Despre spiritul de turma la romani
Raspunsuri - Pagina 12
salcia spune:
Si mie mi se pare straniu ca un grup de tineri din zilele noastre sa aiba atata aversiune fata de un strain, doar pentru ca are alta culoare a pielii. Pe vremea mea
aveam la facultate foarte multi colegi straini, multi negri (marocani, congolezi, brazilieni etc.), absolut nimeni nu avea nimic cu ei, ba chiar ne placea foarte mult sa-i ascultam povestind despre tarile si obiceiurile lor. Oamenii s-au integrat perfect, am devenit prieteni, ieseam impreuna in oras, mergeam in vacante, nu a fost nimic dubios. Aveam si cativa colegi rasisti si admiratori ai lui Hitler, dar nu ii lua nimeni in serios. De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, am avut si profesori negri...
E trist ca oamenii au astfel de idei, si inca in vremurile astea, cand se pune asa un accent pe diversitate si multiculturalism. Si exemplul lui Xio mi se pare
, sa nu poti accepta ca un om e vegetarian si sa o tot tii langa cu aceleasi glume rasuflate... zau, cat de limitat sa fii?! Si lipsit de respect, pana la urma, pentru ca chiar daca nu intelegi o anumita decizie, o poti respecta, mai ales ca pe tine chiar nu te afecteaza cu nimic. Dar nu stiu daca are legatura cu spiritul de turma, ci poate cu o anumita lipsa de educatie si de toleranta, destul de raspandita din cate se vede.
Ah, ca mi-am adus aminte - nu avem neo-nazi, dar avem si noi falitii nostri, extremistii nostri (gen Noua Dreapta care vrea sa aduca homosexualii pe calea cea dreapta cu parul si altele). Deci nu avem pasiuni pentru mari criminali (desi e de discutat si asta), dar avem ceva (unii dintre noi) cu negrii, cu vegetarienii, cu homosexualii, cu ungurii, cu tiganii etc.
Prejudecati, intoleranta si spirit de turma exista peste tot (din pacate).
Maria_1 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui salcia Si mie mi se pare straniu ca un grup de tineri din zilele noastre sa aiba atata aversiune fata de un strain, doar pentru ca are alta culoare a pielii. Pe vremea mea E trist ca oamenii au astfel de idei, si inca in vremurile astea, cand se pune asa un accent pe diversitate si multiculturalism. Si exemplul lui Xio mi se pare , sa nu poti accepta ca un om e vegetarian si sa o tot tii langa cu aceleasi glume rasuflate... zau, cat de limitat sa fii?! Si lipsit de respect, pana la urma, pentru ca chiar daca nu intelegi o anumita decizie, o poti respecta, mai ales ca pe tine chiar nu te afecteaza cu nimic. Dar nu stiu daca are legatura cu spiritul de turma, ci poate cu o anumita lipsa de educatie si de toleranta, destul de raspandita din cate se vede.Ah, ca mi-am adus aminte - nu avem neo-nazi, dar avem si noi falitii nostri, extremistii nostri (gen Noua Dreapta care vrea sa aduca homosexualii pe calea cea dreapta cu parul si altele). Deci nu avem pasiuni pentru mari criminali (desi e de discutat si asta), dar avem ceva (unii dintre noi) cu negrii, cu vegetarienii, cu homosexualii, cu ungurii, cu tiganii etc. Prejudecati, intoleranta si spirit de turma exista peste tot (din pacate). |
Da salcia, asta cred si eu. Ca daca n-ar exista lipsa asta de educatie nici un om rational si cu mintile in cap nu s-ar duce dupa gruparile pe care le-ai enumerat. Faptul ca de vegetarieni se rade sau se face 'misto', faptul ca vrem sa exterminam homosexualii, faptul ca ii discriminam in mod evident pe unguri si pe tigani ma face sa fiu si mai convinsa ca toate astea au legatura cu spiritul de turma. Repet. Nici un om care are o educatie peste limita de jos, nici un om care gandeste cu propriul cap, care se informeaza si care nu se ia dupa ce spun unii si altii nu ar putea sa faca lucruri de genul asta. Cel putin asta e logica mea. Dupa cum ai spus tu, Noua Dreapta ar trebui sa fie o ciudatenie de care sa radem cu totii. Insa ND are adepti si simpatizanti ceea ce ne poate pune mari probleme. Mai ales in tanara noastra democratie. Mai ales dupa mostenirea noastra comunista. Si mai ales pentru calitatea mass-mediei si a invatamantului romanesc. Acum lucrurile nu par sa fie periculoase sau deranjante, dar prin lipsa de educatie si prin lipsa gandirii cu "propriul cap" , prin intoxicarea produsa de mass-media, prin lipsa promovarii valorilor reale, copiii de astazi si cei de maine pot cadea in plasele in care a mai cazut omenirea. Toate regimurile militare, toate dictaturile lumii au venit pe un fond foarte asemanator cu cel de astazi. Haos, coruptie, saracie, nedreptate. Poate e bombastic ce spun....dar daca nu am 'merge cu valul', daca am inceta sa discriminam, sa jignim, daca nu am mai inchide ochii si am lua atitudine, am avea mult mai multe sanse sa privim catre un viitor pasnic si mai luminos.
Daca e prea bombastic, trageti-ma de maneca
Laura25 spune:
Pai, Maria, cei din ND se declara mari crestini, aparatori ai ortodoxiei si valorilor familiale traditionale. Cum adica, tu asa o buna crestina, nu ii intelegi? Hotarasate-te de la subiect la subiect daca esti ortodoxa adevarata sau nu.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Fomalhauti spune:
Eu cred ca povestea Mariei ilustreaza bine "spiritul de turma" la scara mica, adica nu la nivelul unei tari ci la nivelul unei colectivitati.
Mi-a amintit de o poveste mai mult sau mai putin asemanatoare. Aveam intr-o vreme o colega, sa-i spunem A. Era o fata deosebit de inteligenta. In rest nu era cu nimic speciala, era alba si romanca si nu iesea in evidenta. Intr-o zi a intrat in conflict cu o alta colega, sa-i zicem B. Asta cu conflictul e parerea mea, de fapt am intrebat-o la un moment dat pe B de ce s-au certat si B mi-a spus ca nu, nu s-au certat dar A e asa si pe dincolo. Eu presupun ca s-a intamplat ceva fiindca lucrurile s-au schimbat intr-un moment in care A si B erau colege de multa vreme. B era speciala, era o persoana extrem de placuta, amuzanta, spirituala si foarte populara.In orice situatie B avea de facut o gluma. A fi in preajma ei era chiar placut. Probabil nu era atat de inteligenta ca A, oricum nu era proasta deloc. La un moment dat B a inceput s-o ironizeze pe A, indiferent ce spunea A, B spunea invers si incerca sa dovedeasca ce prostie a spus A. Pe la spate discuta mereu ceea ce facea A, A era un fel de "Bula". Si atunci s-a format un grup care a respins-o si a marginalizat-o pe A. Strict din spirit de turma.
Dar sa va spun mai departe fiindca apare inca un aspect: turma e cea care se comporta ca o turma, nu "magarul" este cel care obliga turma sa fie turma. Noi eram multi colegi. Unii nu au intrat in grupul lui B, au ramas pe langa A. Altii, printre care si eu, au ramas in bune relatii cu amandoua. B nu a avut niciodata nimic cu toti acesti oameni. Eu (si cel putin inca o colega) am ramas in aceleasi relatii cu B desi nu am participat niciodata la glumele ei si am ales sa raman (sa ramanem) in bune relatii si cu A. Nu am fost niciodata cea mai buna prietena a lui B dar pozitia mea in relatia cu B nu s-a schimbat. Vreau sa spun persoane care erau in urma mea in preferintele lui B au ramas tot in urma mea, nu le-a preferat fiindca au intrat in turma ei. Cealalta persoana despre care stiu ca a ramas prietena cu amandoua in acel moment, este si azi, la multi ani de cand nu mai suntem colege, prietena cu amandoua.
Glicina spune:
| citat din mesajul lui Laura25 Pai, Maria, cei din ND se declara mari crestini, aparatori ai ortodoxiei si valorilor familiale traditionale. Cum adica, tu asa o buna crestina, nu ii intelegi? Hotarasate-te de la subiect la subiect daca esti ortodoxa adevarata sau nu. Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
Ortodox e cine simte si traieste intru ortodoxie. Fara a da socoteala cuiva. Noua Dreapta e o miscare extremista si care nu face cinste nimanui, care se serveste abuziv de ortodoxie. Maria pare destul de confuza, pare ca se afla la o rascruce, pare ca cere ajutor, in felul ei stangaci, usor agresiv pe alocuri. Ceea ce faci tu, Laura, numai ajutor nu se poate numi :(((((((
Sa fiu si on topic: Maria, eu n-as zice ca spiritul gregar e neaparat specific romanilor, nu tuturor romanilor. In schimb, cei mai putin educati (unde educatie nu inseamna neaparat 5 limbi straine stapanite la perfectie si 2 doctorate, ci mai degraba educatie inseamna ceva valori umane dobandite in cei 7 ani de-acasa, printre care si empatia) lasa sa le scape ceva comportamente care trimit cu gandul spre spiritul mai sus amintit.
Laura25 spune:
| citat din mesajul lui Glicina Ceea ce faci tu, Laura, numai ajutor nu se poate numi :((((((( |
Nu am avut nici cea mai mica intentie sa o ajut in vreun fel.
n/a spune:
nimeni de pe lumea asta nu se poate numi crestin absolut. Asa ceva e doar o notiune abstracta, un ideal catre care tindem cu totii. Exista exceptii.... sfintii, dar si acolo am dubii. Numai Dumnezeu este sfant, dupa parerea mea.
http://noideea-noideea.blogspot.com/2011/04/divort.html
http://noideea-deea.blogspot.com
Maria_1 spune:
| citat din mesajul lui Laura25 Pai, Maria, cei din ND se declara mari crestini, aparatori ai ortodoxiei si valorilor familiale traditionale. Cum adica, tu asa o buna crestina, nu ii intelegi? Hotarasate-te de la subiect la subiect daca esti ortodoxa adevarata sau nu. |
Si armata americana care macelareste si a macelarit irakieni, afghani, vietnamezi....se dau aparatorii si promotorii democratiei. Or fi ei foarte democrati si or fi avand ei nu stiu ce valori sociale, dar razboaiele pe care le finanteaza si intretin in lumea intreaga numai 'democratice' nu sunt.
Intre patrioti, cei care isi iubesc tara si nationalistii care sfarteca alte natii este o mare diferenta.
Intre musulmani si teroristii islamici exista MARI diferente.
Daca intelegi diferentele astea inseamna ca te-ai grabit cu mesajul de mai sus.
Si te-ai grabit sa faci o apreciere fara sa te informezi. Asta inseamna ca ai venit cu un raspuns plin de prejudecati si nu cu un rationament personal care are la baza informarea.
Si acum, ca sa fiu cat se poate de clara, mi se pare ca nu faci altceva decat sa confunzi normalitatea cu extremismul. Una e sa cred in existenta extraterestrilor si alta e sa omor, sa pun pumnul in gura sau sa ii terorizez si sa incerc sa ii elimin pe cei care nu cred in omusori verzi de pe alte planete.
Si inca ceva. Daca citesti putin sau ai o minima informatie despre crestinism ai sa descoperi singura ca nici ND si nici o organizatie, asociatie sau partid nu poate sa "reprezinte" crestinismul. Asta tine de un minim de informatie, nu de credinta.
Teroristii care arunca bombe in capul americanilor si prin metrourile din londra NU reprezinta si nu apara valorile islamului. De nici o culoare. Dar si asta tot de un minimum de informatie tine.
Maria_1 spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui Glicina
Ortodox e cine simte si traieste intru ortodoxie. Fara a da socoteala cuiva. Noua Dreapta e o miscare extremista si care nu face cinste nimanui, care se serveste abuziv de ortodoxie. Maria pare destul de confuza, pare ca se afla la o rascruce, pare ca cere ajutor, in felul ei stangaci, usor agresiv pe alocuri. Ceea ce faci tu, Laura, numai ajutor nu se poate numi :((((((( Sa fiu si on topic: Maria, eu n-as zice ca spiritul gregar e neaparat specific romanilor, nu tuturor romanilor. In schimb, cei mai putin educati (unde educatie nu inseamna neaparat 5 limbi straine stapanite la perfectie si 2 doctorate, ci mai degraba educatie inseamna ceva valori umane dobandite in cei 7 ani de-acasa, printre care si empatia) lasa sa le scape ceva comportamente care trimit cu gandul spre spiritul mai sus amintit. |
Glicina nici eu nu vreau sa se inteleaga gresti termenul de 'educatie'. Nu ma refer la oameni care au 15 facultati sau stiu 10 limbi straine. Cand spun educatie ma gandesc la cei 7 ani de acasa, ma gandesc la caracter. Caracterul nu se formeaza prin facultati sau prin cursuri de perfectionare. Nu diplomele garanteaza bunul simt si nu diplomele formeaza oameni cu caracter.
Nici eu nu ma gandesc ca romanii sunt cei mai bubosi din lume. Este clar ca nu numai la noi exista asta si am discutat asta in paginile anterioare.
Nu stiu daca caut vreun ajutor sau nu, dar stiu ca vreau sa stiu parerile oamenilor, sa pot trage concluzii si sa gasesc eventual voci care sa rezoneze cu ideile pe care le expun aici. Asta nu inseamna ca vreau sa imi cante lumea in struna. Inca mai sper ca exista oameni de bun simt, ca exista oameni care sunt preocupati de valorile promovate in societatea de astazi (sau mai bine zis , de lipsa lor), ca sunt oameni dispusi sa vorbeasca deschis despre metehnele societatii in care traim.
Si vad ca la acest subiect au raspuns si astfel de oameni. Asta este 'ajutorul'. Ma incanta si ma linisteste ca nu toti suntem imbibati de sosul scarbos al mentalitatilor occidentalo-atee-egocentriste.
Laura25 spune:
Maria, interventiile mele anterioare la subiect au fost strict parerile/ideile din putzul gandirii mele de simplu user. In calitate de moderator insa, te rog sa ai grija la ce si cum spui. Vezi ca generalizezi si jignesti la greu multa lume.