De acasa si de-aiurea....

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Citat:
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc

AB_AC Da, romanii au tendinta sa supravietuiasca doar ca indivizi. Am inteles ca aproape nicaieri nu sunt uniti ca etnie.

Din pacate, vad si aici destule exemple de familii in care nu se mai vorbeste romaneste. Si nu sunt familii mixte, ambii soti sunt romani si totusi copiii nu vorbesc deloc romaneste, desi inteleg limba.

Eu am avut un moment de tristete cand am realizat ca nepotii mei nu vor mai sti deloc romaneste. Mi se pare o pierdere, in sensul ca orice limba straina cunoscuta e o poarta spre o cultura, dar si spre invatarea limbilor din aceeasi familie.

Admir natiile care se adapteaza la noua cultura pastrandu-si indentitatea. E greu, dar nu imposibil. Se pare ca e imposibil pentru multi romani, care vor sa se piarda instantaneu in peisaj, sa treaca drept localnici. Inteleg sa fie asa in tari xenofobe, dar nu vad motivul pentru care e asa in tari care incurajeaza diversitatea.

Sunt multe de spus...

Do not offend the freaks! Now tell me, who the heck are you? (King Julien-Madagascar)

Poate, sigur adica, sint influentata de societatea franceza, in ceea ce priveste integrarea. Ma gindesc ca italienii din State nu sint la fel cu cei din Franta. In America comunitatea italiana e puternica, sau cel putin, asta e imaginea pe care o am din carti si filme. In Franta e aproape inexistenta, si-au pastrat numele cu o consonanta italiana, dar copiii, nepotii nu cunosc deloc limba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

In Franta optiunea oficiala e asimilarea si nu integrarea. Nu exista nici o valorizare a culturii de origine. Exista totusi exceptii: arabii, evreii si armenii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

In Franta optiunea oficiala e asimilarea si nu integrarea. Nu exista nici o valorizare a culturii de origine. Exista totusi exceptii: arabii, evreii si armenii.

Din pacate si in Olanda ultimilor ani, nu acum 15 cand inca se visau vise frumoase. Acum dimpotriva le pute multiculturalismul.

Rufus ia deschide tu subiect despre pensionari ca eu sunt oparita rau de tot, in Olanda tocmai ce am primit hartie ca fondul de pensii la care am contribuit, scade cu 15% valoarea pensiilor. Ce sa mai, prevad acelasi lucru, va trebui sa ne vindem ce avem si sa incercam sa traim cum putem. Si mai radea lumea pe timpuri ca africanii sau mai stiu eu oamenii saraci faceau multi copii, macar sa-i intretina cineva la batranete.

Mama are pensie in Romania de 350 de lei, mai putin de 100 de euro, daca nu i-am da noi, ar muri de foame asta e adevarul, dupa ce a muncit o viata cinstit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Exceptiile astea sint prezente doar in orasele mari - cité-uri pt arabi, rue des Rosiers si XIXème-ul pt evrei si Charles Aznavour pt armeni. La mine, la tara, sint destul de prezenti portughezii, dar mai mult asa, ca simpatie intre conationali datorita numelui, decit limba si traditii transmise copiilor.

Dar ai dreptate cu asimilarea si integrarea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Eu o sa relatez un lucru care mi s-a povestit, dar al carui motto l-am auzit din mai multe parti: "cum te f... un roman de-al tau, plecat, nu te f... nimeni".

Femeia care s-a ocupat de bunica mea a fost, anterior, plecata in Italia, unde tot de ingrijirea unei batrane s-a ocupat. Reusise sa isi puna niste bani deoparte si tinea legatura cu o alta romanca, tot ingrijitoare, care o mai vizita, deh, roman cu roman, sa mai schimbe o vorba, o barfa. Ei, si femeia asta a facut greseala sa manipuleze mica ei comoara in fatza acestei alte romance, care, odata, profitand de lipsa ei din camera, i-a sustras banii.

Pe fondul acestui gest urat, femeia a facut depresie si s-a intors in tara.

De ce se intampla astfel de lucruri? Am mai auzit astfel de povesti, desi nu spuse de cei patiti. De ce romanii plecati nu se sustin intre ei? De ce pleaca cu aceste... tare - invidie, mancatorie - si le propaga si unde ajung?

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Lucrusoare de vanzare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui dana vio

Citat:
citat din mesajul lui adriananton

tanti zavaidoc .
eu pot sa dau doua exemple de reprosuri ce mi s-au facut mie .
unul , ca am votat cu dl. basescu (nici macar nu am fost intrebata daca am votat macar . s-a tras concluzia ca daca eram in diaspora la vreme respectiva l-am votat )
alta replica pe care am primit-o a fost urmatoarea : lasa draga ce te plangi ca virgula cand a fost mai greu in tara voi ati fos plecati .
astea sunt doar doua si ce e mai dureros e ca vin din partea cui nu te astepti .

Asta este singurul lucru care pe mine ma deranjeaza : votul celor din diaspora: de ce sa hotarati voi cine sa ma conduca pe mine?! Ati plecat, nu ma intereseaza de ce si unde, vedeti-va de conducatorii aia si lasati-ma pe mine sa traiesc cum vreau eu, nu cum vreti voi.

Alexandra Maria
14.12.2007

Pai si nu traiesti cum vrei tu,nu te conduce cine atzi ales voi?

Eu n-am votat si nu voi vota vreodata,nu cunosc,sunt rupta de realiutatea romaneasca insa mi s-a cam acrit sa citesc pe forum ca diaspora l-a ales pe Basescu!!!!E o chestiune pur tehnica faptul ca voturile diasporei au fost la urma numarate,din motive intemeiate,insa majoritar a fost votul din Romania!

In definitv e un drept al nostru,pe care il exercitam daca dorim!
Insa alegerea majoritara apartzine celor din Romania!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Sa va mai spun o stire haioasa, am ras aseara una buna:

La vama Nadlac a fost oprit un camion dintr-ala stil TIR.

Capul camionului era inmatriculat in Bulgaria, iar remorca, in Spania. In acte figura ca transporta marfa pentru Franta, dar in remorca se aflau 3 transfugi de nationalitati diferite: un pakistanez, un etiopian si un nu mai retin ce, o tara asiatica. Care aveau ca destinatie Italia.

Lucrusoare de vanzare...

Mergi la inceput

Eu nu consider ca diaspora l-a ales pe Basescu...

Altele sunt mis-masurile...

Lucrusoare de vanzare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Selene, nu stiu daca motto-ul enuntat de tine e neaparat adevarat. Nu cred ca romanii fac mai mult rau decat alte natii, dar cred ca doare mai rau cand esti inselat de un conational.

Cumva, multi dintre cei care pleaca uita ca oamenii raman in principiu la fel, indiferent de tara unde traiesc, asa ca poti avea surprize neplacute desi vorbesti aceeasi limba. Poate ca sperantele sunt supradimensionate, ca si cum conationalii ar fi un substitut de familie. De multe ori, nu sunt si descoperi ca faci parte dintr-o familie -sa zicem spirituala-care nu are legatura cu limba.

Am observat ca tendinta est-europenilor e sa se ajute intre ei. Ne convine sau nu, experienta comuna ne apropie. Sunt multe lucruri pe care noi intre noi le intelegem (vedem deseori lucrurile la fel, prin aceeasi "grila de lectura"), dar perceptiile noastre le par stranii occidentalilor.

Experiente neplacute cu romanii de aici nu am avut, dar am cunoscut persoane de calitate indoielnica. Se laudau, printre altele, cum au reusit sa fraiereasca statul suedez. Ce sa mai comentez la asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Tanti Z, pune cap de lista la reprosuri votul . Adica dreptul constitutional al cetateanului roman.

Dana vio, nu te-ai saturat de povestea asta cu voturile? Toate nemultumirile le-ati adunat in ´´cauza´´ suprema, votul diasporez.
Restul e perfect! Totul e roz!

Crede-ma ca nu in voturile diasporezilor sta nefericirea romanului de acasa. Multi dintre ei nici nu au votat!

Mergi la inceput