Despre spiritul de turma la romani

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Una din putinele pozitii rationale, majoritate fiind pozitionari sentimentale fata de termenul de "turma".

Citat:
citat din mesajul lui Fomalhauti

Nu va suparati pe mine (sau suparati-va, daca nu se poate altfel)dar chiar am impresia ca multa lume refuza sa discute subiectul fiindca a fost deschis de Maria. Si stelutele se refera tot la user-ul Maria.

Subiectul este interesant. Au fost subiecte mult mai putin interesante care nu au primit sanctiunea de "o steluta".

Este chiar interesant de discutat pana unde este benefica apartenenta la grup si de unde devine nociva pentru o persoana.

Se stie ca cele mai multe persoane care se apuca de fumat o fac din spirit de apartenenta la grup. Si fumatul este o problema...

S-a tot discutat despre fast-food. Si subiectele nu au fost cotate cu o steluta. Foarte multi copii merg la fast-food cu grupul.

Multi dintre cei care au acum probleme financiare le au din dorinta de a fi ca ceilalti (mai exact ca un anume grup). Multi si-au facut case mai mari decat ar fi avut nevoie. Si le-au decorat cu obiecte pe care de fapt nu si le permiteau. Multi si-au cumparat masini mai putin in functie de posibilitatile proprii si mai mult pentru a trezi admiratia unui grup.

O alta problema strans legata de apartenenta la grup o reprezinta relatiile sexuale in adolescenta. Acel "daca toata lumea a facut-o, trebuie sa o fac si eu".

Cum ne educam copiii? "Uite cum stau cuminti toti ceilalti copii, tu de ce nu stai ca ei?!" De cate ori ati auzit asta? Pai atunci, cand ceilalti fumeaza, fac sex....

Si eu cred ca subiectul este interesant, dar depinde cum il privesti si cum il tratezi.
Cred ca notiunea de "turma" din titlul a fost lisita de tac si a deranjat.
Se putea utiliza spiritul de "gloata", de "gasca" sau de "echipa", ultima fiind cool ar fi produs incantare.

Ma repet cu analogia intre notiunea de comunitatea si energia nucleara.
Ambele pot fi bune sau proaste, depinde in ce directie si ce scop sunt utilizate.

Daca valorile comunitatii sunt morale si solidaritatea este in jurul lor, atunci presiunea constintei civice este benefica.
Daca solidaritatea este in jurul oamenilor cu orice pret, ca solidaritate de "gasca" si este indreptata impotriva valorilor sociale, atunci solidaritatea etse nefericita.

In Romania exista o puternica soldaritate de casta. Medicii isi apara confratii, magistratii la fel, profesorii pe profesori.
Ideea solidaritatii de breasla sau a celei de partid, este o continuare a mentalitatii comuniste, cand membrii de partid erau considerati "fara pata", fara erori.
Daca cineva cu functii de conducere comitea o eroare grava era mutat in alta locatie, sa i se piarda urma si partidul sa nu fie blamat.
Solidaritatea este mult cultivata in mediul militar si pentru ca viata sociala este guvernata de personaje cu profil militar, solidaritatea de echipa se manifesta si in viata sociala.
In armata solidaritatea de echipa este necesara, dar aplicata in viata civila vedem ce consecinte are.
Hotii sunt soldari si asta le asigura succesul.
Solidaritatea produce efecte, unele bune altele deplorabile.
Nu are sens sa condamnam solidaritatea, trebuie orientata spre valori sociale morale si se poate condamna orientarea solidaritatii impotriva valorilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Deceneus, echipa nu e egal cu turma.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Depinde cum se comporta. Daca urmeaza "magarul" este ca o turma.
Daca se conduce ca un stup de albine atunci este echipa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

Depinde cum se comporta.

Pai da, fix in cum se comporta sta diferenta.

Adevarul e ca maria se putea referi la orice, nu e foarte clar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

spiritul de turma il inteleg ca se refera la acea/acele persoane care merg de'amboulea dupa cineva/ceva fara sa gandeasca cu propriul creier. a mai spus cineva asta, cred ca Viviana si Xio.

ce a povestit Maria cu acel coleg egiptean, este compromis in fata colegilor. conteaza totusi motivatia.

cat priveste celelalte formulari, fumez ca si colegii mei fumeaza, fac sex ca sa nu fiu fraierul grupului, sunt alte aspecte.

deci despre ce se discuta mai concret?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

Citat:
citat din mesajul lui kariguld

spiritul de turma il inteleg ca se refera la acea/acele persoane care merg de'amboulea dupa cineva/ceva fara sa gandeasca cu propriul creier. a mai spus cineva asta, cred ca Viviana si Xio.

ce a povestit Maria cu acel coleg egiptean, este compromis in fata colegilor. conteaza totusi motivatia.

cat priveste celelalte formulari, fumez ca si colegii mei fumeaza, fac sex ca sa nu fiu fraierul grupului, sunt alte aspecte.

Cei mai fericiti oameni nu au parte de lucrurile cele mai bune, dar obtin totul din cele pe care le au!

Sex in grup ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Archa spune:

Eu cred ca Maria se referea la groupthink, adica la situatiile cand dorinta de apartenenta si/sau unanimitate in aprecieri depaseste dorinta de evaluare corecta a unei situatii.

Mai pe romaneste, daca A, B, C si D formeaza o 'comunitate' coeziva, bazata pe afinitati, lu' A o sa-i fie tarsha sa gandeasca si sa spuna ca gandeste diferit de B, C si D. Si tot asa.

Si mie mi se pare un subiect interesant.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mik

Citat:
citat din mesajul lui kariguld

Sex in grup ?

Mik.

nu. fraierul din grup mai corect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Maria se referea la subiectele pe care le-a deschis, de-aia topicul este atat de "in aer".
Ea confunda ideile pe care mai multi oameni le pot impartasi cu spiritul de turma, adica o singura idee preluata fara vreo farama de argumente reale de o masa de oameni, la indemnul direct sau indirect al unui om/grup.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Maria se referea la subiectele pe care le-a deschis, de-aia topicul este atat de "in aer".
Ea confunda ideile pe care mai multi oameni le pot impartasi cu spiritul de turma, adica o singura idee preluata fara vreo farama de argumente reale de o masa de oameni, la indemnul direct sau indirect al unui om/grup.

Exact.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput