De acasa si de-aiurea....
Raspunsuri - Pagina 11
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tanti_sp_Zavaidoc/Tanti_sp_Zavaidoc.jpg)
Tanti Zavaidoc spune:
Dana_vio, am mai spus: romanii din diaspora sunt totusi romani. Au inca cetatenia romana, deci teoretic pot reveni oricand sa traiasca in Romania.
Aspectul etic al votului il priveste pe fiecare roman din diaspora in parte. Legal, romanii din diaspora au acest drept. Nu aleg insa cum sa traiesti tu. Aleg si ei, ca si ceilalti romani, pe cel sau cea care le conduce tara. In care, mai spun o data, e posibil sa revina ca sa traiasca si ei, oricand.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc Da, Mianna, se intoarce. Anii lucrati in Romania conteaza ca vechime, deci vom primi pensie pentru ei. Do not offend the freaks! Now tell me, who the heck are you? (King Julien-Madagascar) |
Dar nu ii primesti din Ro, ci din tara de adoptie...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tanti_sp_Zavaidoc/Tanti_sp_Zavaidoc.jpg)
Tanti Zavaidoc spune:
Mihaela, asa e. Dar calculul se face altfel decat in cazul unui localnic.
Oricum, scuze ca nu mai retin cine a explicat, parca Doruletz, banii nu se acumuleaza undeva si asteapta sa ajungem la varsta pensionarii ca sa ii primim. Ei circula aici si acum.
Pana la urma, nici romanii care au contribuit acum 25 de ani nu sunt platiti in sutele de atunci Concluzia mea era ca, intr-o forma sau alta, contributia e recunoscuta.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Nu va certati pe pensii. Nu veti lua nici o pensie cand va va veni randul sau, cel mult, veti primi o suma cu care nu va va folosi.
Batranetea noastra se va derula pe langa tomberoanele de gunoi, unde cica se arunca aprox jumatate din mancarea produsa.
Poate se vor arunca si ceva medicamente...deci nici o grija.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
![](images/user_woman.png)
AB_AC spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui karula
Da, da! Si uite, imediat mi-au venit in minte diminetile tale provensale, la piata cu aparatul de fotografiat ![]() Ma regasesc, aici la Viena, in faza asta de dragoste frenetica. |
Punct ochit punct lovit!
![](icon_smile_big.gif)
![](floare.gif)
Si astept un jurnal vienez...
![](floare.gif)
Ce spui tu de neincredere sa stii ca e si produsul experientei. La putine luni dupa 89 tatal meu a fost la Viena cu treaba. Era prim oara.Povestea foarte miscat cum farmacista de la aeroport si-a dat seama ca era roman ca si ea. A revenit acasa cu o trusa intreaga de cosmetice pentru mama. El nu si le permitea, dar d-na aceea a insistat sa i le faca cadou... era atat de bucuroasa sa revada un roman si sa stea de vorba. Sper ca nu a regretat vreodata pentru ca pe tata l-a umplut de optimism.
Cand am plecat eu ...prin 97 ma opream si vorbeam cu toti cei care vorbeau romaneste... si am ajutat multi romani sa vina in Olanda. Si am fost ajutata la randul meu de cei care venisera mai devreme. O bicicleta imprumutata sau reparata, bani imprumutati pana la primul salariu, sfaturi si o mana de oameni pentru alungarea singuratatii. La universitatile americane de asemenea exista comunitati de studenti romani fff. bine organizate si oameni deosebiti.
Si pe forumul asta cat era mititel... relatiile erau de alta natura. Si acum macin mac cu rasnita venita din Japonia de la o colega forumista.
![](olala.gif)
Daca suntem mai multi insa ...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
doruletz, tanti, absolut! de asta spuneam si eu ca e aiurea sa reprosezi celor care au plecat ca cei ramasi platesc pensiile parintilor lor...pentru ca si noi la randul nostru am platit, atat cat am muncit in Ro, pensiile celor de atunci.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Lali/Lali.jpg)
Lali spune:
Pentru ca, de cateva pagini citesc ce-i deranjeaza pe cei plecati la cei ramasi spun si eu ce ma deranjeaza pe mine la UNII din cei plecati:
- superioritatea data, cred ei, de o intelegere a realitatilor tarii de adoptie, afisata in fata oricui ramas acasa si de obicei punctata cu argumentul suprem "nu ai de unde sa intelegi, nu ai trait asta".
Asta insulta de multe ori inteligenta partenerului de dialog pentru ca, se presupune ca putem dialoga si despre lucruri netraite pe propria piele, iar capacitatea de intelegere a unor situatii nu este limitata la participarea directa.
- superioritatea cu aerul de "eu am avut curajul sa plec si dorinta de munca si sacrificiu sa reusesc pe care tu nu le ai", afisata deasemenea in fata unor oameni care poate au avut curajul sa ramana si capacitatea de munca si sacrificiu sa reuseasca ceva cinstit si in Romania.
- noroiul cu care se arunca in Romania, generalizandu-se unele aspecte care fara indoiala exista la noi dar nu sunt neaparat determinante, vis a vis de prezentarea imaculata a tarii de adoptie
Fara indoiala ca multe din ce spuneti voi sunt adevarate.
Dar nu generalizati bazandu-va pe experienta proprie.
Eu am rude plecate din tara, care au reusit prin munca in tara de adoptie, a caror copii fac proiecte despre Romania pentru scoala si primesc cu mare bucurie in dar albume profesioniste despre locurile natale. Cu care discut deschis despre avantajele si dezavantajele emigrarii, care imi spun deschis problemele intampinate, care vad si nu se sfiesc sa descrie prin ochii si sufletul lor binele si raul pe care l-au lasat acasa si binele si raul gasit acolo.
Totul e ca, undeva, cand tragi linie sa ai o balanta pozitiva care sa devina un izvor de obiectivitate.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/dana_sp_vio/dana_sp_vio.jpg)
dana vio spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc Dana_vio, am mai spus: romanii din diaspora sunt totusi romani. Au inca cetatenia romana, deci teoretic pot reveni oricand sa traiasca in Romania. Aspectul etic al votului il priveste pe fiecare roman din diaspora in parte. Legal, romanii din diaspora au acest drept. Nu aleg insa cum sa traiesti tu. Aleg si ei, ca si ceilalti romani, pe cel sau cea care le conduce tara. In care, mai spun o data, e posibil sa revina ca sa traiasca si ei, oricand. Do not offend the freaks! Now tell me, who the heck are you? (King Julien-Madagascar) |
Teoretic, dar nu si practic. Toti au cetatenia romana, dai in strainatate multi nu recunosc asta si sunt romani doar la vot. Cand se vor intoarce sa traisca in Romania atunci sa voteze. Eu cand eram studenta aveam viza de flotant si am votat primarul din orasul in care locuiam 10luni/an , nu pe cel de acasa. Si mi s-a parut o chestie normala si de bun-simt.
Alexandra Maria
14.12.2007
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Marox/Marox.jpg)
Marox spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui dana vio
Asta este singurul lucru care pe mine ma deranjeaza : votul celor din diaspora: de ce sa hotarati voi cine sa ma conduca pe mine?! Ati plecat, nu ma intereseaza de ce si unde, vedeti-va de conducatorii aia si lasati-ma pe mine sa traiesc cum vreau eu, nu cum vreti voi. Alexandra Maria 14.12.2007 |
Dana_Vio, absolut de acord, eu nu doresc sa votez tocmai pt ca nu mai locuiesc in Ro, de ce sa impun altora consecintele votului meu? Daca vreau sa votez, cu inima curata si crezind ca e candidatul cel mai bun, pentru un individ care se va dovedi un dictator nenorocit?!
![](images/user_woman.png)
AB_AC spune:
Da, nici nu eu am mai votat dupa ce am capatat alta nationalitate si m-am decis sa nu ma mai intorc .ro. Cata vreme mi-am vazut plecarea ca ceva temporar am votat.