Despre spiritul de turma la romani

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Exemplu relatat de tine ,n-are nimic de-a face cu "spirtul d eturma"mult triumbitzat!

Comportamentul asta vine din necunoastere,din respingere a celor ce nu sunt la fel ca noi,din preconceptzie pur si simplu!

Mie(stiu ca prietenel tale vor sari imediat sa dea negativ mesajuluiceea ce pe mine ma distreaza foarte tare)mi se pare extrem de rasist mesajul tau,partea asta la care am dat quote mai bine spus,care spune iarasi multe despre tine ca si forumista!

N-am intzeles detaliile caracterizarii individului,era de ajuns sa spui egipteam ca ne ducea capul ce si cum sta treaba cu el!Deci iar extrem de incitant mesajul tau ca retsul de 99,9% de pe forumul asta!

Ramin la parerea mea cu subiectul asta!

DXana

Eu nu am sa-ti dezaprob mesajul pt. ca n-am inteles mai nimic din el.
Doar partea bolduita m-a dus cu gindul ca ceea ce a detaliat Maria...well,nu era necesar doar pt. ca va ducea si pe restul de pe forum capul ce era cu el,asa cum i-a dus si pe colegii ei de facultate.Gresesc?

Whatever happens don`t let go of my hand!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Discutiile de aici mi-au amintit de "Imparatul mustelor".

Mie mi se pare benefica apartenenta la grup. Invatam sa respectam anumite reguli, norme, avem parte de responsabilitati si drepturi.
In interiorul unui grup capatam prestigiu si ne completam identitatea.
Pentru ca sunt situatii in viata in care nu ne putem atinge scopurile de unii singuri.

Ce cautam noi aici? (pe DC)
E o intrebare la care ar trebui sa ne raspundem. Si atunci ni se vor dezvalui si "misterele" grupului.

"Gandirea de grup" de care vorbea Archa, e putin diferita de ceea ce numim noi un grup obisnuit.
Am citit aici:
www.psih.uaic.ro/~sboncu/romana/Curs_psihologie_sociala/Curs14.pdf" target="_blank">http://www.psih.uaic.ro/~sboncu/romana/Curs_psihologie_sociala/Curs14.pdf
ca sa inteleg mai bine diferentele.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

eu nu cred ca exista "spirit de turma" , cu atat mai putin "instinct de turma".
"turmele" se formeaza si se regrupeaza in functie de o gramada de factori - fundamentul primelor turme cred ca a fost instinctul de conservare. desigur ca in situatii -limita il urmezi pe cel care detine (sau crezi ca detine) mai multa informatie, sau are mai multe abilitati necesare supravietuirii in situatia data. mi s-ar parea absurd ca, fiind pe munte, de ex., sa nu-l urmez pe cel mai experimentat in ale muntelui. ar putea fi sinucidere curata. desigur ca, daca merg sa inot in larg, nu l-as mai urma pe cel descurcaret pe munte (ci pe cel cu barca de salvare).

"turme" se pot face si cand apar interese antagonice - de exemplu in autobuz - firesc, cei care urca ultimii nu au interes sa coboare primii si tind sa-i impinga pe cei aflati deja in autobuz (care, firesc, doresc deplasarea in sens invers, catre usa) - asta ca am remarcat ceva specific romaniei, sa fiu on-topic desavarsit - prin alte parti se intra pe o usa si se coboara pe alta, nemaiexistand interese contrare si nici problema coborat/urcat)

pana si democratia se bazeaza pe turme - castiga turma mai numeroasa
si esti condus de alegerile ei - fair enough, dupa parerea mea, atata timp cat nu esti impiedicat sa pleci sa-ti cauti alta turma.

pe de alta parte, in ceea ce priveste grupurile de prieteni &co, atat timp cat discernamantul e in formare, urmarea liderului de grup este naturala. grupurile nu sunt solide datorita unui interes comun, ci datorita liderului.

cand ai discermanat, chestiunea e un pic diferita: poti accepta chestii care nu iti convin nu neaparat pentru a apartine in continuare grupului, ci de dragul cuiva din grup; poti inchide ochii si trece cu vederea maruntisuri (chestia e ca maruntisurile cuiva sunt chestiile fundamentale ale altuia, asa ca nu poti sti niciodata), poti accepta chestii nasoale din partea grupului din comoditate si lipsa de chef de schimbare sau
poti, pur si simplu, sa-ti expui opinia si sa vezi cum reactioneaza grupul.
grupul fie te va accepta asa cum esti, fara ca optiunile lui sa se schimbe, fie te va marginaliza pt opinie si va tinde sa te excluda (varianta cea mai frecventa) sau iti vei da seama ca nu are sens sa stai in grupul respectiv si iesi singur.

si mai sunt grupurile cele mai dinamice, bazate pe interesul de moment. sunt cele mai vizibile desi nu sunt, propriu-zis, nici grupuri si nici turme. ci o adunare intamplatoare de persoane cu interes comun.

partea buna cu grupurile / turmele e ca le poti schimba daca consideri ca nu-ti aduc foloase. prin urmare, sunt niste chestii utile pt. individ.

gruparile religioase sunt si ele din aceleasi categorie (enuntata in titlu, dar pana si mie mi-e jena sa asociez cele doua cuvinte). numai ca regulile grupului sunt mult mai stricte si devierile sanctionate drastic - sa zicem ca excluderea iti afecteaza vesnicia. (desigur, si beneficiile promit a fi pe masura capacitatii de acceptare neconditionata a tuturor regulilor gruparii).

oricum titlul e aiurea (bine ca n-a precizat "spiritul de turma in blocul XYW34 scara D") si nici macar dupa zece pagini autoarea n-a lamurit ce vrea si la ce se asteapta de la acest subiect, asa ca 1 steluta e mult prea suficient.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui hannen

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Exemplu relatat de tine ,n-are nimic de-a face cu "spirtul d eturma"mult triumbitzat!

Comportamentul asta vine din necunoastere,din respingere a celor ce nu sunt la fel ca noi,din preconceptzie pur si simplu!

Mie(stiu ca prietenel tale vor sari imediat sa dea negativ mesajuluiceea ce pe mine ma distreaza foarte tare)mi se pare extrem de rasist mesajul tau,partea asta la care am dat quote mai bine spus,care spune iarasi multe despre tine ca si forumista!

N-am intzeles detaliile caracterizarii individului,era de ajuns sa spui egipteam ca ne ducea capul ce si cum sta treaba cu el!Deci iar extrem de incitant mesajul tau ca retsul de 99,9% de pe forumul asta!

Ramin la parerea mea cu subiectul asta!

DXana

Eu nu am sa-ti dezaprob mesajul pt. ca n-am inteles mai nimic din el.
Doar partea bolduita m-a dus cu gindul ca ceea ce a detaliat Maria...well,nu era necesar doar pt. ca va ducea si pe restul de pe forum capul ce era cu el,asa cum i-a dus si pe colegii ei de facultate.Gresesc?

Whatever happens don`t let go of my hand!

Hannen, Andacos spunea exact ce spui si tu acum, ca acei colegi erau rasisti, adica ii dezaproba si dezaproba si descrierea mariei, oarecum in ton.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Maria_1 spune:

Ei, pt ca vad ca e atat de dezbatut si de neinteles mesajul meu in care dau exemplul cu colegul egiptean, va mai spun ceva. Ca sa intelegeti ca nu este vorba doar despre discriminare sau despre rasism si ca nu este in un exemplu in aer si pur si simplu.
Banuiala mea a fost si este ca multi dintre colegii "rai" care "discriminau" nu ar fi facut-o. Nu stiu. Ziceti voi. Poate ii investesc cu niste calitati pe care nu le au. Poate ca imi imaginez ca erau mai buni si mai frumosi. Dar totusi cred ca unii dintre ei l-ar fi acceptat daca "climatul" era altul. Daca unii colegi ar fi fost mai putin impunatori, daca unii dintre ei 'ar fi lasat-o mai moale' cu glumele rasiste si cu privirile dispretuitoare, poate ca acest egiptean ar fi avut niste prieteni si niste colegi cumsecade. Dar pentru ca nu dadea bine, pentru ca era un "ciudat", unii dintre colegii mei (CRED) ca au preferat sa 'mearga cu turma' ca sa nu provoace discutii, antipatii sau tensiuni. Au luat lucrurile asa cum erau, le-a placut sa nu aiba discutii in contradictoriu si au facut si ei 'misto' si au ranjit rautacios doar pentru ca asta le era mai comod.

By the way, cred ca un mare motor al 'spiritului de turma' este COMODITATEA. E cald si bine, nici nu ploua, nici nu ninge. Pe principiu: Dar de ce sa ies eu in fata sa ma bat cu morile de vant? Ca doar asa am liniste si e treaba aluia daca nu se descurca. Daca nu se descurca sa se duca inapoi in Egiptul lui si gata. Ca doar nu o sa imi pun eu colegii in cap pentru 'unu'.

Ce ziceti? Studentii astia artisti erau toti rasisti si xenofobi? Sau erau comozi si dadeau cumintei din cap ca sa le fie lor bine? Mh?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

Citat:
citat din mesajul lui Maria_1

Ei, pt ca vad ca e atat de dezbatut si de neinteles mesajul meu in care dau exemplul cu colegul egiptean, va mai spun ceva. Ca sa intelegeti ca nu este vorba doar despre discriminare sau despre rasism si ca nu este in un exemplu in aer si pur si simplu.
Banuiala mea a fost si este ca multi dintre colegii "rai" care "discriminau" nu ar fi facut-o. Nu stiu. Ziceti voi. Poate ii investesc cu niste calitati pe care nu le au. Poate ca imi imaginez ca erau mai buni si mai frumosi. Dar totusi cred ca unii dintre ei l-ar fi acceptat daca "climatul" era altul. Daca unii colegi ar fi fost mai putin impunatori, daca unii dintre ei 'ar fi lasat-o mai moale' cu glumele rasiste si cu privirile dispretuitoare, poate ca acest egiptean ar fi avut niste prieteni si niste colegi cumsecade. Dar pentru ca nu dadea bine, pentru ca era un "ciudat", unii dintre colegii mei (CRED) ca au preferat sa 'mearga cu turma' ca sa nu provoace discutii, antipatii sau tensiuni. Au luat lucrurile asa cum erau, le-a placut sa nu aiba discutii in contradictoriu si au facut si ei 'misto' si au ranjit rautacios doar pentru ca asta le era mai comod.

By the way, cred ca un mare motor al 'spiritului de turma' este COMODITATEA. E cald si bine, nici nu ploua, nici nu ninge. Pe principiu: Dar de ce sa ies eu in fata sa ma bat cu morile de vant? Ca doar asa am liniste si e treaba aluia daca nu se descurca. Daca nu se descurca sa se duca inapoi in Egiptul lui si gata. Ca doar nu o sa imi pun eu colegii in cap pentru 'unu'.

Ce ziceti? Studentii astia artisti erau toti rasisti si xenofobi? Sau erau comozi si dadeau cumintei din cap ca sa le fie lor bine? Mh?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ice_Queen spune:

Maria, degeaba incerci metoda socratica, tre' sa le spui fetelor de-a dreptu', ca altfel ioc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Maria_1 spune:

Citat:
citat din mesajul lui buli

Citat:

Buli, m-ai lamurit pe deplin. Foarte profund demers. Si foarte lamuritor. Sa inteleg ca esti de acord cu intrebarile mele?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

poate ... cred ... nu stiu .... banuiesc ... zi si tu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:

Asta inseamna sa nu ai coloana vertebrala.
Spirit de turma inseamna sa nu mai gandesti si tu informatia si sa iei de buna ce zice altul.
Daca acei colegi "buni" ai tai nu erau de fapt rasisti, inseamna ca nu aveau coloana vertebrala delo si ca isi lasau principiile sa fie calcate in picioare pt. o ... amicitie sau prietenie.
Si eu am avut coleg care sustnea Ku Klux Klan-ul si pe Hitler (ma rog, cred ca mai mult ca sa para "cool"), si in veci nu a fost aprobat, ba chiar de cate ori ilauzeam cu astea il luam la misto si ii spuneam ca nu ii plac oamenii de culoare pt. ca el de fapt se straduieste sa fie ca si ei.

Bietul baiat care a cazut in mijlocul vostru a terminat facultatea?

Mergi la inceput