"Se vinde Romania" la Rosia Montana?(2)
Raspunsuri - Pagina 10
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/olympia/olympia.jpg)
olympia spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Xenia2006
pai, ai citit superficial in mesaj, am adoptat formal, pt moment, punctul de vedere al lui zmeuta ca sa-i indic erori le care le face, chiar si din acea perspectiva o tehnica binecunoscuta, dupa cum stii nu, nu consider intreaga problema ca o tranzactie, dincontra mi se pare ca gresesc si cei care afirma valoarea contractului (se imbata cu apa rece), si cei care se opun prin lozinci patriotarde, de la distanta si nu cred ca cea mai buna reactie este lupta cu furci si topoare, la fel cum nu este ascunsul capului in nisip nu, eu cred ca exista solutii (concrete) care sa evite si executarea contractului, si perpetuarea saraciei din zona numai ca nu poti sa explici o solutie unora care au deja prejudecati despre tine/pozitia ta/motivatiile tale s.a.m.d. nu, pt asta e nevoie de-o atmosfera... de forum de idei... fara demagogie si intransigenta... unde interlocutorii gandesc bine inainte de-a replica... mda Always the dullness of the fool is the whetstone of the wits. |
Ei, da, Xenia (ca la clasa I?) trebuia sa ma prind eu, ca tu, (ne cunoastem cumva, ca incep sa intru la idei) ai adoptat doar asa , "formal si pentru moment" punctul de vedere al Zmeutei... Ca evitarea contractului e necesara n-ai zis pana acum, iar dand exemplul cu masina se parea ca discuti strict din pdv al cifrelor.
Lali, ai surprins perfect e esenta problemei!
![](japonez.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Xenia2006 spune:
inteleg ca cele care se opun exploatarii au gasit o solutie practica cu sanse de reusita?
aspectul concret nu prezinta nici o dificultate majora?
discutiile de-aici sunt doar pt combaterea 'elementului'?
bon! mult succes in continuare, atunci!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
BESTUTZA spune:
Xenia,spui ca:
nimic din ce-a fost discutat nu considera renegocierea unui contract in vederea dizolvarii, si nu considera folosirea de parghii politice europene pt promovarea problemei la alt nivel - deasupra importantei sub-regionale pe care o are in acest moment
Cred ca prin "pozitia strutului" abordata de noi,imbracati saracacios, cu purtare provinciala, care nu impresionam prin nimic,am dat dovada de incredere in cei ce gestioneaza problemele TEHNICE ale diferitelor ramuri economice.Wrong!
Cred ca nu are nimeni pretentia ca poate avea PERSONAL,ZILNIC informatii PERTINENTE referitor la astfel de probleme...
Cei care au semnalat un PREJUDICIU, au fost cei care se ocupau efectiv de asta;informatiile s-au adunat si ACUM ASTA SE FACE:promovarea problemei la alt nivel , aducerea ei in atentia celor ce se TREBUIE SA SE OCUPE DE ASTA, intr-un mod ADEVARAT,CORECT,EFICIENT!
http://community.webshots.com/user/BESTUTZA
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Xenia2006 spune:
stii ce? ce-ar fi sa fim realiste for a sec...
simplul fapt ca ai dreptate nu inseamna ca ai s-o primesti
bad things happen to good people ALL THE TIME
asa ca mai bine te gandesti realist, decat sa explici cat de nedrept e totul: big news...
crezi ca politicienii nu stiau ce fel de contract semneaza?
crezi ca vei mobiliza asa o miscare populara ca se vor simti fortati sa schimbe ceva?
dream on...
se va intampla ceva atunci cand politicienii romani (sau alti reprezentanti, de ONG de ex) vor face lobby pe langa un comisar european, pe langa printul Charles, ca sa porneasca un SCANDAL la nivel european. si sa-si foloseasca agentiile LOR de PR si reprezentare juridica, ca sa forteze dizolvarea unui contract
politicianul ro se va uita de sus la manifestantii de strada
dar va fi atent atunci cand problema e pusa in discutie in parlamentul european
sau cand Charles aduce cu el televiziuni, agentii de presa, si se pozeaza cu cheile orasului in mana
atunci, poate, sa ai o sansa
pana-atunci, vad ca ai de gand sa discuti cu lupii moralisti. sau cu cainele Samson (el vrea egalitate, dar nu pt catei)
capisci?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
BESTUTZA spune:
Sigur ca politicenii au stiut!De asta nu am nicio indoiala!
Nu am stiut noi, pentru ca, hai sa fim seriosi, puteam stii daca se scurg informatii de la Vega?
Am aflat ulterior de la un cercetator roman ca ce s-a cumparat, s-a cumparat pentru ca documentatia stiintifica sa poata ajunge unde trebuie!Dar prea tarziu...Si asa cu toate vanzarile, de au ajuns romanii sa se minuneze de ce a ramas...
Cred ca printul Charles e doar unul din cei ce ar putea influenta...
Geologii, inginerii in minerit, arheologii, diplomatii, reprezentantii capabili ai Ro la PE, NOI putem face ceva, DACA STIM!
SI ACUM STIM!
Si cred ca cei de aici,de pe forum, dincolo de revolta normala,fireasca, organica, au adus argumente serioase, informatii, dincolo de orice subiectivism !
Asa s-a procedat si in cazul SMURD...Crezi ca a fost instiintat tot poporul de manevrele pe care le vroaiu ei in legea sanatatii ?
Cati dintre noi stiam ACUM daca nu demisiona Arafat?
Cei care erau abilitati au tras un semnal..si oamenii au intels ca s-a intins coarda prea tare!!!
De RM nu s-a stiut mare lucru, dar acum lumea a aflat...
NOI STIM, DIN CE IN CE MAI MULTI SI ASTA SCHIMBA MULT...
http://community.webshots.com/user/BESTUTZA
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
BESTUTZA spune:
http://www.ziare.com/rosia-montana/gold-corporation/academia-romana-bnr-nu-trebuie-sa-cumpere-aurul-de-la-rosia-montana-1118932
http://community.webshots.com/user/BESTUTZA
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
BESTUTZA spune:
Proiectul de modificare a Legii minelor 85/2003 (Pl-x. 549/2009) initiat de senatorii Toni Grebla si Ion Ruset este profund neconstitutional, imoral si vizeaza restrangerea dramatica a unor drepturi fundamentale ale cetatenilor in favoarea unor companii miniere private.
Acestea vor avea dreptul sa ii exproprieze abuziv, nu in numele unei cauze de utilitate publica, ci in numele unui interes privat. Nu doar cei din Rosia Montana care nu vor sa vanda vor fi vizati, ci toti potentialii proprietari de terenuri din zone cu zacaminte miniere utile, cum ar fi carbunii, minereurile feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, de pamanturi rare si disperse, sarurile haloide, substantele utile nemetalifere, rocile utile, pietrele pretioase si semipretioase, turba, namolurile si turbele terapeutice, rocile bituminoase, gazele necombustibile, apele geotermale, gazele care le insotesc, apele minerale naturale (gazoase si plate), apele minerale terapeutice, etc (vezi Legea minelor 85/2003, art. 2).
Cetatenii Romaniei vor putea fi expropriati fara drept de apel de oricate ori o companie privata primeste licenta de a exploata zacamintele minerale care de afla sub proprietatile lor. Efectele pe termen lung ale unei astfel de legi ar putea fi devastatoare.
Propunerea de modificare legislativa va intra la vot in Camera Deputatilor in sesiunea de toamna 2011, foarte probabil in septembrie. Deputatii Romaniei ar trebui sa fie foarte atenti cum vor vota, amintindu-si mereu ca au fost trimisi acolo nu de mari corporatii miniere, ci de cetatenii acestei tari care si-au pus increderea in judecata si integritatea dansilor.
E timpul ca deputatii sa-i apere pe cetatenii pe care-i reprezinta, iar Parlamentul Romaniei sa demonstreze ca e matur si ca urmareste pastrarea si apararea drepturilor fundamentale ale cetatenilor.
Dr. Raul C. Muresan
Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie
Cluj-Napoca, Romania
http://community.webshots.com/user/BESTUTZA
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Andries/Andries.jpg)
Andries spune:
S-a tot vehiculat aici suma de 120 milionae USD care ar urma sa fie folositi (deci e o suma bugetata anual incepand din anul 8 de proiect) in ultimii 9 ani de proiect (din total de 17 ani) pentru ecologizarea a 1000 ha de teren afectat.
Ei bine, banii astia sunt total insuficienti.
O uzina tratare ape uzate costa ea singura 100 mil euro cel putin (depinde de capacitate si de substantele pe care trebuie sa le epureze).
120 mil la 1000 ha inseamna in cuvinte simple 12 USD (36 ron) pe mp de teren afectat, in timp de 9 ani probabil 100 ha pe an. Nu ai cum sa faci ecologizare cu banii astia. Ecologizare nu inseamna numai ca vii cu tractorul, sapi niste gropi si pui acolo niste puieti, in mod normal presupune decontaminare sol, in uzina de decontaminare.
Decontaminarea solului presupune escavatia sterilului sau a oricarui tip de sol contaminat, transportul lui la uzina, tratarea lui prin diferite procedee (scumpe !! si de durata si mai rau, care de obicei necesita anumite temperaturi si nu se pot efectua decat din aprilie pana in oct) si apoi retransportarea lui in situ.
Asta presupune sa ai: uzina, logistica, forta de munca, si mai ales timpul!! In functie de capacitatea uzinei tu poti decontamina un numar de mc pe an!! Este imposibil sa decoperteze 1000 de ha, dar cu certitudine vor fi zone care vor necesita si astfel de lucrari. Cat anume? Trebuie evaluat.
Ecologizare exploatare cu substante toxice de 36 de ron pe mp in 9 ani este cea mai amara gluma pe care am auzit-o!!
Eu nu spun ca nu e bine sa exploatam resursele ca sa traim mai bine, dar sa le exploatam sustenabil si sa nu ne imbatam cu apa rece!!
Daca-si pun astia costurile reale in excel, sigur nu le mai iese business case-ul!!
De ce dl ministru al mediului nu solicita o evaluare independenta, facuta de o tara europeana pentru acest plan de "ecologizare"???
Olanda, care are specialisti de top in decontaminari de tot soiul, si-a oferit serviciile si daca nu ma insel s-a oferit sa faca si un proiect pilot pe soluri contaminate (nu mai stiu in ce judet, dar tot o zona cu exploatare miniera), credeti ca i-a bagat cineva in seama??
De exemplu la Zlatna se face ecologizare in pasi marunti cu bani de la Banca Mondiala si totusi zona e departe de starea dorita, se estimeaza inca 30 de ani necesari. Cautati sa vedeti ce s-a intamplat acolo si veti avea un mic exemplu, un deja'vu pentru Rosia Montana.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Lali/Lali.jpg)
Lali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Xenia2006 inteleg ca cele care se opun exploatarii au gasit o solutie practica cu sanse de reusita?aspectul concret nu prezinta nici o dificultate majora? discutiile de-aici sunt doar pt combaterea 'elementului'? bon! mult succes in continuare, atunci! Always the dullness of the fool is the whetstone of the wits. |
Uiti un lucru esential: cei care se opun aici si in alte parti (si pentru asta reia subiectul, ca de la Academia Romana pana la forumul DC sunt muuuuulte grupuari mai mult sau mai putin organizate sau reprezentative in Romania si in alte tari) reprezinta societatea civila. Care nu are, ca in nici o tara de altfel, atributii de negociere a contractelor.
Dar care poate protesta, poate atrage oameni mai vocali prin functie sau pozitie, poate depune public sau tintit petitii, memorii, pozitii oficiale, proteste si poate determina autoritatea politica sa renegocieze.
Aici nu e vorba de un contract comercial intre doua firme.
Pe parcursul ultimilor ani RMGC nu a facut altceva decat sa destructureze orice protest, sa cumpere opinii favorabile in stanga si dreapta, sa scape de betele in roate puse de societatea civila.
Asta demonstreaza ca ceea ce face societatea civila romana si guvernele altor tari este eficient si trebuie continuat.
Dupa parerea mea, subestimarea si aruncarea in derizoriu a discutiilor este o manevra tactica.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/zmeutza/zmeutza.jpg)
zmeutza spune:
@bestutza: gandeste-te ca proiectul asta este singurul care este supus discutiei publice si de 15 ani stim toti de el si afla de toate fazele sale. De exemplu,, privatizarea Petrom a fost facuta fara sa fie populatia consultata, nu i-a pasat nimanui de parerea noastra. In cazul de la RM, s-au putut realiza proteste, s-au facut dezbateri publice etc. Eu cred ca e o diferenta mare, pe care ar trebui s-o ai in vedere. Pe de alta parte, imi pare rau ca dai linkuri numai despre stiri negative si alea platite-de exemplu, linkul cu Academia Romana. Intelectualii de acolo au fost demascati ca s-au pus impotriva, fiindca nu au fost platiti sa fie pro (uite aici:http://www.pesurse.ro/#/2011/12/31/care-ar-fi-evenimentul-anului-2012.html)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)