Dintre sute de catarge ...
Raspunsuri - Pagina 9
happiness spune:
Nu am citit tot ca nu am avut timp, dar mi-am dat seama ca la inceput se aducea un omagiu operei eminesciene pentru ca spre final sa se fi ajuns la oaresce divergente de opinii...Intru sa spun doar atat: Eminescu este o iubire a intregii familii, toata lumea il adora , de la bunici si pana la copila mea de 9 ani, care ii invata foarte repede poeziile pentru ca suna frumos si natural. Daca se chinuie sa retina Labis sau Goga, Eminescu se 'lipeste' repede si ii place la nebunie poezia lui. M-a intrebat intr-o zi oare cum a putut Eminescu sa scrie poezii atat de frumoase. Zic doar atat: DOR DE EMINESCU.
Ingrid S spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ Ingrid, nu cred ca e vorba despre a critica un om mort. Eu nu asta am inteles din mesajele Xeniei si ale Tantei Z. E vorba despre reactia noastra azi. Tanti se intreba de unde avantul asta pro Eminescu, avant care ascunde sub pres minusurile si cotloanele intunecate a ceea ce a fost Eminescu. De aceia se intreba de ce nu se poate accepta national, poftim, ca Eminescu, printre toate bune pe care le-a avut de oferit literaturii, a fost un xenofob si s-a manifestat inclusiv prin operele sale plin de ura la adresa altor origini. |
Omul Eminescu il putem desparti de geniul Eminescu. Omul Eminescu e facut din sange oase, nervi, umori. A avut simpatii si antipatii politice. A urat anumite natii, bulgari, greci, evrei care isi faceau simtita prezenta pe scena politic-administrativa a Romaniei de atunci.
Nu imi inspira simtaminte dragalase. Dar nu ma intereseaza asta. Nu ma afecteaza asta. Eu nu cred in ideile lui si chiar nu ma poate influenta. Tu stii cel mai bine dintre toti ce gandesc despre antisemitism.
Dar geniul nu poate fi contestat.
Ar trebui sa invatam de la nemti. Noi nu ne prelucram mental istoria, noi o inghitim pe nemestecate. Nemtii in schimb pomenesc extrem de des si la ore de maxima audienta, si-n scrieri de maxima importanta despre ceea ce a fost Germania sub nazisti, despre teroarea pe care nazistii au sustinut-o, despre crimele lor. Sub motoul ´´cunoasteti-va istoria´´- ca acele crime sa nu se mai intample! Ei isi asuma, da, un cuvant de maxima importanta, isi asuma trecutul.Vorbesc despre el. Noi nu ni-l asumam, ca ce-i rau ascundem sub pres si compensam cu laude exagerate, fix cum zice Tanti Z. -------------------------------------------- ´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F. |
Cu ce ne negam trecutul? Ajungem sa comparam ideile jurnalistului Eminescu cu Germania nazista?
Daca ajungem la exagerari din astea, eu va zic frumos la revedere.
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
Tanti Zavaidoc spune:
Cu bine, Ingrid. E clar ca nu vrei sa faci un pas in lateral, in spate, in fata... Oriunde, doar sa te misti din pozitia in care esti.
Mai incerc o data, poate merge.
Nu a fost nimic agresiv in postarea mea. Am spus doar ca regimurile totalitare sunt inclinate spre mitizare. Am trait intr-un regim totalitar. Esti de acord?
E momentul sa depasim tendinta asta. Esti de acord? Cand spun sa depasim, inseamna sa lasam la o parte exagerarile si lauda fara discernamant, sa acceptam ca exista si minusuri la oamenii sau personalitatile pe care ii sau le admiram.
LadyJ a inteles perfect si a dat exemplul cu Germania. Era doar un exemplu de asumare, nicidecum o paralela. Incerca sa spuna ca, daca un popor intreg a putut sa priveasca lucid o chestiune cu mult mai grava decat caderile sau alunecarile unui poet, atunci cu siguranta si noi putem face asta. Doar nu suntem mai prejos decat nemtii, nu?
Am observat ca unora (ca sa nu generalizez, da?- dar unii aia sunt multi) se feresc sa isi asume o opinie neimpartasita de majoritate. E probabil confortabil sa te cufunzi in marea de locuri comune si fraze prefabricate. Cand spui "Eminescu e marele nostru poet, poetul nostru national, Luceafarul, etc" esti in siguranta. Nu te contrazice nimeni (atat i-ar trebui!) si ai aerul de persoana care apreciaza arta. Sunt valorizari pe care, desigur, cu totii ni le dorim
AB_AC spune:
Poetul national inseamna ce pentru voi? Poetul a carui opera insumeaza o serie de carateristici nationale sau poetul care pune in valoare acele caracteristici ideale ale sufletului romanesc.
Daca luam prima definitie atunci Eminescu isi merita cu brio o nominalizare ca poet national. Si-n bune si-n rele.
Eminescu il simti in poezie si la un prim nivel. Vocabularul e accesibil, dar nimic din genul Arghezi. E ca o paine alba... rumenita, demna sa o manci/citesti in orice combinatie. Daca e vreun cuvant mai putin uzual, adesea e cheia unei explicatii a poeziei. Are eticheta si e usor de identificat.
Elementele vizuale gen natura concorda cu sentimentele si le anticipeaza ca la mai toti romanticii.
Daca mai punem si ca metrica poeziei e adesea cea populara. Apai toate postarile cu il simt, il inteleg, il retin sunt absolut firesti.
Iar unele poeme de atitudine, precum si publicistica atat de criticata pentru accentele ei anti, anti... pai sunt adesea in concordanta cu sentimentele unei natii monoculturale.
Si eu am citit, recitat si "epigonit" in stil eminescian in prima adolescenta. Apoi am descoperit si altceva mai pofund. Nu m-am dezis de prima dragoste, doar ca am pus-o la locul ei printre lecturile facute apoi. Cei mai multi nu au simtit vreo nevoie sa continue. Asa ca da Eminescu e un poet national unindu-ne pe toti...
portocalia spune:
citat din mesajul lui Xenia2006 si... oamenii cu educatie literara adevarata mai stiu un adevar foarte simplu: nu exista 'cel mai' atunci cand compari genii literare beaudelaire nu e 'mai mare' decat hugo, sau invers deci arghezi nu e mai mare decat eminescu, sau invers s.a.m.d. (si pt edificare, va sugerez un limerick de-al lui keats ) |
eu as zice ca in arta, indiferent de domeniu, de genuri, stiluri si curente, nu exista niciodata "cel mai". cum poti stabili cine este cel mai? cum poti face ierarhii intre artisti? atata vreme cat productiile lor se adreseaza sufletului si in fiecare receptor trezeste alte reverberatii, pe ce baza ierarhizezi creatorii?
discutia despre eminescu - e sau nu cel mai mare poet roman - mi se pare ridicola. who cares cine-i cel mai mare? daca-ti place eminescu, citeste-l, bucura-te de ceea ce citesti. te bucuri mai mult de el daca stii ca e "cel mai mare poet roman"?
la fel de ridicol mi se pare sa-ti fundamentezi rationamentele pe gesturile punctuale ale diverselor personalitati culturale - vezi ALS si Lars von Trier. daca ALS a fost un om de mare cultura, nu inseamna ca nu putea fi si magar si nu inseamna ca tot ceea ce a scris e poleit cu aur, bun de pus in rama si luat de axioma. iti place ce si cum a scris, foarte frumos. dar ia in considerare ca pot si fi oameni care nu s-au innebunit dupa el si nu simt nevoia sa-l ia drept reper cultural si cu atat mai putin moral (si pentru care, deci, rationamentele tale nu valoreaza nimic).
Tanti Zavaidoc spune:
Portocalia, de ce repeti ce a spus Xenia? Vrei sa ii faci un compliment? Sigur, e si asta o modalitate, doar imitatia e o forma de admiratie (se zice, in general)
portocalia spune:
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc Portocalia, de ce repeti ce a spus Xenia? Vrei sa ii faci un compliment? Sigur, e si asta o modalitate, doar imitatia e o forma de admiratie (se zice, in general) Do not offend the freaks! Now tell me, who the heck are you? (King Julien-Madagascar) |
vezi ca nu citesti cu atentie?
buli spune:
citat din mesajul lui arturicii „De-or trece anii cum trecura, Ea tot mai mult imi va place, Pentru ca-n toata a ei faptura E-un «nu stiu cum» s-un «nu stiu ce» Mihai Eminescu, 1883 Pentru aceasta zi speciala doresc sa va recomand sa cititi o carte in care sunt adunate cateva scrisori speciale si in care lumea cea agitata si necazurile sunt inlocuite de sentimente sincere de dragoste si de ganduri exprimate in cele mai variate feluri: Dulcea mea doamna / Eminul meu iubit Ioana & Arturicii'SBiblioteca Romaneasca din Canada |
o, cartea aceasta de corespondenta e superba!
eumada spune:
Iar a avut dreptate Eminescu."e usor ....cand nimic nu ai a spune".Daca voua vi s-a nazarit ca nu e bun...sunt parerile voastre personale.Ca nu sunteti dispuse sa luati in considerare si altceva daca nu e in concordanta cu voi...e problema voastra.Mangaiati-va cu ideea asta,dar asa cum voi,fiintele superioare din alte sfere,ca sa-l parafrazez pe Eminescu,nu acceptati si aruncati cu noroi sperand ca asa va veti face remarcate,asa si altii au dreptul sa-si spuna parerea.Unii care stau singuri in cavou cand bate vanul.
Eminescu nu e cel mai mare poet e bine?
Sunteti mai satisfacute asa?
Harry Potter e cel mai tare,e bine?
Mirela imi pare rau ca subiectul asta a degenerat.Intentia a fost buna....
Madalina si Eva-Maria
https://picasaweb.google.com/lhmadalina/Dezastrul?authkey=Gv1sRgCIKAmOzUz-zXAw#5640047175923810098
TE IUBESC MINUNEA MEA ...ESTI ALFA SI OMEGA PENTRU MINE,RATIUNEA MEA DE A TRAI.....TE IUBESC.....
marius spune:
Nu a degenerat. Fiecare isi spune opinia.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa