"Se vinde Romania" la Rosia Montana?
Raspunsuri - Pagina 20
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Sabina/Sabina.jpg)
Sabina spune:
Deceneus, zona este atat de contaminata din cauza exploatarii comuniste cu cianuri incat nu prea ai ce turism sa faci acolo, deocamdata adica.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si
bb Gheo
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sabina Deceneus, zona este atat de contaminata din cauza exploatarii comuniste cu cianuri incat nu prea ai ce turism sa faci acolo, deocamdata adica. |
Cianurile sunt in lacurile de decantare.
Turismul se face pe masive muntoase sau in galeriile subterane. Daca acum e zona contaminata cum o sa fie dupa cianurizare unui masiv intreg. Iti dai sema ca la asa cantitate de pamant trebuie si o cantitate considerabila de cianuri.
Chestia cu solul impermeabil e puerila. Apele de pe versantii muntosi trebuie sa se scurga undeva si antreneaza cu ele si cianurile si asta timp de zeci de ani dupa inchiderea exploatarii. Practic zona devine moarta pentru cateva generatii.
Oricum, eu nu sunt de acord cu distrugerea vestigilor arheologice, prin disparitia muntelui, chiar daca exploatarea ar fi ecologica, fara cianuri, pentru ca vestigile respective pot fi o atractie si un potential turistic pentru urmatoarele sute de ani.
In principiu sunt opozantul vanzarii/instrainarii de paduri, de terenuri de orice fel.
Sunt adeptul al exploatarii lor, si daca nu suntem capabili sa le exploatam sa le conservam.
Padurile sunt "aurul verde" pe care-l avem si puterea le vinde cu sutele de ha in scopul defrisarii. De ce nu le exploateaza rational, atata cat creste masa lemnoasa intr-un an?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
citat din mesajul lui Sabina ce competente in geologie si proiecte de exploatare aveti ca sa spuneti ca nu e ok proiectul? |
Nu este nevoie sa fii compozitor ca sa-ti dai seama ca o partitura este falsa.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
citat din mesajul lui Sabina N-am citit tot subiectul sper sa nu repet. Oameni dragi, voi stiti ca Rosia Montana a fost distrusa demult de tot? si ca zona respectiva a fost exploatata cu totul si cu totul neeficient si ca dezastrul ecologic a inceput in 1971? Deci in niciun caz proiectul actual nu va o face.. Intamplarea face ca, desi eram asa, fara sa stiu bine despre ce e vb, impotriva acestei investii, deci intamplarea face ca am vazut cu ochii mei proiectul actual si ce e acolo de fapt si ce nenorociri s-au intamplat din 1971 incoace exclusiv din vina statului roman, prin exploatarea agresiva si primitva cu cianuri, da, cu cianuri! si deodata nu mi se mai pare asa de aiurea proiectul RMGC. Zona aceea e complet distrusa ecologic si singura sansa de a o reabilita e un proiect din asta f ff mare , cum exista in f multe tari pt cupru si aur. acuma, daca ma intrebati,dpdv emotional, as prefera toata reabilitarea si fara scormonire dupa aur, |
Din cate stiu eu (din cititelea), cand s-a trecut la exploatarea de suprafata (in 1970), nu numai ca se exploata anual de 32 de ori mai putin minereu fata de cat se preconizeaza in proiectul actual (13 milioane de mc fata de 400000 mc), dar minereul era trecut prin cateva proceduri, iar concentratul obtinut era transportat la Baia de Aries unde aurul era extras prin cianurare. Adica asta inseamna ca la Rosia Montana nu s-au folosit cianuri.
Daca putem vorbi de distrugeri ale patrimoniului cultural, vestigii arheologice (Curtile Romane), stramutari si deposedari de terenuri cu forta, cred ca nu putem vorbi de dezastre ecologice. Asa cum, mi-e teama, se contureaza acum (proiectul prevede folosirea a 1600000 tone de substante periculoase, din care peste 190000 tone cianuri).
Nu am alte argumente decat cele pe care le citesc atribuite unor oameni de meserie, care se bat cap in cap cu argumente ale altor oameni de meserie. Dar cu siguranta noi nu avem nevoie de asa ceva, beneficiul nostru este minor, iar lucratura este adanca, a inceput prin 1995, adica in perioada glorioasa in care s-a trecut de la "nu ne vindem tara" la "da-o in ma-sa, ca e destul de mare si asa".
A, si inca ceva. Aprobarea proiectului Rosia Montana inseamna aprobarea tacita a inca cel putin patru proiecte de acelasi fel, in Apuseni, cel putin doua din ele apartinand tot RMGC.
Rufus, Tora si iadele
![](foto.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Sabina/Sabina.jpg)
Sabina spune:
dar ai nevoie sa vezi partitura :) aici nimeni n-a vazut proiectul.
Rufus, o sa incerc sa fac rost de documentatie.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si
bb Gheo
![](images/user_woman.png)
b.nica spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
Nu este nevoie sa fii compozitor ca sa-ti dai seama ca o partitura este falsa. |
Cam ce "partitura" ar fi falsa pe aici?
Contractul secretizat, din care noi se pare ca ne alegem cu plata ecologizarii zonei si canadienii, pardon mai nou englezii, daca ne luam dupa noua firma cotata la Bursa asa cum s-au mobilizat "dasteptii" aia ca sa fraiereasca si pe altii si de unde umfla la greu bani pt. reclame toxice, cu aurul?
Adica mai pe romaneste: si ...... si cu aurul luat?
Uite aici, fata de aceasta controversata situatie, fata de implicarea tarii sale in aceasta disputa, as dori ca Alteta Sa Regala, Printul Charles al Marii Britanii, sa-si arate cu adevarat bunele intentii fata de tara noastra si sa-si exprime o opinie clara fata de o asemenea disputa care este in totala contradictie cu intentiile pe care le promoveaza Alteta Sa.
Bun, daca cu aurul ala platim alte avantaje la pret corect, ca la cat aur am tot dat noi in toate punctele cardinale din Antichitate pana ...la Ceausescu(
![](alcool.gif)
Ceva care sa le fie de ajutor la o judecata a neamului acum sau pe lumea ailalta!
b.nica spune:
Fiti atenti la ce va spun: chestia aia cu "argintul viu" care ia catare spre cine este trimis, se pare ca este real.
Am auzit relatari de la persoane cu mintea intreaga si au vazut oameni seriosi si cu mintea limpede cum se duce acolo unde este trimis, asta se pare ca nu este poveste. Brrr!
Cu aurul este mai complicata reactia!AURUL SE ARATA SAU SE ASCUNDE UNDE SI CAND VREA EL!
Adicatelea de ce s-au intors mintenas acolo unde trebuiau sa ajunga "bratarile dacice" furate de cretinii care nu aveau cunostinta de valoarea lor reala?
De ce s-au facut atatea eforturi pt. recuperarea lor?
Nu cred ca suntem lasati in deriva si sunt convinsa ca se vor gasi romani adevarati care ne vor dezvalui la timpul potrivit ce trebuie sa facem si care este menirea noastra!
Ce spuneau alchimistii medievali?
Solva et coagulae!
Suntem cred in prima perioada, urmeaza ...?
b.nica spune:
citat din mesajul lui capcaunul b.nica, l-ai abandonat pe Mao pentru Paracelsus? ![]() |
Acum am observat ca am scris gresit, corect: "solve et coagula"
Nu am ajuns la Paracelsus pt. ca m-au oprit pe drum Rene Guenon si Vasile Lovinescu,
![](icon_smile_wink.gif)
BESTUTZA spune:
citat din mesajul lui Deceneus In principiu sunt opozantul vanzarii/instrainarii de paduri, de terenuri de orice fel. Sunt adeptul al exploatarii lor, si daca nu suntem capabili sa le exploatam sa le conservam. Padurile sunt "aurul verde" pe care-l avem si puterea le vinde cu sutele de ha in scopul defrisarii. De ce nu le exploateaza rational, atata cat creste masa lemnoasa intr-un an? |
Si daca nu suntem in stare noi, acum, poate vor veni generatii mai instruite, mai demne care vor descoperi tehnologii de extragere eficiente, nepoluante si poate vor cunoaste pretul adevarat cu care trebuie sa vinzi un lucru...
Sabina, sa zicem ca e adevarat ca zona a fost poluata pe alte vremuri si contaminarea a dus la o imbolnavire masiva a locuitorilor zonei, TOCMAI PENTRU ASTA, DE CE TREBUIE SA REPETAM ???!
Si pentru cei care considera ca se va "salva" Rosia,-hai sa fim seriosi, sunt si alte zone sarace cu muuuulte probleme, de ce nu se duc acolo salvatorii??
Sunt mandara de putinii oameni care sunt subiecele articolelor din Gandul: "Romania are viitor" si atat de trista cand vad ca exista atat de multa detasare cand e vorba de problemele vitale ale locurilor noastre...
Daca cei dinaintea noastra s-ar fi comportat ca noi,oare ce s-ar fi ales ??
http://community.webshots.com/user/BESTUTZA
>>>Continuare