Despre spiritul de turma la romani
Raspunsuri - Pagina 11
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Maria_1/Maria_1.jpg)
Maria_1 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui XIO
Asta inseamna sa nu ai coloana vertebrala. Spirit de turma inseamna sa nu mai gandesti si tu informatia si sa iei de buna ce zice altul. Daca acei colegi "buni" ai tai nu erau de fapt rasisti, inseamna ca nu aveau coloana vertebrala delo si ca isi lasau principiile sa fie calcate in picioare pt. o ... amicitie sau prietenie. Si eu am avut coleg care sustnea Ku Klux Klan-ul si pe Hitler (ma rog, cred ca mai mult ca sa para "cool"), si in veci nu a fost aprobat, ba chiar de cate ori ilauzeam cu astea il luam la misto si ii spuneam ca nu ii plac oamenii de culoare pt. ca el de fapt se straduieste sa fie ca si ei. Bietul baiat care a cazut in mijlocul vostru a terminat facultatea? **Fur is for petting*** http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916 |
Xio, se poate sa fie exact asa cum spui tu. Si asta mi se pare foarte grav. La fel de grava cum este 'lipsa de gandire' cu propriul cap. Mie mi se pare ca principiile astea doua (deminitate & 'spirit de turma) sunt legate intr-o anumita masura. Stii vorba aceea: Capul plecat, sabia nu-l taie. De multe ori imi dau seama ca propriile convingeri ale anumitor oameni nu sunt intotdeauna mai presus de interesele lor. Demnitatea nu mai este o virtute apreciata, ci atingerea interesului propriu. (exemplul politicienilor este valabil si aici). Multi dintre ei 'se descurca', arunca nu noroi, trec de la un partid la altul, fac aliante cu dusmanii...etc, doar ca sa ajunga sus, ca sa isi implineasca interesele (personale sau de grup). Astazi nu mai este valoroasa dogma, principiile politice, viziunea si convingerile fiecaruia.
Inca un proverb : Fa-te frate cu dracu pana treci puntea. Vorba asta nu sublinniaza demnitatea, ci 'descurarosenia'.
Asa si in exemplul lui Folmahauti. Principiul meu este ca nu vreau sa dau bani pt cadourile nu stiu carei invatatoare, dar o fac ca sa nu starnesc antipatii. Principiile exista, dar sunt lasate la coada pentru evitarea multor neplaceri.
La inceput vorbeam despre grupuri de persoane. Asta apropo de colegul tau hitlerist. Era un caraghios in ochii tai si in ochii celorlalti pentru ca era singur in demersul lui adolescentin. Dar daca printr-o intamplare ar fi fost 15 colegi care dadeau sus si tare cu hitler si ku klux klan, daca prin discursurile lor atrageau mici 'simpatii' sau altii rezonau cu ei, nu ar mai fi fost asa usor sa se faca misto de el si sa fie considerat un caraghios. Din fericire, nu suntem chiar in stadiul ala. Romanii au totusi 'un simt' care ii opreste sa aiba pasiuni pt mai marii criminali ai lumii sau alte porcarii. Din cauza asta nici nu avem grupari teroriste sau grupari de neo-nazisti. Avem totusi un spirit care ne domoleste si nu mergem ca nebunii catre extreme. Dar la germani exista grupari neo-naziste, in Rusia exista si sunt foarte numeroase si 'serioase'. Daca ai fi nimerit intr-un grup neo-nazist in Germania, sa zicem, nu stiu cat de tolerate ar fi fost glumele impotriva convingerilor membrilor acelor grupuri.
Dar experientele noastre cu Rromi (eventual si cu ungurii), ne fac sa fim mult mai predispusi catre discriminare. Chestiile exteme ne infricoseaza si nu ne place sa ne amestecam. Asta e un punct forte al nostru!
Ps.
colegul cu pricina a stat 2 ani in facultatea noastra si a plecat cu o bursa la Londra. Isi iubea f mult profesia si era foarte talentat. A fost, insa, acceptat in alta parte a lumii, unde valoarea este acceptata si cultivata.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Maria, seful meu si colegii mei cred ca oamenii care sunt vegetarieni, care nu gasesc un prilej de bucurie suprema in injunghierea porcului samd, sunt niste ciudati. Eu eram singura "ciudata" din grupul ala, si niciodata nu mi-a fost jena sa "stand up". Ba chiar la inceput mi s-a spus sa nu cumva sa spun ca nu mananc carne de porc, ca nu voi mai fi vazuta cu aceeasi ochi :))))) am spus, si de la asta mi s-a tras renumele de "cel mai ciudat om". siii? Nu ma intereseaza, doar m-am cam plictisit de aceleasi glume si de intrebarea " nu vrei niste sangerete?" pusa la toate mesele (evident, variaza tipul d mancare, dar animalul sacrificat e acelasi).
cativa dintre colegi sunt rasisti(light, la modul ca nu le plac negri din varii motive), iar eu nu contenesc sa spun cat de bine arata oamenii de culoare, cat de buni sunt la dans, sport etc.
respectivul coleg avea si alti colegi care nu admirau oamenii de culoare, nu erau adulatori ai Klu klux lanului sau fascisti, dar spuneau ca "negrii" sunt asa si pe dincolo.
Colegii tai nu erau singurii din facultate (presupun), in opinia mea din ce ai povestit, la momentul acela ai fost o pers. slaba care a cedat in fata grupului, nu te-ai ridicat sa iti sustii convingerile.
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
Xio nu toti oamenii sunt puternici. Unii isi sustin principile "panan-n panzele albe", altii cedeaza mai usor.
B. Auerbach spunea - "Sensibilul: … om neinarmat printre cei mai puternici".
XIO spune:
Stiu ca nu toti sunt, sau mai bine spus, depinde de motivatie. Sunt oameni care nu riposteaza decat in conditii de forta majora, si atunci erup ca un vulcan.
Nu despre asta e vorba, doar ii spuneam Mariei ca in exemplul dat de ea nu e vorba de spiritul de turma, e vorba doar de principii si de motivatie.
Ca sa dau un exemplu simplu: daca cineva de pe forum imi spune ca nu sunt un medic bun si imi compatimeste pacientii, pt. mine nu inseamna absolut nimic si nu ma enerveaza/supara/tulbura/ambitioneaza.
Prin urmare, nu ripostez, nu caut explicatii si exemple, doar zambesc in sinea mea.
daca aceste lucruri mi le spune un om a carui parere o respect, atunci are un impact si actionez.
Asa e si ine xemplul Mariei: daca acel egiptean era prietenul Mariei, aceasta ar fi ripostat si ar fi luptat pt. principiile ei. dar asa, nimanui nu i-a pasat destul de faptul ca baiatul era tinta rasismului.
Maria_1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Stiu ca nu toti sunt, sau mai bine spus, depinde de motivatie. Sunt oameni care nu riposteaza decat in conditii de forta majora, si atunci erup ca un vulcan. Nu despre asta e vorba, doar ii spuneam Mariei ca in exemplul dat de ea nu e vorba de spiritul de turma, e vorba doar de principii si de motivatie. Ca sa dau un exemplu simplu: daca cineva de pe forum imi spune ca nu sunt un medic bun si imi compatimeste pacientii, pt. mine nu inseamna absolut nimic si nu ma enerveaza/supara/tulbura/ambitioneaza. Prin urmare, nu ripostez, nu caut explicatii si exemple, doar zambesc in sinea mea. daca aceste lucruri mi le spune un om a carui parere o respect, atunci are un impact si actionez. Asa e si ine xemplul Mariei: daca acel egiptean era prietenul Mariei, aceasta ar fi ripostat si ar fi luptat pt. principiile ei. dar asa, nimanui nu i-a pasat destul de faptul ca baiatul era tinta rasismului. **Fur is for petting*** http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916 |
Mai, vezi cum e lumea? Eu am dat inapoi (dar nu de la o prietenie absoluta). Ma apropiasem de baiat ca mi-era mila de el cum statea singur la cafea in fiecare dimineata si mi-era mila ca vedeam ca aude ca lumea face 'misto' de el . El m-a sfatuit sa ma trag inapoi si l-am ascultat. Daca nu as fi facut-o ar fi fost mult mai nasol pentru mine. Eu as fi provovcat mari antipatii, m-as fi certat cu colegii (poate iremediabil) si m-as fi tarat ca sa imi termin studiile. El, in acelasi timp, stia ca nu este locul lui aici si stia ca se va descurca. Oamenii de genul asta nu sunt chiar niste neajutorati. Sunt puternici. Macar pentru ca a stat doi ani pe aici ca sa indure mitocanii si aberatii sonore. Dar nu numai ca a fost puternic pentru el, a fost si un prieten adevarat. Pt ca m-a impins inapoi, pt ca s-a gandit si la mine nu numai la el. Nu vreau sa ma scuz deloc, dar daca era dupa mine, eu imi puneam toti 'romanasii' in cap pentru individul asta. Doar pt ca mi-era mila de el si pt ca ii consideram pe colegii niste prosti ingamfati. DAr l-am ascultat pe el. Si pana la urma, se pare ca am facut bine.
Pe de alta parte, nu inteleg de ce tot insistam ca acest 'spirit de turma' nu exista. E ca si cum am spune ca Statuia Libertatii nu exista. Haideti oameni buni sa fim rezonabili.
XIO spune:
Spiritul de turma exista, si am dat si exemplu.
Dor ca ceea ce descrii tu nu este spirit de turma ci lipsa de verticalitate, imposibilitatea de a sustine ceea ce crezi.
Nu ti-ai fi pus colegii in cap, ca dovada ca nu l-ai aparat pe coleg si ca nu le-ai spus parerea ta despre ei, ba chiar i-ai dat lui un sut ca sa te aplaude colegii si sa te ia din nou in grupul lor.
Sinecr, nu inteleg de ce ai acceptat una semenea grup, ca banuiesc eu ca nu erati doar cativa in facultate.
Dar ma rog, asta e alta discutie :)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/portocalia/portocalia.jpg)
portocalia spune:
eu nu cred o iota din povestea cu egipteanul. asta-i tot din categoria "povestiri adevarate", dar e scrisa mai pe la finalul sticlei de whisky.
romanul nu e rasist cu studentii straini, romanul e rasist cu tiganii nostri si cu ungurii (atunci cand e rasist). am avut si eu colegi arabi si erau cei mai populari, pentru ca erau exotici si aveau bani. in tot cazul, erau inzestrati cu mult talent social si-si faceau prieteni imediat.
Maria_1 spune:
citat din mesajul lui portocalia eu nu cred o iota din povestea cu egipteanul. asta-i tot din categoria "povestiri adevarate", dar e scrisa mai pe la finalul sticlei de whisky. romanul nu e rasist cu studentii straini, romanul e rasist cu tiganii nostri si cu ungurii (atunci cand e rasist). am avut si eu colegi arabi si erau cei mai populari, pentru ca erau exotici si aveau bani. in tot cazul, erau inzestrati cu mult talent social si-si faceau prieteni imediat. |
Daca nu crezi o iota, te invit sa mai citesti o data si sa te lamuresti. Baiatul asta nu era deloc exotic (de-aia am si spus ca era privit ca un tuciuriu), nu era inzestrat cu nu stiu ce talente sociale fabuloase si nici nu avea bani (adica chiar n-avea, nu stiu daca poti sa intelegi ecuatia asta).
Ca sa iti mai spun o "povestire", in facultatea asta (sa nu crezi ca o sa-i dau numele doar ca sa te conving) ungurii erau 'majoritari'. Era plin de unguri si nimeni n-ar fi indraznit sa zica nimic despre ei. Am avut colegi unguri de ordinul zecilor. Si erau frustrati de cum sunt tratati de romani in general. Nu de colegii de facultate, dar de romanii cu care se intalnesc pe strada, prin autobuze, prin baruri, etc.
Si pana la urma, hai sa fim seriosi. Nu toti ungurii vor sa "ne fure" ardealul si sa ne 'maghiarizeze'. Faptul ca vorbesti asa de lejer de discriminarea ungurilor mi se pare cel putin deranjant. Sunt foarte multi oameni buni printre ei, de multe ori cu idei mult mai stralucite decat romanii si cu o educatie mult mai aleasa decat toate tzoapele de la tv. Si in randul tiganilor la fel.
Nu vad de ce spui ca nu crezi o iota din povestea cu egipteanul, dar vorbesti despre discriminare ca despre ceva foarte normal si natural. Sau arabii au statut mai special decat tiganii si/sau ungurii?
Si apropo de originea lor.....ma indoiesc ca erau populari pur si simplu. Daca aveau bani....e mult mai greu sa cred ca aveau un sarm irezistibil. Aveau bani si erau gata sa ii cheltuiasca cu colegele lor romance. Egipteanul asta nu avea bani pentru asa ceva si nici nu l-ar fi interesat. Poate ca si asta era una dintre marile lui probleme. (in afara de viziunile lui religioase, imbracaminte si limba romana stalcita).
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/portocalia/portocalia.jpg)
portocalia spune:
mda, eu nu cred nici una din povestile tale, oricum. nici tu nu crezi in ele, alegi doar subiecte cu potential de scandal, la care ai sanse sa puna botu' multa lume. apropos, ai un pattern in alegerea nick-urilor, toate sunt nume de fete + nr: carina23, xenia2006, isabela80, maria1 si cate or mai fi fost inainte si nu le-am prins eu sau nu le-am dat atentie. as mai schimba patternul, zau... devii previzibila de la primul mesaj.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
citat din mesajul lui rrox3 Mai Maria, te comporti exact ca un troll. Si nu stii nici sa inventezi povesti incitante credibile. O fi nevoie de troli sa energizeze atmosfera? ![]() Roxana, Maria (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005) |
Am adus mesajul asta in actualitate
![](icon_smile.gif)
Cum am spus si la un alt subiect ,nu am "nas "sa detectez trolii!
Insa in acest caz e...efectiv direct!
Deci Maria (stiu ca iar va merge la ZZ sau poate nu
![](icon_smile_big.gif)
![](chatterbox.gif)
A continuat apoi cu avortul-la fel subiect unde sa lasa "cu singe"de fiecare data!
Au urmat moderatorii forumului la rind,apoi arabii
![](icon_smile_big.gif)
Deci cum se face ca Maria aduce in discutzie numai subiecte incitante?
Ia sa vedem acum "spiritul de turma"ce spune,cum vede interventzia ei pe forum?
![](icon_smile_big.gif)
Maria ,te rog sa ma contrazici cu argumente,ca nu esti troll!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit