"Se vinde Romania" la Rosia Montana?(2)

"Se vinde Romania" la Rosia Montana?(2) | Autor: b.nica

Link direct la acest mesaj

<<<Topc precedent



Citat:

Si daca nu suntem in stare noi, acum, poate vor veni generatii mai instruite, mai demne care vor descoperi tehnologii de extragere eficiente, nepoluante si poate vor cunoaste pretul adevarat cu care trebuie sa vinzi un lucru...

Sabina, sa zicem ca e adevarat ca zona a fost poluata pe alte vremuri si contaminarea a dus la o imbolnavire masiva a locuitorilor zonei, TOCMAI PENTRU ASTA, DE CE TREBUIE SA REPETAM ???!

Si pentru cei care considera ca se va "salva" Rosia,-hai sa fim seriosi, sunt si alte zone sarace cu muuuulte probleme, de ce nu se duc acolo salvatorii??

Sunt mandara de putinii oameni care sunt subiecele articolelor din Gandul: "Romania are viitor" si atat de trista cand vad ca exista atat de multa detasare cand e vorba de problemele vitale ale locurilor noastre...

Daca cei dinaintea noastra s-ar fi comportat ca noi,oare ce s-ar fi ales ??


BESTUTZA mi-a placut f. mult raspunsul tau care emana atat de mult bun simt!
Toti se uita ca la niste "nimicuri" arheologice la vestigiile de la Rosia, la toti le sticlesc ochii ca la Necuratul gandindu-se la aurul din muntii nostri acum cand toti cumpara in disperare aur si pretul a crescut naucitor!
Nu pot sa trag decat o simpla concluzie de cetatean care isi mai poate exprima o opinie libera in tara lui: cine vinde aurul nostru acum, indiferent de pret, este impotriva intereselor si sigurantei acestei tari!
Mai avem altceva din bogatiile tarii cu care sa ne protejam?
Tot eu as putea sa raspund mai avem "aurul verde" care este "in trend" mare acum, dar nu sunt prea sigura ca ne mai apartine si asta.
Se pun taxe pe pamant nelucrat ca si cei care au mai tinut la pamantul lor pana acum sa cedeze si sa-l vanda mintenas.

Daca strainii amatori de plaiuri romanesti sunt acum tinuti in frau de lege, din 2016 au liber, sa vedeti atunci preturi la pamant arabil!

Multi zic, ce, doar nu pleaca strainii cu pamantul in spinare! Sa vedeti spinarile romanilor muncind pt. straini in tara lor pe pamantul vandut pe nimic din disperare pt. ca nu au avut niciun ajutor ca sa il cultive ba au si fost fortati de statul roman prin taxe nedrepte care incalca dreptul la proprietate!
Cine ne salveaza de lipitorile astea cred ca poate sa devina un erou national.

Amaratii de la Rosia o vor pati mai rau ca cei de la Jucu!
Pe cam toate tv-urile(!) care isi rotunjesc profiturile pe reclame toxice este liniste totala fata de esecul fabricii Nokia din judetul Cluj cu locurile lor de munca.
Vad ca nimeni nu mai vorbeste de euforia "raiului" cu miile de locuri de munca oferite de Nokia si cu acelasi numar de someri disperati de acum.
Acolo chiar se ofereau f. multe locuri de munca si nici nu am ramas cu cianuri dupa urma lor!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns BESTUTZA spune:

b.nica, exact cum zicea Marius, noi cei de aici putem face ceva!Oare?
Ar fi ceva extraordinar, dar eu nu mai am sperante...

Uitandu-ne la copii,ne-am misca,organiza...

E mai usor sa dai o simpla semantura, dar e mai greu sa iti rupi o plimbare in Mall pentru a atrage atentia asupra dezastrului care ne paste...

Stii cand o sa ne da un pic de tot seama?Cand copiii nostri o sa ne intrebe daca noi, parintii lor, am facut ceva...Sigur, daca nu ne vom contamina de superficialitatea care ne este model in fruntea statului poate vom reusi sa nu ii mintim...

Presedintele, ma rog, sa zicem presedintele, (desi mi-e mi-e greu sa cred ca ma ajuns in halul in care la orice decalratie trebuie sa te minunezi,dar totusi, EL ESTE REPREZENTANUL A CEEA CE SUNTEM NOI, IN ESENTA,) declara:

Presedintele Traian Basescu a declarat ca exploatarea aurifera de la Rosia Montana trebuie facuta, dar ii va invita pe specialisti sa bea apa acolo ca sa demonstreze ca nu e poluanta, pentru ca, in mod normal, aceasta ar trebui sa aiba mai putina cianura decat cafeaua.

"Conform unei directive europene, din 2018 - nu vor fi densitati de cianuri mai mari de 10 parti pe milion, la Rosia vor fi 5 parti pe milion, exact cum e cea mai moderna expoatare din lume, din Suedia. In cafea sunt 6 parti pe milion.

O sa-i invit pe investitori sa fie primii care beau apa de la Rosia Montana", a spus seful statului.

Eu zic ca mai bine sa isi ia persoanele dragi si sa se alimenteze cu apa din barajul pe care ni-l da noua de exemplu,nu?

De unde il luam noi pe presedinte dupa 20 de ani?Dar pe "investitori"??

As vrea sa fim si noi romanii astfel de "investitori"...Cine ne-ar oferi aceste "facilitati? Poate poporul canadian? Sau statul francez?

Penibilul,lipsa totala de discernamant,hahaiala pe lucruri serioase nu pot fi caracteristicile unui om de stat...

Sigur, pot fi lehamitea unui segment, ce-i drept mic, care ar trebui sa se mobilizeze!

Nu vreau sa fiu cinica, dar daca ar fi Moni scufundata in lacul respectiv, paote opinia publica ar fi mai activa...


http://community.webshots.com/user/BESTUTZA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Cand razi un munte ca sa faci loc unui lac cu cianuri, impactul ecologic e urias. Daca muntele cu pricina adaposteste vestigii arheologice, nu stiu cum se poate gandi cinva ca merita sa faci asta. Eu sper din tot sufletul ca acest proiect sa nu se realizeze.
Pretul aurului va tot creste, nu vad de ce sa ne grabim ca sa secam resursele in conditiile date. Tot respectul pentru cei ce nu se dau din calea RMGC. Si eu as vrea sa putem sa facem ceva sa stopam acest proiect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Merita citit tot articolul.

Citat:
Bianca Alexandra Cobori
Realitatea de la Rosia Montana, altfel decât în clipurile publicitare RMGC
Strategia tacita de marketing functionase perfect – oamenii se simteau martorii neputinciosi ai propriului esec, banul fara munca în schimbul unei case, al unui pom sau … mormânt din cimitir, primea semnificatia majora, iar parintii renuntau sa mai investeasca în vreun fel în studiile copiilor lor, în conditiile în care compania îi transforma, pe loc si fara pretentii, în falnici angajati ai unei structuri multinationale, la care ei – oameni simpli – nici nu ar fi visat.
..
Pentru ceilalti oameni, constituiti de ceva vreme în minoritate, lucrurile erau ambigue, simteau teama pentru ceea ce urma sa se întâmple si intuiau ca povestea minunata, povestita de cei mari si cei mici deopotriva, era o catastrofa camuflata de minciuni, reclame, sponsorizari ieftine si autoritati devenite impasibile.
..
Rosia Montana e mai mult decât un loc cu bogatii istorice si monumente ale naturii, e mai mult decât patrimoniu si vestigii, e pentru unii oameni, acasa. E locul în care tinzi mereu sa te întorci si sa ceri ajutor, e locul familiar si prietenos în care stii ca îl vei primi. De aceea, rosienii nu scriu de obicei scrisori catre România, nu implora ajutor, nu cred în locuri de munca ce nu vor exista niciodata, nu îsi deplâng la televizor soarta ce ei si-au creat-o. Ei nu cer nimic, vor doar sa fie lasati în pace, sa-si creasca copiii si sa îmbatrâneasca în unicul loc în care concep ca ar putea sa o faca.
..
Îmi amintesc uimirea pe care am avut-o în SUA când, stând de vorba cu un grup de prieteni arheologi de la o universitate franceza, observam fascinatia pe care o aveau fata de istoria si patrimoniul arheologic al Rosiei Montane, în timp ce îsi exprimau îngrijorarea cu privire la viitorul acesteia. Pe de-o parte, era surprinzator interesul unor oameni ce nu aveau nicio legatura directa cu localitatea, iar pe de alta parte, era prima data când, într-un context legat de Rosia Montana, auzeam de patrimoniu, conservare, management al patrimoniului cultural, turism, dezvoltare … Ceea ce auzisem pâna atunci, era doar exploatare (a aurului, a oamenilor), somaj, zona defavorizata, vieti si sanse irosite


Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

In Peru localnicii se opun cu indarjire unui proiect similar celui de la Rosia Montana.
Cu indarjire e putin spus. Cu bata si furcile!

Ce legatura ar fi intre noi si ei afara cianurii?

Pai, firma care le vrea "binele" peruanilor este Newmont Canada Limited, ce (ATENTIE!) www.newmont.com/our-investors/press-releases/2008/06022008" target="_blank">detine o cincime din actiunile Gabriel Resources, cea care ne vrea "binele", asa cum declara in reclamele-i gretos de mincinoase.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zmeutza spune:

@deceneus: Eu ma intreb, sincer, de ce a plecat din Rosia Montana. Sigur, nu ii era bine si a plecat in Bucuresti, unde sa aiba o sansa reala la o viata mai buna. Ce a lasat in urma? o poluare cu acid sulfuric, care ajunge in Aries si de aici in alte rauri ale patriei,o saracie crunta (somajul e de 80% la o populatie de aproape 4000 de locuitori), patrimoniu lasat de izbeliste...cred ca n-ar deranj-o daca s-ar intoarce si ar vedea ca oamenii au unde munci,nu mai e poluare si are ce vizita, bucurandu-se de patrimoniul restaurat,gratie proiectului care se vrea a se incepe aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zmeutza spune:

@capcaunul: Peru nu face parte din UE, deci proiectele de acolo nu sunt obligate sa respecte regulile UE, printre cele mai stricte din lume. Apoi, la Rm nu se va seca niciun lac glaciar, nu se va distruge niciun peisaj care nu e deja distrus. Ba mai mult, prin proiectul asta s-au alocat 9 ani tocmai pentru reabilitarea peisajului si inchiderea in conditii optime a minei.

Descopera cele mai frumoase povesti despre Romania: www.hai-la-bord.blogspot.com sau www.facebook.com/hailabord

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

zmeuta, texte RMGC.

Imagineaza-ti ca n-ar exista aurul de-acolo. Avem un pamant roditor, o natura minunata, traditii mai noi si mai vechi, oameni cu potential. Elvetia si Austria nu au bogatii minerale si totusi oamenii au reusit sa faca din aceste doua tari mici raiuri pe pamant.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Citat:
citat din mesajul lui zmeutza
...., nu se va distruge niciun peisaj care nu e deja distrus. Ba mai mult, prin proiectul asta s-au alocat 9 ani tocmai pentru reabilitarea peisajului si inchiderea in conditii optime a minei.


Sunt afirmatii care ar trebui si demonstrate!
Cum contractu' este secret, se vehiculeaza ca dupa ce canadienii iau aurul si ce-o mai fi pe acolo, bun, bun de tot, noi ramanem sa ne descurcam cu ce-au lasat pe banii nostri, ca parte din contract!
Vorbind vad cu ceva cifre, poate ne luminezi tu Zmeuto, poate stii tu ce nu stim noi.

Pana scoate din maneca, pardon de prin dosare, Zmeuta ceva concret, ia priviti ce bogatie mai au plaiurile de la Rosia Montana (pe la minutul 17:05!):
http://www.youtube.com/watch?v=H9KtGtiUnGA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica
Pana scoate din maneca, pardon de prin dosare, Zmeuta ceva concret, ...

Dureaza pana se obtin aprobarile de la departamentul PR al RMGC.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Xenia2006 spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Imagineaza-ti ca n-ar exista aurul de-acolo. Avem un pamant roditor, o natura minunata, traditii mai noi si mai vechi, oameni cu potential. Elvetia si Austria nu au bogatii minerale si totusi oamenii au reusit sa faca din aceste doua tari mici raiuri pe pamant.


sa extindem acest pseudo-rationament: daca n-ar exista pericolul exploatarilor, zona Rosia Montana ar deveni 'un colt de rai', ca o Elvetie-Austrie, asa?

sunt si alte asemenea zone cu potential in ro, unde nu exista amenintarea exploatarilor riscante? daca da, de ce nu devin o Elvetie-Austrie, ceva? daca nu, asa-i ca pare suspect cum romanii suspina dupa 'potentialul zonei' doar atunci cand devine pe cale de disparitie? sau adevarul este ca omul sfinteste locul, si unii conationali ar face Elvetia-Austria sa arate dezolant mai repede decat poti spune 'indolenta'?

sforaielile astea nu-s nici macar PR talk, ci gargara cu apa chioara si faulty logic

Mergi la inceput