De pe peste tot ...(2)
Raspunsuri - Pagina 5
andacos spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Desiree2002
Eu inca astept ziua cand in EU se va stabili o singura 'prima' limba oficiala, cu a doua limba oficiala specifica fiecarei tari. Ma tot intreb care va fi aceea:germana, franceza sau spaniola. _ Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008 VICTORIA www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia |
Pai probabil ca vei astepta mult si bine!
Chiar n-am intzeles de unde ai tras tu concluzia ca va urma asa ceva?
Fara sa fiu pro Eu,dar o asemenea afirmatzie chiar ca nu putea veni deict d epeste ocean!
AB_Ac nimeni nu spunea ca trebuie sa-tzi uitzi radacinile,asta ar duce la distrugerea ta ca fiintza(nu ma refere la tine)insa in momentul in care radacinile astea nu te ajuta sa te identifici natzional si mai ales la o anumita virsta,eu zic ca nu e tocmai ok,undeva este o problema!Si chiar sper sa nu mai iei personal interventzia mea!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
salcia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AB_AC Cat despre simtitul "ne-roman" in .ro. Nu-i tipic .ro. De exemplu in Franta... francezii de origine maghrebina exact asta patesc: tratati de arabi in .fr si de "francezi" in lumea de bastina a parintilor/bunicilor. E trist, dar apare din faptul ca majoritatea e monoculturala si orice iesiri din rang te fac "altceva" in ochii multora. Si nu vorbesc pe aici de copiii casatoriilor mixte cu etnii mai militante precum maghiarii. Aceeasi atitudine de respingere si neincredere se manifesta fata de mixitatea cu etnii cu care nu se mai cearta nimeni de mult. Aveam un coleg de liceu pe jumatate tatar. Daca nu si-o luat copilul acela injurii la fiecare iesire in decor : de la neam de stepa, salbatic distrugator... ba chiar cand si-o schimbat banca sa fie mai aproape de prietena ... o ajuns nomad. Mihaela . |
AB, ciudat... Noi am avut un copil tatar in scoala generala (cu nume tatar etc.) si nu l-a tratat nimeni urat, nici noi, colegii, nici profesorii, era perfect "integrat". Ba chiar tin minte ce incantati eram cu totii cand venea cu prajituri facute de mama lui (baclavale si altele ).
In alta ordine de idei, eu sunt romanca de cateva generatii, dar asta nu ma face sa ma simt "mai romanca" decat altii. In epoca asta a satului planetar, cred ca suntem cu totii "cetateni globali", dar e important sa ne cunoastem radacinile si traditiile, indiferent pe unde ne perindam, ele fac parte din identitatea noastra. Mie-mi plac obiceiurile romanesti, dansurile populare, costumele (le si colectionez), imi place sa aud "povesti din batrani", si mi-ar parea rau sa nu am amintirile astea, daca m-as muta din Romania.
Oricum, frumos subiect, imi face placere sa citesc experientele si povestile voastre .
nelia spune:
Eu am participat in ultimii doi ani la multe festivaluri multiculturale (la doua am fost si printre organizatori) si imi place atit de mult! Sa vezi cum vin canadieni de diferite origini cu tot ce au mai scump prin casa, cu amintiri de la bunica, strabunica... Am probat costume nationale din diferite tari, am primit cadou bratari, coliere... am mincat tot felul de bunatati, am ascultat muzica si istoria obiectelor prezentate si a oamenilor care le prezentau... super!!!
Eu am dus doar un stergar lucrat la mina si doua vase de lut din alea in care punea mama lui Nica lapte la prins:))... Din pacate nu am avut mai mult si nici timp sa fac rost ca sa fie si un stand romanesc, insa mi-am propus ca imi voi aduna obiecte in urmatorii ani... le-am pus la standul est-european. Mi-a parut rau ca nu le-am adunat inainte de ajunge aici, am lucrat citiva ani ca benevol pentru Muzeul Taranului roman si am avut posibilitatea sa adun lucruri traditionale romanesti, dar n-am facut-o.
Am fost in vizita la cineva acasa... aparent din Quebec, nascuta aici, crescuta aici, parintii aici, linia paterna chiar de aici... Intr-un loc in casa, citeva papusi rusesti si inca vreo citeva lucruri traditionale rusesti. Am intrebat-o daca sint amintiri din calatorii si mi-a spus foarte incintata ca nu, sint simboluri a ceea ce e rusesc in ea. Pe linie materna, venea si pe acolo... ii parea teribil de rau ca nu stie ruseste, ca s-a pierdut in familie limba si tot ce tinea de aceasta descendenta. Ar fi putut sa citeasca clasicii rusi in original... mi-a placut.
salcia spune:
Si mie-mi plac foarte mult festivalurile de genul asta, Nelia! Imi place sa descopar alte culturi, ma rog, mici parti din ele, dar oricum e foarte interesant sa cunosti si alte traditii (vorba aceea, "unitate in diversitate").
Si sunt fana a MTR-ului :), mai mereu se intampla acolo tot felul de evenimente, expozitii, targuri, au si cinematograf, terasa, zau, mi se pare unul dintre muzeele cele mai "atractive" din Bucuresti, daca pot spune asa.
Victoria_mami spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui andacos
Pai probabil ca vei astepta mult si bine! Chiar n-am intzeles de unde ai tras tu concluzia ca va urma asa ceva? Fara sa fiu pro Eu,dar o asemenea afirmatzie chiar ca nu putea veni deict d epeste ocean! Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
Dana, nu asa vroiam sa sune mesajul meu; pe mine m-ar bucura mult, ptr. ca atunci nu ar mai fi bariera 'limbii' si a comunicarii gresite. Am putea toti comunica pe aceeasi limba. E visul meu inca din copilarie ca toti oamenii pamantului sa vorbeasca aceeasi limba! Prima oara cand am simtit asta a fost cand am vazut Arabella (serialul polonez si nu intelegeam ce zic), apoi cand aveam satelit, 'furat' cu litza de la altii si ma uitam asa, fara sa inteleg nimic. Ma scuzi, visam si eu... Si totusi, de ce ti se pare tie sa fie atat de oribil? Ca nici macar nu am zis ca ar trebui sa fie o singura limba si restul sa fie uitate pe vecie, ci am zis o prima limba oficiala, cu a 2-a limba oficiala a tarii originale.
_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008
VICTORIA
www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui salcia In epoca asta a satului planetar, cred ca suntem cu totii "cetateni globali", dar e important sa ne cunoastem radacinile si traditiile, indiferent pe unde ne perindam, ele fac parte din identitatea noastra. Mie-mi plac obiceiurile romanesti, dansurile populare, costumele (le si colectionez), imi place sa aud "povesti din batrani"... |
Cred ca acesta-i raspunsul pentru andacos identificarea nationala se poate face si prin iubirea fata de un spatiu geografic, cunoasterea si apropierea unor repere culturale precum si aderarea la valori comune. In timp ce etnicitatea tine de rezonanta pe care o au in sufletul nostru obiceiurile si povestile cu care am crescut.
Daca insa etnic vorbind faci parte din minoritati de care te rupi povestile din batrani raman oricum mai restranse si continua sa se restranga si traind nu prea departe de locul nasterii.
De exemplu ai mei mutandu-se la Bucuresti cand eram in liceu... contactul cu Banatul s-a cam dus... au ramas vacantele. Sincer zic mereu ca prima mea emigrare a fost la Bucuresti. Apoi comunitatea evreiasca sefarada e pe cale de disparitie. Eu inteleg ladino si stiu cateva cantece, dar majoritatea vorbitorilor de ladino din Balcani au venit via Imperiul Otoman din Grecia pana-n Romania... si a trecut intai Hitler si apoi au emigrat in Israel multi. Asa ca povestile mele din batrani nu au prea avut batrani sa le povesteasca. Bineinteles ca daca nu ai povestile tale le asculti pe ale altora. Si asa te asimilezi incet, incet umplandu-ti porii cu ce vezi frumos si interesant in jurul tau. Dar e un proces care va dura toata viata ta.
Poate de aceea ma simt mai bine intr-un cadru "multicultural" in care diferentele sunt considerate interesante si exista un interes in a schimba "povesti". In procesul de asimilare doar cel asimilat asculta si rareori se considera ca are ceva de spus relevant. Chiar daca esti ascultat pentru un detaliu, sentimentul ca ai putut ajuta la completarea imaginii "frumosului", "acceptabilului" dintr-o societate este fff. intens. Te ajuta sa te vezi ca parte din natiune si nu o anexa.
AB_AC spune:
---- off topic
Salcia absolut de acord ca de obicei unele minoritati nu-s "sacaite", dar pot fi"sacaite" fara motiv. Adesea e mai usor sa punem caracterul mai special al cuiva pe seama "originilor" decat pe seama simplei varietati umane.