cel mai sinistru aspect al "solidaritatii de casta".
Si eu sunt cert convinsa ca 'spiritul de turma', 'solidaritatea de casta', sau cum vrem sa numim fenomenul asta se petrece pe toate palierele societatii (in plan real&virtual) si nu este altceva decat reflexul si continuare cu pasi apasati a mentalitatii comuniste.
Si ce am povestit eu, si ce a relatat Fomalhauti sunt deprinderi mostenite din istoria noastra recenta. Mici, aparent neinsemnate, dar....cine stie?
Si cum spunea cineva....care e diferenta dintre a face parte dintr-o echipa si a fi solidar de casta?
Mie notiunile astea mi se par diametral opuse si pana acum nu am gasit aspecte pozitive ale solidaritatii de casta. Voi aveti idee daca exista?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Archa/Archa.jpg)
Archa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Maria_1 Dar ce se intampla mai departe? Sau care sunt consecintele faptului ca A nu indrazneste sa afirme alt adevar? |
Pai, de cele mai multe ori, A cedeaza si-si modifica viziunea, convingandu-se apoi ca asa a crezut de la inceput si nu altminteri, ca asa a spus de la inceput si nu altminteri.
In cazurile in care A nu cedeaza, e ostracizat. I se retrage dreptul de apartenenta si i se spun chestii de genul 'ne-ai dezmagit', 'nu esti de-al nostru' etc.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/kariguld/kariguld.jpg)
kariguld spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Archa Pai, de cele mai multe ori, A cedeaza si-si modifica viziunea, convingandu-se apoi ca asa a crezut de la inceput si nu altminteri, ca asa a spus de la inceput si nu altminteri. In cazurile in care A nu cedeaza, e ostracizat. I se retrage dreptul de apartenenta si i se spun chestii de genul 'ne-ai dezmagit', 'nu esti de-al nostru' etc. |
o persoana (matura) care gandeste si analizeaza nu ajunge in situatia sa fie nevoit sa-si modifice viziunea. asta inseamna sa fie bine infipt in ceea ce crede.
se intampla mai degraba grupurilor de adolescenti, care inca isi cauta identitatea si modele de urmat.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Maria_1 Si cum spunea cineva....care e diferenta dintre a face parte dintr-o echipa si a fi solidar de casta? Mie notiunile astea mi se par diametral opuse si pana acum nu am gasit aspecte pozitive ale solidaritatii de casta. Voi aveti idee daca exista? |
Nu sunt opuse cele doua notiuni.
Poti face parte dintr-o casta si sa fi mandra(u) de asta, si sa aperi onoare castei/profesiei.
Onoarea poti sa o aperi sustinand calitatea servicilor prestate si sanctionand deficientele si pe cei care le produc, sau ascunzand "gunoiul sub pres" ca sa salvezi aparentele.
Ca medic, politist sa altceva, poti lua atitudine impotriva celor care fac presiuni sa ia mita, sau poti sa negi sa sa spui ca sunt cazuri izolate.
Daca esti intransigent aperi casta, daca esti indulgent aperi imaginea ei.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Maria_1/Maria_1.jpg)
Maria_1 spune:
La noi parca se numea.....'solidaritate de clasa'. Asta probabil pt ca pe vremea aia nici nu se puneau in discutie indivizi cu 'preferinte sexuale' sau 'apartenenti la o confesiune'
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui kariguld
o persoana (matura) care gandeste si analizeaza nu ajunge in situatia sa fie nevoit sa-si modifice viziunea. asta inseamna sa fie bine infipt in ceea ce crede. se intampla mai degraba grupurilor de adolescenti, care inca isi cauta identitatea si modele de urmat. Cei mai fericiti oameni nu au parte de lucrurile cele mai bune, dar obtin totul din cele pe care le au! |
Depinde de multe necunoscute, de intennsitatea presiunilor, de puterea convingerilor, de puterea individului a rezista la presiuni, de interese etc..
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
en_kvinna spune:
Aspecte pozitive al ''solidaritatii de casta'':
- securitatea psihica si emotionala. Asta daca membrul grupului si-a dobandit statul prin afinitatile impartasite de el si grup. Ideal este sa-ti alegi grupul cu care rezonezi cel mai bine, altfel spus '' cei ce se aseamana se aduna''.
- cresterea increderii in sine - sa te aflii intr-un mediu unde toti iti impartasesc opiniile, este ceva reconfortant, plus te face sa te simti mai increzator, mai puternic. De aici rezulta:
- cresterea posibilitatii de afirmare, a succesului - asta si pt. ca:
- se formeaza niste relatii interpersonale dar si profesionale puternice. Sansa de a evolua profesional daca te invarti intr-un mediu propice creste mult de tot. Pt. ca involuntar adopti atitudinea necesara dobandirii succesului profesional.Dar exista si un revers, cel al exemplului negativ. Grupul fiind unul ce impartaseste o serie de valori negative va transfera aceste valori si noilor membrii.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nadaflorilor/nadaflorilor.jpg)
nadaflorilor spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deceneus In Romania exista o puternica soldaritate de casta. Medicii isi apara confratii, magistratii la fel, profesorii pe profesori. Ideea solidaritatii de breasla sau a celei de partid, este o continuare a mentalitatii comuniste, cand membrii de partid erau considerati "fara pata", fara erori. Daca cineva cu functii de conducere comitea o eroare grava era mutat in alta locatie, sa i se piarda urma si partidul sa nu fie blamat. Solidaritatea este mult cultivata in mediul militar si pentru ca viata sociala este guvernata de personaje cu profil militar, solidaritatea de echipa se manifesta si in viata sociala. In armata solidaritatea de echipa este necesara, dar aplicata in viata civila vedem ce consecinte are. Hotii sunt soldari si asta le asigura succesul. Solidaritatea produce efecte, unele bune altele deplorabile. Nu are sens sa condamnam solidaritatea, trebuie orientata spre valori sociale morale si se poate condamna orientarea solidaritatii impotriva valorilor. Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt ) |
Asa iti place tie sa crezi ca asta se intampla doar in Romania, pai atunci te invit sa ai de a face cu serviciile medicale si sociale din Anglia, sa vezi acolo solidaritate de breasla...daca receptionista greseste, se pun toti luntre si punte, merg pana acolo incat incep sa sape in viata personala a nefericitului care s-a simtit lezat de lipsa de profesionalism a unui din bransa. Si au unelte, ca au baze de date in care se inregistreaza tot, de exemplu daca te viziteaza baiatul de la gaze, dragutu' are de completat un formular la sfarsit de tura si acolo scrie tot...tot ce ai spus si cum ai spus in timpul cat a lucrat in casa ta, apoi documentul este frumos scanat si anrhivat intr-o baze de date accesabila de oriunde din anglia de orice agentie de stat. Comunistii ar fi plans de oftica si gelozie...
Aceasta solidaritate de breasla exista peste tot in lume, nu e specifica Roamniei si nici macar regimului comunist.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)