De pe peste tot ...(2)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Si eu sint romanca, pina pe la stra-stra-stra-stra... nu stiu sa fiu si altceva. Nu stiu ce au facut cei din al cincilea stra-...

Chirosti, ah, copilarie, unde esti!

Mie imi place si aici unde sa traiesc sa cunosc oameni si sa cunosc de unde vin si din ce se trag... e un amestec in lumea asta! Il gasesti si acolo unde crezi ca totul e pure laine, de suche, get-beget... sau jiet-bijiet cum spune moldoveanu'.

Rizi tu rizi, Harap Alb, dar aici nu ai dreptate. E-ul de linga T devine moale aproape de I dar nu primul giet - begiet.
Ai intzales ? sau itz mai explic o dat" ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Rufus, in aceiasi situatie sunt si sasii, care in Ro trec drept nemti iar in De trec drept romani.

--------------------------------------------
´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F.

Sasii mai putin, pt ca sunt recunoscuti ca o fosta comunitate puternica de germani, care si-au pastrat traditiile si limba. Mai rau i-a lovit pe cei veniti de prin fostul USSR. ASta pt ca rusii nu se bucura de o imagine prea buna in Germania. Ei sunt intr-adevar adesea priviti aici ca "rusi" in timp ce in USSR erau priviti ca "germani".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mik

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Si eu sint romanca, pina pe la stra-stra-stra-stra... nu stiu sa fiu si altceva. Nu stiu ce au facut cei din al cincilea stra-...

Chirosti, ah, copilarie, unde esti!

Mie imi place si aici unde sa traiesc sa cunosc oameni si sa cunosc de unde vin si din ce se trag... e un amestec in lumea asta! Il gasesti si acolo unde crezi ca totul e pure laine, de suche, get-beget... sau jiet-bijiet cum spune moldoveanu'.

Rizi tu rizi, Harap Alb, dar aici nu ai dreptate. E-ul de linga T devine moale aproape de I dar nu primul giet - begiet.
Ai intzales ? sau itz mai explic o dat" ?

Mik.

Sigur ca am intzalas...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui aschiutza

Citat:

Rufus, in aceiasi situatie sunt si sasii, care in Ro trec drept nemti iar in De trec drept romani.

Sasii mai putin, pt ca sunt recunoscuti ca o fosta comunitate puternica de germani, care si-au pastrat traditiile si limba. Mai rau i-a lovit pe cei veniti de prin fostul USSR. ASta pt ca rusii nu se bucura de o imagine prea buna in Germania. Ei sunt intr-adevar adesea priviti aici ca "rusi" in timp ce in USSR erau priviti ca "germani".

------------------
Still looking for pieces of heaven...

De cei veniti din Rusia nu stiu, de nemtii-romani insa stiu bine pentru ca am auzit relatari din ambele parti. Adica se plang si unii si altii.
Nemtii rusi nu au pastrat traditiile?

Sasii am inteles ca vorbesc o germana veche, folosesc multe cuvinte care nu mai sunt folosite in Germania.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Interesant ca subiectul asta vine cand am hotarat sa fac un arbore genealogic ptr. Victoria. Bunicii din partea mamei au fost amandoi nemti. Bunica din Padurea Neagra, matusa-mea din Ge a zis ca a ajuns pana la strabunicii ei cu 'cercetarea' si o sa-mi trimita toate hartiile ce le-a adunat ea. Bunica a avut un singur frate, luat de SS in timpul celui de-al 2-lea razboi si a murit pe front. A ramas in urma lui o medalie si 2 carti primite de familie de la SS. Atat a valorat o viata in opinia lor. Bunicul- au fost 7 frati. 2 s-au inrolat in SS din proprie initiativa, dupa razboi unul a ramas in Austria, s-a casatorit cu o austriaca, care a avut copii din prima casatorie. Impreuna nu au avut copii. Sotia lui a murit acum cativa ani buni. Matusa-mea a sunat la el acum cateva saptamani si nu a raspuns nimeni... eu nu l-am cunoscut niciodata. Ultima oara el a fost in Ro la inceputul anilor '70, inainte de a ma naste eu. Varul meu l-a dus pe bunicul din Ge in Austria sa se vada cei 2 frati acum cativa ani. Celalalt a ramas in Ge s-a casatorit cu o nemtoaica si au avut 3 copii. Nu mai sunt nici ei. Dar pe ei i-am cunoscut, au venit in Ro o data la 2 ani. Sora lor a emigrat in Ge dupa '90, nu mai e nici ea. Bunicul meu a murit acum 3 ani (peste o saptamana vor fi 3 ani). A doua zi a murit fratele lui care era la Lugoj.
Cand era micut, bunicul (Ota) a gasit pe un camp si s-a jucat cu ceva explosiv, ramas dupa primul razboi mondial; nu stiu ce era, grenada, mina, ce-o fi fost. I-a explodat in maini, i-a zburat buricele degetului mare si a aratatorului si i-a luat auzul. Din aceset motive nu a fost niciodata la scoala, nici in razboi (al 2-lea). Nu a stiut nici sa scrie nici sa citeasca, dar a fost cu siguranta si fara nici o urma de indoiala cel mai intelept si cel mai inventiv om pe care eu l-am cunoscut vreodata. Desigur, ca si cel mai bun bunic din lume!!! A fost sufletul nostru, al celor 4 nepoti.
Din partea tatalui, bunicul era roman, bunica tiganca. Bunica nu a avut frati/surori. Bunicul-erau 14 frati, pe care nu i-am cunoscut. Doar pe unul singur, care a trait in Hunedoara. Cand avea 7 ani, bunicul a fost 'dat sluga la cioban'. Era singur in munti cu oile cand s-a dus taica-su sa-l anunte ca maica-sa a murit (nu stiu de ce) si fiind atat de saraci nu a avut ce sa-i duca de acasa, i-a adus niste mere padurete, culese pe drum. Cand a ajuns la bunicu, nu a avut curaj sa-i spuna; din pacate, bunicul nu mai e de mult sa-l intreb cum si cand a aflat. A facut 4 clase la scoala (cam asa se facea pe vremea aia), a crescut, s-a mutat intr-un alt sat, s-a angajat in mina, s-a insurat cu bunica, au avut 3 copii, au facut o casa frumoasa, au cumparat pasuni si animale, a devenit primar! Cand eram noi copii, ne-a cumparat o padurice peste drum, ca sa ne jucam acolo! (era mica, avea vreo 10 metri x 100 metri, dar era a noastra!) El m-a invatat sa citesc ceasul. El imi spunea povesti cand eram mica. Cand stateam cu ei la sat (pana am avut eu 9 ani) mai dormeam cu ei, intotdeauna sora-mea cu bunica, eu cu el).
Of, m-am intins mult, dar va multumesc ca mi-ati dat ocazia sa spun si eu toate astea.

_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA

www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui aschiutza

Citat:

´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F.

De cei veniti din Rusia nu stiu, de nemtii-romani insa stiu bine pentru ca am auzit relatari din ambele parti. Adica se plang si unii si altii.
Nemtii rusi nu au pastrat traditiile?

Sasii am inteles ca vorbesc o germana veche, folosesc multe cuvinte care nu mai sunt folosite in Germania.

Multi nu, multi s-au "repatriat" avind doar un bunic german de exemplu. In plus in USSR au tot fost mutati oamenii de colo colo. O voi intreba pe prietena mea din Kazachstan daca au avut acolo o comunitate strinsa si daca pastrau traditiile germane. Ea mi-i s-a plins de german-acolo, rus-aici.

Am auzit o data in gara din Viena niste sasi vorbind germana, e asa de dragut! Mie mi-a sunat in ureche precum moldoveneasca pt unul din sudul Romaniei, mai moale. Intr-adevar folosesc arhaisme, folosesc si multe cuvinte imprumutate. Sotul meu se distreaza sa citeasca carti publicate in Romania in germana .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Sasii au venit in Transilvania in sec. XII.
Ei vorbeau dialect sasesc.

Am fost asta vara intr-un tur al bisericilor medieveale evanghelice fortificate.
Am aflat o gramada de lucruri interesante despre sasi si cultura lor.
Va recomand cu drag Biertan, Viscri, Saschiz, Medias si multe altele.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Am uitat sa spun ceva: bunicii din partea mamei, fiind nemti in ro, au fost luasi de rusi si dusi in lagare la munca, in mina. Bunica s-a dus cu vaca la fantana si au luat-o rusii, parintii ei nici nu au stiut. Avea 16 ani. Imi povestea bunica ca mergea la fantana dupa apa iarna si umplea o sticla, a pus-o jos si pana a umplut-o pe a 2-a, prima a crapat de frig. Mergea la munca in mina si urcau la sfarsitul turei cu vagonul, desi nu aveau voie. A zis ca intr-o zi, ea a pierdut vagonul si ce bine! cand au ajuns toti sus cu vagonul, erau soldatii rusi si i-au trimis pe toti inapoi inca o tura in mina. Pe ea nu, ca ea a urcat pe jos. Zicea ca cautau in gunoi si gaseau coji de cartofi si le fierbeau cu iarba, si aia mancau. A fugit din lagar, cu inca 2 fete, au ajuns intr-o padure si au mers toata noaptea; spre dimineata si-au dat seama ca au mers in cerc. Intr-un final au ajuns la o casa si femeia de acolo le-a lasat sa intre, le-a dat sa manance si le-a zis sa astepte pana se trezeste fiul ei sa plece la servici si le duce in gara. Din gara au plecat in Viena, acolo si-a gasit servici ca dadaca la 2 fetite gemene, si mergea in gara in fiecare seara sa vada daca vine cineva cunoscut. Intr-o zi, a venit un vecin de-al ei de la Bethausen (in jud. Timis) si i-a zis ca daca ea ar sti ce bolnava e maica-sa, s-ar intoarce in ro. S-a intors, maica-sa a murit la putin timp, a ramas doar ea si taica-su. Cand a murit si taica-su, a ramas 'in grija' vecinilor, care i-au facut cunostinta cu bunicul meu. S-au casatorit, au facut 2 fete, o casa si in '93 au emigrat in Germania. Bunica a murit in 2004, bunicul (cum am mai spus mai sus), in 2009.

_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA

www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui vikinga
...

Europa e in schimbare...
...

Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo

Eu inca astept ziua cand in EU se va stabili o singura 'prima' limba oficiala, cu a doua limba oficiala specifica fiecarei tari. Ma tot intreb care va fi aceea:germana, franceza sau spaniola.

_

VICTORIA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

In fapt spre disperararea nationalistilor Europa propune o repertoriere a limbilor locale si incurajarea lor pana la liceu in paralel cu doua limbi de circulatie europeana la alegere

Tanti Z legat de termenul cu pricina. Traducerea e corecta, dar tonul da muzica , adica e perceput injurios, pentru ca-i folosit cu ca injurie si nu ca alint.

Andacos toti cei de aici au declarat ca sunt romani si ca iubesc tara in care au crescut, dar nu pot si nu vreau sa-mi reneg datinile si obiceirile date de mosii mei. Si da sunt mandra de ele, asa cum esti mandru de orice lucru frumos pe care l-ai pastrat cu grija. Si vreau sa dau mai departe copiilor o parte din ele. Si sa-si aleaga ei ce vor.

Cat despre simtitul "ne-roman" in .ro. Nu-i tipic .ro. De exemplu in Franta... francezii de origine maghrebina exact asta patesc: tratati de arabi in .fr si de "francezi" in lumea de bastina a parintilor/bunicilor. E trist, dar apare din faptul ca majoritatea e monoculturala si orice iesiri din rang te fac "altceva" in ochii multora. Si nu vorbesc pe aici de copiii casatoriilor mixte cu etnii mai militante precum maghiarii. Aceeasi atitudine de respingere si neincredere se manifesta fata de mixitatea cu etnii cu care nu se mai cearta nimeni de mult. Aveam un coleg de liceu pe jumatate tatar. Daca nu si-o luat copilul acela injurii la fiecare iesire in decor : de la neam de stepa, salbatic distrugator... ba chiar cand si-o schimbat banca sa fie mai aproape de prietena ... o ajuns nomad.

Mihaela .

Mergi la inceput